Orașul Brașov – TOP 50 Obiective Turistice de vizitat

Descoperă fascinanta istorie și peisaje încântătoare ale orașului Brașov prin intermediul acestui articol în care îți prezint topul celor mai frumoase 50 de obiective turistice. 

Am expus obiectivele turistice în ordinea poziționării lor pe hartă, astfel încât de la 1 la 32 poți merge pe jos din centru – Livada Poștei, iar pentru celelalte vei avea nevoie să te deplasezi cu unul dintre autobuzele electrice.

1. Aleea După Ziduri (Promenada Warthe)

Aleea După Ziduri, cunoscută și sub denumirea de Promenada Warthe, este unul dintre cele mai frumoase locuri din centrul Brașovului. Fie că vii cu mașina și parchezi aici sau vii cu autobuzul și cobori în stația Livada Poștei, acesta este locul ideal din care să pornești în explorarea Brașovului.

Aleea După Ziduri Brașov
Aleea După Ziduri

La mijlocul aleii pietonale, lângă o mini cascadă, se află Turnul Graft sau Bastionul Poarta, care pe vremuri era o punte de legătură între Turnul Alb și oștenii din Cetate.

Tot aici se află și Catacombele, adevărate rețele subterane de comunicare între punctele de interes ale vechii cetăți, din păcate în prezent sunt închise, dar sperăm să fie redeschise curând turiștilor.

Aleea După Ziduri - Brașov
Turnul Graft

2. Turnul Negru

În capătul aleii pietonale După Ziduri vei observa un pod de lemn, traversează-l și urmează Aleea Turnului Negru. Vei ajunge la o intersecție, prima dată fă stânga către Turnul Negru.

Terasa din fața Turnului Negru îți va oferi o priveliște superbă, fiind locul perfect din care te poți fotografia cu Biserica Neagră, având muntele Tâmpa pe fundal. Turnul se poate vizita în interior gratuit, însă numai în anumite zile speciale, cum ar fi Noaptea Muzeelor. Pe terasă ai acces la orice oră, iar eu îți recomand să vii aici atât ziua, cât și seara.

Vedere de la Turnul Negru - Brașov
Vedere de la Turnul Negru - Brașov
Turnul Negru Brașov
Turnul Negru toamna
Drumul dintre Turnul Negru și Turnul Alb
Drumul dintre Turnul Negru și Turnul Alb

3. Turnul Alb

Întoarce-te la intersecția la care ai făcut stânga mai devreme și acum urmează Aleea Turnului Alb prin pădure, iar în scurt timp vei ajunge în locul meu preferat, la Turnul Alb. Nu există nici un alt punct de belvedere mai frumos decât acesta în tot Brașovul. Ca și Turnul Negru, Turnul Alb poate fi vizitat în interior doar în anumite zile speciale, dar la fel pe terasa acestuia poți ajunge la orice oră. 

Poți coborî înapoi în aleea pietonală pe unde ai venit sau pe scările din fața turnului care te vor scoate la Turnul Graft. Dacă simți nevoia de o pauză și ai vrea să bei o cafea sau o băutură rece, după ora 12:00 După Ziduri se deschide unul dintre cele mai frumoase baruri din oraș: Juno Wine Garden.

Vedere de la Turnul Alb - Brașov
Vedere de la Turnul Alb - Brașov
Turnul Alb - Brașov
Turnul Alb toamna

4. Piața Sfatului

De la Bastionul Graft mergi către Piața Brassai și traversează gangul ce te va scoate în cel mai cunoscut loc din Brașov: Piața Sfatului. Aici au loc numeroase evenimente tot timpul anului, cel mai cunoscut este Târgul de Crăciun, anual aici se înalță cel mai înalt brad natural din țară și totul capătă o parte din magia sărbătorilor. 

Cea mai renumită casă din Piața Sfatului este Casa Hirscher, cunoscută după numele de Casa Negustorilor, dar toate casele săsești de aici oferă locului un farmec aparte de oraș medieval.

Piața Sfatului Brașov
Piața Sfatului Brașov
Piața Sfatului Brașov
Piața Sfatului Brașov

5. Biserica Neagră

Din Piața Sfatului mergi către simbolul orașului: Biserica Neagră – cel mai mare lăcaș de cult în stil gotic din sud-estul Europei. Construcția bisericii a fost finalizată în anul 1477 și purta numele de Biserica Sfânta Maria, nume ce a fost schimbat în Biserica Neagră, după incendiul din anul 1689. 

Turnul bisericii adăpostește cel mai mare clopot din țara noastră, acesta având o greutate de 6300 kg, și cea mai mare orgă din sud-estul Europei cu 3993 de tuburi și 76 de registre. Îți recomand un concert de orgă, care este absolut fascinant, acestea au loc în general sâmbăta, în sezonul cald.

Biserica Neagră Brașov
Biserica Neagră din Brașov

6. Poarta Ecaterinei

Continuă plimbarea către Poarta Ecaterinei, unicul obiectiv turistic care și-a păstrat aspectul original până în zilele noastre. Poarta asigura trecerea prin zidul dublu al cetății, fiind, pentru aproape trei secole, singura poartă a orașului spre Șchei. 

