Satul Șirnea – TOP 10 activități și atracții turistice

Șirnea
Ce poți să faci în satul Șirnea?

Șirnea este primul sat turistic din România, situat în comuna Fundata, județul Brașov, în cel mai spectaculos culoar: Rucăr-Bran. Acesta se află la o altitudine de aproximativ 1200 de metri și este o destinație ideală pentru toți iubitorii de natură, oferind priveliști spectaculoase ale munților Bucegi și Piatra Craiului. 

Dacă ești în căutarea unei evadări din cotidian, unde să te bucuri de aerul curat și peisajele frumoase, Șirnea este un loc minunat pentru tine. În acest articol vei găsi topul activităților turistice pe care le poți face în acest sat, dar și în împrejurimi.

Cuprins

1.Top 10 activități turistice de făcut în satul Șirnea

1.1.Plimbări în natură și trasee montane

În primul rând descoperă satul Șirnea la pas, dacă nu știi în ce direcție să o apuci, lasă-te ghidat de traseul ecoturistic T1 – Hoinăreală iarna prin Șirnea, care te va purta pe cele mai faine ulițe din sat. 

Vei găsi câțiva oameni gospodari, prietenoși, care trudesc mult și care încă își câștigă existența din creșterea animalelor, oferind satului aerul pitoresc de altă dată, iar turiștilor produse tradiționale de cea mai bună calitate.

Dacă îți plac drumețiile, din Șirnea poți alege să faci un traseu montan până la unul dintre cele mai frumoase vârfuri din munții Piatra Craiului – Vârful La Om

Hoinăreală iarna prin Șirnea – Traseul ecoturistic T1
Satul Șirnea
traseu Șirnea
Traseul ecoturistic T1 iarna

1.2.Degustare de produse locale   

Ciorbiță de perișoare, cârnați făcuți în casă, sarmăluțe în foi de viță cu mămăliguță, iar motivul pentru care m-aș tot întoarce în Șirnea ori de câte ori aș avea ocazia: bulz la tigaie copt în sobiță – ceva bun de tot, făcut cu brânză de burduf adevărată. Pentru domni se va adăuga la meniu și un păhărel de țuică.

Și să nu crezi că te poți ridica de la masă fără să deguști și un desert tradițional, eu am avut ocazia să încerc cele mai bune plăcinte, unele umplute cu mere, iar altele cu brânză dulce și stafide – cum umblă vorba pe la noi: “curcubeu pe cerul gurii”.

Șirnea
Degustare de produse locale - acasă la doamna Istrate
Șirnea
Bulz la tigaie
Atelierul de lut
Plăcintă de brânză

Toate aceste bunătăți eu le-am degustat acasă la familia Istrate, la care am mers în vizită pentru prima dată, însoțiti fiind de prietenii noștri din sat. Trebuie să spun că m-am simțit compleșită de ospitalitatea acestei familii, nu doar că ne-au omenit cum au știut ei mai bine, dar au scos la înaintare vesela și tacâmurile acelea de bune, cu motive tradiționale și ne-au primit cu brațele deschise, de parcă eram în vizită la rude. 

Mai sunt și alții gospodari ca ei în sat, trebuie doar să deschizi ochii și să-i observi. 

Pentru cel mai delicios cașcaval și brânză făcută din lăpticul văcuțelor ce pasc prin Șirnea, o poți contacta pe doamna Istrate la numărul de telefon 0722.272.441. Dânsa are toate avizele, autorizațiile și certificatele necesare pentru vânzare, așa că este o sursă cât se poate de sigură.

1.3.Atelierul de lut - locul unde creativitatea ia formă

În atelierul Alinei, inimile se modelează odată cu lutul, prin povestea-cadru în care se scurge ceasul activității alese. Materialele și îndrumările în ale mâinilor capătă un sens deosebit prin materialele și îndrumările în ale sufletului, însă despre sensul acesta nu se spune mai departe, ci este de descoperit pas cu pas – tocmai ca să își păstreze surpriza!

