Drumeție de primăvară prin Poiana Mărului – traseu ușor de 3 ore

Am revenit în Poiana Mărului, de data aceasta primăvara, pentru a surprinde momentul în care natura începe să se trezească la viață și peisajele devin din ce în ce mai vii și mai vibrante. Ne-am dorit mult să prindem și merii înfloriți, însă ne-am grăbit, cred că mai durează vreo 10 zile până ce ne vor încânta cu florile lor parfumate.

Am surprins în schimb pajiști pline cu flori sălbatice, am văzut pentru prima dată orhidei sălbatice (anacamptis morio) și panseluțe (trei frați pătați), dar și o căprioară care țopăia pe dealurile din acest sat de poveste. 

Deși am mai fost în Poiana Mărului acum câteva luni, peisajele de munte m-au impresionat de parcă le vedeam pentru prima dată, contrastul dintre crestele munților încă pudrate cu zăpadă și verdele crud, face din acest sat unul de poveste.

În acest articol am să-ți arăt pe unde am luat-o, cum a fost drumeția, dar și ce mai poți face în zonă.

Traseu de primăvară Poiana Mărului
Traseu de primăvară prin Poiana Mărului

1. De unde începe traseul prin Poiana Mărului

Dacă acum câteva luni am făcut un traseu de tip circuit, destul de lung, de aproape 13.7 km la pas pe ulițele din sat, de data aceasta am vrut ceva puțin mai scurt, potrivit și pentru mama, dar în așa fel încât să ajungem în cele mai frumoase puncte de belvedere.

Am plecat din Brașov și am urmat ruta clasică până în Poiana Mărului, iar de acolo am făcut dreapta spre satul Paltin, în dreptul unității de cazare La Roșu am făcut din nou dreapta și am mai mers câțiva km pe drumul asfaltat, până în punctul în care se face un drum forestier la stânga prin pădure, acolo este o mică parcare și o stație de maxi taxi pentru muncitori.

Mai jos am să îți las harta cu punctul de start al traseului, iar pentru locația exactă indicații maps aici.

Traseu Poiana Mărului

Dacă vrei să faci tot circuitul, atunci te invit să citești acest articol: https://instatravel.ro/traseu-poiana-marului/

2. Detalii traseu

Acest traseu este foarte ușor și relativ scurt, timpul estimat fără opriri ar fi de 2 ore (dus-întors), noi am făcut 3 ore din cauza pauzelor foto/video + pauza de masă.

Marcaj: nu există – trebuie să mergi pe ulița principală
Lungime: aprox. 6.5 km (dus-întors) 
Durată: estimat 2 ore
Dificultate: ușor
Diferență de nivel: aprox. 250 m
Sezon: tot timpul 

Traseu de primăvară Poiana Mărului
Traseu Poiana Mărului

3. Impresii traseu Poiana Mărului

Drumul forestier ne-a scos chiar în sat, după vreo 20 de minute de urcare, iar de acolo am urmat ulița principală, restul sunt străduțe care duc către casele oamenilor sau pur și simplu se înfundă.

Pădurea a fost colorată într-un verde crud de primăvară ce ne-a oferit o energie molipsitoare pe care o ador. Imediat ce am ieșit din pădure, peisajul pitoresc din sat ne-a cuprins. Am admirat două văcuțe care pășteau, doi cocoși care se luptau pentru rolul de lider și câțiva vișini care își scuturau florile în adierea vântului.

Traseu de primăvară Poiana Mărului
Prima parte a traseului
Traseu de primăvară Poiana Mărului
Traseu de primăvară Poiana Mărului
Traseu de primăvară Poiana Mărului
Poiana Mărului

Există și un loc care nu îmi place pe acest traseu, și anume punctul în care ulița desparte în două gospodăria unui om, pe partea stânga are casa și un câine legat, iar pe dreapta are cotinețele de păsări, unde este un alt câine, tot legat, dar amândoi latră și se reped de zici că sunt turbați, iar gardul este ca și cum nu ar fi. 

Știu că nu ar trebui să mă sperie, legați fiind, dar am rămas cu frică de când ne-au înconjurat de mai multe ori câinii de la stână pe alte trasee. Nu mi-a plăcut să trec atât de aproape de ei, am simțit cum mi-a scăzut glicemia instant, inima nu mai zic, dar aveam într-o mână un spray cu piper, iar în cealaltă lanterna cu electroșoc și mai avea și Adi spray-ul de urs, sunt singurele lucruri pe care le car mereu după mine, dar pe care nu le-am folosit niciodată, însă fără ele nu aș fi avut curajul să trec pe lângă acei câini.

