Vârful Furnica – Bujori de munte – Sinaia Cota 2000

Vârful Furnica - bujori de munte
Vârful Furnica - bujori de munte ©alinalicuriceanu

Ne propusesem pentru weekend traseul Cabana Piatra Arsă – Vârful Furnica din munții Bucegi, însă am urmărit prognoza meteo în fiecare zi și se anunțau ploi, furtuni, cod galben, perturbări, atenționări peste atenționări, la care s-au adăugat și furtunile violente din Cehia, Austria, Elveția, ne-a fost teama să ne mai aventurăm.

Am zis că asta e, mai găsim bujori de munte și la anul, doar că, sâmbătă a fost așa frumoasă vremea la Brașov încât am prins curaj 🙂.

Ne-am trezit duminică dis de dimineață și am pornit la drum, cu cât ne apropiam de Bușteni-Sinaia norii se tot adunau, am fost nevoiți șă apelăm la planul B, am mers la Sinaia – cota 1400 și apoi cu telegondola până la 2000, de acolo am mai avut doar 103 m de urcat până pe vârful Furnica

Cum ajungi pe Vârful Furnica?

Cu mașina: din Sinaia, județul Prahova, trebuie să o iei spre Telegondola Sinaia (cota 1000) sau poți merge chiar și mai sus, până la Telegondola Carp (cota 1400), drumul dintre cele 2 telegondole este plin de gropi, dar practicabil, iar de acolo vei lua telecabina sau telegondola până la cota 2000.

Până în stațiunea Sinaia poți ajunge și cu trenul, iar de acolo trebuie să iei autobuzul T2 până la Telegondola Sinaia, după care vei urca cu telegondola pe tronsonul cota 1000-1400 și apoi telegondola Carp pe tronsonul cota 1400-2000.

Există și numeroase trasee turistice pe care le poți parcurge pe jos, noi am vrut să mergem pe traseul Cabana Piatra Arsă – Vârful Furnica care ar fi durat 2 ore și jumătate.

Traseu Cota 2000 - Vârful Furnica (2103 m)

Așa cum ți-am menționat și la începutul articolului noi am ales varianta cu mașina până la Cota 1400 (maps) și de acolo am luat telegondola pâna la Cota 2000.

La ora 09.30 nu era absolut nimeni la coadă, doamna de la bilete ne-a atenționat că există avertizări de vreme rea începând cu ora 15:00, doar că ei estimează că va veni puțin mai repede, așa că nu am mai pierdut vremea.

Imediat cum am coborât din telegondolă, am trecut de terasă și am făcut dreapta spre Vârful Furnica, cred că am ajuns în 5 min, vârful nu este marcat prin nici un semn, dar o să îți dai seama care este.

Am admirat panorama după care am coborât în vale și am mers înspre stânga până la intersecția cu traseu dungă galbenă, practic am făcut un circuit în jurul vârfului. Am fost să admirăm bujorii și în munții Ciucaș cu 2 săptămâni în urmă, însă aici, la Furnica, am avut noroc și am prins momentul înfloririi în plină explozie.

Metoda aleasă de a ajunge aici în acest weekend s-a dovedit a fi una extrem de înțeleaptă, în jur de ora 13:00 am simțit primii stropi de ploaie și ne-am repezit în telegondolă pentru a ne întoarce la mașină. Încă nu mă simt pregătită să mă prindă vremea rea pe un traseu :))

Vârful Furnica - bujori de munte
Vârful Furnica - bujori de munte ©alinalicuriceanu
Vârful Furnica - bujori de munte
Vârful Furnica - bujori de munte ©alinalicuriceanu
Vârful Furnica - bujori de munte
Sinaia - Vârful Furnica - bujori de munte ©alinalicuriceanu

Bujorul de munte

Bujorul de munte (Rhododendron kotschyi) sau smârdarul, cum mai este denumit popular, este originar din Balcani și face parte din genul botanic Rhododendron, gen extrem de variat ce cuprinde diferite specii care cresc doar la altitudine înaltă şi se extind din Himalaya și Caucaz până în Alpi şi Pirinei.

În România se întâlnește în special în Carpații Orientali și Meridionali, unde preferă versanții însoriți. Planta crește spontan în tufe pitice în zona alpină, care uneori acoperă suprafeţe destul de extinse. Este o plantă perenă şi îşi păstrează frunzele verzi tot timpul anului.

Culoarea florilor este de un roz către roșu aprins, acestea fiind grupate astfel încât dau senzația de buchete în vârful ramurilor.

Perioada maximă de înflorire este în a doua parte a lunii iunie, însă la altitudini mai mari, sau dacă zăpada persistă mai mult, această perioadă se prelungește până la început de iulie.

