Prăpăstiile Zărneștiului – o idee minunată pentru vacanța de toamnă

Prăpăstiile Zărneștiului reprezintă un canion îngust, de o frumusețe aparte. Este o locație perfectă în care să ieși în natură cu întreaga familie și cu prietenul tău patruped. Aici vei găsi peisaje uluitoare – indiferent de anotimp, aer curat și dacă ești norocos o să vezi și câteva capre negre.

Prăpăstiile Zărneștiului
Prăpăstiile Zărneștiului

1. De unde începe traseul prin Cheile Zărneștiului

Cheile Zărneștiului se află în Parcul Național Piatra Craiului, în județul Brașov. Accesul se face cel mai ușor prin orașul Zărnești: strada Râului – Valea Prăpăstiilor.

Foarte mulți turiști parchează mașina la Fântâna lui Botorog, deoarece din acest punct începe traseul spre Cabana Curmătura

Scopul nostru a fost să străbatem doar cea mai frumoasă parte din Cheile Zărneștiului, așa că am continuat cu mașina până la punctul de taxare și apoi până la barieră. Dacă mergi cu copiii sau cu persoane în vârstă, ar fi bine să parchezi tot în apropierea barierei, ai grijă să nu faci stânga și să o iei pe drumul ce urcă spre satul Măgura.

Drumul este asfaltat până la ieșire din Zărnești, iar de acolo este un drum de piatră, accesibil tuturor autovehiculelor, o să-ți prăfuiești un pic mașina, dar merită pe deplin, ținând cont ce peisaje vei admira.

2. Detalii traseu

Acest traseu este foarte ușor și scurt – durează doar 1-2 ore (dus-întors), în funcție de cât de mult „caști” gura. Pentru copii este o adevărată încântare, căci pot explora natura în voie, nefiind un traseu deloc periculos. 

Prăpăstiile Zărneștiului
Prăpăstiile Zărneștiului

Marcaj: cruce roșie
Lungime: aprox. 3 km (dus-întors) 
Durată: estimat 1-2 ore (dus-întors)
Dificultate: foarte ușor
Diferență de nivel: aprox. 150 m
Sezon: tot timpul

prapastiile zarnestiului
Hartă traseu Prăpăstiile Zărneștiului

3. Impresii din Prăpăstiile Zărneștiului

Cheile Zărneștiului este unul din locurile mele preferate din județul Brașov. Nu l-aș considera neapărat un traseu, pentru că este deosebit de ușor din punct de vedere efort depus, așa că aș zice mai degrabă că este ca o plimbare în parc. 

Tocmai acesta este aspectul care îmi place cel mai mult, faptul că pot să casc gura fără să fiu foarte atentă unde pun piciorul și fără să fiu presată de timp (frica mea este să nu mă prindă noaptea pe trasee). 

Prăpăstiile Zărneștiului
Prăpăstiile Zărneștiului

De marcaj nu ai nevoie, odată ajuns aici trebuie doar să mergi înainte, atât cât ai chef, cât te țin picioarele, iar când obosești pornești spre mașină pe același drum. 

Călătorii mai experimentați și care au echipament adecvat pot continua la dreapta spre Cabana Curmătura sau la stânga spre Șaua Vlădușca și să facă traseul de tip circuit prin satul Peștera. Voi reveni cu alte articole despre aceste 2 trasee.

Deși am văzut aceste chei de zeci de ori, încă mă impresionează la fel de mult la fiecare vizită. În weekendul acesta am avut norocul să vedem și câteva capre negre în pădure, își vedeau de treabă liniștite, deși noi și încă un grup de turiști exclamam într-una wow, wow, wow!

Prăpăstiile Zărneștiului
Prăpăstiile Zărneștiului

Plimbarea noastră lejeră din Cheile Zărneștiului a durat 2 ore (dus-întors) și ne-am reîncărcat bateriile pentru încă o săptămână de stat în fața monitoarelor. Îți recomand din suflet să vii aici dacă ajungi în vacanță în județul Brașov.