Traseu de primăvară Poiana Mărului
Traseu de primăvară Poiana Mărului

Imediat ce am trecut de gospodăria aceea, peisajul a devenit din ce în ce mai spectaculos, ar fi fost mare păcat să nu continuăm. Dealurile acestui sat sunt pline de viață, fiindcă adăpostesc zeci de case izolate, toate așezate în peisaje de basm, cu priveliști superbe către mai mulți munți, printre care: Piatra Craiului, Bucegi, Postăvaru și Măgura Codlei.

Traseu de primăvară Poiana Mărului
Vedere Piatra Craiului
Traseu de primăvară Poiana Mărului
Vedere spre Bucegi
Traseu de primăvară Poiana Mărului
Eu și Bucegii

Peisajul de pimăvară din Poiana Mărului îți taie respirația, în această perioadă dealurile sunt acoperite cu o pătură verde proaspătă, presărate cu flori sălbatice, iar păsările cântă într-un cor armonios. Aerul este proaspăt, puțin rece și plin de parfumul florilor de primăvară. 

Traseu de primăvară Poiana Mărului
Eu și Piatra Craiului
Traseu de primăvară Poiana Mărului
Trei frați pătați
Traseu de primăvară Poiana Mărului

Am făcut un mic popas, ne-am întins pătura și am admirat Piatra Craiului și Bucegii ce se vedeau în zare. Și cum stăteam noi așa liniștiți și admiram peisajul, hopa iese de după un copac o căprioară și completează perfect acest tablou cu salturile ei de „balerină”.

Locul acesta este deosebit, perfect pentru a te reconecta cu natura și pentru a-ți reîncărca bateriile. Este o oază de liniște și frumusețe care îți va rămâne în minte mult timp, îndepărtând stresul și agitația de zi cu zi. 

*Atenție la căpușe, noi am văzut vreo trei care s-au așezat pe haine și rucsac, cât am stat pe iarbă. Adăugăm la lista cu cele necesare de cărat în bagaj și un spray împotriva căpușelor.

Căprițele pe care le-am văzut astă toamnă nu erau în țarcul lor, tare mult mi-ar fi plăcut să le revăd, luasem după mine morcovi să le răsfăț puțin.

traseu Poiana Mărului
Căprițele văzute toamna trecută

Ne-am mai plimbat ceva vreme pe coclauri, cam până unde am pus pinul pe maps. 

Deși am făcut această drumeție sâmbăta, ne-am intersectat doar cu două grupuri de turiști și cu câțiva localnici. Am schimbat câteva vorbe, ne-au povestit cum este viața într-un sat de munte, cum fac naveta coborând zilnic prin pădure, cum într-una din zile au găsit multe urme de urs pe zăpadă în drum spre casă. Viața la munte nu este ușoară, dar nu ar schimba-o cu nimic altceva. 

Traseu de primăvară Poiana Mărului

Ne-am luat rămas bun și ne-am întors pe același drum pe care am și venit.

Coborârea prin pădure este destul de solicitantă, în sensul în care terenul este destul de înclinat, mi s-a părut mai ușor de urcat. Am văzut și o năpârcă (un fel de șopârlă, dar fără membre), era să o calc din neatenție. 

Am ajuns repede la mașină și pentru că încă mai aveam baterii am continuat și am făcut o drumeție și în Holbav. Pe drum, am găsit un mic lan cu narcise, oh, câte frumuseți am văzut într-o singură zi. 

Dacă vrei să citești și despre drumeția din Holbav te invit să lecturezi acest articol: https://instatravel.ro/traseu-fereastra-holbav/

Traseu de primăvară Poiana Mărului
Traseu de primăvară Poiana Mărului
Năpârcă
Traseu de primăvară Poiana Mărului
Narcise în drum spre Holbav

4. Video dronă Poiana Mărului

Dacă mi-a scăpat ceva sau nu am reușit să descriu prea bine în cuvinte, te invit să vizionezi și clipul de mai jos, iar dacă ți-a plăcut nu uita să te abonezi la canalul nostru de YouTube.