Poarta Ecaterinei - Brașov
Poarta Ecaterinei - Brașov

7. Poarta Șchei

Treci pe sub Poarta Ecaterinei și imediat vei observa și Poarta Șchei, poartă ce a fost construită în anul 1827 din cauză că prima poartă nu mai făcea față comerțului în plină ascensiune din acea perioadă. Pentru construcția acesteia au fost demolate o parte din fortificațiile medievale ale Cetății și Poarta Ecaterinei, cu excepția turnului porții exterioare, cel pe care ți-am recomandat să-l vizitezi la punctul anterior. Nici una din porți nu se vizitează în interior, decât în unele zile speciale în care se organizează expoziții de artă.

Poarta Șchei
Poarta Șchei

8. Casa Memorială Ștefan Baciu

Casa memorială Ştefan Baciu se află la doar 3 minute de mers pe jos de Poarta Șchei. Acesta este autorul a peste 100 volume de poezie, memorialistică, eseistică, traduceri şi a peste 5000 de articole şi studii, apărute în presa română, germană, franceză, latino-americană, nord-americană, elvețiană.

Se poate vizita zilnic între orele 09:00 – 17:00, excepție în zilele de luni când este deschis între orele 11:00 – 17:00. Duminica este închis. Prețul unui bilet de vizitare este de 8 lei pentru adulți, respectiv 4 lei pentru pensionari și 2 lei pentru elevi/studenți.

Casa Memorială Ștefan Baciu - Brașov
Casa Memorială Ștefan Baciu - Brașov

9. Sinagoga Neologă

Întoarce-te la Poarta Șchei și mergi spre Strada Sforii. Vei observa pe partea dreaptă un loc foarte puțin cunoscut de turiști: Sinagoga Neologă – un lăcaș de cult evreiesc construit între anii 1899-1901, în stil gotic cu accente maur. A fost renovată în anul 2001 și este folosită și în prezent de către comunitatea evreilor. Se poate vizita de luni până vineri, între orele 10:00-16:00, prețul unui bilet este de 10 lei. 

Sinagoga Neologă Brașov
Sinagoga Neologă Brașov
Sinagoga Neologă Brașov
Sinagoga Neologă Brașov

10. Strada Sforii

Unul dintre cele mai celebre obiective turistice din Brașov este Strada Sforii – cea mai îngustă stradă din oraș și a 3-a cea mai îngustă din Europa,  având o lățime ce variază între 1.11 – 1.35 m. A fost contruită în secolul al XVII-lea pentru a facilita accesul pompierilor. Din păcate unele persoane țin cu tot dinadinsul să-și lase mâzgaliturile pe pereții zidurilor de aici, în ciuda eforturilor depuse de autorități, strada este în permanență vandalizată.

Strada Sforii Brașov
Strada Sforii
Strada Sforii Brașov
Brașov

11. Bastionul Țesătorilor - Muzeul Fortificațiilor

După ce ai ieșit de pe strada Sforii fă dreapta pe Strada Cerbului, iar apoi stânga pe strada George Coșbuc, stradă ce te va scoate exact la Bastionul Țesătorilor – cel mai bine întreținut Bastion din Cetate. 

Bastionul aparține de Muzeul Județean de Istorie din Brașov și este deschis zilnic între orele 10:00 – 18:00, mai puțin în zilele de luni când este închis. Atenție este un obiectiv turistic care nu este semnalizat prea bine, ai toate șansele să-l ratezi. Prețul biletului de vizitare este de doar 7 lei, mult sub ceea ce oferă această atracție. Uneori vara, aici se țin și concerte.

Bastionul Țesătorilor - Brașov
Bastionul Țesătorilor

12. Aleea de Sub Tâmpa

Acum că ai ajuns la baza muntelui Tâmpa ar fi și păcat să nu faci o plimbare relaxantă pe Aleea de Sub Tâmpa, mergând pe lângă vechiul zid al fortificației, ce îți va da ocazia să admiri câteva puncte de belvedere superbe. Cei mici vor fi foarte încântați pentru că aici sunt amenajate foarte multe locuri de joacă și tot de aici poți lua și telecabina către următorul obiectiv turistic. 

Aleea de Sub Tâmpa - Brașov
Aleea de sub Tâmpa

13. Vârful Tâmpa + Platforma de Belvedere cu semnul Brașov

Este obligatoriu să ajungi măcar o dată pe vârful Tâmpa și să admiri orașul Brașov din cel mai înalt punct. Dacă alegi să urci cu telecabina imediat ce cobori trebuie să faci dreapta și să mergi înainte, până ce vei ajunge la o mică intersecție, prima dată ia-o la dreapta, vei trece prin spatele literelor BRAȘOV, iar apoi vei ajunge pe platforma de belvedere, de unde vei avea Piața Sfatului și tot centrul istoric la picioare, iar priveliștea îți va taia răsuflarea.

