Fundata – Destinația anului 2023 din România

Comuna Fundata din județul Brașov este locul în care se sărută cerul cu pământul, iar asta se datorează faptului că este cea mai înaltă localitate din România cu gospodării locuite permanent, fiind situată la aproximativ 1400 m altitudine.

Această comună mică, care atrage anual 400.000 de turiști, alcătuită din trei sate – Fundata, Fundățica și Șirnea – este situată într-un peisaj spectaculos de munte, în cel mai înalt punct din celebrul culoar Rucăr – Bran, fiind străjuită de Munții Piatra Craiului, Munții Bucegi și Munții Leaota.

Fundata
Fundata - destinația anului 2023
Traseul ecoturistic T4 - Hoinăreală prin Fundățică

La începutul acestui an, Fundata a fost aleasă numărul 1 în topul destinațiilor turistice din România, de către Clubul Presei de Turism, în cadrul proiectului intitulat „Destinațiile FIJET România 2023”. O surpriză foarte plăcută având în vedere că a concurat cu alte locații de top din țara noastră. Celelalte 9 destinații nominalizate au fost: Delta Dunării, Gura Portiței, Țara Hațegului, Bucovina, Sulina, Durău, Șinca Veche, Complexul Sturdza – Micăușeni și Țara Moților.

Fundata
Fundata - destinația anului 2023

În cadrul vizitei noastre în satul Șirnea, am avut onoarea să ne întâlnim cu domnul Marian Florin Pâtea, primarul comunei Fundata, cu care am discutat despre principalele atracții turistice, despre provocările cu care se confruntă în calitate de primar, dar și despre ambițiile și planurile de viitor în ceea ce privește dezvoltarea acestui loc de poveste.

În cele ce urmează îți voi spune care sunt principale 10 motive pentru care ar trebui să alegi Fundata ca destinație pentru următoarea ta vacanță. 

10 motive să vizitezi comuna Fundata

1. Respiră cel mai curat aer din România

Conform măsurătorilor efectuate de Agenția de Mediu, Fundata a fost declarată ca fiind localitatea cu cel mai curat aer din țara noastră. Acesta este motivul pentru care destinația este foarte populară pentru cei care doresc să scape de aglomerația urbană și să-și oxigeneze creierul, respirând cel mai sănătos aer.

În plus se spune că și apa de la Şirnea este una dintre cele mai pure. Pe vremea lui Ceaușescu a fost luată drept un etalon pentru Europa de Sud-Est, fiind declarată cea mai pură apă din această zonă.

Traseul ecoturistic T4 - Hoinăreală prin Fundățică
Fundata
Fundata - destinația anului 2023

2. Fă plimbări ușoare prin natură și admiră peisaje de vis

Fiind străjuită de Munții Piatra Craiului, Munții Bucegi și Munții Leaota, comuna Fundata oferă un spațiu geografic de o frumusețe rară, cu pajiști, fânețe, păduri de molid și brad. Toate ulițele din și între cele patru sate te vor conduce către panorame deosebite asupra munților. Când este senin, de aici, se poate observa chiar și creasta Munților Făgăraș.

Poți alege să faci și unul dintre cele trei trasee ecoturistice marcate cu omuleți de diverse culori. Ai de ales între Traseul ecoturistic T1 – Hoinăreală prin Șirnea, Traseul ecoturitic T2 – Haihui prin Fundata, Traseul ecoturistic T4 – Hoinăreală prin Fundățica și Traseul ecoturistic T7 – La pas prin Vama Giuvala.

Traseul ecoturistic T4 - Hoinăreală prin Fundățică
Traseul ecoturistic T4 - Hoinăreală prin Fundățică

3. Descoperă locul în care s-a scris istoria

O poveste foarte interesantă despre Fundata ne dezvăluie faptul că în august 1916, aici a murit primul român, Gheorghe Poenaru-Bordea, în Primul Război Mondial.

Fundata era aşezată chiar pe graniţa dintre Imperiul Austro-Ungar şi Ţara Românească, iar oamenii ajunseseră să aibă casa într-o ţară şi grajdul în alta. De câteva ori pe zi, treceau hotarul pentru a-şi hrăni animalele.