5. Tarif de vizitare

Nu există taxe de vizitare pe acest traseu.

6. Echipament necesar pentru această drumeție

Cum am mai spus, treseul este ușor, deci nu vei avea nevoie de un echipament deosebit. Se poate face și în adidași, dar eu nu recomand! Ultima porțiune, coborârea la mașină este destul de înclinată, aș sugera să porți bocanci 3 sezoane

Îmbracă-te în straturi, noi am stat mai mult în tricou, dar sus este mai mereu vânt și este necesar să ai o jachetă impermeabilă rezistentă la vânt.

Ar fi bine să nu-ți lipsească o pălărie de soarecremă cu SPFpelerina de ploaie și nu uita să te hidratezi, ar fi necesar 2 litri de apă de persoană și ceva dulce să prinzi energie la urcuș. 

7. Ce mai poți face în zonă?

Județul Brașov este unul dintre principalele destinații turistice din România, aici găsești cele mai frumoase obiective turistice, regiunea fiind considerată un tărâm plin de mister, legende străvechi şi castele medievale.

Continuă vacanța ta spre orașul BrașovȘinca Veche sau în jos spre Zărnești, Măgura, Peștera, Șirnea, Dâmbovicioara, Fundata, Fundățica sau spre alte destinații de vis din județul Brașov despre care am scris și în acest articol: https://instatravel.ro/top-obiective-turistice-din-judetul-brasov/

coperta top 30 obiective turistice din judetul brasov

8. Unde te cazezi în Poiana Mărului?

Hill House

Hill House este o cazare din Poiana Mărului ideală pentru grupuri de până la 10 persoane. Pensiunea este situată într-o zonă retrasă de munte, oferind peisaje minunate și acces la drumeții în aer liber. Casa dispune de 4 dormitoare și 4 băi, living, bucătărie, zonă de grătar, curte, leagăne pentru copii. 

Rezervă pensiunea pe Booking aici

Hill House - cazare Poiana Mărului
Hill House

Cabana Dintre Fagi

Cabana dintre Fagi este o altă cazare ideală pentru grupuri, dispune de 2 dormitoare duble și o suită. Se poate închiria integral sau doar o cameră.

Rezervă pe Booking aici.

Cabana Dintre Fagi - cazare Poiana Mărului
Cabana Dintre Fagi

Green Hill Panoramic

Green Hill Panoramic este format din 2 căbănuțe în formă de A, așezate într-un peisaj cu o panoramă care îți va tăia răsuflarea, pe culmile deluroase ale satului pitoresc Poiana Mărului, străjuite de măreția masivilor Bucegi și Piatra Craiului.

Capacitatea unei căbănuțe este de 4 persoane, structura acestora fiind de tip open space: la etaj dormitor cu pat matrimonial și la parter living (cu o canapea extensibilă), bucătărie complet utilată și baie cu duș.

Această unitate de cazare acceptă tichete de vacanță și animale de companie. Rezervă o căbănuță pe Booking aici.

Green Hill Panoramic
Green Hill Panoramic

Forest Glamping

Dacă îți plac glampingurile Forest Glamping este situat în inima naturii și îți va oferi o experiență unică, perfectă pentru a te reconecta cu natura. Vei avea acces la facilități de grătar, o grădină generoasă, grup sanitar comun, iar în prețul cazării este inclus un mic dejun delicios. 

Rezervă un cort de 2 sau 4 persoane pe Booking aici.

Forest Glamping - Poiana Mărului
Forest Glamping

My Little Village

My Little Village este mai mult decât o cazare. Este o experiență în armonie cu natura, iar natura este parte din viața noastră. Este relaxare, aventură, regăsire. Este o combinație de ecoturism și individualism.

Toate căsuțele sunt foarte confortabile, cu incalzire, pat dublu, TV, WiFi baie proprie, chicinetă utilată si frigider. Din intimitatea propriei căsuțe, te poți bucura de uimitoarea priveliște asupra Pietrei Craiului, prin geamurile generoase strategic amplasate. Inspiră aerul puternic, pur al munților și ascultă natura din confortul propriei terase.

Rezervă o cameră pe Booking aici.

My Little Village - cazare Poiana Mărului
My Little Village

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.

Descoperă satul Poiana Mărului și împărtășește experiența cu noi pe instagram! Folosește #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top