Traseu pe Vârful Furnica + Rhododendroni (bujori de munte)

Vârful Furnica este unul dintre cele mai frumoase vârfuri de pe la noi, foarte accesibil, situat în inima munților Bucegi și cunoscut mai ales pentru spectacolul colorat oferit de rhododendroni în luna iunie. Aceste plante magnifice, cunoscute și ca bujori de munte, sunt adesea considerate bijuterii ale muntelui, deoarece transformă peisajul într-un adevarat tablou de artă. 

Noi am ajuns aici urmând un traseu extrem de ușor, iar în acest articol am să-ți las toate detaliile în cazul în care vei vrea să ne urmezi, dar îți voi povesti și despre celelalte alternative de a ajunge aici. 

Traseu Vârful Furnica - Rhododendroni
Traseu Vârful Furnica

1. Traseu TransBucegi - Vârful Furnica

După ce acum 2 ani am ales varianta cu mașina până în Sinaia la Cota 1400 și de acolo am luat telegondola pâna la Cota 2000, anul acesta am ales să urcăm pe jos, urmând un traseu destul scurt și extrem de ușor.

Din Brașov am urmat ruta clasică Azuga – Bușteni – Sinaia, iar din Sinaia am făcut dreapta pe drumul ce duce către Piatra Arsă, dar am făcut dreapta cu ceva timp înainte de cabană, pe un drum forestier, unde am și parcat mașina. Las aici și un pin pe Google Maps. 

Am pornit la drum în jur de ora 09:00, foarte entuziasmați, căci deja vedeam pâlcuri roz în zare. Mașinile cu gardă puțin mai înaltă ar mai fi putut continua, dar accesul cu mijloace motorizate din acel punct este strict interzis. 

Hartă traseu vârful Furnica
Hartă traseu vârful Furnica

Cred că este și un marcaj cu bandă galbenă pe care-l poți urma, dar cel mai simplu este să ții drumul forestier, este foarte simplu să te orientezi și nu ai unde să te rătăcești. Am lăsat mai sus harta circuitului pe care l-am făcut noi.

Prima dată vei ajunge la Telescaunul Soarelui – îmbarcare, iar apoi vei continua spre Telescaunul Valea Dorului – plecare, până în Curmătura Vârful cu Dor (telescaunele sunt închise vara).

Traseu Vârful Furnica - Rhododendroni
Start traseu Vârful Furnica
Valea Dorului

În Curmătura Vârful cu Dor am întâlnit prima mare de rhododendroni și am pierdut  vreo 30 de minute să-i fotografiem, filmăm și să ne tragem sufletul. Pe traseu nu este nici un pic de umbră, iar noi am prins în prima parte a zilei cerul senin complet, aveam impresia că este mijlocul lunii august, atât de cald ni se părea că este afară.

Traseu Vârful Furnica - Rhododendroni
Valea Dorului
Traseu Vârful Furnica - Rhododendroni

Am continuat în urcare încă vreo 15 minute până am ajuns la capătul telegondolei de la cota 2000, iar de acolo am cotit ușor la stânga și imediat am ajuns pe Vârful Furnica. Vârful nu este semnalizat, dar îți vei da seama care este cel mai înalt punct de acolo.

Am admirat panorama după care am coborât în vale pentru a admira marea de rhododendroni și am mers spre stânga până la intersecția cu traseu dungă galbenă, practic am făcut un circuit în jurul vârfului. Am coborât pe pârtie, paralel cu drumul pe care am urcat, până când am ieșit din nou în drumul forestier.

Traseu Vârful Furnica - Rhododendroni
Vârful Furnica
Traseu Vârful Furnica - Rhododendroni
Traseu Vârful Furnica - Rhododendroni
Traseu Vârful Furnica - Rhododendroni
Traseu Vârful Furnica - Rhododendroni

Traseul este extrem de ușor, potrivit pentru începători și copii de toate vârstele. Traseul are aproximativ 9 km dus-întors și o diferență de nivel de aproximativ 300 m. Urcarea cred că ne-a luat cam 1 oră și jumătate, coborârea 1 oră și am mai pierdut vreo 2 ore la poze și relaxare. 

Traseu Vârful Furnica - Rhododendroni
Traseu Vârful Furnica
Traseu Vârful Furnica - Rhododendroni
Traseu Vârful Furnica - Rhododendroni

Vremea în platoul Bucegi se schimbă aproape instant și destul de radical, așa că în jurul prânzului am pornit rapid spre mașină pentru că norii se apropiau cu viteză și auzeam tunete în depărtare. Bine am făcut că ne-am grăbit, căci ce am prins pe drumul de întoarcere cu mașina, nu mi-aș fi dorit să ne fi prins pe jos pe platou. 

Traseu Vârful Furnica - Rhododendroni

2. Despre Rhododendroni și când înfloresc

Bujorul de munte (Rhododendron kotschyi) sau smârdarul, cum mai este denumit popular, este originar din Balcani și face parte din genul botanic Rhododendron, gen extrem de variat ce cuprinde diferite specii care cresc doar la altitudine înaltă şi se extind din Himalaya și Caucaz până în Alpi şi Pirinei.

Traseu Vârful Furnica - Rhododendroni
Rhododendroni

În România se întâlnește în special în Carpații Orientali și Meridionali, unde preferă versanții însoriți. Planta crește spontan în tufe pitice în zona alpină, care uneori acoperă suprafeţe destul de extinse. Este o plantă perenă şi îşi păstrează frunzele verzi tot timpul anului.

Culoarea florilor este de un roz către roșu aprins, acestea fiind grupate astfel încât dau senzația de buchete în vârful ramurilor.

Traseu Vârful Furnica - Rhododendroni

Perioada maximă de înflorire este în a doua parte a lunii iunie, însă la altitudini mai mari, sau dacă zăpada persistă mai mult, această perioadă se prelungește până la început de iulie.