Telecabina Tâmpa Brașov
Telecabina Tâmpa Brașov
Platforma Belvedere - Brașov
Platforma Belvedere - Brașov

Întoarce-te pe unde ai venit, iar după ce treci de literele BRAȘOV, în loc să te întorci spre telecabină, fă dreapta și urcă pe un traseu marcat preț de vreo 5-10 minute, până ce vei vedea un steag și vei ajunge pe Vârful Tâmpa. Și acolo este amenajată o platformă de belvedere, iar priveliștea este și mai impresionantă decât la prima oprire. Deși te vei afla la 960 m altitudine, senzația este că ai fi undeva mult mai sus. De aici poți observa centrul istoric, dar și Turnul Alb și Turnul Negru, de unde ai admirat ceva mai devreme exact vârful Tâmpa.

Vârful Tâmpa Brașov
Vârful Tâmpa Brașov
Vârful Tâmpa Brașov

14. Trasee pe Tâmpa

Dacă ai ceva mai mult timp la dispoziție, îți recomand să încerci unul dintre traseele marcate pe muntele Tâmpa, poți să faci și 2 în 1, astfel transformi traseul în unul de tip circuit astfel:

– de la Bastionul Țesătorilor urcă spre vârful Tâmpa pe traseul marcat cu dungă albastră, apoi din Șaua Tâmpei urmează triunghiul galben la stânga până ce vei ajunge pe vârf, iar coborărea fă-o pe drumul serpentinelor marcat cu triunghi roșu, drum ce șerpuiește exact pe sub telecabină. Detalii traseu aici: https://instatravel.ro/traseu-vf-tampa-960m-circuit-drumul-serpentinelor/.

– de la telacabina Tâmpa urcă pe triunghi roșu sau cu telecabina și apoi coboară prin stânga pe triunghi galben prin Treptele lui Gabony. Detalii traseu aici: https://instatravel.ro/ traseu-treptele-lui-gabony-167/.

Vârful Tâmpa - Brașov
Traseu Vârful Tâmpa
Treptele lui Gabony - Brașov
Traseu Treptele lui Gabony

15. Turnul Lemnarului + Turnul Funarilor + Turnul Artelor

Fie că te-ai plimbat cu telecabina sau ai ales să faci un traseu, oricare din variante te vor scoate tot pe Aleea de Sub Tâmpa, unde vei mai putea admira și Turnul Artelor, Turnul Funarilor, Turnul Lemnarului sau Bastionul Postăvarilor, într-o plimbare lejeră. Unele Turnuri sunt deschise ocazional, cum ar fi de Noaptea Muzeelor, și se vizitează gratuit.

Turnul Lemnarului Brașov
Turnul Lemnarului Brașov

16. Aleea Pietonală Calea Republicii

Este timpul să revii în centrul istoric, mai exact pe aleea pietonală pe care ajung absolut toți turiștii care vizitează orașul Brașov: Calea Republicii. Aici vei găsi numeroase case de patrimoniu, cu o arhitectură impresionantă, la parterul cărora își au sediul numeroase restaurante și terase. Aș recomanda Brasseria Luther pentru designul interior și Ograda pentru preparatele delicioase, iar cea mai bună înghețată o vei găsi vizavi de covrigăria Luca, aici la chioșcul lipit de magazinul Columbia.

Pietonală Calea Republicii Brașov
Calea Republicii Brașov
Calea Republicii Brașov

17. Banca de Cultură Apollonia

Fosta Bancă Săsească, situată pe la mijlocul străzii Republicii, este una dintre clădirile istorice reprezentative și un simbol al Brașovului. Construită între anii 1906-1908, era cunoscută ca „Banca Țării Bârsei” și este una dintre puţinele construcţii „Jugendstil” din oraş, după planurile arhitectului Albert Schuller, cel care a proiectat şi Hotelul „Coroana”, altă clădire emblematică a municipiului. În decembrie 2022 a fost redată în cicuitul turistic, aici aflându-se în prezent Banca de Cultură Apollonia, care poate fi vizitată gratuit și care găzduiește diverse expoziții de artă.

Banca de Cultură Apollonia - Brașov
Banca de Cultură Apollonia - Brașov
Banca de Cultură Apollonia
Banca de Cultură Apollonia

18. Casa Sfatului - Muzeul Județean de Istorie

Am ajuns din nou în Piața Sfatului, unde se află foarte multe muzee ce merită vizitate. Casa Sfatului, în prezent sediu pentru Muzeul Județean de Istorie din Brașov, găzduiește atât expoziții permanente, cât și unele temporare. Poate fi vizitat zilnic între orele 10:00 – 18:00, mai puțin în zilele de luni când muzeul este închis. Prețul unui bilet este de 7 lei/adult. 

Piața Sfatului Brașov
Casa Sfatului

19. Casa Mureșenilor

Casa Mureșenilor, situată vizavi de Casa Sfatului, a fost înființată în anul 1968, ca urmare a donației făcute de urmașii familiei Mureșianu. Muzeul este consacrat memoriei mai multor membri ai acestei familii cu mari merite în viața culturală și politică a vremii lor și este un muzeu interactiv. Se poate vizita zilnic în intervalul 09:00-17:00, iar în zilele de luni în intervalul 11:00 – 17:00. Duminica este închis. Prețul unui bilet de vizitare este de 8 lei pentru adulți, respectiv 4 lei pentru pensionari și 2 lei pentru elevi/studenți.

