Traseu Fereastra Holbav – drumeție cu vedere spre 4 munți

După traseul din Poiana Mărului, am dat o fugă și în satul vecin, aveam de mult în gând să ajung la Fereastra Holbav. Și aici primăvara a transformat totul într-un peisaj plin de viață și culoare.

Primele lucruri care mi-au atras atenția au fost copacii înfloriți și florile de primăvară care erau peste tot: în grădinile oamenilor, la marginea drumurilor, pe dealurile din jurul satului, peste tot era un spectacol de culoare și miresme.

În acest articol am să-ți las toate detaliile cu privire la acest traseu spectaculos. 

Traseu Fereastra Holbav

1. De unde începe traseul spre Fereastra Holbav?

Accesul către fereastra Holbav se poate face pe mai multe căi, dar cel mai popular traseu începe din satul Holbav. Venind dinspre Poiana Mărului am ajuns în doar câteva minute, am făcut un popas la un câmp cu narcise, iar mai apoi am continuat până ce am ajuns lângă o clădire portocalie, unde am parcat mașina. Pentru indicații mai clare google maps de aici

Harta Traseu Fereastra Holbav
Hartă traseu Fereastra Holbav
Traseu de primăvară Poiana Mărului
Narcise în drum spre Holbav

2. Detalii traseu Fereastra Holbav

Acest traseu este foarte ușor și scurt, timpul estimat fără opriri ar fi de 1 oră și jumătate (dus-întors), noi am făcut cam 2 ore din cauza pauzelor foto/video + pauza de masă.

Marcaj: parțial am observat un marcaj cu niște semne portocalii, dar cred că erau pentru cei care fac enduro
Lungime: aprox. 6 km (dus-întors) 
Durată: estimat 1 oră și jumătate (dus-întors)
Dificultate: ușor
Diferență de nivel: aprox. 250 m
Sezon: tot timpul 

Traseu Fereastra Holbav
Fereastra Holbav

3. Impresii traseu Fereastra Holbav

Din locul în care am parcat mașina, a trebuit să ne întorcem puțin pe drumul asfaltat, iar apoi am făcut strâns stânga pe ulița ce urcă pe lângă depozitul de lemne ce se vede din drum. Urcarea este parcă mai susținută decât cea de pe traseul din Poiana Mărului sau poate eram noi puțin mai obosiți și doar ni s-a părut. 

La un moment dat poteca trece pe lângă 2 gospodării, de unde ne-a ieșit în cale un lățos mic, tare prietenos și jucăuș, ce ne-a însoțit o parte din traseu. Tot acolo mai era un câine legat când ne-am dus, dezlegat când ne-am întors, ne-a lătrat puțin, dar cât să-și facă datoria, nu părea că vrea să ne muște.

Ne-a mai întâmpinat pe traseu și un pui de ciobănesc, jucăuș, dar fiind de statură mare când sărea pe noi aproape că ne dărâma și nu prea era ascultător deloc, m-am cam speriat de el, degeaba, știu, că era prietenos… dar tot mare era.

Traseu Fereastra Holbav
Lățosul prietenos
Traseu Fereastra Holbav

Pe măsură ce poteca urca, priveliștea devinea din ce în ce mai spectaculoasă, oferindu-ne ocazia de a admira frumusețea naturii din județul Brașov

În istorie Holbavul face parte din regiunea Țara Bârsei. Pe teritoriul său se aflau mine de plumb, cărbune și argint (primele extracții s-au făcut în secolul XIX, rudimentar). Este un sat liniștit în care oamenii trăiesc după vechile obiceiuri.

Traseu Fereastra Holbav
Traseu Fereastra Holbav
Traseu Fereastra Holbav

În scurt timp am ajuns la Fereastra Holbav, de unde am admirat o priveliște panoramică asupra munților Bucegi și Piatra Craiului, dar văzuți din alte unghiuri față de cele din Poiana Mărului.

Fereastra Holbav este de fapt o șură construită de un domn din sat. Aici te poți adăposti și poți admira în voie peisajul mirific ce te înconjoară.

Traseu Fereastra Holbav
Fereastra Holbav
Traseu Fereastra Holbav
Traseu Fereastra Holbav
Traseu Fereastra Holbav

Verdele primăverii, munții spectaculoși, dar și covorul de flori de primăvară, înseosebi orhideele sălbatice (anacamptis morio), fac din acest loc un mic colț de Rai, pe care îți recomand să vii să-l descoperi.

