Sat Peștera
Satul Peștera ©alinalicuriceanu

Dacă nu ai fost până acum în satul Peștera, atunci trebuie să-l pui pe listă, dacă ai fost, atunci știi deja că este timpul să revii! 

Satul Peştera se află la aproximativ 1200 m altitudine şi este poziţionat exact la poalele Munților Piatra Craiului, de aici se vede și fața vestică a Munților Bucegi, o priveliște superbă!

Cum ajungi în satul Peștera?

Venind dinspre Râșnov – Bran (DN 73/E574) în localitatea Moieciu de Jos, faci dreapta și continui (DJ 112G)  încă 8,5 km pe drum asfaltat, până în Sat Peștera, județul Brașov. Noi am parcat exact unde se termină asfaltul, la Nobillis – Carpathian Residence. Satul Peștera se află la 180 km de București și la 42 de km de orașul Brașov.

Traseu turistic (circuit) în satul Peștera

Traseul pe care vi-l propun este unul de tip circuit, în jurul satului Peștera. Este mai degrabă o plimbare ușoară, circuitul fiind recomandat și famiilor cu copii mici, pensionarilor , persoanelor sedentare, etc.

Marcaj C (traseu pentru bicicliști): Sat Peștera (Hotel Nobillis – Carpathian Residence) – Muchia lui Gârniță – Dealul Șipotului – Valea Băltăcioaia – intrarea în satul Măgura (Pensiunea Mosorel).

Marcaj dungă roșie: de la intrarea în satul Măgura (Pensiunea Mosorel) până la intersecția de trasee din apropierea Cabanei Casa Folea.

Marcaj cruce roșie: Cabana Casa Folea – Sat Peștera (Hotel Nobillis – Carpathian Residence).

Lungime traseu: 6,5 km
Durată: 2 ore și jumătate
Diferență de nivel: aproximativ 150 m

Hartă traseu sat Peștera
Hartă traseu circuit în satul Peștera

Descriere traseu

Dragă cititorule, îți scriu la 10 zile distanță de când am parcurs ultima dată acest traseu (1 noiembrie) și cred că sunt la a 7-a vizită în satul Peștera. Dacă încă nu ai fost pe aici îți transmit că bucuria drumului este primul motiv pentru care merită să vii aici, la înălțime, în Munții Piatra Craiului

Din Bran, drumul urcă spre Parcul Natural Piatra Craiului, pe un urcuș de vreo 20 de minute. Probabil va fi unul dintre cele mai frumoase drumuri pe care l-ai parcurs vreodată.

Peisajul, satele tradiționale, casele vechi și natura te vor lăsa fără cuvinte. Traseul pe care noi l-am făcut este de tip circuit și este extrem de apreciat pentru că îl poți parcurge cu ușurință, fie pe jos, fie cu bicicleta. Zona este extrem de liniștită, drumul este ideal de parcurs atât pentru cei experimentați cât și pentru începători.

Satul Peștera
Satul Peștera ©alinalicuriceanu
Prima parte a traseului - Marcaj C (traseu pentru bicicliști): Sat Peștera (Hotel Nobillis - Carpathian Residence) - Muchia lui Gârniță - Dealul Șipotului - Valea Băltăcioaia - intrarea în satul Măgura (Pensiunea Mosorel)

Am parcat unde se termină asfaltul, la Hotel Nobillis – Carpathian Residence, iar de acolo am făcut dreapta, pe drumul de pământ, dar la fel de bine poți face și stânga și apoi imediat dreapta spre Casa Folea, poate că ar fi chiar mai bine să faci traseul în sensul invers față de cum l-am parcurs noi (dpdv view).

Am ajuns exact la răsăritul soarelui și ne-am putut bucura de peisajul mirific cu Piatra Craiului care se scălda în razele soarelui și cu Munții Bucegi care erau escaladați de soare.

Drumul spre Peștera
Drumul spre Peștera ©alinalicuriceanu
Aici începe traseul prin satul Peștera
Aici începe traseul prin satul Peștera ©alinalicuriceanu
satul Peștera
Răsărit în satul Peștera ©alinalicuriceanu
satul Peștera
Răsărit în satul Peștera ©alinalicuriceanu

Așa cum îți spuneam, am pornit spre dreapta, pe Muchia lui Gârniță, cu ochii ațintiți spre Vârful Omu, încercam să ne dăm seama dacă de aici se vede Cabana Omu, la care am fost cu puțin timp în urmă, și desigur făceam și ceva planuri de cucerire a vârfului Bucșoiu care se vedea lângă.

