În fiecare an, în prima duminică după Paști, denumită și Duminica Tomii, Brașovul găzduiește una dintre cele mai frumoase și mai impresionante manifestări tradiționale din România: Parada Junilor.
Această paradă este unică în țara noastră și este o reflectare a bogăției culturale și istorice a zonei, aducând împreună elemente folclorice și istorice într-un spectacol impresionant, care dă identitate orașului.
Am participat pentru prima oară la acest eveniment și am rămas foarte plăcut impresionată. Aproximativ 40.000 de localnici și turiști au înțesat străzile orașului pentru a admira coborârea celor aproape 200 de juni în cetate. A fost o atmosferă și o energie greu de exprimat în cuvinte.
Pentru început te invit să vizionezi și clipul de mai jos, filmat la Parada Junilor, iar dacă ți-a plăcut nu uita să te abonezi la canalul nostru de YouTube.
Junii Brașovului: tradiții și semnificații
La origini, sărbătoarea Junilor semnifică reînvierea naturii, învingerea iernii și începutul unei vieți noi. Acest obicei este, de fapt, o inițiere militară a feciorilor, denumirea de „juni” semnificând „bărbați tineri, necăsătoriți”. Este o tradiție inspirată de la daci, având pretextul unui ritual străvechi de slăvire a soarelui, la începutul primăverii, când natura renaște.
Prima atestare documentare a acestui obicei este din 1728, menționată în cărțile arhivei Primei Școli Românești din Șchei.
Această tradiție a fost concepută, așa cum o știm astăzi, de către primii locuitori ai cartierului Șchei, mai exact de către membrii organizației militare care sălășluiau aici. Tradiția a fost sprijinită de voievozii români din Principate, încă din secolul al XIV-lea, având ca scop inițierea în armată a feciorilor locali pentru a întări apărarea pământului din Țara Bârsei.
De aceea, putem spune că, la origini, junii sunt de fapt o castă militară cu obiceiuri inspirate de la daci.
Junii Braşovului sunt constituiţi în șapte grupuri de călăreți, organizați din punct de vedere juridic în societăți cu caracter nepatrimonial și nepartizane politic, a căror misiune este păstrarea și promovarea tradițiilor din Șcheii Brașovului și Brașovul Vechi.
Modul de organizare a tinerilor în instituţia „juniei” se regăseşte în mai toate satele din Transilvania, organizaţi în cete de feciori.
Situaţia junelui este una de tranziţie spre o poziţionare în determinanţi sociali, umani, economici şi religioşi ai societăţii.
Particularitatea Junilor din Şcheii Braşovului este, pe de o parte, pornită, la origini, din necesitatea de a se organiza în cete menite să apere proprietăţile împotriva hoţilor, iar pe de altă parte, reprezentau şi apărau comunitatea de români, care îşi atestă vechimea şi spiritualitatea creştină.
Grupele de juni au următoarele denumiri:
Junii Tineri: ceata originală și veche a junilor (denumirea „Tineri” însemnând „Necăsătoriți”);
Junii Bătrâni: denumire atribuită bărbaților căsătoriți care însoțeau alaiul de juni;
Junii Curcani: compania s-a format în perioada războiului pentru Independență a României, din 1877;
Junii Dorobanți: grup desprins din formațiunea Junilor Curcani în anul 1924;
Junii Brașovecheni: denumire dată junilor din Brașovul Vechi în anul 1851;
Junii Roșiori: grup format în 1908, alcătuit din bărbații căsătoriți din zona nord-vestică a Șcheiului;
Junii Albiori: grup format în anul 1860, în mare parte fiind negustori și măcelari din Șchei.
Ceea ce este interesat, în fiecare an, la parada Junii Brașovului, este faptul că participă juni din fiecare grupă, fiecare având vestimentație specifică, dar și un steag dedicat.
Traseu Parada Junilor
Unde te cazezi în Brașov?
Casa Mandl
Casa Mandl se află în centrul orașului, în Piață a Sfatului, și oferă unități de cazare elegante, cu vedere la Biserica Neagră și la Muntele Tâmpa, acces gratuit la internet WiFi și o parcare publică situată la 200 de metri de clădire.
Fiecare apartament are living cu TV cu ecran plat cu canale prin cablu și DVD player. De asemenea, există o zonă de relaxare cu o canapea. Oaspeții pot folosi chicineta sau bucătăria complet utilată, care include o zonă de luat masa. Baia are duș. Are balcon cu vedere la oraș.
Rezervă un apartament pe Booking aici.
Barrique Chambers
Barrique Chambers beneficiază de o amplasare atractivă și pune la dispoziție cazare cu mic dejun à la carte și WiFi gratuit în întreaga proprietate. Proprietatea are un snack bar și un restaurant care servește mâncăruri internaționale. Unele camere au balcon cu vedere la munte.
Rezervă o cameră pe Booking aici.
MER Guest House B&B
MER Guest House B&B se află la 1.5 km de Turnul Negru, și pune la dispoziție camere cu facilități antialergice, WiFi gratuit în întreaga proprietate, lounge comun, grădină și servicii de concierge. Proprietatea este situată în apropiere de atracții precum Turnul Alb, Strada Sforii și Piața Sfatului. Pensiunea are o recepție cu program nonstop, terasă și vedere la munte.
Fiecare cameră a pensiunii are TV cu ecran plat, birou, baie privată, seif, unele camere au balcon, iar altele oferă vedere la oraș. MER Guest House B&B oferă un mic dejun tip bufet sau continental.
Rezervă o cameră pe Booking aici.
Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii.
Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.
Ai participat la Parada Junilor? Împărtășește experiența cu noi pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu.
Sursă documentare articol
https://www.brasovcity.ro/junii-brasovului
https://ghidlocal.com/brasov/articole/junii-brasovului/
„Tradiția a fost sprijinită de voievozii români din Principate, încă din secolul al XIV-lea, având ca scop inițierea în armată a feciorilor locali pentru a întări apărarea pământului din Țara Bârsei.”
Vreo dovada in acest sens?
Informatia a fost preluata de aici https://ghidlocal.com/brasov/articole/junii-brasovului/
si verificata aici https://atlasul-romaniei.ro/Page/Detail/junii-brasovului-tradiii-si-semnificaii-vechi-de-sute-de-ani si aici https://www.bizbrasov.ro/2023/04/22/junii-brasovului-coboara-duminica-in-cetate-care-este-semnificatia-sarbatorii/