Traseu Fereastra Holbav
Orhidei sălbatice
Traseu Fereastra Holbav
Vederi din Holbav
Traseu Fereastra Holbav
Traseu Fereastra Holbav
Vedere Piatra Craiului

După ce am stat o vreme să admirăm spectacolul oferit de natura aceasta spectaculoasă, am plecat înapoi spre mașină, într-un pas puțin mai alert pentru că în zare se vedea cum plouă. Coborârea a fost mult mai lejeră decât cea din Poiana Mărului. 

Deși se aseamănă foarte mult, mi-ar fi foarte greu să aleg între cele două, ambele oferă peisaje de poveste, vederi către aceiași munți, dar cumva au un vibe foarte diferit. 

Traseu Fereastra Holbav

4. Video traseu Fereastra Holbav

Dacă mi-a scăpat ceva sau nu am reușit să descriu prea bine în cuvinte, te invit să vizionezi și clipul de mai jos, iar dacă ți-a plăcut nu uita să te abonezi la canalul nostru de YouTube.

5. Tarif de vizitare

Nu există taxe de vizitare pe acest traseu.

6. Echipament necesar pentru această drumeție

Pentru a face traseul spre fereastra Holbav, este recomandat să fii echipat adecvat, un tricou de schimb și o sticlă cu apă. Se poate face și în adidași, dar eu nu recomand, aș sugera să porți măcar bocanci 3 sezoane

Îmbracă-te în straturi, noi am stat mai mult în tricou, dar sus este mai mereu vânt și este necesar să ai o jachetă impermeabilă rezistentă la vânt.

Ar fi bine să nu-ți lipsească o pălărie de soarecremă cu SPFpelerina de ploaie.

7. Ce mai poți face în zonă?

Județul Brașov este unul dintre principalele destinații turistice din România, aici găsești cele mai frumoase obiective turistice, regiunea fiind considerată un tărâm plin de mister, legende străvechi şi castele medievale.

Continuă vacanța ta spre orașul BrașovPoiana MăruluiȘinca Veche sau în jos spre Zărnești, Măgura, Peștera, Șirnea, Dâmbovicioara, Fundata, Fundățica sau spre alte destinații de vis din județul Brașov despre care am scris și în acest articol: https://instatravel.ro/top-obiective-turistice-din-judetul-brasov/

coperta top 30 obiective turistice din judetul brasov

8. Unde te cazezi în Poiana Mărului?

Căsuța din Valea Iepii

Căsuța din Valea Iepii se află chiar în Holbav și este o cazare concepută pentru cupluri. Este dotată cu chicinetă și tot ce vă este necesar pentru a găti împreună. Căsuța dispune și de aer condiționat, centrală proprie, Wifi, TV Smart. Până la căsuță se ajunge cu autoturism 4×4, la cerere gazdele oferă transport pentru oaspeți.

Povestea căsuței din Valea Iepii începe pe dealurile satului Holbav din dorința de liniște, intimitate și reconectare cu natura. Ce este mai plăcut decât să asculți liniștea naturii, să fii, să te bucuri fară să faci nimic, să citești sau pur și simplu să stai? Vuietul vântului, zumzetul insectelor, stropii de ploaie care se sparg pe pământ și mirosul naturii, momente de neuitat, ancore pentru relaxare și încărcare. 

Rezervă căsuța pe Booking aici.

Căsuța din Valea Iepii
Căsuța din Valea Iepii

Green Hill Panoramic

Green Hill Panoramic este situată în satul vecin, în Poiana Mărului și este format din 2 căbănuțe în formă de A, așezate într-un peisaj cu o panoramă care îți va tăia răsuflarea, pe culmile deluroase ale satului pitoresc Poiana Mărului, străjuite de măreția masivilor Bucegi și Piatra Craiului.

Capacitatea unei căbănuțe este de 4 persoane, structura acestora fiind de tip open space: la etaj dormitor cu pat matrimonial și la parter living (cu o canapea extensibilă), bucătărie complet utilată și baie cu duș.

Această unitate de cazare acceptă tichete de vacanță și animale de companie. Rezervă o căbănuță pe Booking aici.

Green Hill Panoramic
Green Hill Panoramic

Forest Glamping

Dacă îți plac glampingurile Forest Glamping se află în zonă, în inima naturii și îți va oferi o experiență unică, perfectă pentru a te reconecta cu natura. Vei avea acces la facilități de grătar, o grădină generoasă, grup sanitar comun, iar în prețul cazării este inclus un mic dejun delicios. 

Rezervă un cort de 2 sau 4 persoane pe Booking aici.

Forest Glamping - Poiana Mărului
Forest Glamping

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.

Descoperă satul Holbav și împărtășește experiența cu noi pe instagram! Folosește #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top