Salina Ocnele Mari: Impresii de călătorie, Program și Tarife

Salina Ocnele Mari – Vâlcea se evidențiază ca fiind una dintre cele mai fascinante și impresionante atracții ale Olteniei. De la tratamentele terapeutice și beneficiile pentru sănătate până la activitățile recreative și atracțiile turistice, această salină ne-a oferit o experiență de neuitat. 

În acest articol vei afla impresiile mele de călătorie, dar și multe alte informații legate de program, tarife și activitățile pe care le poți face în acest loc.

Salina Ocnele Mari - Vâlcea
Salina Ocnele Mari

1. Despre Salina Ocnele Mari

Exploatarea de sare din Ocnele Mari a început încă din perioada neolitică și a continuat în Epoca Bronzului și Epoca Fierului, așa cum demonstrează uneltele descoperite în săpăturile arheologice. De asemenea, în această zonă a fost identificată și fortificația dacică Buridava.

Salina Ocnele Mari - Vâlcea
Salina Ocnele Mari

Salina așa cum o știm astăzi a fost deschisă publicului începând cu 2009, atunci când una dintre zonele în care exploatarea a fost oprită a fost transformată într-o zonă turistică. 

Accesul în salină se realizează prin transportul cu microbuze de la suprafață până în interiorul minei, la intervale de 30 de minute, iar durata călătoriei durează în jur 10 minute. Din păcate nici la această salină microbuzele nu sunt electrice, cele existente poluând destul de mult.

Diferența de nivel față de intrare în galeria de acces este de 29 m, lungimea galeriei de acces are 1800 m, sufrafața amenjată este de 40.000 mp, iar înălțimea camerelor de 8 m. 

Salina Ocnele Mari - Vâlcea
Salina Ocnele Mari

În acest “palat de sare” microclimatul este constant și de nereprodus la suprafață: temperatură de 13-15º C tot timpul anului, umiditatea aerului este de 50-60%, radioactivitate la limita de detecție și concentrație mare de aerosoli naturali salini.

Ca și design este mai puțin impresionantă decât Salina Turda sau Salina Slănic Prahova, aș zice că se aseamănă destul de mult cu Salina Târgu Ocna și este mai frumoasă decât Salina Praid. Mi-a plăcut că a fost foarte liber, deși am vizitat-o într-o zi de duminică, iar în interior este amenajată frumos, oferind suficiente activități cât să poți petrece chiar și o zi întreagă, detaliez mai jos.

2. Ce poți face în Salina Ocnele Mari?

2.1. Descoperă labirinturile de sare

Primul lucru pe care îl vei face când vei ajunge la Salina Ocnele Mari va fi să descoperi labirinturile de sare. Sunt expuse numeroase opere de artă precum sculpturi în sare, tablouri cu picturi abstracte sau inspirate din folclorul românesc. 

Salina Ocnele Mari - Vâlcea
Salina Ocnele Mari
Salina Ocnele Mari - Vâlcea
Salina Ocnele Mari
Salina Ocnele Mari - Vâlcea
Salina Ocnele Mari
Salina Ocnele Mari - Vâlcea
Salina Ocnele Mari

2.2. Activități sportive

Salina Ocnele Mari oferă soluții excelente pentru a combina în mod armonios activitățile sportive cu posibilitatea de inhalare aerosoli salini, punând la dispoziție terenuri de volei, baschet, fotbal, tenis, minigolf și patinoar sintetic. 

Salina Ocnele Mari - Vâlcea
Salina Ocnele Mari
Salina Ocnele Mari - Vâlcea
Salina Ocnele Mari

2.3. Activități recreative

Salina Ocnele Mari oferă condiții excelente pentru relaxare, divertisment și tratament, oferind posibilitatea de a juca biliard, air hockey, șah sau de a face karting. Pentru cei mici, există zone special amenajate cu leagăne, tobogane și balansoare.

Salina Ocnele Mari - Vâlcea
Salina Ocnele Mari

2.4. Vizitează biserica din salină

Biserica construită în cadrul Salinei Ocnele Mari este probabil cea mai mare biserică de acest tip din România. Aceasta este închinată Sfântului Mare Mucenic Gheorghe și Sfintei Varvara, ocrotitoare a minerilor și a constructorilor. Clopotnița bisericii din Salina Ocnele Mari a fost sfințită în luna decembrie a anului 2022.