Sensul îl vei găsi în atelier, prinvind către munții Bucegi și Postăvaru, și vei ajunge acolo, cel mai probabil, dintr-o întâmplare, la fel ca și mine. Fiindcă energia locului are aceste puteri de atracție, și îi atrage numai pe cei care au nevoie să-i treacă pragul…ca să vadă apoi că nu a fost deloc întâmplare!

Lucrușoarele făcute în atelier pot fi văzute aici, iar detaliile cu privire la atelier aici.

Atelierul de lut
Produse din atelier
Atelierul de lut
Atelierul de lut
Atelierul de lut
Atelierul de lut

1.4.Vizitarea muzeului etnografic din centrul satului

Muzeul Etnografic din Șirnea este locul unde se poate vizita o parte din istoria locurilor. 

Acesta nu funcționează după un program fix, pentru vizitare va trebui să suni la numărul de telefon: 0740.123.224.

Hoinăreală iarna prin Șirnea – Traseul ecoturistic T1
Muzeul Etnografic din Șirnea

1.5.Relaxare la aproximativ 1200 metri

Șirnea este locul perfect pentru relaxare, așează-te pe iarbă sau pe o stânca și meditează la toate gândurile pe care le tot ignori de atâta timp.

Un picnic la 1200 m va fi și el de neuitat, mai ales dacă ai alături o carte sau un șevalet și câteva acuarele. Lasă-te inspirat de acest sat și creează lucruri minunate.

activități turistice satul Șirnea
Relaxare la 1200 m

1.6.Săniuș și alte activități sportive de iarnă

Iarna vei descoperi aici un peisaj desprins din povești, ulițele devinind cele mai bune pârtii pentru săniuș.

De altfel, și o simplă drumeție prin sat îți va oferi niște peisaje greu de uitat. Te poți inspira de aici: https://instatravel.ro/hoinareala-iarna-sirnea-traseul-ecoturistic-t1/

activități turistice satul Șirnea
Săniuș în Șirnea
Hoinăreală iarna prin Șirnea – Traseul ecoturistic T1
Hoinăreală iarna prin Șirnea

1.7. Trasee de bicicletă - MTB clasic sau eBike și eMTB

Din sat pornesc foarte multe trasee de bicicletă. Poți alege între:
1. Șirnea – Cheile Dâmbovicioarei – Valea Seacă a Pietrelor – Șirnea
2. Circuit în satele Branului
3. Șirnea – Fundățica – Fundata – Cheile Grădiștei – Șirnea
4. Piatra Craiului – circuitul poienilor de sub munte
5. Șirnea – Peștera – Șaua Joaca – La Table – Șirnea
6. Șirnea – Peștera – Măgura – Prăpăstiile Zărneștilor – La Table – Șirnea

Pentru închirieri de biciclete și tururi ghidate îi poți contacta pe cei de la DeȘirnea Experience.

activități turistice satul Șirnea
Trasee de bicicletă

1.8.Călărie și terapie cu cai - DeȘirnea Experience

Activitățile de agrement cu cai ale centrului de activități turistice DeȘirnea sunt gândite astfel încât să te ajute să descoperi farmecul locurilor.

La centru au grijă de cei mai drăguți si blânzi cai, care pasc liberi și fericiți de dimineața până seara și beau apă direct de la izvor.  Fiecare cal a fost ales cu grijă și pregătit special pentru ca activitatea de călărie sau atelaj să se desfășoare în siguranță. 

DeȘirnea Experience oferă lecții de călătrie pentru începători, plimbare pe dealuri, drumeție la stână, abonamente de inițiere călărie cu însoțitor și terapie cu cai.

activități turistice satul Șirnea
Călărie și terapie cu cai - DeȘirnea Experience

1.9.Excursii cu mașini de teren

Excursiile cu mașinile de teren 4×4 tot de la DeȘirnea Experience, îți vor oferi posibilitatea de a descoperi mai mult decât atracțiile turistice din Țara Branului. Prin abordarea unor trasee ascunse și bine ferite de ochii lumii (dar foarte bine explicate și cunoscute de către ghidul / instructorul care se va afla în permanență cu tine), vei avea acces la o altfel de Românie decât cea pe care o cunoști.