Marcajul nu apare așa des, dar nu prea ai unde să te rătăcești pentru că te plimbi pe ulițele din satul Peștera, trebuie doar să ții cont de harta de mai sus. Așadar, am ținut-o tot înainte, până pe Dealul Șipotului, unde am cotit stânga și am început să coborâm în josul Văii Băltăcioaia.

Mai jos îți las câteva poze din această tură, dar și din celelalte vizite pe care le-am făcut pe aici. Satul este superb în orice anotimp și pe orice fel de condiții meteo, iar weekendurile din vară toate potecile sunt pline de drumeți iubitori de natură.

satul Peștera
Vedere din satul Peștera ©alinalicuriceanu
satul Peștera
Vedere din satul Peștera ©alinalicuriceanu
satul Peștera
Văcuțe fericite vara la păscut în satul Peștera ©alinalicuriceanu
satul Peștera
Vedere din vară - satul Peștera ©alinalicuriceanu
satul Peștera
Poveste de septembrie din satul Peștera ©alinalicuriceanu
Sat Peștera
Satul Peștera în haine de iarnă ©alinalicuriceanu

La finalul coborârii am găsit o intersecție de trasee și un indicator, la stânga drumul ne duce către Mănăstirea Sfânta Treime, iar la dreapta ne scoate la intrarea din Satul Măgura. Noi am mers spre Măgura, am început din nou să urcăm până am ieșit într-un peisaj de poveste.

satul Peștera
Valea Băltăcioaia ©alinalicuriceanu
satul Peștera
Vedere din Satul Măgura ©alinalicuriceanu
A doua parte a traseului - Marcaj dungă roșie: de la intrarea în satul Măgura (Pensiunea Mosorel) până la intersecția de trasee din apropierea Cabanei Casa Folea.

De aici nu trebuie să intri în satul Măgura, ci trebuie să o iei în stânga, urmând curba strânsă, pe hartă se vede ca o buclă această parte. Marcajul nu va fi la tot pasul, dar nici nu ai unde să te rătăcești, ține-o tot înainte până la punctul în care vei găsi harta traseeleor din Piatra Craiului.

Frumusețea și autenticitatea zonei sunt perfecte pentru a surprinde cele mai frumoase fotografii în natură! Peisajul este absolut superb. Bonus, toamna când bate vântul apare acel fenomen de “ploaie de frunze” la care se adaugă susurul vântului ce adie printre copaci.

satul Peștera
Satul Peștera ©alinalicuriceanu
satul Peștera
Satul Peștera ©alinalicuriceanu
satul Peștera
Satul Peștera ©alinalicuriceanu
A treia parte a traseului - Marcaj cruce roșie: Cabana Casa Folea – Sat Peștera (Hotel Nobillis – Carpathian Residence)

La un moment dat traseul ajunge la o intersecție de trasee, unde este un panou mare cu harta traseelor din Piatra Craiului. Aici am urmat marcajul cruce roșie la stânga până la Casa Folea, iar de acolo în 200 m circuitul nostru s-a sfârșit la punctul de plecare, la Hotel Nobillis – Carpathian Residence.

satul Peștera
Satul Peștera ©alinalicuriceanu
satul Peștera
Satul Peștera ©alinalicuriceanu
satul Peștera
Satul Peștera ©alinalicuriceanu
satul Peștera
Satul Peștera ©alinalicuriceanu

Ne-am oprit la Hotel Nobillis – Carpathian Residence la o cafea și ne-am mai relaxat vreme de câteva ore admirând acest peisaj spectaculos. Una din foarte puținile spații de cazare cu un așa view. 

satul Peștera
Vedere de la Hotel Nobillis ©alinalicuriceanu
satul Peștera
Hotel Nobillis ©alinalicuriceanu
satul Peștera
Vedere de la Hotel Nobillis ©alinalicuriceanu

Video dronă 4k din satul Peștera

Te invit să vizionezi clipul postat pe canalul nostru de YouTube și dacă ți-a plăcut dă-ne un Like, Share & Subscribe.

Concluziile circuitului din satul Peștera!

♦️ Ține cont de faptul că deși traseul este unul foarte lejer, circuitul are totuși o lungime de 6,5 km și nu vei găsi surse de apă, asigură-te că ai plecat la drum cu 2 l de apă după tine și o mică gustare.

