Traseu Vârful Tâmpa (960m) prin Drumul Serpentinelor

Probabil știi deja că iubesc Brașovul, atât de mult încât ne-am mutat aici, a fost una din cele mai bune decizii pe care le-am luat. Ne-am găsit colțul nostru de rai în mijlocul acestei perioade de pandemie pe care o traversăm.

Într-o zi de sâmbătă, ne-am hotărât să facem un traseu pe vârful Tâmpa, în doar 10 minute am ajuns cu autobuzul electric de acasă până pe Aleea de sub Tâmpa, de unde începe traseul, tare nu?!

Vedere Vârful Tâmpa
Vedere Vârful Tâmpa ©instatravel.ro

De unde începe traseul pe Vârful Tâmpa?

Tâmpa este un munte care aparține de masivul Postăvaru, localizat în sudul Carpaților Orientali (mai precis în Carpații de Curbură) și înconjurat aproape în totalitate de municipiul Brașov.

Traseul de tip circuit pe vârful Tâmpa începe din centrul Braşovului, de la Bastionul Ţesătorilor, pe traseul dungă albastră (Drumul Cavalerilor), până la intersecția din Şaua Tâmpei de unde trebuie urmat marcajul triunghi galben până pe vârful Tâmpa, iar la coborâre marcajul triunghi roșu (Drumul Serpentinelor).

Înălțimea maximă atinsă pe acest traseu este de 960m (după unele surse 995m), la aproape 400m deasupra orașului. 

Dacă vii cu mașina, parchează cât mai aproape de Bastionul Țesătorilor, toate locurile de parcare din centru sunt cu plată și au același tarif, 1 oră de parcare te va costa 3 lei, poți plăti prin SMS, dar trebuie să fii atent când expiră cele 60 de minute pentru a mai trimite încă un SMS sau poți plăti la taxatoare mai multe ore.

Dacă vii cu trenul în Brașov, atunci va trebui să iei autobuzul 4 din fața gării până la capăt, stația Livada Poștei. O călătorie te va costa 2.5 lei, poți plăti biletul în autobuz scanând codul QR, descărci aplicația introduci datele cardului bancar, după care poți plăti călătoria pentru tine și prietenii tăi sau poți cumpăra bilet din stație.

Traseu: Bastionul Țesătorilor - Drumul Cavalerilor - Șaua Tâmpei - Vârful Tâmpa - Drumul Serpentinelor - Telecabina Tâmpa

Marcaje de urmat:
Dungă albastră:  Bastionul Țesătorilor – Șaua Tâmpei (Drumul Cavalerilor)
Triunghi galben: Șaua Tâmpei – Vârful Tâmpa
Triunghi roșu: Vârful Tâmpa – Telecabina Tâmpa (Drumul Serpentinelor)

Marcajele și indicatoarele sunt foarte bune.

Lungime circuit: aprox. 6 km
Diferență de nivel: 320 m
Durată traseu pe vârful Tâmpa: 3 ore
Sezon: Traseele sunt deschise tot timpul anului, dar iarna ai nevoie de echipament special pentru trasee pe zăpadă.
Altitudine maximă:  Vârful Tâmpa 960 m

Hartă traseu circuit Vârful Tâmpa
Hartă traseu circuit Vârful Tâmpa

Prima parte a traseului: Bastionul Țesătorilor - Șaua Tâmpei

Traseul nostru pe vârful Tâmpa a început de la Bastionul Țesătorilor, de la altitudinea de 640 m. Am urmat marcajul dungă albastră. Indicatorul ne arata că vom parcurge această secțiune în 45- 50 min, noi am făcut 60 de minute din cauză că ne-am oprit să facem multe poze.

Atenție, în 45 de minute vei ajunge pe șaua Tâmpei, nu pe Vârful Tâmpa, noi nu am acordat suficientă atenție și am crezut că în 45 de min vom fi deja pe vârf, dar până pe vârf mai sunt de parcurs încă 30 de minute din șa! Traseul până la primul punct de belvedere a fost destul de lin.

Traseu circuit Vârful Tâmpa
Traseu spre dungă albastră ©instatravel.ro
Traseu circuit Vârful Tâmpa
Traseu spre dungă albastră
Vedere de pe Traseul Vârful Tâmpa
Primul punct de belvedere
Primul punct de belvedere pe traseul Vârful Tâmpa
Traseu Vârful Tâmpa

Până în Șaua Tâmpei am urcat o porțiune destul de susținută, cu o înclinație a terenului destul de mare. Pentru cei antrenați nu pune probleme, dar noi am gâfâit ceva până sus, motiv pentru care nu recomand acest traseu cardiacilor.