Salina Ocnele Mari - Vâlcea
Salina Ocnele Mari
Salina Ocnele Mari - Vâlcea
Salina Ocnele Mari
Salina Ocnele Mari - Vâlcea
Salina Ocnele Mari

2.5. Servește prânzul sau mergi la o degustare de vinuri

În cadrul salinei există o sală destinată organizării de evenimente, un restaurant și o cramă, precum și un magazin de suveniruri și unul de băuturi răcoritoare și mâncare rapidă.

Salina Ocnele Mari - Vâlcea
Salina Ocnele Mari

3. Indicaţii terapeutice Salina Ocnele Mari

În salină sunt inhalați aerosoli salini prin care se tratează diverse afecțiuni în special afecțiunile respiratorii . Aerosolii sunt micro-particule aflate în suspensie într-un mediu gazos. Aerosolii salini sunt inhalați în mod natural de către curant pe ambele căi: nazal și pe gură.

Aerosolii salini de dimensiuni cuprinse între 0,5-0,9 microni, se depun pe căile respiratorii superioare: cavitatea bucală, cavitățile nazale, faringe. Aerosolii de dimensiuni mici, cei cu mărimi între 0,1-0,5 ajung în organele inferioare ale aparatului respirator: laringe, bronhii, bronhiole, alveole pulmonare. 

Prin absorția de către aceste organe, aerosolii salini realizează acțiunile de dezinfecție, fluidizare a mucoaselor, eliminarea toxinelor, refacerea elasticității membranelor celulelor, reducerea PH-ului pe ariile organelor de respirație, reducerea și gruparea micro-organismelor iritante.

Prin inhalarea aerosolilor, căile respiratorii sunt curățate de focarele de infecție, prezente atât la adulți cât mai ales la copii, focare ce declanșează și întrețin numeroase boli respiratorii (în majoritatea cazurilor recidivante, devenind cronice) și prin a căror prezență, imunitatea organismului, scade treptat. 

Sarea, prin natura sa, este o substanță bactericidă, care nu permite dezvoltarea culturilor microbiene, comportându-se ca un dezinfectant. Prin depunerea și absorția ionilor salini, la nivelul căilor respiratorii atât superioare cât și cele inferioare, conjugate și cu proprietatea puternic higroscopica, ia naștere efectul de diluție a depunerilor de impurități sau materie străină corpului uman (inclusiv microorganisme), care provoacă boli și disfuncții respiratorii, pornind de la simple răgușeli, bronșite și chiar astm. 

Inspirarea de aerosoli salini este mai mult decât necesară, prin absorția lor, acționând în primul rând direct asupra mucusului. Acestea duc la lichefierea și fluidizarea mucusului de pe căile respiratorii, realizând astfel extragerea materiilor străine dintre cilii și din micro-cavitățile tractului respirator, determinând astfel ușurarea progresivă și de lungă durată a respirației. Persoanele din salină intră în contact prin intermediul pielii cu atmosfera încărcată cu aerosoli salini. Aceștia sunt absorbiți la nivelul pielii expuse, în proporții corespunzătoare absorției oxigenului, umidității și desigur prin depunere/ precipitare datorită umezelii și diferenței de temperatură a suprafeței pielii față de atmosferă.

Salina Ocnele Mari - Vâlcea
Salina Ocnele Mari

Afecțiunile care se pot trata în salină (la recomandarea medicului) sunt:

– Astm bronșic (infecțios, alergic, extrinsec, intrinsec, mixt);
– Infecții respiratorii (angine,faringite, traheo-bronșite, pneumonii, rinoadeuridite);
– Bronșita astmatiformă;
– Bronsiectazie (fără hemoptizie);
– Pneumoconioza;
– Traheobronșita cronică;
– Rinita cronică;
– Sinuzita maxilară/cronică;
– Bisinoza;
– Silicoza gr I și gr II;
– Polipoza faringiană;
– Amigdalita cronică;
– Insuficiența respiratorie restrictivă;
– Emfizemul pulmonar;
– Diverse tipuri de alergii;
– Nevroza;
– Stare de oboseală cronică;
– Alergii.

4. Video

Dacă am omis ceva sau nu am reușit să descriu prea bine în cuvinte, atunci te invit să vizualizezi și clipul postat pe canalul nostru de YouTube din această locație.

5. Program & Tarif de vizitare Salina Ocnele Mari

Luni – Duminică: deschis

» Programul de vizitare este cuprins în intervalul orar 09:00 – 17:00
» Ultimul transport în subteran se efectuează la ora 15:30

*Transportul turiștilor în/ din Salina Ocnele Mari se face cu microbuze.