Casa Mureșenilor
Casa Mureșenilor

20. Muzeul Civilizației Urbane

Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului este adăpostit într-un valoros monument de arhitectură civilă, situat lânga Casa Sfatului, reprezentativ pentru tipologia spațiilor comerciale publice și private din orașele transilvănene între secolele XVI-XIX.

Expoziția permanentă a muzeului surprinde aspecte ale vieții urbane din secolele XVII-XIX: o pivniță pentru depozitat mărfuri, un spațiu pentru schimburi comerciale, un salon specific patriciatului săsesc, o cameră a copilului, un atelier de broderie și de pălării și un atelier de fotografie din secolul al XIX-lea. Mansarda este dedicată expozițiilor temporare.
Se poate vizita zilnic, între orele 10:00 – 17:00, mai puțin în zilele de luni când este închis. Prețul unui bilet ste de 9 lei / adult.
Muzeul Civilizației Urbane Brașov
Muzeul Civilizației Urbane Brașov

21. Casa Reduta - Centrul Cultural Reduta

Centrul Cultural „Reduta” este unul dintre cele mai vechi lăcașuri de cultură din Brașov. Vechea clădire a „Redutei” ridicată în secolul al XVIII-lea, situată în Centrul Istoric al orașului, pe Strada Teatrului (actuala stradă Apollonia Hirscher), a servit inițial ca teatru, sală de concerte și baluri. În prezent aici au loc numeroase evenimente, poți consulta programul aici.

22. Biserica Adormirea Maicii Domnului (Cetate)

Biserica Adormirea Maicii Domnului – Cetate din Brașov (cunoscută și sub numele de Sfânta Adormire a Maicii Domnului) a fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, între anii 1895 – 1896 și se remarcă chiar în Piața Sfatului, mai exact în spatele Casei Sfatului.

Biserica Adormirea Maicii Domnului (Cetate)
Biserica Adormirea Maicii Domnului (Cetate)

23. Piața George Enescu

Chiar pe lângă biserică se croiește un gang ce te va conduce către Piața George Enescu. În cadrul programului Vara Culturală aici au loc diverse concerte. 

În această piață se află și restaurantele mele preferate din Brașov, situate unul lângă celălalt: Dei Frati unde vei găsi cele mai bune paste și Wagner`s Loft unde totul este delicios. În general este necesar să ai rezervare la ambele locații, mai ales în weekend. 

Piața George Enescu Brașov
Piața George Enescu - Brașov

24. Piața Sfântul Ioan

Din Piața George Enescu până în Piața Sfântul Ioan vei face doar 2 minute pe jos. Aici se organizează destul de des concerte, mai ales în cadrul programului Vara Culturală, iar în perioada sărbătorilor de iarnă este amenajat un patinoar cu intrare gratuită. Te va uimi pictura murală a mănăstirii franciscane, mănăstire pe care de asemenea o poți vizita. 

Piața Sfântul Ioan Brașov
Piața Sfântul Ioan Brașov

25. Muzeul de Etnografie

Din Piața Sfântul Ioan mergi către bulevardul mare, Bulevardul Eroilor, iar aici vei găsi 3 muzee unul lângă altul, destul de slab spre deloc semnalizate: Muzeul de Etnografie, Muzeul de Artă și Muzeul Amintirilor din Comunism.

Dacă ești pasionat de portul tradițional românesc, Muzeul de Etnografie este un loc musai de vizitat, deși este destul de micuț, înmagazinează un număr de exponate generos, chiar și un război de țesut încă funcțional. Se poate vizita zilnic între orele 10:00 -18:00, mai puțin în zilele de luni când este închis. Prețul unui bile de vizitare este de 8 lei / adult.

Muzeul de Etnografie - Brașov
Muzeul de Etnografie - Brașov

26. Muzeul de Artă

Muzeul de Artă Brașov prezintă în sălile de la parter expoziţii temporare şi o gamă variată de manifestări culturale (concerte, lansări de carte, mese rotunde, conferinţe etc.). Expoziţia permanentă a Muzeului de Artă Braşov ilustrează evoluția artei româneşti din secolele XIX-XX (pictură și sculptură), a picturii transilvănene din secolele XVIII-XIX şi a artei brașovene de la portretele patriciatului brașovean din secolul XVIII până la artiștii contemporani.

Muzeul se poate vizita zilnic între orele 10:00 – 18:00, mai puțin în zilele de luni când este închis. Prețul unui bile de vizitare este de 9 lei / adult.

Muzeul Național de Artă Brașov
Muzeul Național de Artă - Brașov

27. Muzeul Amintirilor din Comunism

Muzeul Amintirilor din Comunism este un muzeu deschis de curând, ce își propune să răspundă la întrebări precum: Cine este Moș Gerilă? De ce țineau bunicii spray-uri goale în vitrina din sufragerie? De ce aveam toți câte un pește peste mileul de pe televizor și o balerină grațioasă în vitrină? Ce este un alendelon? De ce încă se mai duc bătrânii cu ploconul la doctor? De ce e bine să știi pe cineva, care știe pe cineva?