A fost prima localitate eliberată de trupele militare române. În luptele pentru Fundata, la 14 august 1916, colonelul Gheorghe Poenaru-Bordea a trecut graniţa cu trupele sale şi a fost ucis. Alte câteva zeci de soldaţi au pierit în bătăliile pentru eliberarea Fundatei.

Dacă urmezi Traseul ecoturistic T7 – La pas prin Vama Giuvala vei ajunge la punctul de control al vechii granițe, unde încă se mai observă rămășițele vechilor clădiri. 

La pas prin Vama Giuvala - Traseul ecoturistic T7
Fundata - destinația anului 2023

4. Vizitează primul sat turistic din România

Declarat primul sat turistic din România în 1970, înfrățit, încă de pe vremea lui Ceaușescu, cu satul Rodemack din Franța, Şirnea, ascunde multe comori din tradițiile românești. În acest articol publicat tot de noi poți vedea topul celor mai faine 10 activități și atracții turistice de făcut în Șirnea. 

Hoinăreală iarna prin Șirnea – Traseul ecoturistic T1

5. Descoperă obiective cultural-istorice

În Fundata vei descoperi o intensă amprentă culturală, care se regăsește în valorificarea prin turism a celor câtorva obiective cultural-istorice, cum ar fi Monumentul Eroilor, Monumentul Istoric Biserica Ortodoxă Veche din Fundata (1843) și Muzeul etnografic ”Nicolae Frunteș” din Șirnea.

Hoinăreală iarna prin Șirnea – Traseul ecoturistic T1
Fundata - destinația anului 2023

6. Participă la obiceiuri tradiționale

La începutul lunii septembrie, Primăria din Fundata, organizează sărbătoarea tradițională ”Nedeia Munților”, care se desfășoară pe platoul Giuvala. Sărbătoarea își propune să reconstituie un târg tradițional din Pasul Rucăr-Bran și să prezinte turiștilor tradițiile populare din Fundata.

Această sărbătoare era denumită în trecut ”Târg de două țări”, datorită faptului că era ținută la Fundata pe hotarul dintre Transilvania și Țara Românească. Nedeia a fost reluată în anul 1969 și se ține în fiecare an, excepție au făcut anii de pandemie.

Un alt obicei tradițional care se ține în Fundata este ”Focul lui Sumedru” sau Focul de Sânmedru, care este o tradiție românească veche de două mii de ani. În noaptea de 25 spre 26 octombrie, dinaintea sărbătorii Sfântului Dumitru, apărătorul păstorilor, se aprind focuri și tinerii se adună în jurul acestora.

Fundata
Fundata - destinația anului 2023

7. Degustă produse tradiționale

Produsele tradiționale din Fundata sunt foarte gustoase și pregătite cu suflet de către localnici. Gustul unic al laptelui și al produselor derivate, dar și a cărnii de oaie sau vită, se datorează varietății foarte mare de plante medicinale ce se găsește în flora de aici. 

Fundata
Fundata - destinația anului 2023

8. Admiră arhitectura locului

Pe dealurile comunei Fundata, ce se întinde pe o suprafață de 3681 de ha, se regăsesc aproximativ 350 de case locuite permanent, majoritatea tradiționale, și 400 de pensiuni și case de vacanță care oferă aproximativ 1000 de locuri de cazare, plus celebrul complex Cheile Grădiștei, care mai oferă și el încă 1000 de locuri de cazare. 

Este o încântare să te plimbi pe ulițele satului și să admiri atât arhitectura veche, cât și pe cea modernă. Căsuțele tradiționale se îmbină perfect cu cele contemporane de tip tiny house, A-frame, dar și cu cele de tip hobbit, care sunt acoperite cu iarbă și care îmbină elemente de lemn brut și piatră. 

Eu ador în Fundata faptul că toate construcțiile sunt răsfirate și cocoțate pe dealuri, peisajul fiind foarte diferit de cel din Moieciu, unde casele sunt înghesuite și pe alocuri lipite. 