♦️ Indiferent de anotimp, satul Peștera, este întodeauna o locație excelentă pentru un weekend de relaxare!

♦️ Traseul este recomandat pentru toți iubitorii de natură, fiind accesibil indiferent de vârstă, ia-ți copiii și bunicii și hai la plimbare!

♦️ Este un traseu ușor care nu necesită echipament montan special, totuși este recomandat să ai încălțări comode, de preferat impermeabile.

♦️ Circuitul este foarte popular și extrem de circulat, șansele să te întâlnești cu ursul pe acest traseu sunt minime, dar totuși există. Pentru siguranță eu port mereu cu mine acest spray de urs, o cremă de față cu protecție SPF 30, o trusă de prim autor, o frontală, bețele de trekking, un fluier.

Sat Peștera
Satul Peștera văzut vara ©alinalicuriceanu
Sat Peștera
Satul Peștera toamna ©alinalicuriceanu
satul Peștera
Satul Peștera la sfârșit de primăvară ©alinalicuriceanu

Exploreză și Peștera Liliecilor

Peștera Liliecilor, numită și Peștera Mare sau Peștera Bădichii, face parte din Parcul Național „Piatra Craiului”. Situată în satul Peștera, Peștera Liliecilor are statut de monument natural național și se înscrie în zona specială de protecție a Parcului „Piatra Craiului”.

Peștera este puțin ascunsă de drumul principal, pe partea stângă pe drumul de întors când pleci de la Hotel Nobillis, pe o potecă, cam la 600-700 de m de statuia lui Ghicuță (se vede cu ușurință chiar din mașină). După ce mergi cam 300 de m, printre stânci căzute și copaci, va apărea intrarea în peșteră.

La intrare se află un zid din pietre ce arată că a fost folosită demult drept lăcaș de rugăciune. Existența acestei peșteri, în care trăiesc specii rare de lilieci, este semnalată în documente cu multe secole în urmă, primele săpături arheologice datând din anii 1957-1958.

Deși nu este necesar un echipament special, o frontală fiind suficientă, este bine să ai un echipament de protecție, pentru a evita murdărirea. Lungimea totală a peşterii este de 162 m, iar o vizită pe îndelete ar trebui să dureze aproximativ 45 minute.

Peștera Liliecilor
Valea Băltăcioaia ©alinalicuriceanu

Unde te cazezi?

Nobillis - Carpathian Residence

Nobillis - Carpathian Residence se află în satul Peștera, județul Brașov și are grădină, terasă, loc de joacă pentru copii, saună finlandeză și baie turcească. Proprietatea este situată într-un peisaj rural și oferă vedere liberă la munţii Bucegi şi Piatra Craiului. Pretul unei nopți de cazare este de aproximativ 790 lei/noapte/2 pers. cu mic dejun inclus, în funcție de perioadă.

Rezervă aici
Mosorel

Mosorel se află în satul Măgura, situat lângă satul Peștera și pune la dispoziție un bar. Brașov este la 32 km, iar oaspeții beneficiază gratuit de WiFi și parcare privată. Acest B&B are televizor. Acest B&B pune la dispoziție un mic dejun continental sau tip bufet. Pretul unei nopți de cazare este de aproximativ 230 lei/noapte/2 pers, în funcție de perioadă!

Rezervă aici

Verifică aici disponibilitate în alte spații de cazare!

Booking.com

Te-ar mai putea intersa și...

Drumul vechi spre Poiana Brașov

Citește

Viscri -Cel mai frumos sat

Citește

Îți mulțumesc că ai citit acest articol până la final, sper că ți-a plăcut și că ai găsit informații utile. Dacă ai întrebări pentru mine, cunoști locuri inedite, îți dorești să afli informații despre o locație anume, nu ezita să îmi scrii în comentarii. 

Dacă ți-a plăcut acest articol nu ezita să ne dai un like sau un comentariu, astfel postările noastre devin mai virale și vom reuși să promovăm România împreună.

Ne găsești și pe InstagramFacebook sau YouTube, te așteptăm cu mare drag și pe aceste canale.

Ne poți susține cumpărând ceva din magazinul nostru online www.nordiczen.ro.

Nu uita să ne dai Like, Follow și Subscribe.

Să ne auzim cu bine!

Autor Articol: © alinalicuriceanu

Foto:© alinalicuriceanu

Sursă

www.nobillis.ro

www.pemeleaguri.ro