Muzeul se poate vizita zilnic între orele 10:00 – 18:00, mai puțin în zilele de luni când este închis. Prețul unui bilet de vizitare este de 35 lei / adult.

Muzeul Amintirilor din Comunism - Brașov
Muzeul Amintirilor din Comunism - Brașov

28. Parcul Nicolae Titulescu

Parcul Nicolae Titulescu, situat peste drum de cele trei muzee, nu este un parc foarte mare, dar în unele perioade ale anului se transformă parcă într-o grădină botanică, în mod special primăvara.

Parcul central Nicolae Titulescu Brașov
Parcul central Nicolae Titulescu Brașov
Parcul central Nicolae Titulescu Brașov
Parcul central Nicolae Titulescu Brașov
Parcul Central

29. Teatrul Dramatic Alexandru Sică

Din parcul Nicolae Titulescu în drum spre Teatrul Dramatic Alexandru Sică poți admira câteva clădiri impresionante, cum ar fi cele în care își au sediul Primăria Municipiului Brașov și Poșta Română, iar peste drum de ele Palatul Justiției. 

Teatrul oferă un număr de piese destul de variat și la un preț foarte decent, prețurile începând de la 30 de lei, așa că de ce să nu faci și un popas la o piesă de teatru?

Palatul Justiției Brașov
Palatul Justiției Brașov
Teatrul Dramatic Alexandru Sică Brașov
Teatrul Dramatic Alexandru Sică Brașov

30. Muzeul Interactiv de Științe Brașov

Tot în această zonă se află și Muzeul Interactiv de Științe, un muzeu interesant atât pentru cei mari, dar mai ales pentru cei mici, plin de exponate și experimente interactive. Muzeul se poate vizita zilnic de la 12 la 20, iar biletul de vizitare este de 30 lei pentru un adult, respectiv 20 lei pentru elevi și pensionari.

Muzeul Interactiv de Științe Brașov
Muzeul Interactiv de Științe Brașov

31. Filarmonica Brașov

Filarmonica Brașov oferă o sală cu o acustică foarte bună asigurând serate muzicale încântătoare, iar prețurile biletelor sunt foarte rezonabile. Alege un concert din lista de aici.

Filarmonica Brașov
Filarmonica Brașov

32. Autobuzul turistic supraetajat

Cea mai inedită experiență de care poți avea parte în Brașov este o plimbare cu autobuzul turistic supraetajat. Autobuzul circulă doar în sezonul cald și oprește în stațiile Piața Unirii, Primărie, Astra, Biserica Evanghelică Bartolomeu și Belvedere, trecând pe lângă toate obiectivele turistice importante din Brașov. De sus vei avea o cu totul altă perspectivă asupra Brașovului.

Plecarea se face din Livada Poștei din oră în oră, în cursul săptămânii între orele 16:00 – 21:00, iar în weekend între orele 14:00 – 21:00. Prețul unui bilet este de doar 4 lei și poate fi achiziționat de la orice tonomat sau prin aplicația 24 pay. 

Autobuzul turistic Brașov
Autobuzul turistic Brașov

33. Biserica Sfântul Bartolomeu

Biserica Sfântul Bartolomeu este cea mai veche biserică și totodată cea mai veche clădire din Brașov, fiind construită în secolul al XIII-lea și suferind modificări substanțiale în secolul al XV-lea. O vei putea observa și din autobuzul turistic.

Se presupune că biserica evanghlică-luterană a fost construită la începutul secolului al XIII-lea, după ce Cavalerii Teutoni s-au stabilit în Țara Bârsei, la momentul construcției biserica Sf. Bartolomeu era una dintre cele mai mari biserici construite în Transilvania. Prima atestare documentară a bisericii datează din anul 1223. 

Această biserică se poate vizita doar în cursul săptămânii, între orele 09:00-12:30, iar marțea și joia este deschisă și între orele 15:00-18:00. 

Bisrica Sfântul Bartolomeu - Brașov
Bisrica Sfântul Bartolomeu - Brașov

34. Cetățuia de pe Straja

După 7 ani de procese Cetățuia de pe Straja se întoarce în domeniul public. Momentan acest obiectiv turistic nu se poate vizita, dar așteptăm cu interes ca aceasta să fie reintrodusă în curând în circuitul turistic. Între timp o poți admira la exterior și poți vedea un apus foarte frumos de aici. 

Cetățuia de pe Straja Brașov
Cetățuia de pe Straja Brașov
Cetatea Brașovului
Cetatea Brașovului

35. Belvedere Brașov

Brașovul este plin de puncte de belvedere, așa cum am enumerat până acum, poți admira Brașovul de la: Turnul Alb, Turnul Negru, Aleea de sub Tâmpa, Platforma de Belvedere de pe Tâmpa, Vârful Tâmpa și Cetățuia de pe Straja, însă cel mai cunoscut punct de belvedere rămâne cel de aici, din parcarea dinspre Poiana Brșov, de unde poate fi admirat cel mai bine cartierul Șchei, de altfel acesta este și punctul în care autobuzul turistic întoarce și staționează pentru câteva fotografii. 