TARIFE STANDARD:
» adulţi: 45 lei/zi/persoană
» copii peste 3 ani și elevi : 30 lei/zi/persoană
» studenţi cu vârsta până la 26 ani: 35 lei/zi/persoană
» pensionari: 40 lei/zi/persoană
» copii mai mici de 3 ani: gratuit (cu recomandare medicală, in lipsa acesteia accesul se face pe raspunderea adultului insotitor)

Mențiuni:
» Accesul cu animale de companie este interzis!

Alte tarife
» Minigolf: 15 lei/20 min
» Karturi: 15 Lei/15 min; 
» Badminton: 15 lei/60 min
» Biliard: 25 lei/60 min
» Air Hockey: 10 lei/15 min
» Ping Pong: 25 lei/60 min
» Trambuline: 7 lei/15 min
» Șah: 5 lei/60 min
» Tenis de câmp: 40 lei/60 min
» Baschet: 40 lei/60 min
» Fotbal: 60 lei/60 min
» Patinoar: 15 lei/20 min

6. Cum ajungi la Salina Ocnele Mari?

Salina Ocnele Mari este situată la 9 km de orașul Râmnicu Vâlcea, din județul Vâlcea, foarte aproape de Valea Oltului, Băile Olănești și Băile Govora. Se află la o distanță de aproximativ 180 km de Bucureşti, 191 km de Ploiești, 180 km de Brașov. Accesul în salină se face cu microbuzul de la casa de bilete.

7. Obiective și atracții turistice de vizitat în zonă

În primul rând, dacă ajungi pe aici vara, este bine să știi că vei găsi deschis ștrandul cu apă sărată.

Ștrand Ocnele Mari
Ștrand Ocnele Mari

Dacă poți sta în zonă mai multe zile, atunci este bine să știi că locația se află foarte aproape de Băile Olănești, Băile Govora, orașul Râmnicu Vâlcea, Muzeul Tronaților, Călimănești-Căciualta, iar dacă îți plac traseele pe munte Parcul Național Buila-Vânturița și Parcul Național Cozia se află foarte aproape. Dacă vrei să ajungi spre Alba Iulia, Sibiu sau Sebeș, atunci e musai să o iei pe Transalpina sau Transfăgărășan, cele mai frumoase două șosele din România.

8. Unde te cazezi în zonă?

Apartament in complex rezidențial

O opțiune foarte bună de cazare este să alegi un apartament dintr-un complex rezidențial. Acest apartamentul are 1 dormitor, TV cu ecran plat, zonă de luat masa, bucătărie complet utilată, 2 băi și balcon cu vedere la oraș. Îl poți rezerva pe Booking aici.

Apartament in complex rezidențial - Vâlcea
Apartament in complex rezidențial - Vâlcea

Grand Hotel Sofianu

Înconjurat de Parcul Zăvoi și situat la 300 de metri de centrul orașului Râmnicu Vâlcea, Grand Hotel Sofianu găzduiește un muzeu de artă cu lucrări realizate de 500 de artiști plastici români reprezentativi. Hotelul oferă camere moderne, cu aer condiționat şi acces gratuit la internet WiFi. Camerele au minibar și baie privată cu duș cu efect de ploaie. Proprietatea oferă servicii de saună, piscină și spa, la un cost suplimentar și în funcție de disponibilitate.

Rezervă o cameră pe Booking aici.

Grand Hotel Sofianu - Vâlcea
Grand Hotel Sofianu - Vâlcea

Simfonia Boutique Hotel

Hotelul tip boutique Simfonia este situat la 500 de metri de centrul oraşului Râmnicu Vâlcea şi oferă o sală de fitness, o zonă de spa, o saună şi o baie de aburi. De asemenea, hotelul include un restaurant gourmet care serveşte preparate internaţionale şi regionale, precum şi o terasă pe acoperiş cu vedere la oraş. Amenajate în stiluri diferite, unităţile hotelului Simfonia au aer condiţionat, baie, zonă de relaxare, minibar şi TV prin cablu. Suitele oferă un balcon şi un dormitor separat cu zonă de living. Simfonia asigură gratuit acces la internet Wi-Fi şi parcare subterană privată.

Rezervă o cameră pe Booking aici.

Simfonia Boutique Hotel - Vâlcea
Simfonia Boutique Hotel - Vâlcea

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.

Descoperă Salina Ocnele Mari și împărtășește experiența cu noi pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

Sursă informare: www.salinaocnelemari.ro

2 thoughts on “Salina Ocnele Mari: Impresii de călătorie, Program și Tarife”

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top