Este o specie protejată, în cazul în care rupi planta poți fi amendați cu o sumă cuprinsă între 5000 si 10.000 lei. Deoarece crește în condiții de relief, climă și altitudine foarte specifice, planta nu tolerează transplantări, așa că nu încerca să o culegi pentru acasă.

Vârful Furnica - bujori de munte
Vârful Furnica - bujori de munte ©alinalicuriceanu
Vârful Furnica - bujori de munte
Vârful Furnica - bujori de munte ©alinalicuriceanu

Unde mai gasești bujori de munte?

Cel mai renumit loc în care poți găsi bujori de munte sălbatici este Muntele Roșu din Munții Ciucaș. Toate detaliile legate de traseu, perioadă de înflorire a bujorilor din munții Ciucaș, le găsești în acest articol.

Dacă ești în căutarea unor trasee ușoare pe munte te aștept cu idei aici.

Vârful Furnica - bujori de munte
Bujori de munte Vârful Furnica ©alinalicuriceanu
Vârful Furnica - bujori de munte
Smârdar ©alinalicuriceanu

Program telecabină spre Vârful Furnica

Gondolă Sinaia 1000-1400: Luni-Duminică 09:00-17:00 Marți 12:00-17:00

Gondolă Carp 1400-2000: Luni-Duminică 09:30-16:30 Marți 12:00-16:30

Atenție! Programul poate fi influențat în funcție de starea meteo.

Tarife telecabină

Gondolă Carp 1400-2000 (Se practică aceleași tarife și pentru Gondola Sinaia segmentul 1000-1400)
Urcare: Adulti 35 lei, Copii 27 lei, gratuit pentru copiii sub 5 ani
Coborâre: Adulti 35 lei, Copii 27 lei, gratuit pentru copiii sub 5 ani
Urcare + Coborâre: Adulti 60 lei, Copii 40 lei, gratuit pentru copiii sub 5 ani

Gondolă Sinaia 1000-1400 + Gondolă Carp 1400-2000
Urcare: Adulti 60 lei, Copii 35 lei, gratuit pentru copiii sub 5 ani
Coborâre: Adulti 60 lei, Copii 35 lei, gratuit pentru copiii sub 5 ani
Urcare + Coborâre: Adulti 95 lei, Copii 60 lei, gratuit pentru copiii sub 5 ani

* Informațiile privind tarifele sau programele de vizitare ale obiectivelor turistice sunt oferite orientativ, încercăm să le actualizăm periodic, însă ele pot suferi modificări.

Video dronă 4k Sinaia Cota 2000 - Vârful Furnica

Te invit să vizionezi clipul postat pe canalul nostru de YouTube și dacă ți-a plăcut dă-ne un Like, Share & Subscribe.

Unde ne-am cazat după drumeția de la Vârful Furnica?

După orice drumeție pe munte un hotel cu SPA este tot ce ne dorim. De data aceasta am ales HOTEL CARPAT INN, au camere foarte spațioase, și o piscină de vis! Vezi disponibilitate aici!
Hotel Carpat Inn
Hotel Carpat Inn
Hotel Carpat Inn
Hotel Carpat Inn
Hotel Carpat Inn
Hotel Carpat Inn

Alte hoteluri în zonă

291222492 1
Hotel Belmont

Situat în Sinaia, Hotelul Belmont are un restaurant, bar, centru de fitness și parcare privată gratuită. Oaspeții au la dispoziție un club pentru copii. Hotelul are o piscină interioară, centru spa, club de noapte.

Rezervă aici
159457033 1
Hotel Carpathia

Situat central în staţiunea montană Sinaia, hotelul de 4 stele Carpathia oferă acces gratuit la un centru spa cu 2 saune, piscină interioară şi cadă cu hidromasaj. Accesul la internet WiFi este gratuit în întreaga proprietate.

Rezervă aici

CĂLĂTORIA TA ÎNCEPE ACUM!

Descoperă bujorii de munte de pe vârful Furnica și împărtășește experiența cu noi pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

Instagram will load in the frontend.

Te-ar mai putea intersa și...

Îți mulțumesc că ai citit acest articol până la final, sper că ți-a plăcut și că ai găsit informații utile. Dacă ai întrebări pentru mine, cunoști locuri inedite, îți dorești să afli informații despre o locație anume, nu ezita să îmi scrii în comentarii. 

Ne găsești și pe InstagramFacebook sau YouTube. Nu uita să ne dai Like, Follow și Subscribe.

Să ne auzim cu bine!

Autor Articol: ©Alina Licuriceanu

Foto:© alinalicuriceanu

© Toate drepturile rezervate. Materialele postate aparțin autorilor blogului. Preluarea se poate face doar cu citarea sursei, cu link către site, fie că este vorba de text, poze sau video, CU ACORD ÎN PREALABIL. 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top