Belvedere Brașov
Belvedere Brașov

36. Poiana Brașov

Poate nu știai, dar stațiunea turistică Poiana Brașov aparține tot de Brașov. Aici sunt disponibile numeroase activități de relaxare, de la trasee montane prin Masivul Postăvaru, numeroase pârtii de schi, în curând și o sanie de vară, Centru de Agrement și Divertisment (perete de escaladă, bowling, biliard, ping-pong, minigolf, jocuri electronice etc.), Centru de echitație Spiritul Cailor, Rezervația de stejari seculari, Peștera de Lapte, 2 telecabine +  telegondole (deschise și vara) și numeroase centre wellness & SPA. 

Poiana Brașov
Poiana Brașov
Rezervația de stejari seculari din Poiana Brașov
Rezervația de stejari seculari din Poiana Brașov

În luna martie aici are loc un festival de muzică legendar: Massif. Pe lângă numeroasele scene și artiști consacrați, se organizează și concursuri de schi sau snowboard și se amenajează înca 3 scene secundare pe timp de zi, sus pe masivul Postăvaru.

Be Massif Festival
Be Massif Festival

37. Vârful Postăvaru

Vârful Postăvaru este unul dintre vârfurile cu cele mai spectaculoase priveliști din Munții Carpați, deși nu este unul foarte înalt (1799 m). Oferă o vedere panoramică (360°) către: Munții Piatra Craiului, Piatra Mică, Făgăraș, Ciucaș, Piatra Mare,  Grohotiș, Baiului și Bucegi.

Traseul până pe vârf este perfect pentru începători, mai ales că poți urca cu telecabina foarte aproape de el, fiind perfect pentru cei care nu au mai fost niciodată pe un traseu de munte și vor să descopere dacă este o activitate care le-ar plăcea. Detalii traseu aici: https://instatravel.ro/ varful-postavaru-1799-m-traseu-usor/.

Traseu Vârful Postăvaru
Vârful Postăvaru
Traseu Vârful Postăvaru
Traseu Vârful Postăvaru

38. Drumul Vechi al Poienii toamna sau iarna

Recomandarea mea este să urci în Poiana Brașov cu autobuzul 20 din centru și să cobori în oraș pe jos, pe Drumul Vechi al Poienii

Toamna vei merge printr-un culoar de frunze ruginii (mai multe detalii aici: https://instatravel.ro/traseu-brasov-poiana-brasov-pe-drumul-vechi-2021/), iar iarna dacă ai sania cu tine te poți da pe cel mai lung și fabulos derdeluș (mai multe detalii aici: https://instatravel.ro/ cu-sania-in-brasov/).

Drumul Vechi spre Poiana Brașov
Drumul Vechi spre Poiana Brașov
Cu sania pe derdeluș în Brașov
Cu sania pe derdeluș în Brașov

39. Pietrele lui Solomon

Drumul Vechi de Poiană te va scoate la Pietrele lui Solomon, un loc extrem de îndrăgit de brașoveni. Aici vei găsi o poiana largă, amenjată cu grătare, o mică cascadă și te poți bucura întreaga zi de susurul râului. 

Zona este foarte cunoscută și pentru izvorul care se găsește în acest loc, dar și pentru punctul de belvedere către Pietrele lui Solomon. Mai multe detalii aici: https://instatravel.ro/pietrele-lui-solomon-brasov/. Coboară către cartierul Șchei și Prima Școala Românească cu autobuzul 50*.

Pietrele lui Solomon Brașov
Pietrele lui Solomon Brașov
Pietrele lui Solomon Brașov

40. Cartierul Șchei

Brașovul vechi nu se limitează doar la Cetate, Piața Sfatului și zona centrală, ci se extinde dincolo de Poarta Șchei, deschizând calea către cel mai vechi cartier al orașului, care se întinde până la Pietrele lui Solomon. În cartierul Șchei vei descoperi cele mai importante centre culturale românești cu origini în Evul Mediu. Lasă-te purtat pe străduțele înguste ce te vor cuceri, iar la final oprește-te în Piața Unirii unde vei găsi următoarele două obiective turistice. 

Cartierul Șchei din Brașov
Cartierul Șchei din Brașov
Cartierul Șchei din Brașov

41. Prima Școală Românească

Prima Școală Românească este locul în care sunt păstrate cu sfințenie primele tipărituri românești, primele gramatici ale limbii române, colecția integrală a bibliilor vechi românești, Arhiva Istorică, o selecție a puținelor urme pe care românii, ca a patra națiune au avut voie să le lase în istoria Transilvaniei.

