Drumul vechi spre Poiana Brașov
Drumul vechi spre Poiana Brașov ©alinalicuriceanu

Foarte mulți dintre voi m-ați întrebat ce trasee recomand pentru o ieșire cu cei mici în natură. Astăzi am să vă prezint un traseu perfect pentru copii de toate vârstele, vom parcurge o drumeție de 1 oră și jumătate pe drumul vechi spre Poiana Brașov cu plecare din Brașov (Poiana Ciucaș – Pietrele lui Solomon). 

Acest traseu poate fi parcurs în orice anotimp, noi am ales toamna pentru că ne doream o “ploaie” de frunze.

Cum ajungi pe drumul vechi spre Poiana Brașov?

Drumul vechi spre Poiana Brașov (marcaj dungă roșie) pornește de la Poaiana Ciucaș -Pietrele lui Solomon din Brașov, cartierul Șchei și ajunge în centrul stațiunii Poiana Brașov.

La Pietrele lui Solomon poți ajunge cu mașina pe un drum asfaltat, în doar 10 minute din centrul Brașovului, există parcare amenajată lângă poiana de unde începe traseul pe drumul vechi spre Poiana Brașov

Cu autobuzul 50*, din centrul Brașovului,  pe ruta Livada Poștei – Pietrele lui Solomon (pe aceeași rută circulă și autobuzul 50, dar acesta are capătul cu 1 stație înainte de Pietrele lui Solomon, deci asigură-te că te urci in autobuzul 50*), autobuzul te va lăsa exact la începutul traseului.

Cu autobuzul 20 (acest autobuz are remorcă pentru biciclete) din centrul Brașovului, stația Livada Poștei  până în Poiana Brașov, iar de acolo doar să cobori spre Brașov pe drumul vechi până la Pietrele lui Solomon.

Traseu: Brașov (Pietrele lui Solomon) - Poiana Brașov (drumul vechi)

Marcaj: dungă roșie (marcajul este foarte bun pe toată lungimea traseului).
Lungime traseu: 5 km
Diferență de nivel: 330 m
Durată: 1 oră și jumătate

De la stația de autobuz Pietrele lui Solomon, urmăm poteca care urcă pe partea dreapta, prin spatele stației. Urmăm drumul amenajat până la Hotelul Căprioara (este închis) din Poiana Mică.

De aici dacă mergem în față în aproximativ 1 km ajungem la Silver Mountain, unde a fost situată și cazarea noastră Chic Studio Silver Mountain. Dacă o luăm în dreapta ne întoarcem în Brașov pe drumul nou, iar la stânga vom intra din nou pe traseu și vom ajunge în centrul stațiunii Poiana Brașov.

Harta traseu drumul vechi
Harta traseu drumul vechi - Munții Noștri
Drumul Vechi spre Poiana Brașov
Poiana Pietrele lui Solomon ©alinalicuriceanu
Traseu Drumul Vechi spre Poiana Brașov
Traseu drumul vechi spre Poiana Brașov ©alinalicuriceanu

Descriere Traseu

Traseul pornește de la altitudinea de 700 m de la Pietrele lui Solomon, pe drumul din dreapta (atenție, nu trebuie să o iei prin poiana amenajată cu grătare), drumul vechi este interzis circulației vehiculelor, și ajunge la altituidinea de 1030 m în Poiana Brașov, cea mai renumită stațiune pentru sporturile de iarnă din România.

Fostul drum principal al Poienii, utilizat de vehicule până în 1966, când s-a construit noua șosea, este amenajat cu balustrade de lemn și bancuțe din trunchiuri de brazi, și ne conduce în urcare ușoară până la bariera aflată la 50 m mai jos de hotel Căprioara (Poiana Mică). 

Drumul Vechi spre Poiana Brașov
Hotel Căprioara ©alinalicuriceanu
Drumul Vechi spre Poiana Brașov
Poiana Mică ©alinalicuriceanu

Pe această porțiune, zărim printre molizi și fagi, o stâncă cu aspect de turn, denumită, de localnici “Bisericuța”. Continuăm urcușul pe Drumul Vechi, iar după 20 de min ajungem în Poiana de Sus, în dreptul hotelului Tuia, la centrul de echitație. 