Acest lucru se datorează primăriei și consiliului local, care au impus o regulă prin care casele se pot construi doar pe sufrafețe de teren de minim 1000 mp, respectiv de minim 2000 mp în cazul pensiunilor, în plus se discută ca aceste suprafațe să fie mărite. 

De asemenea, casele pe structură de lemn au prioritate în vederea primirii autorizației de construcție, fapt ce încurajează construcțiile de acest tip. Reguli simple datorită cărora în Fundata s-a construit corect, păstrând viu farmecul de sat pitoresc.

The Barn Șirnea
The Barn - Șirnea

9. Poți practica sportul favorit

Din punct de vedere sportiv, la Fundata a fost cea mai mare pepinieră de schiori, iar acum în zonă se țin competiții de rang internațional și mondial la Cheile Grădiștei

De asemenea, sunt disponibile și o gamă largă de activități în aer liber, cum ar fi plimbările în aer liber, drumețiile pe munte, mountain biking-ul, călărie și terapie cu cai și excursii cu mașini de teren.

Alege să faci activitatea care îți place cel mai mult și hai să respiri cel mai curat aer, în timp ce descoperi peisaje de basm.

Hoinăreală iarna prin Șirnea – Traseul ecoturistic T1
Șirnea
Fundata
Fundata
Fundata - Obiective turistice din județul Brașov

10. #Hai că se poate

Comuna Fundata este un exemplu de bune practici, ceea ce ne dă speranța că se poate și la noi. Desigur, întotdeauna este loc de mai bine, primarul are ambiții mari și visuri ce par ireale, dar pentru anul 2023 a reușit în sfârșit să asigure un trai conform anului în care ne aflăm.

Atunci când dl. primar uită de bugetele reduse ale comunei pe care o conduce, de birocrația infinită, de piedicile celor care nu doresc dezvoltarea zonei, de faptul că vârsta medie a celor care rămân în aceste sate este din ce în ce mai mare, de faptul că sunt prea puțini tineri care se întorc, în acele zile îndrăznește să viseze. 

În acele zile senine se lasă inspirat de frumusețea munților Bucegi pe care îi privește și de toate cele văzute când a mai călătorit și dânsul pe alte meleaguri mult mai dezvoltate decât ale noatre, atunci are curajul să viseze mai departe de o mocăniță și să își imagineze un tren ca cel din Elveția care să plimbe turiștii pe vechea graniță și să le arate măreția locurilor care ne înconjoară. Își poate imagina chiar și o pârtie de schi ca cea din Austria, cu zeci de km de pârtie și numeroase trasee care să coboare din Munții Leaota spre Fundata. Noi ne dorim să nu-și piardă niciodată speranța și poate într-o zi…

Până acum administrația publică locală a făcut demersuri pentru îmbunătățirea infrastructurii locale, constând în asfaltarea unor drumuri și demararea altor proiecte precum reabilitarea rețelei de apă, introducerea canalizării și aducțiunea conductei de gaz.

Aproape toate drumurile importante din comună sunt acum asfaltate. Erau foarte multe case sau pensiuni la care spre exemplu mașina de gunoi sau cea de dezăpezire nu putea să ajungă din cauza infrastructurii, iar asta era o mare problemă ținând cont că vorbim de comuna situată la cea mai mare altitudine din tară, unde iernile sunt lungi și grele. 

Desigur, vremurile nu mai sunt ca acum 50 de ani când copiii se legau iarna unii de alții ca să coboare de pe deal spre școala din sat, dar vânturile au rămas aproape la fel de puternice și zăpada făcea ca majoritatea drumurilor din deal să devină inpracticabile de la prima ninsoare. Ne povesteau sătenii că l-au zărit adesea pe dl. primar la volanul mașinii de dezăpezire chiar și la 5 dimineața. #haicasepoate.

Fundata
Mulțumim domnului primar pentru timpul acordat

Concluzii

În concluzie comuna Fundata este o destinație turistică unică în România, situată la cea mai mare altitudine, într-un loc special – culoarul Rucăr-Bran, o zonă cu o istorie bogată și tradiții vechi.