Vechii şcheieni, care practicau un negoţ de larg răsunet cu Moldova şi Muntenia, dar ajun­seseră să străbată Levantul, Balcanii până departe în Siria şi Egipt, au protejat prin danii lăcaşul de cultură şi învăţătură, care astăzi a devenit Complexul muzeal Șcheii Braşovului. Cele aproximativ 4.000 cărţi vechi şi peste 30.000 documente precum şi numeroase obiecte muzeale stau astăzi strajă la temelia istoriei, oferind tuturor posibilitatea de cunoaştere a adevărului care se derula istoric pe aceste meleaguri.

Prima Școală Românească - Brașov
Prima Școală Românească - Brașov

42. Biserica Ortodoxă Sfântul Nicolae

Biserica Sfântul Nicolae din Șchei, reprezintă creuzetul de formare a ideii de românism, casa limbii române și casa imnului național. Această biserică este cea mai veche biserică ortodoxă din municipiul Brașov, ea constituind de-a lungul timpului centrul cel mai important pentru viața spirituală, culturală și artistică a românilor din Țara Bârsei. 

Biserica Ortodoxă Sfântul Nicolae - Brașov
Biserica Ortodoxă Sfântul Nicolae - Brașov

43. Parada Junilor

În fiecare an, în prima duminică după Paști, denumită și Duminica Tomii, Brașovul găzduiește una dintre cele mai frumoase și mai impresionante manifestări tradiționale din România: Parada Junilor.

Această paradă este unică în țara noastră și este o reflectare a bogăției culturale și istorice a zonei, aducând împreună elemente folclorice și istorice într-un spectacol impresionant, care dă identitate orașului. Mai multe detalii aici: https://instatravel.ro/ parada-junilor-din-brasov/.

Parada Junilor Brașov
Parada Junilor Brașov
Parada Junilor Brașov

44. Lacul Noua

Parcul și Lacul Noua sunt unele din cele mai frumoase zone de agrement și relaxare din Brașov. Parcul dispune de un lac pentru plimbări cu barca și hidrobicicleta, o pistă de jur împrejurul lacului perfectă pentru plimbări cu bicicleta, rolele etc. Tot aici sunt amenajate două zone de joacă pentru copii, dar și o zonă special amenajată pentru grătare.

Lacul Noua Brașov
Lacul Noua

45. Parc Aventura Brașov

Parc Aventura din Brașov este cel mai mare parc de aventură din România și se întinde pe o suprafață de 2,5 hectare. Datorită atracțiilor inedite atrage anual mii de vizitatori mari și mici. 16 trasee amenajate prin copaci, cu dificultate ușoară, medie, dificilă și foarte dificilă te așteaptă aici pentru a-ți depăși limitele. Vei avea parte de emoție, curaj, adrenalină și distracție, în timp ce îți vei testa forța, îndemânarea și îți vei depăși limitele. 

Atracția principală a parcului este Marea Tiroliană care trece pe deasupra Lacului Noua, are o lungime de 300 metri la dus și 200 metri la întors și o înălțime maximă de 3 metri. 3 ore de aventură costă 90 lei / adult. Mai multe detalii și programul de funcționare aici.

Parc Aventura - Brașov
Parc Aventura - Brașov
Parc Aventura - Brașov

46. Grădina Zoologică & Planetariu

Tot lângă Lacul Noua și Parc Aventura, în mijlocul naturii și întinsă pe 10 ha de teren se află Grădina Zoologică din Brașov. Vei putea admira peste 100 de specii de animale și pești, de la “drăgălașii” piranha şi „zvăpăiaţii” capucini până la “micul” crocodil și „inofensivii” șerpi. 

Grădina Zoologică poate fi vizitată zilnic între orele 9:00 -19:00, mai puțin în zilele de luni când este închisă. Prețul unui bilet de vizitare este de 20 de lei / adult și 10 lei pentru copii, elevi, studenți.

Grădina Zoologică din Brașov
Grădina Zoologică din Brașov

47. Paradisul Acvatic

Cu o capacitate de 3000 de persoane, Paradisul Acvatic dispune de: 6 piscine interioare, piscine în aer liber, lazy river, tobogane cu apă interioare și exterioare, saune, jacuzzi, grotă de relaxare, saloane de masaj, sală de fitness, teren de fotbal acoperit,  restaurant şi terase. Tariful pornește de la 55 lei /2 ore și ajunge până la 95 lei /zi. 

Paradisul Acvatic Brașov
Paradisul Acvatic Brașov
Paradisul Acvatic Brașov

48. Parcul Tractorul

Dacă vii cu trenul sau ai mai multe zile la dispoziție îți recomand să vizitezi și cartierul de lângă gară, preferatul meu, dar mai puțin vizitat de către turiști. Din pasajul subteran de la gară, în loc să ieși în fața gării, alege direcția opusă și vei ieși exact în Parcul Tractorul. Un parc mare, amenjat frumos, perfect pentru câteva clipe de relaxare. 

Parcul Tractorul Brașov
Parcul Tractorul Brașov

49. Patinoarul Olimpic Brașov

În Parcul Tractorul vei găsi și Patinoarul Olimpic, inaugurat în 2010. Aici au loc foarte multe competiții și se fac antrenamente pentru patinaj de viteză și hochei, dar este deschis și către public atunci când patinoarul nu este închiriat. Mai multe detalii despre program & tarife aici.