Vei avea ocazia, pe parcursul traseului, vezi peisaje fabuloase în natura sălbatica a Munților Bucegi, Leaota și Piatra Craiului, cu pârâuri limpezi, poieni ascunse și peisaje montane de o frumusețe rară.

off road șirnea experience
Excursii cu mașini de teren

1.10.Zilele olimpice de la Șirnea

Evenimentul cu denumirea “Zilele Olimpice de la Șirnea”, are loc de peste 30 de ani și se organizează și în prezent. Cu ocazia acestui eveniment au loc, în perioada 22-23 iunie, activităţi sportive diverse, în cadrul unei tabere pentru elevi.

2.Ce mai poți face în zonă?

2.1. Descoperă și celelalte sate din Comuna Fundata

Comuna Fundata este formată din satele Șirnea, Fundata și Fundățica. Aici vei găsi cel mai curat aer din România, așa cum reiese de la stația meteo amplasată în comună. Acest lucru este datorat și faptului că aceasta este cea mai înaltă așezare carpatică românească, cu locuințe situate la peste 1300 metri altitudine, chiar și 1400 metri altitudine.

Întreaga comună este înconjurată de peisaje ireale, iar pentru a te putea bucura de ele, îți recomand 3 trasee ecoturistice potrivite și pentru începători sau copii: Hai hui prin Fundata, Hoinăreală prin Fundățica și La pas prin Vama Giuvala.

Traseul ecoturistic T4 - Hoinăreală prin Fundățică
Traseu Fundățica

2.2. Parc aventura, tiroliană în tandem, escaladă & rapel + centru SPA & wellness – Cheile Grădiștei

Pentru activități precum schi & snowboard, parc aventura, tiroliană în tandem, escaladă & rapel, ba chiar și un centru SPA & wellness, va trebui să faci o vizită la complexul Cheile Grădiștei.

2.3. Descoperă satele pitorești din jur

Te invit să descoperi și alte sate pitorești din apropiere. În aproximativ 30-40 de minute poți ajunge în satele MăguraPeștera sau Poiana Mărului.

Tot la aproximativ 30 min distanță se află și satul Moieciu de Sus, pe care îți recomand să-l descoperi tot la pas, urmând traseul ecoturistic La Amfiteatru sau Pe culmea Bisericuței.

satul Peștera - Obiective turistice județul Brașov
satul Peștera
Amfiteatrul Transilvania - Traseul ecoturistic T9
satul Moieciu de Sus

2.4. Prăpăstiile Zărneștiului și Sanctuarul de urși

Prăpăstiile Zărneștiului reprezintă un canion îngust, de unde se poate ajunge la Platoul Măgura sau la Cabana Curmătura. Prin chei accesul este permis doar pe jos sau cu bicicleta.

Pe traseu, vei fi impresionat de sălbăticia peisajelor și spectaculozitatea pereților de stâncă, care constituie trasee captivante pentru temerarii alpinismului. Detalii traseu aici: https://instatravel.ro/prapastiile-zarnestiului/

Prăpăstiile Zărneștiului
Prăpăstiile Zărneștiului

Dacă tot ajungi în zonă te invit să vizitezi și cel mai mare sanctuar de urși bruni din lume. 

Acesta a fost creat în memoria ursoaicei Maya, iar Sanctuarul Libearty este astăzi căminul a peste 100 de urși bruni salvați din condiții mizere de trai, fiind maltratați în captivitate. Detalii aici.

Sanctuarul de urși
Sanctuarul Libearty

2.5. Vizitează Castelul Bran & Casa groazei

Castelul Bran este unul dintre cele mai populare castele din România, vizitat atât de turiștii români, dar mai ales de cei străini. Legenda lui Dracula face din castelul Bran unul dintre cele mai căutate obiective turistice din județul Brașov, dar și de la noi din țară. 