Este o specie protejată, în cazul în care rupi planta poți fi amendat cu o sumă cuprinsă între 5000 si 10.000 lei. Deoarece crește în condiții de relief, climă și altitudine foarte specifice, planta nu tolerează transplantări, așa că nu încerca să o culegi pentru acasă.

Traseu Vârful Furnica - Rhododendroni

3. Unde mai gasești bujori de munte?

Cel mai renumit loc în care poți găsi bujori de munte sălbatici este Muntele Roșu din Munții Ciucaș. Toate detaliile legate de traseu, perioadă de înflorire a bujorilor din munții Ciucaș, le găsești în acest articol.

Dacă ești în căutarea unor trasee ușoare pe munte te aștept cu idei aici.

Traseu Vârful Furnica - Rhododendroni

4. Variante de a ajunge pe Vârful Furnica

Până în apropierea vârfului Furnica se poate ajunge atât cu telegondola, cât și cu mașina, dar în ambele cazuri trebuie să mergi și pe jos. Detaliez mai jos toate variantele de acces.

Cu mașina: din Sinaia, județul Prahova, trebuie să o iei spre Telegondola Sinaia (cota 1000) sau poți merge chiar și mai sus, până la Telegondola Carp (cota 1400), drumul dintre cele 2 telegondole este plin de gropi, dar practicabil, iar de acolo vei lua telecabina sau telegondola până la cota 2000.

Până în stațiunea Sinaia poți ajunge și cu trenul, iar de acolo trebuie să iei autobuzul T2 până la Telegondola Sinaia, după care vei urca cu telegondola pe tronsonul cota 1000-1400 și apoi telegondola Carp pe tronsonul cota 1400-2000.

Există și numeroase trasee turistice pe care le poți parcurge pe jos, cele mai ușoare pornesc de pe TransBucegi, astfel: 

– prima variantă: poți merge cu mașina până la Cabana Piatra Arsă, iar de acolo pe jos până pe Vârful Furnica vei face undeva la 2 ore și jumătate.

– a doua variantă (cea aleasă de noi): poți merge cu mașina până aici, iar de acolo urmezi drumul în sus preț de o oră și jumătate, până vezi capătul telegondolei, iar de acolo vârful Furnica va fi în partea stângă. 

Traseu Vârful Furnica - Rhododendroni
Traseu Vârful Furnica

Program telecabină spre Vârful Furnica

Dacă vrei să urci cu telegondola îți las mai jos programul și tarifele.

Gondolă Sinaia 1000-1400: Luni-Duminică 09:00-17:00 Marți 12:00-17:00

Gondolă Carp 1400-2000: Luni-Duminică 09:30-16:30 Marți 12:00-16:30

Atenție! Programul poate fi influențat în funcție de starea meteo.

Tarife telecabină

Gondolă Carp 1400-2000 (Se practică aceleași tarife și pentru Gondola Sinaia segmentul 1000-1400)
Urcare: Adulti 35 lei, Copii 27 lei, gratuit pentru copiii sub 5 ani
Coborâre: Adulti 35 lei, Copii 27 lei, gratuit pentru copiii sub 5 ani
Urcare + Coborâre: Adulti 60 lei, Copii 40 lei, gratuit pentru copiii sub 5 ani

Gondolă Sinaia 1000-1400 + Gondolă Carp 1400-2000
Urcare: Adulti 60 lei, Copii 35 lei, gratuit pentru copiii sub 5 ani
Coborâre: Adulti 60 lei, Copii 35 lei, gratuit pentru copiii sub 5 ani
Urcare + Coborâre: Adulti 95 lei, Copii 60 lei, gratuit pentru copiii sub 5 ani

* Informațiile privind tarifele sau programele de vizitare ale obiectivelor turistice sunt oferite orientativ, încercăm să le actualizăm periodic, însă ele pot suferi modificări.

5. Video dronă 4k Vârful Furnica

Te invit să vizionezi clipul postat pe canalul nostru de YouTube și dacă ți-a plăcut dă-ne un Like, Share & Subscribe.

6. Unde te cazezi în Sinaia?

Hotel Belmont

Situat în Sinaia, Hotelul Belmont are un restaurant, bar, centru de fitness și parcare privată gratuită. Oaspeții au la dispoziție un club pentru copii. Hotelul are o piscină interioară, centru spa, club de noapte. 

Rezervă o cameră pe Booking aici.

cazare

Hotel Carpathia

Situat central în staţiunea montană Sinaia, hotelul de 4 stele Carpathia oferă acces gratuit la un centru spa cu 2 saune, piscină interioară şi cadă cu hidromasaj. Accesul la internet WiFi este gratuit în întreaga proprietate.

Rezervă o cameră pe Booking aici.

cazare

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.

Descoperă rhododendronii de pe vârful Furnica și împărtășește experiența cu noi pe instagram! Folosește #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

4 thoughts on “Traseu pe Vârful Furnica + Rhododendroni (bujori de munte)”

  1. Chereches Monica

    Buna!oare am avea unde sa campam in zona varfului Furnica?vrem saurcam si la sfinx ziua urmatoare.

  2. 1) Cel mai ușor traseu pentru a ajunge pe vârful Furnica, cu un copil de 10 ani . 2) În ce perioada infloresc Bujori de munte.Multumim frumos 💖

    1. Este un traseu foarte frumos si poate fi facut cu un copil de 10 ani, exact asa cum este descris in articol.

      La punctul 4 din articol gasiti si alte variante de a ajunge pe Varful Furnica, daca nu vreti sa faceti traseu.

      La punctul 2 din articol gasiti toate detaliile despre bujorii de munte si despre perioada de inflorire.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top