Mini clipul din această drumeție poate fi vizualizat aici:

Prăpăstiile Zărneștiului mai au 2 surori, situate tot în Parcul Național Piatra Craiului: Cheile Dâmbovicioarei și Cheile Brusturetului, la care poți ajunge din localitatea Dâmbovicioara, găsești mai multe detalii în acest articol: https://instatravel.ro/cheile-dambovicioarei-cheile-brusturetului/ 

Toate cele trei chei oferă peisaje de vis, cu pereți de stâncă înalți de peste 200 m, dar cele mai dragi sufletului meu rămân Cheile Zărneștiului, poate și pentru că de fiecare dată când ajungem aici vizităm și satul Măgura.

Cheile Brusturetului
Cheile Brusturetului
Cheile Dâmbovicioarei
Cheile Dâmbovicioarei

4. Tarif de vizitare Parcul Național Piatra Craiului

Pentru a vizita acest parc național va trebui să achiți o taxă de 5 lei/persoană din mai până în octombrie. 

Taxa poate fi achitată la taxatoarele din Zărnești, la rangeri sau online pe site-ul pcrai.ro

Prapastiile Zărnești -jud Brașov
Prăpăstiile Zărneștiului vara - 2021

5. Echipament necesar pentru această drumeție

Traseul prezentat de mine în acest articol este extrem de ușor și nu necesită echipament special, se poate face în orice tip de încălțăminte sport. Singurul aspect la care trebuie să fii atent sunt pietrele ce pot cădea de sus, mai ales că pe acolo țopăie caprițe negre.

6. Ce mai poți face în zonă?

Vizitează satele Peștera și Măgura, acestea sunt cele mai pitorești sate din România. Iată aici o idee de circuit: https://instatravel.ro/traseu-satul-pestera-judetul-brasov-21/ sau orașul Brașov: https://instatravel.ro/brasov-top-obiective-turistice/.

În Zărnești mai poți vizita și sanctuarul de urși. Dacă ești mai sportiv urcă la Cabana Curmătura

Descoperă și alte obiective turistice din județul Brașov aici: https://instatravel.ro/ obiective-turistice-judetul-brasov/.

Satul Peștera
satul Peștera

7. Unde te cazezi?

Pensiunea Șamedru este una dintre cele mai apreciate unități de cazare din satul Măgura. Aceasta a fost finalizată în decembrie 2015.

Dispune de 16 camere, cele mai multe cu balcon și priveliște superbă spre munți. Fiecare cameră are baie proprie modernă, draperii întunecoase, paturi mari și foarte confortabile.

Pensiunea beneficiază și de un restaurant foarte bun, situat într-o clădire separată, cameră de zi cu șemineu, cameră de cinema, cameră de joacă pentru copii și un spa.

Rezervă o cameră pe Booking aici.

Pensiunea Șamedru din Sat Măgura
Pensiunea Șamedru din Sat Măgura

Pensiunea Hora cu Brazi este o alegere excelentă dacă dorești să te cazezi în Zărnești. Toate camerele au balcon cu vedere la împrejurimi și includ o zonă de relaxare, TV cu ecran plat și canale prin cablu, precum şi o baie cu articole de toaletă gratuite şi uscător de păr.

Oaspeţii pot închiria ATV-uri, acestea fiind excelente pentru a explora zona. De asemenea, oaspeţii au la dispoziţie terasa şi foişorul. Pentru cei mici există un teren de joacă şi o zonă de joacă interioară.

Rezervă o cameră pe Booking aici.

Pensiunea Hora cu Brazi cazare Zărnești
Pensiunea Hora cu Brazi - cazare Zărnești

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.

Descoperă Cheile Zărneștiului și împărtășește experiența cu noi pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe  @alinalicuriceanu

2 thoughts on “Prăpăstiile Zărneștiului – o idee minunată pentru vacanța de toamnă”

  1. Informațiile,clare,la subiect, folositoare.O să”atac” traseul si sigur il voi recomanda si altora.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top