50. Cartier Coresi

Nu aveam cum să închei topul cu obiective turistice din Brașov, fără să îți povestesc puțin și despre cartierul în care locuiesc de 2 ani și ceva: Cartierul Coresi. Îți recomand ca din Parcul Tractorul să traversezi și să faci o plimbare și prin cartierul nostru pe aleea pietonală, până ce vei ajunge aproape de Mall Coresi. Vei avea ocazia să admiri câteva din tractoarele ce au fost făcute pe platforma  Tractorul, dar și un avion. 

Venind după aproape 15 de ani din haosul din București, acest cartier mi se pare un lux la care în capitală nici nu puteam să visez. Avem piste de biciclete moderne, terenuri și locuri de joacă pentru copii, alee pietonală, skatepark ultramodern, terase cu vibe de Barcelona, clădiri de birouri, creșă și grădiniță la doi pași, toate magazinele de interes, blocurile sunt foarte aerisite, în curând va fi renovată și pusă în funcțiune și o arena sportivă, iar zona este într-o continuă dezvoltare. 

Cartier Coresi Brașov
Cartier Coresi Brașov
Cartier Coresi Brașov
Skateparkul din cartier
Cartier Coresi Brașov
Aleea pietonală în pragul sărbătorilor

Acestea au fost recomandările mele cu obiective turistice din Brașov, au mai rămas și nescrise, suficient cât să mai găsești câte ceva care să te surprindă. 

* Informațiile privind tarifele sau programele de vizitare ale obiectivelor turistice sunt oferite orientativ, încercăm să le actualizăm periodic, însă ele pot suferi modificări.

Video dronă centru Brașov

Obiective turistice din județul Brașov

Județul Brașov este unul dintre principalele destinații turistice din România, aici găsim cele mai frumoase obiective turistice, regiunea fiind considerată un tărâm plin de mister, legende străvechi şi castele medievale. O parte din locurile mele favorite sunt: Lacul de Smarald de la Racoș, Vulcanul Stins, Cetatea Rupea, satele Viscri, Holbav, Poiana Mărului, PeșteraMăgura, Șirnea și Fundata, Prăpăstiile Zărneștiului și multe alte locuri despre care am scris aici: https://instatravel.ro/obiective-turistice-judetul-brasov/.

Descoperă mai multe atracții turistice din Transilvania aici: https://instatravel.ro/ obiective-turistice-transilvania/.

Unde te cazezi în Brașov?

Hotel Kronwell

Hotel Kronwell este situat chiar lângă gara Brașov și găzduiește cel mai frumos SPA din Brașov: Belaqua. Hotelul are un scor pe Booking de 9.5 din 1814 evaluări.

cazare Brașov

Barrique Chambers

Barrique Chambers beneficiază de o amplasare atractivă și pune la dispoziție cazare cu mic dejun à la carte și WiFi gratuit în întreaga proprietate. Proprietatea are un snack bar și un restaurant care servește mâncăruri internaționale. Unele camere au balcon cu vedere la munte.

Rezervă o cameră pe Booking aici.

Barrique Chambers cazare Brașov
Barrique Chambers cazare Brașov

MER Guest House B&B

MER Guest House B&B se află la 1.5 km de Turnul Negru, și pune la dispoziție camere cu facilități antialergice, WiFi gratuit în întreaga proprietate, lounge comun, grădină și servicii de concierge. Proprietatea este situată în apropiere de atracții precum Turnul Alb, Strada Sforii și Piața Sfatului. Pensiunea are o recepție cu program nonstop, terasă și vedere la munte.

Fiecare cameră a pensiunii are TV cu ecran plat, birou, baie privată, seif, unele camere au balcon, iar altele oferă vedere la oraș. MER Guest House B&B oferă un mic dejun tip bufet sau continental.

Rezervă o cameră pe Booking aici.

MER Guest House B&B cazare Brașov
MER Guest House B&B cazare Brașov

Casa Mandl

Casa Mandl se află în centrul orașului, în Piața Sfatului, și oferă unități de cazare elegante, cu vedere la Biserica Neagră și la Muntele Tâmpa, acces gratuit la internet WiFi și o parcare publică situată la 200 de metri de clădire.

Fiecare apartament are living cu TV cu ecran plat cu canale prin cablu și DVD player. De asemenea, există o zonă de relaxare cu o canapea. Oaspeții pot folosi chicineta sau bucătăria complet utilată, care include o zonă de luat masa. Baia are duș. Are balcon cu vedere la oraș.

Rezervă un apartament pe Booking aici.

42145819
Casa Mandl cazare Brașov

Casa Postăvarului

Pentru aproximativ 200 de lei te poți caza la Casa Postăvarului. Piața Sfatului este situată la doar 400 de metri, iar Biserica Neagră se află la 600 de metri de Casa Postăvarului. Bastionul Fierarilor este la 700 de metri. Parcarea publică este gratuită.

Rezervă pe Booking aici.

Casa Postăvarului

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.

Descoperă orașul Brașov și împărtășește experiența cu noi pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top