Acest drum (traseu dungă albastră) se numește Drumul Cavalerilor și continuă până la Cabana Postăvaru şi duce mai departe până în Poiana Braşov. Noi am mers pe el doar până la intersecția cu traseul triunghi galben.

Traseu Vârful Tâmpa
Traseu Vârful Tâmpa

A doua parte a traseului: Șaua Tâmpei - Vârful Tâmpa

Imediat cum am ieșit din pădure ne-a întâmpinat o deschidere cu o priveliște superbă, într-o intersecție de trasee. Ne-am apropiat de marcaje și am descoperit că ne aflam în Șaua Tâmpei la altitudinea de 848m. De aici o luăm la stânga pe marcajul triunghi galben pe care îl urmăm până pe Vârful Tâmpa.

Indicatoare Șaua Tâmpei
Indicatoare Șaua Tâmpei
Vedere din Șaua Tâmpei
Vedere din Șaua Tâmpei

Conform indicatorului mai aveam de urcat încă 112 m în 30 de min. Pe la jumătatea distanței am găsit Ruinele Cetății Brașovia, unde am făcut un popas și am aflat lucruri interesante.

Cetatea era deja demolată în primăvara anului 1455, iar capela cetății cu hramul Sf. Leonhard era amenințată cu degradarea, din cauza părăsirii ei. Arhiepiscopul de Strigoniu a încuviințat demolarea capelei, hotărând ca, în schimb, să fie ridicat un alt altar dedicat Sfântului Leonhard în biserica parohială, astazi Biserica Neagră.

Cetatea Brașovia
Cetatea Brașovia
Ruinele Cetății Brașovia
Ruinele Cetății Brașovia

Tot aici am avut parte și de un peisaj superb, toamna își etala splendidele ei „rochii” ruginii peste Muntele Tâmpa.

În dreptul ruinelor am văzut și câteva trepte, pe una dintre ele era desenat triunghiul galben, așa că am făcut stânga și am continuat pe acest marcaj. În scurt timp am ajuns pe Vârful Tâmpa, iar de aici vă las o multitudine de poze care vor vorbi de la sine.

Vedere de la Cetatea Brașovia
Vedere de la Cetatea Brașovia
Traseu Vârful Tâmpa
Traseu triunghi galben
Traseu Vârful Tâmpa
Traseu triunghi galben

Vârful Tâmpa

WOW! Atât pot să spun despre acest vârf, acesta este situat în vârful stâncii de lângă semnul unde scrie Brașov, unde flutură și steagul României.

Sunt construite câteva platforme de lemn pe care ne-am așezat să admirăm Brașovul, care se afla atunci la picioarele noastre. Peisajul era de o frumusețe rar întâlnită, în fața noastră s-au desfășurat Piatra Craiului, Măgura Codlei și Munții Perșani. 

 Am fost la 960 m, dar a părut că eram la cel puțin 2000 m altitudine, atât de spectaculoasă este priveliștea de la acest punct de belvedere. Am uitat să îți spun că pe drum a tot burnițat, iar când  am ajuns sus, cerul se însenina și se vedeau razele soarelui cum coboarau către brașoveni, superb!

Vârful Tâmpa - Obiective turistice din județul Brașov
Vârful Tâmpa
Vârful Tâmpa - Obiective turistice din județul Brașov
Vârful Tâmpa
Vârful Tâmpa
Vârful Tâmpa
Vârful Tâmpa
Vârful Tâmpa
Vedere de pe Tâmpa
Vedere de pe Tâmpa ©instatravel.ro
Vedere de pe Tâmpa
Vedere de pe Tâmpa ©instatravel.ro
Vedere de pe Tâmpa
Vedere de pe Tâmpa ©alinalicuriceanu

Semnul BRAȘOV

Am mai coborăt puțin să ajungem și în punctul în care este amplasat semnul BRAȘOV, de aici am putut observa același peisaj deosebit, dar din unghiuri diferite. Este cu siguranță unul din cele mai vizitate puncte din Brașov, puțini cunosc însă faptul că Vârful Tâmpa se află la doar câteva minute mai sus.

Piața Sfatului văzută de pe Tâmpa
Piața Sfatului văzută de sus ©instatravel.ro
Vedere de pe Tâmpa
Vedere de pe Tâmpa
Vedere de pe Tâmpa
Brașovul văzut de sus ©instatravel.ro
Vârful Tâmpa - Brașov
Vârful Tâmpa ©alinalicuriceanu
Vârful Tâmpa
Vârful Tâmpa ©instatravel.ro

A treia parte a traseului: Vârful Tâmpa - Drumul Serpentinelor

La începutul anilor `70 pe coama Tâmpei a fost construit un releu de televiziune împreună cu un restaurant. Astăzi, releul preia semnalul stației de pe Postăvaru și îl retransmite brașovenilor (inițial cu o putere de 10 kW, pe lămpi, astăzi doar cu 2 kW), iar Restaurantul «Panoramic», aflându-se într-o poziție privilegiată, oferă, din sala de mese, o panoramă superbă a orașului. Restaurantul aparține societății Aro-Palace.