De aici poți continua drumeția cu o tură pe Vârful Postăvaru, ia telegondola și de acolo în 30 de min vei ajunge pe vârf sau poți lua telecabina și în 15 min ești pe vârf. Cea mai mare satisfacție o vei avea însă dacă urci pe jos sau cu bicicleta tot traseul ce pornește din Poiana Brașov.

Drumul Vechi spre Poiana Brașov
Drumeție ușoară pentru copii ©alinalicuriceanu
Drumul Vechi spre Poiana Brașov
Traseu drumul vechi spre Poiana Brașov ©alinalicuriceanu

Scurt istoric al drumului vechi spre Poiana Brașov

Către Poiana cu vastele ei pajiști nelocuite au existat de-a lungul timpului cărări și drumeaguri, dar primul drum (și pentru agrement) apare în anul 1879 la solicitarea primăriei, sub influența arhitectului și urbanistului brașovean Peter Bartesch (școlit la Viena).
 
Acest drum a dus la apariția și dezvoltarea turismului în Poiana Brașov și pe Muntele Postăvaru și a favorizat apariția, în anii 1920, a primelor hoteluri și a unor mici vile private. În 1933 acest drum este modernizat, astfel că pe el se puteau deplasa fără probleme și trăsuri.
 
La începutul anilor 1930 se achiziționează o autoșenilă cu șase locuri, destinată transportului personalului stației meteo din Poiană, care a început să fie folosită (pentru un venit suplimentar la buget) și pentru curse de călători.
 
În 1935 apare o a doua autoșenilă, mult mai mare (de 16 persoane) și cu o caroserie decapotabilă. În 1936 începe să fie folosit un autocamion militar adaptat care este și primul vehicul de transport public pe pneuri.
 
Apariția traficului auto și a interesului turistic crește, se intensifică și promite progres, doar că cel de-al Doilea Război Mondial rărește totul până la colaps, mai ales în perioada 1945-1948.
După război, se hotărăște ca în Poiana Stalin a orașului Stalin (ăsta e numele Brașovului din 1950) să se organizeze cea de-a IX-a ediție a Jocurilor Mondiale Universitare de Iarnă (29 ianuarie – 4 februarie 1951).
 
În pregătirea evenimentului stațiunea este dotată cu multe obiective realizate în timp record. Pentru ele crește și numărul de mașini destinate transportului pe ruta Prund-Pietrele lui Solomon-Poiana Stalin.
 
La începutul anilor `60 Drumul Vechi este complet depășit: traficul crescuse cu 60%, fără să luăm în calcul pietonii. Astfel se impune necesitatea construirii unui alt drum care se și înfăptuiește (nu fără greutate) între anii 1963 și 1965.
 
Proiectat în patru etape, primul tronson este gata în 1964. În 1966 sunt finalizați toți cei 12,4 km, chiar dacă se află pe porțiuni importante la stadiul de macadam. Ușor-ușor lucrurile se pun la punct, detaliile se șlefuiesc și Livada Poștei-Warthe-Poiana Brașov devine un succes; învinge fără drept de apel vechiul drum.
 
De la câteva sute de persoane care urcau și coborau zilnic pe Drumul Vechi se ajunge, în anii 1970, la 25.000.
 
(„Drumul Livada Poștei-Warthe-Poiana Brașov – 50 ani de existență: 1964-2014”, Gruia Hilohi,  Brașov, Libris Editorial, 2014).
 
Așa se pensionează Drumul Vechi și rămîne să deservească, până azi, iubitorii de netimp și de liniște răcoroasă! Un drum bătrân, frumos și calm ca un bunic!
Drumul Vechi spre Poiana Brașov
Traseu dungă roșie ©alinalicuriceanu
Drumul Vechi spre Poiana Brașov
Traseu ușor de weekend ©alinalicuriceanu
Drumul vechi spre Poiana Brașov
Drumul vechi spre Poiana Brașov ©alinalicuriceanu

Concluzii traseu drumul vechi spre Poiana Brașov

♦️ Poți face acest traseu pe jos dus-întors în aproximativ 3 ore sau poți lua autobuzul 20 (acest autobuz are remorcă pentru biciclete) din centrul Brașovului, stația Livada Poștei (preț bilet 6 lei) până în Poiana Brașov, iar de acolo doar să cobori spre Brașov pe drumul vechi până la Pietrele lui Solomon, de unde vei lua autobuzul 50* până la capăt la Livada Poștei (preț bilet 2.5 lei). 

