Salut și bine ai revenit pe blogul meu de călătorii. În acest articol am să îți povestesc despre cel mai frumos derdeluș pe care ne-am dat cu sania. Se află în inima Brașovului și are o lungime de aproape 3 km, cu o pantă perfectă pentru săniuș.
Grupul nostru a fost format din persoane cu vârsta cuprinsă între 4 și 62 ani, iar distracția a fost la maxim pentru toată lumea. Mai jos am să îți las toate detaliile și impresiile mele din această locație.
Fii la curent cu toate locațiile pe care le vizitez, urmărește-mă pe Instagram.
1. Unde ne-am dat cu sania?
Derdelușul de 3 km se întinde între Poiana Brașov și Brașov (Pietrele lui Solomon) pe drumul vechi al Poienii și este un loc foarte îndrăgit de brașoveni și nu numai, acesta fiind tranzitat de zeci de persoane zilnic.
Fostul drum principal al Poienii, utilizat de vehicule până în 1966, când s-a construit noua șosea, este amenajat cu balustrade de lemn și bancuțe din trunchiuri de brazi, fiind un loc minunat în orice anotimp, însă iarna devine atracția principală a celor care iubesc să se dea cu sania, cu schiurile sau cu placa, creându-se un derdeluș continuu, destul de lin și care șerpuiește prin pădure pe o lungime de aproximativ 3 km.
Ca să ajungi la punctul de start trebuie să urci în Poiana Brașov fie cu autobuzul 100 de la gară, fie cu autobuzul 20 din centrul Brașovului – stația Livada Poștei. Indiferent ce autobuz alegi va trebui să mergi până la capăt, iar de acolo mai ai doar puțin de mers pe jos cu săniuța în spate până ce vei intra pe drumul vechi al Poienii.
Mai exact, autobuzul 20 ne-a lăsat pe strada Poiana Soarelui, iar de acolo am mers foarte puțin înainte, iar la trecerea de pietoni am făcut stânga pe strada Poiana Ursului (nu trebuie să o iei la dreapta spre centrul stațiunii Poiana Brașov) și am continuat până ce asfaltul s-a terminat și am găsit bariera – locul din care începe derdelușul. Semnul cu accesul interzis face referire la autovehicule motorizate, accesul fiind permis doar pietonilor.
Îți poți lua ca punct de reper Hotelul Ruia sau poți urmări pin-ul exact pe maps aici.
Sfatul meu este să nu urci cu mașina în Poiană pentru că de la celălalt capăt al derdelușului vei lua autobuzul 50 care te va lăsa în centrul Brașovului, fiind destul de complicat să revii în Poiană, plus că este aproape imposibil să găsești loc de parcare în weekend sus, astfel dacă nu ești cazat în Poiana Brașov, nu are rost să parchezi acolo.
2. Impresii traseu
Am stăbătut drumul vechi al Poienii de multe ori, iar până de curând aș fi fost tentată să spun că toamna este cel mai frumos, îmbrăcat în hainele ruginii specifice anotimpului. După 4 curse cu săniuța clar mi-am schimbat părerea, iar acum pot spune că iarna este cel mai fain loc în care poți ajunge, mai ales dacă îți place să te dai cu sania.
De cum am trecut bariera ne-am făcut confortabili pe săniuțe și am pornit ușor la vale. Diferența de nivel de 330 m întinsă pe o lungime de 3 km fac din acest loc raiul săniuțelor.
În weekend este plin de oameni puși pe distracție, dar locația este mult mai puțin aglomerat decât pe pârtiile din centrul stațiunii turistice, în plus accesul aici este gratuit.
În prima jumătate a traseului panta este mai lină, a fost numai bună să ne facem încălzirea și să le obișnuim pe nepoțelele noastre cu derdelușul. Am ajuns destul de rapid în porțiunea în care drumul se aproapie destul de mult de șosea, adică în Poiana Mică – în dreptul hotelului Căprioara.
Mai departe panta a avut înclinație puțin mai mare, iar pe final derdelușul este perfect și pentru săniile de tip foraș.
Dacă nu ai deja o sanie pe eMAG găsești oferte foarte bune, vezi aici.
Este atât de fain locul ăsta încât o să-ți dea dependență, nepoțelele mele au fost fascinate, ba chiar și mami ar mai fi vrut să mai facă încă câteva curse.
Nici nu ne-am dat seama când s-au dus cei 3 km, am ajuns jos la Pietrele lui Solomon parcă într-o clipă.
A fost o zi de iarnă ca în povești, poate pentru unii pare exagerare, dar eu în copilărie (la câmpie) nu am avut parte decât de foarte puțină zăpadă și derdeluș deloc, așa că mi-am reamintit cum este să fii copil și câtă fericire poate aduce un lucru atât de simplu, ca să nu mai spun de fericirea celor mici, care este de neprețuit.
Am petrecut pe derdeluș în total 3 ore, dar asta pentru că ne-am oprit frecvent să mai facem și îngerași de zăpadă, să ne bulgărim, mai urcam înapoi cu săniile unde ni se părea că este panta mai înclinată să prindem mai multă viteză și tot așa.
Pe traseu nu ai unde să te rătăcești este o singură uliță pe care te poți da, delimitată foarte clar.
Exact unde se termină derdelușul acolo vei găsi și autobuzul 50 care te va lăsa în centru.