Ne-am luat la revedere de la aceste peisaje deosebite, am plecat de la semnul Brașov și ne-am îndreptat  în direcția telecabinei. Vei observa pe partea stângă un drum prin pădure, marcat cu triunghiul roșu, acela este Drumul Serpentinelor, pe care l-am urmat până pe Aleea de sub Tâmpa. Coborărea a durat 1 oră și jumătate.

Traseul șerpuiește pe sub linia telecabinei, oferind pe tot parcursul peisaje deosebite către Piața Sfatului. Este cel mai ușor traseu de urcat sau de coborât de pe vârful Tâmpa. Sinceră să fiu la un moment dat ne luase amețeala de la atâtea serpentine :)), dar mi-a plăcut, am avut parte de multe momente în care ploua cu frunze.

Traseu Vârful Tâmpa
Traseu triungi roșu
Traseu Vârful Tâmpa
Traseu triungi roșu
Traseu Vârful Tâmpa
Drumul Serpentinelor
Traseu Vârful Tâmpa
Drumul Serpentinelor

Concluzii traseu circuit pe Vârful Tâmpa

♦️Traseul propus este foarte uşor, fără nicio provocare deosebită, fiind potrivit tuturor iubitorilor de drumeții.

♦️ Poate fi parcurs și de copiii cărora le place muntele, sub atenta supraveghere a părinților, chiar dacă este un traseu ușor, asta nu înseamnă ca este ca o plimbare în parc.

♦️ Nu îl recomand cardiacilor, prima porțiune, dungă albastră, este destul de solicitantă.

♦️ Punctele de belvedere îți vor tăia răsuflarea, vei avea la picioare tot centrul vechi al oraşului Brașov și o panoramă deosebită asupra munților ce înconjoară orașul.

♦️ Ai nevoie de o pereche de bocanci.

♦️ Traseele de pe Tâmpa sunt extrem de circulate, șansele să te întâlnești cu ursul sunt minime, dar totuși există. Pentru siguranță eu port mereu cu mine acest spray de urs.

♦️ Recomand această cremă de față SPF 30 special creată pentru drumeții, care să te protejeze atât împotriva soarelui, cât și împotriva vântului.

♦️Mie nu-mi lipsesc niciodată din bagajul de drumeție  bețele de trekking, un fluiersprayul de ursfolie de supraviețuire, frontală și un kit de prim ajutor.

♦️ Poți reduce timpul de parcurgere al traseului la jumătate dacă iei telecabina Tâmpa la urcare sau la coborâre.

Program Telecabina Tâmpa

Telecabina Tâmpa funcționează în zilele de Sâmbătă și Duminică în intervalul 09:30 – 16:30 (ultima urcare 16:00 și ultima coborâre 16:30).

În sezon telecabina funcționează în intervalul marți-duminică, luni este închisă pentru revizie.

Tarife Telecabina Tâmpa

Urcare și coborâre: Adulți: 20 lei | Copii (6-12 ani): 10 lei
Urcare simplă: Adulți:  10 lei | Copii (6-12 ani): 6 lei
CoborâreAdulți:10 lei | Copii (6-12 ani):6 lei

* Informațiile privind tariful sau programul de vizitare sunt oferite orientativ, încercăm să le actualizăm periodic, însă ele pot suferi modificări.

Video dronă 4k Brașov - Tâmpa 2021

Te invit să vizionezi clipul postat pe canalul nostru de YouTube și dacă ți-a plăcut dă-ne un Like, Share & Subscribe.

Unde te cazezi în Brașov?

Casa Postăvarului

Pentru aproximativ 200 de lei te poți caza la Casa Postăvarului. Piața Sfatului este situată la doar 400 de metri, iar Biserica Neagră se află la 600 de metri de Casa Postăvarului. Bastionul Fierarilor este la 700 de metri. Parcarea publică este gratuită.

Rezervă pe Booking aici.

Casa Postăvarului

Gothic Apartment

Pentru aproximativ 120 lei te poți caza la Gothic Apartment. Acesta oferă cazare în Brașov, la 400 de metri de Piața Sfatului și la 500 de metri de Strada Sforii. Proprietatea este la 4,2 km de Paradisul Acvatic şi la 7 km de Parcul Aventura Braşov.

Rezervă pe Booking aici.

Gothic Apartment

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.

Cucerește Vârful Tâmpa și împărtășește experiența cu noi pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top