Casa groazei se află chiar în vecinătatea acestuia și este o atracție de neratat, în mod special pentru copii.

Castelul Bran - jud Brașov
Castelul Bran

2.6. Vizitează Cetatea Râșnov, Dino Parc & Peștera Valea Cetății

Cetatea Râșnov reprezintă una dintre cele mai bine conservate cetăți de pe teritoriul Transilvaniei.

În drum spre cetate vei întâlni și parcul de agrement Dino Parc, care este cel mai mare parc cu dinozauri din Sud-Estul Europei, dar și un muzeu în aer liber, unic în România. 

Peștera Valea Cetății (aflată în rezervația naturală cu același nume) este o atracție turistică de excepție aflată la doi pași de Cetatea Fortificată din Râșnov.

Cetatea Râșnov - Obiective turistice din județul Brașov
Cetatea Râșnov
Dino Parc Râșnov -Obiective turistice Brașov
Dino Parc
Peștera Valea Cetății - Obiective turistice județul Brașov
Peștera Valea Cetății

2.7. Cheile Râșnoavei

Este o locație perfectă pentru drumeție, bungee jumping, rapel, tiroliană, via ferrata, mountain biking și escaladă sportivă. 

Cheile Râșnoavei - Obiective turistice județul Brașov
Cheile Râșnoavei

2.8. Brașov & Poiana Brașov

Nu ai cum să pleci din zonă fără să faci un popas în cel mai frumos oraș din țară: Brașov. Nu te rezuma la zona centrală, mergi și explorează și Drumul vechi al Poienii, Pietrele lui Solomon, fă o drumeție pe Tâmpa sau pe Vârful Postăvaru. Iar dacă ajungi iarna, Poiana Brașov te așteaptă cu cele mai atractive pârtii de schi din zonă.

coperta top 30 obiective turistice din judetul brasov
Brașov

2.9. Cheile Dâmbovicioarei + Peștera Dâmbovicioarei & Cheile Brusturetului

Impresionante prin peisajele pe care le oferă, Cheile Dâmbovicioarei și Cheile Brusturetului, ar trebui să fie pe lista ta în locurile unde poți evada din oraș la final de săptămână. Detalii aici.

Cheile Dâmbovicioarei și Cheile Brusturetului
Cheile Dâmbovicioarei

2.10. Alte trasee montane din zonă

Așa cum spuneam, zona este foarte atractivă în ceea ce privește traseele montane. Alege din lista de mai jos ce traseu crezi că este potrivit pentru tine. Mai multe detalii pe pcrai.ro.

Trasee refacute

3.Unde te cazezi în satul Șirnea?

The Barn

Pentru vacanța noastră din Șirnea am ales o cazare care să se ridice la nivelul acestui sat de poveste. Am ales să stăm într-o șură de-abia renovată, cu o deschidere uriașă către spațiul exterior, ce ne-a oferit o vedere spectaculoasă către munții Bucegi.

The Barn sau șura din povești, cum îi spun eu, poate găzdui până la 4 persoane într-un spațiu open space. Dispune de toate facilitățile moderne cum ar fi: încălzire în pardoseală, bucătărie echipată complet, toaletă ultra moderna, iar în plus designul este parcă desprins din reviste.

Dacă vrei să afli mai multe despre această cazare te invit să citești articolul pe care i l-am dedicat în rubrica noastră de cazări deosebite https://instatravel.ro/the-barn-sirnea/, iar dacă vrei să faci o rezervare o găsești pe Booking aici.

The Barn Șirnea
The Barn Șirnea
The Barn Șirnea
The Barn Șirnea
The Barn Șirnea
The Barn Șirnea

Cauți altă cazare în Șirnea?

Booking.com

CĂLĂTORIA TA ÎNCEPE ACUM!

Descoperă satul turistic Șirnea și împărtășește experiența cu noi pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Autor articol: © Alina Licuriceanu
Foto:© alinalicuriceanu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top