Cum ar fi să ajungi pe Marte? Așa te simți când te plimbi prin craterul ultimului vulcan care a erupt în România: Vulcanul Stins de la Racoș.
În acest articol vei găsi impresiile mele de călătorie despre vulcanul adormit, dar și multe alte detalii despre acest obiectiv turistic, unic în țara noastră.
1. Despre Vulcanul Stins de la Racoș
După ce am vizitat Vulcanii Noroioși din Buzău, ocazie cu care ne-am simțit de parcă am ajuns pe Lună, și Canionul Râpa Roșie, în care ne-am simțit ca în Colorado, credeam că nu vom mai găsi un alt obiectiv turistic asemănător, care să ne transporte cu imaginația către alte meleaguri mai puțin pământești. Asta până am ajuns la Vulcanul Stins de la Racoș care pare desprins de pe Marte.
Acesta se remarcă ca fiind vulcanul cu cea mai recentă activitate din România, cu toate că ultima erupție s-a înregistrat acum 10.000 de ani.
Cu o înălțime de 100 de metri și un diametru de 400 m, craterul vulcanului este un loc unic în România, oferind un peisaj parcă ireal.
Experiența de a mă plimba prin crater a fost cu adevărat impresionantă pentru mine, m-a dus un pic cu gândul la faimosul vulcan Etna.
Craterul vulcanului găzduiește o varietate de roci, inclusiv piatră ponce, bazalt și zgură. Materialul vulcanic a fost utilizat în construcția unor clădiri importante din zonă, precum Cetatea Rupea, Castelul Racoș sau chiar casele localnicilor.
În timp ce te bucuri de frumusețea peisajului și a craterului vulcanic, nu uita să fii atent, deoarece ai șansa să surprinzi în fotografii numeroși fluturi care populează zona sau numeroase specii de păsări.
Cariera de scorie bazaltică Dealul Hegheș, denumită de localnici Vulcanul Stins, se găsește în partea de nord-vest a complexului geologic din Racoș. Această carieră păstrează într-o stare bună neck-ul bazaltic Hegheș, care reprezintă centrul erupțiilor scoriacee târzii.
Neck-ul este înconjurat de scorii bazaltice cu diferite nuanțe de culoare, de la negru la roșu aprins, cu intercalări de bombe vulcanice.
Peisajul de o frumusețe lunară, cu nuanțe roșiatice, prezintă o vegetație rară, specifică. În scoriile bazaltice, pe fisuri, au apărut microconuri de eroziune, unde materialul a fost sortat prin acțiunea gravitațională. Acestea sunt denumite de către localnici „morile dracului”.
În concluzie Vulcanul Stins de la Racoș este o destinație populară pentru turiști și iubitorii de natură, oferind oportunități unice de explorare și fotografie. Cu atmosfera sa mistică și frumusețea naturală, acesta rămâne un punct de atracție deosebit în peisajul românesc.
2. Video dronă Vulcanul Stins
Dacă mi-a scăpat ceva sau nu am reușit să descriu prea bine în cuvinte, te invit să vizionezi și clipul de mai jos, iar dacă ți-a plăcut nu uita să te abonezi la canalul nostru de YouTube.
3. Bine de știut
Aici s-a filmat serialul de televiziune „Django”, cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producţii europene, cu buget de 40 de milioane de euro.
Din 2005, întreaga zonă a devenit protejată prin lege printr-o Hotărâre de Guvern, asigurându-se astfel conservarea adecvată a acestui loc minunat.
Un bilet de vizitare costă 20 de lei pentru un adult, respectiv 15 lei pentru un copil. Biletul de vizitare oferă acces în tot Complexul Geologic de la Racoș, astfel se pot vizita toate cele 4 atracții turistice.
Acest obiectiv turistic poate fi vizitat zilnic între orele 09:00 – 20:00.
4. Cum ajungi la Vulcanul Stins de la Racoș?
Vulcanul Stins de la Racoș este o minunată atracție turistică, ce aparține de Complexul Geologic din Racoș, din județul Brașov. Acesta este situat foarte aproape de Lacul de Smarald și Coloanele de Bazalt, însă pentru a ajunge mai rapid trebuie să parchezi în prima parcare din complex.
5. Ce mai poți face în zonă?
Vizitează tot Complexul Geologic de la Racoș, vei descoperi un Lac de Smarald, un castel din secolul al XVI-lea, dar și coloane de bazalt.
Continuă vacanța ta spre Cetatea Rupea, Cetatea Feldioara, satul Viscri sau descoperă misterele de la Șinca Veche ori orașele Brașov și Sighișoara.
Dacă petreci mai multe zile prin județul Brașov, aici poți descoperi cele mai frumoase locuri vizitate de noi din județ: https://instatravel.ro/obiective-turistice-judetul-brasov/
6. Unde te cazezi în zonă?
Casa Boierului Comanici
Casa Boierului Comanici este situată în satul Veneția de Jos, la 30 de minute de mers cu mașina dinstanță de Racoș. Această casă de oaspeți situată într-o clădire monument istoric, recent restaurată, ce a aparținut unei familii locale de boieri, este un loc numai bun de relaxare într-o atmosferă liniștitoare.
Casa dispune de două dormitoare și un living, fiind perfectă pentru cinci persoane. Rezervă Casa Boierului pe Booking aici.
Castle Hotel Daniel
Castelul familiei Daniel este situat în satul Tălișoara, la 40 de minute distanță de mers cu mașina de Complexul Geologic Racoș. Acesta funcționează în zilele noastre ca hotel.
Asemenea multor clădiri nobile din regiunea Baraolt, castelul a fost construit în stil renascentist (perioada târzie) la începutul secolului XVII de Mihály Daniel, căpitan adjunct al ”Celor Trei Scaune” (mai târziu județul Covasna), iar în secolul al IX-lea i s-a adăugat o aripă, construită în stil clasicist. De atunci, castelul a suferit mai multe modificări, dar un singur lucru nu s-a schimbat: frescele castelului, care au devenit simborulile acestuia. Ele reprezintă secvențe politice din viața familiei Daniel.
Încearcă comfortul unui castel vechi, unde fiecare cameră este amanejată diferit, elementele de sute de ani fiind combinate armonios cu stilul modern. Hotelul oferă acces și la o zonă SPA.
Rezervă o cameră pe Booking aici.
Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii.
Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.
Descoperă Vulcanul Stins de la Racoș și împărtășește experiența cu noi pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu.
SUPER ARTICOL, MULȚUMIM ! ABIA AȘTEPTĂM SĂ AJUNGEM ȘI NOI ACOLO !
Cu mare drag, este o locatie inedita si frumoasa. Va recomand sa mergeti primavara.
Pingback: Love the dress la Racos cu mirele si mireasa | MariusPavel
Pingback: Love the dress toamna cu mirii | MariusPavel