♦️ Este recomandat pentru toți iubitorii de natură, fiind accesibil indiferent de vârstă, ia-ți copiii și bunicii și hai la Brașov!

♦️ Este un traseu ușor care nu necesită echipament montan, totuși este recomandat să ai încălțări comode cu o talpă cu aderență.

♦️ Drumul vechi este foarte popular și extrem de circulat, șansele să te întâlnești cu ursul pe acest traseu sunt minime, dar totuși există. Pentru siguranță eu port mereu cu mine acest spray de urs.

Poiana Brașov
Poiana Brașov ©alinalicuriceanu
Drumul Vechi spre Poiana Brașov
Traseu drumul vechi spre Poiana Brașov ©alinalicuriceanu
Drumul Vechi spre Poiana Brașov
Drumul nou spre Poiana Brașov -autobuzul 20 ©alinalicuriceanu

Unde ne-am cazat în Poiana Brașov?

În general las doar link către cazările care ne-au plăcut sau pe care ni le-au recomnadat prietenii noștri, însă de această dată apartamentul în care ne-am cazat, Chic Studio Silver Mountain, a fost atât de frumos încât vreau să îți dau mai multe detalii. 

În bucătăria lor chic am găsit absolut tot ce am avut nevoie pentru a servi cafeluța și micul dejun acasă, în siguranță. Seara ne-am luat cina la pachet din stațiune și am savurat-o la un pahar de vin în fața șemineului, relaxându-ne după traseele de pe munte.

Este un loc magic, amenajat cu foarte mult bun gust, iar balconul este cireașa de pe tort. Eu am stat câteva ore în balansoarul tip ou și am terminat de citit o carte superbă despre vulnerabilitate: Curajul de a fi vulnerabil.

Chic Studio Silver Mountain
Chic Studio Silver Mountain

Prețul diferă în funcție de perioada în care vrei să închiriezi. Noi i-am contactat direct, pe contul lor de instagram și am obținut și un mic discount. Îți las mai jos conturile lor de Instagram și Facebook pentru a-i putea contacta direct.

Te poți plimba virtual prin apartament aici. În sezonul de ski este full aproape tot timpul, îți recomand să îți faci rezervare din timp aici pentru a găsi disponibilitate.

Chic Studio Silver Mountain

Chic Studio Silver Mountain se află în Poiana Brașov și pune la dispoziție un restaurant, un bar și o terasă. Proprietatea este la 44 km de Bușteni și oferă parcare privată gratuită. Apartamentul are 1 dormitor, TV cu ecran plat cu canale prin satelit, zonă de luat masa, bucătărie complet utilată, 2 băi și balcon cu vedere la piscină.

Rezervă aici
Chic Studio Silver Mountain
Chic Studio Silver Mountain
Instagram will load in the frontend.

Verifică aici disponibilitate în alte spații de cazare!

Booking.com

Te-ar mai putea intersa și...

Cheile Zănoagei – Lacul Scropoasa

Citește

Îți mulțumesc că ai citit acest articol până la final, sper că ți-a plăcut și că ai găsit informații utile. Dacă ai întrebări pentru mine, cunoști locuri inedite, îți dorești să afli informații despre o locație anume, nu ezita să îmi scrii în comentarii. 

Dacă ți-a plăcut acest articol nu ezita să ne dai un like sau cu un comentariu, astfel postările noastre devin mai virale și vom reuși să promovăm România împreună.

Ne găsești și pe InstagramFacebook sau YouTube, te așteptăm cu mare drag și pe aceste canale.

Ne poți susține cumpărând ceva din magazinul nostru online www.nordiczen.ro.

Nu uita să ne dai Like, Follow și Subscribe.

Să ne auzim cu bine!

Instagram will load in the frontend.

Autor Articol: © alinalicuriceanu

Foto:© alinalicuriceanu

Detalii traseu: Munții Noștri

Istoric drumul vechi:  www.merg.in