3. Tarif de vizitare
Nu există taxă de acces pe drumul vechi al Poienii.
Un bilet la autobuzul 20 sau 100 costă 6 lei / pers, pentru copiii sub 7 ani este gratuit.
Un bilet la autobuzul 50 costă 2.5 lei / pers, pentru copiii sub 7 ani este gratuit.
Bilete pot fi achiziționate din autobuz cu apicația 24pay scanând codul QR.
4. Echipament necesar
♦În primul rând îți trebuie o sanie, modelul acesta este super bun. Dacă vrei să închiriezi una din Poiana Brașov, ține cont că va trebui să urci din nou cu autobuzul pentru a o restitui.
♦La derdeluș ai nevoie să te hidratezi, este musai să ai cu tine un termos care să îți țină ceaiul fierbinte sau apa la temperatura camerei.
♦Acordă o mare importanță hainelor, mai ales pentru cei mici, ai nevoie de haine impermeabile, gen costumație de schi, care să reziste la 3 ore de tăvălit prin zăpadă, la Decathlon găsești o varietate destul de mare la prețuri accesibile.
♦Foarte importanți sunt și bocancii, trebuie să fie de iarnă, rezistenți la zăpadă, astfel încât să nu se ude dacă petreci mult timp la săniuș, aș adăuga pentru siguranță niște șosete de lână.
♦Mănuși, căciulă, mască protecție tip cagulă cu găuri pentru respirație, eu am gâtul foarte sensibil și o port de fiecare dată când este ger sau când bate vântul rău.
♦Șansele să te întâlnești cu ursul pe acest traseu iarna sunt minime, mai ales că ar trebui să hiberneze, dar au mai fost cazuri în care urșii au apărut pe pârtii. Pentru siguranță eu port mereu cu mine un spray de urs, însă niciodată nu am întânit animale sălbatice pe acest traseu.
♦Nu-mi lipsesc niciodată din bagaj: o trusă de prim autor pentru călătorii, o frontală, bețele de trekking, un fluier cu busolă și o folie de supraviețuire.
5. Ce mai poți face în zonă?
Descoperă toate obiectivele turistice din orașul Brașov, încearcă și acest traseu din satele Peștera și Măgura sau continuă vacanța ta spre Prăpăstiile Zărneștiului, Poiana Mărului, Șirnea, Șinca Veche, Dâmbovicioara, Fundata, Fundățica, Amfiteatrul Transilvania sau spre alte destinații de vis din județul Brașov despre care am scris în acest articol: https://instatravel.ro/top-obiective-turistice-din-judetul-brasov/.
6. Unde te cazezi?
Chic Studio Silver Mountain
Noi ne-am cazat anul trecut, în preajma sărbătorilor de iarnă, la Chic Studio Silver Mountain, un apartament tare frumos care se află foarte aproape de Poiana Mică, deci un loc perfect dacă vrei să mergi la săniuș. Din această locație fie iei autobuzul 60 până în Poiana Mare, fie te dai direct din Poiana Mică până la Pietrele lui Solomon și revii cu autobuzele 50+20.
Apartamentul are 1 dormitor, TV cu ecran plat, zonă de luat masa, bucătărie complet utilată, 2 băi și balcon cu vedere la piscină.
În sezonul de ski este full aproape tot timpul, îți recomand să îți faci rezervare din timp pe Booking aici.
Casa Nostalgia
Casa Nostalgia este situată tot în Poiana Brașov și este compusă din 3 dormitoare, bucătărie utilată cu mașină de spălat vase și cuptor cu microunde, mașină de spălat rufe și 3 băi cu duș sau cadă.
Poți rezerva această cazare în stil nordic pe Booking aici.
Teleferic Grand Hotel
Votat cel mai bun Hotel din România, Teleferic Grand Hotel, este cu siguranță un hotel de referință. Toate camerele sunt decorate cu gust şi au mobilier şi decorațiuni din lemn masiv.
Oaspeții de la Teleferic Grand Hotel beneficiază de acces gratuit la centrul spa, care include o piscină interioară, cadă cu hidromasaj în aer liber, o zonă de fitness şi 3 tipuri de saune: umedă, uscată şi cu infraroșu.
Hotelul are școală de schi şi centru de închiriere de echipamente de schi şi snowboard, cu uscător de clăpari. Oaspeții pot utiliza gratuit depozitul pentru echipament de schi. Pentru copii, hotelul oferă o sală de jocuri, un club și un loc de joacă în aer liber.
Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii.
Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.
Descoperă derdelușul de 3 km și să împărtășești experiența cu noi pe Instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag @alinalicuriceanu.
Daca suntem cazati in poiana, inteleg ca este autobuz pentru intoarcere ?
Da, aveti autobuz de la Pietrele lui Solomon la Livada Postei si apoi din Livada Postei inapoi in Poiana Brasov, dar momentan nu este zapada pe drumul vechi, este zapada doar din Poiana in sus spre Postavaru.
Weekendul viitor vom merge si noi cu copii la munte, vom vizita si noi derdelusul. Multumim
Sa verificati prognoza, astazi si ieri a fost foarte cald, in Brasov s-a topit cam toata zapada, pe drumul vechi cred ca mai este, dar ar fi necesar sa mai ninga pana ajungeti.