Primarul comunei Fundata, împreună cu comunitatea locală, a reușit să protejeze și să păstreze patrimoniul cultural și tradițiile locale ale zonei. În fiecare an, ești invitat să participi la evenimente culturale și festivaluri, care îți vor oferi ocazia de a te familiariza cu tradițiile și obiceiurile locale, precum și cu gastronomia locală.

Tot aici vei întâlni și o comunitate așa cum nu am mai văzut demult. Oamenii sunt uniți și își oferă ajutor reciproc, așa cum îmi povestea mie bunica că se întâmpla în tinerețea ei.

Cu siguranță Fundata își merită anul acesta titulatura de destinația anului 2023, iar dacă nu ai vizitat-o încă, programează-ți o vacanță cât mai curând. Recomand această zonă ca fiind potrivită pentru toate vârstele.

Traseul ecoturistic T4 - Hoinăreală prin Fundățică
Traseul ecoturistic T4 - Hoinăreală prin Fundățică

Unde te cazezi în comuna Fundata?

The Barn

The Barn sau șura din povești, cum îi spun eu, se află în satul Șirnea și poate găzdui până la 4 persoane într-un spațiu open space cu vedere spre munții Bucegi. Căsuța dispune de toate facilitățile moderne cum ar fi: încălzire în pardoseală, bucătărie echipată complet, toaletă ultra moderna, iar în plus designul este parcă desprins din reviste.

Dacă vrei să afli mai multe despre această cazare te invit să citești articolul pe care i l-am dedicat în rubrica noastră de cazări deosebite: https://instatravel.ro/the-barn-sirnea/, iar dacă vrei să faci o rezervare o găsești pe Booking aici.

The Barn Șirnea

Sycamore Retreat Fundata

Sycamore Retreat Fundata este poziționată într-un loc retras și liniștit, departe de aglomerația urbană, unde poți lua o pauză de la activitațile tale cotidiene pentru a te deconecta și relaxa.

Amenajat modern și dotat cu toate utilitățile necesare pentru a-ți face șederea cât mai placută, tiny house-ul Sycamore îți pune la dispoziție un spațiu amenajat cu bun gust, dotat cu încălzire în pardoseală, bucătărie modernă complet echipată și internet de mare viteză . Pe langă asta vei fi inconjurat pretutindeni cu priveliști care iți vor tăia răsuflarea.

Rezervă acest tiny house pe Booking aici.

Sycamore Retreat Fundata

Odăi din Plai

Un proiect inedit, Odăi din Plai, reușește să restabilească legătura dintre om și natură. Odăile sunt construite în genul celor hobbit, acoperite cu iarbă, îmbinând elemente de lemn brut și piatră. 

Traseul ecoturistic T2 – Haihui prin Fundata trece chiar prin fața proprietății. Domeniul se întinde pe o suprafață de peste 5 ha, fiind înconjurat de pădure. Aerul curat de munte și împrejurimile fac din această locație locul ideal pentru odihnă și relaxare.

La Odăi din Plai vei găsi 4 casuțe și o clădire separată cu sală de mese comună, bucătărie mobilată și utilată, terasa, foișor și zonă de grătar. Poți rezerva o căsuță pe Booking aici.

Cazare Odăi din Plai

Străjerii Verzi

Străjerii Verzi este o altă cazare de poveste din Șirnea. Un loc ce oferă liniște cu tot confortul pe care ni l-am dori oricare dintre noi. Aerul tare de munte te îmbie la multă odihnă, dar există și o multitudine de activități căutate în zonă și anume drumeții montane pe Piatra Craiului, plimbări pe multele trasee de bicicletă marcate, călăritul, dar și degustări de brânzeturi tradiționale, în special brânza de burduf specifică stânelor de munte, și de preparate din carne, îndeosebi carnea în untură la borcan.

Rezervă proprietatea pe Booking aici.

cazare Șirnea Străjerii Verzi
Cazare Șirnea - Pensiunea Crai Nou

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.

Descoperă comuna Fundata și împărtășește experiența cu noi pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top