Lacul de Smarald ascuns în inima Transilvaniei

Ascuns în inima pitorească a Transilvaniei, o regiune încărcată de legende și peisaje spectaculoase, se găsește un mic colț de rai numit Lacul de Smarald. Înconjurat de obiective turistice misterioase, precum Vulcanul Stins sau Coloanele de Bazalt, și stânci masive, acest lac captivant se ridică ca o comoară ascunsă, cu o poveste veche și un farmec irezistibil. Acesta impresionează prin culoarea sa de un verde intens, care îi conferă un aspect fermecător și ireal.

În acest articol vei găsi mai multe detalii și impresiile mele de călătorie din acest punct turistic.

Lacul de Smarald de la Racoș
Lacul de Smarald de la Racoș

1. Despre Lacul de Smarald de la Racoș

După ce am vizitat Lacul Sfânta Ana, Lacul Vulturilor, Lacul Capra și Lacul Bucura, credeam că nu voi mai găsi un altul care să mă impresioneze la fel de mult ca cele menționate, asta până am descoperit Lacul de Smarald de la Racoș.

Când ajungi la malurile sale, prima impresie care te încântă este culoarea de smarald pe care o are apa, culoare ce pare  desprinsă din basmele cele mai fermecătoare, încântând privirile și imaginând întâmplări magice ce se ascund în adâncurile sale.

Lacul de Smarald de la Racoș
Lacul de Smarald de la Racoș

Lacul de Smarald s-a dezvoltat în cariera de bazalt de la Brazi și cuprinde o secțiune geologică a vulcanului bazaltic de 200 m lungime și 50 de metri înălțime, ce oferă o priveliște impresionantă și un mediu natural aproape ireal.

Lacul este alimentat din precipitații și topirea zăpezilor, dar și de izvoare subterane, identificate încă din timpul exploatării bazaltului. Teoria localnicilor este că s-a exploatat atât de mult bazalt încât săpăturile au ajuns până în pânza freatică, așa susțin ei că ar fi apărut lacul. 

Lacul de Smarald de la Racoș
Lacul de Smarald de la Racoș
Lacul de Smarald de la Racoș

Lacul atrage numeroși turiști și iubitori ai naturii, care vin să se bucure de priveliște, să fotografieze sau să se relaxeze în această oază naturală. Atunci când îl privești, simți cum timpul se suspendă, iar frumusețea sa te fascinează într-un mod inefabil. Razele de soare îmbrățișează apa, iar reflexiile verzi se îmbină cu umbrele misterioase, creând un spectacol natural de neuitat.

Pentru că frumusețea acestui loc este greu de cuprins în cuvinte, te invit cu drag să vii să explorezi acest loc și să te reconectezi cu natura într-un mod profund.

În timp ce te bucuri de frumusețea peisajului, nu uita să fii atent, deoarece ai șansa să surprinzi în fotografii numeroase șopârle turcoaz, așa cum nu am mai văzut vreodată, dar și fluturi și numeroase de specii de păsări.

Lacul de Smarald de la Racoș
Lacul de Smarald de la Racoș
Lacul de Smarald de la Racoș

Pe lângă frumusețea lacului, am putut observa și forme ale curgerilor bazaltice, precum și o secțiune tectonizată a formațiunii acoperitoare vulcanogen – sedimentară. 

Creșterea vegetației în lac și popularea acestuia cu pește de către localnici au contribuit la formarea unui ecosistem acvatic aflat în continuă transformare. În prezent adâncimea maximă a lacului este de aproximativ 18 m și crește anual cu aproximativ 0,5 – 1 m. 

Mie acest obiectiv turistic din Complexul Geologic Racoș mi-a plăcut cel mai mult, ne-am plimbat destul de mult înconjurând aproape complet lacul și ne-am bucurat de toate formele și culorile lui. Parcă ar fi un lac cameleonic, își schimbă culoarea la fiecare pas pe care îl faci.

Lacul de Smarald de la Racoș

În concluzie Lacul de Smarald de la Racoș este cu siguranță unul dintre cele mai remarcabile obiective turistice din zonă, captivând privirile și inimile vizitatorilor cu farmecul său natural și frumusețea deosebită.

2. Video dronă Lacul de Smarald

Dacă mi-a scăpat ceva sau nu am reușit să descriu prea bine în cuvinte, te invit să vizionezi și clipul de mai jos, iar dacă ți-a plăcut nu uita să te abonezi la canalul nostru de YouTube.

3. Bine de știut

Din 2005, întreaga zonă a devenit protejată prin lege printr-o Hotărâre de Guvern, asigurându-se astfel conservarea adecvată a acestui loc minunat.

Un bilet de vizitare costă 20 de lei pentru un adult, respectiv 15 lei pentru un copil. Biletul de vizitare oferă acces în tot Complexul Geologic Racoș, astfel se pot vizita toate cele 4 atracții turistice.

Acest obiectiv turistic poate fi vizitat zilnic între orele 09:00 – 20:00.

Scăldatul este strict interzis!

Lacul de Smarald - Complexul Geologic Racoș

4. Cum ajungi la Lacul de Smarald de la Racoș? 

Lacul de Smarald de la Racoș este o minunată atracție turistică, ce aparține de Complexul Geologic Racoș, din județul BrașovAcesta este situat foarte aproape de Vulcanul Stins și Coloanele de Bazalt, pentru a ajunge mai rapid trebuie să parchezi în a doua parcare din complex. 

5. Ce mai poți face în zonă?

Vizitează tot Complexul Geologic de la Racoș, vei mai descoperi aici un Vulcan Stins, un castel din secolul al XVI-lea, dar și Coloanele de Bazalt.

Continuă vacanța ta spre Cetatea RupeaCetatea Feldioara, satul Viscri sau descoperă misterele de la Șinca Veche ori orașele Brașov sau Sighișoara.

Dacă petreci mai multe zile prin județul Brașov, aici poți descoperi cele mai frumoase locuri vizitate de noi din județ: https://instatravel.ro/obiective-turistice-judetul-brasov/

6. Unde te cazezi în zonă?

Cabana Dopca

Printre puținele cazări din zonă, Cabana Dopca, poate fi una din opțiunile tale. Această cazare este situată la 19 minute de mers cu mașina distanță de Complexul Racoș, în apropierea Cheilor Dopca. Cabana are trei dormitoare cu pat dublu și baie privată, plus un living, fiind perfectă pentru un grup de 7 persoane. 

Rezervă cabana pe Booking aici

Cabana Dopca
Cabana Dopca
Cabana Dopca

Casa Boierului Comanici

Casa Boierului Comanici este situată în satul Veneția de Jos, la 30 de minute de mers cu mașina dinstanță de Racoș. Această casă de oaspeți situată într-o clădire monument istoric, recent restaurată, ce a aparținut unei familii locale de boieri, este un loc numai bun de relaxare într-o atmosferă liniștitoare.

Casa dispune de două dormitoare și un living, fiind perfectă pentru cinci persoane. Rezervă Casa Boierului pe Booking aici.

Casa Boierului Comanici
Casa Boierului Comanici
Casa Boierului Comanici

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.

Descoperă Lacul de Smarald de la Racoș și împărtășește experiența cu noi pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

1 thoughts on “Lacul de Smarald ascuns în inima Transilvaniei”

  1. Pingback: Lacul De Smarald Si Coloanele De Bazalt: Oaze De Frumusețe

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top