Drumul Vechi spre Poiana Brașov – Traseu ușor și scurt

Foarte mulți dintre voi m-ați întrebat ce trasee recomand pentru o ieșire cu cei mici în natură. Astăzi am să vă prezint un traseu perfect pentru copii de toate vârstele, vom parcurge o drumeție de 1 oră și jumătate pe drumul vechi spre Poiana Brașov cu plecare din Brașov (Poiana Ciucaș – Pietrele lui Solomon). 

Acest traseu poate fi parcurs în orice anotimp, noi am ales toamna pentru că ne doream o „ploaie” de frunze.

Drumul vechi spre Poiana Brașov
Drumul vechi al Poienii

1. Cum ajungi pe drumul vechi spre Poiana Brașov?

Drumul vechi spre Poiana Brașov (marcaj dungă roșie) pornește de la Poaiana Ciucaș – Pietrele lui Solomon din Brașov, cartierul Șchei și ajunge în centrul stațiunii Poiana Brașov.

La Pietrele lui Solomon (maps aici) poți ajunge cu mașina pe un drum asfaltat, în doar 10 minute din centrul Brașovului, există parcare amenajată lângă poiana de unde începe traseul pe drumul vechi spre Poiana Brașov

Cu autobuzul 50*, din centrul Brașovului,  pe ruta Livada Poștei – Pietrele lui Solomon (pe aceeași rută circulă și autobuzul 50, dar acesta are capătul cu 1 stație înainte de Pietrele lui Solomon, deci asigură-te că te urci in autobuzul 50*), autobuzul te va lăsa exact la începutul traseului.

Cu autobuzul 20 (acest autobuz are remorcă pentru biciclete) din centrul Brașovului, stația Livada Poștei  până în Poiana Brașov, iar de acolo doar să cobori spre Brașov pe drumul vechi până la Pietrele lui Solomon.

2. Detalii traseu

Marcaj: dungă roșie (marcajul este foarte bun pe toată lungimea traseului).
Lungime traseu: 5 km (doar dus)
Diferență de nivel: 330 m
Durată: 1 oră și jumătate (doar dus)

Harta traseu drumul vechi
Hartă traseu drumul vechi - Munții Noștri
Drumul Vechi spre Poiana Brașov
Pietrele lui Solomon
Traseu Drumul Vechi spre Poiana Brașov
Traseu

3. Impresii traseu Drumul vechi spre Poiana Brașov

Traseul pornește de la altitudinea de 700 m de la Pietrele lui Solomon, pe drumul din dreapta (atenție, nu trebuie să o iei prin poiana amenajată cu grătare), drumul vechi este interzis circulației vehiculelor, și ajunge la altituidinea de 1030 m în Poiana Brașov, cea mai renumită stațiune pentru sporturile de iarnă din România.

Fostul drum principal al Poienii, utilizat de vehicule până în 1966, când s-a construit noua șosea, este amenajat cu balustrade de lemn și bancuțe din trunchiuri de brazi, și ne conduce în urcare ușoară până la bariera aflată la 50 m mai jos de hotel Căprioara (Poiana Mică). 

Drumul Vechi spre Poiana Brașov
Hotel Căprioara
Drumul Vechi spre Poiana Brașov
Poiana Mică

Pe această porțiune, zărim printre molizi și fagi, o stâncă cu aspect de turn, denumită, de localnici „Bisericuța”. Continuăm urcușul pe Drumul Vechi, iar după 20 de min ajungem în Poiana de Sus, în dreptul hotelului Tuia, la centrul de echitație. 

De aici poți continua drumeția cu o tură pe Vârful Postăvaru, ia telegondola și de acolo în 30 de min vei ajunge pe vârf sau poți lua telecabina și în 15 min ești pe vârf. Cea mai mare satisfacție o vei avea însă dacă urci pe jos sau cu bicicleta tot traseul ce pornește din Poiana Brașov.

Te poți întoarce pe același drum sau cu autobuzul 20 care te va lăsa în stația Livada Poștei.

Drumul Vechi spre Poiana Brașov
Drumul vechi al Poienii
Drumul Vechi spre Poiana Brașov
traseu spre Poiana Brașov

4. Scurt istoric al drumului vechi

Către Poiana cu vastele ei pajiști nelocuite au existat de-a lungul timpului cărări și drumeaguri, dar primul drum (și pentru agrement) apare în anul 1879 la solicitarea primăriei, sub influența arhitectului și urbanistului brașovean Peter Bartesch (școlit la Viena).
 
Acest drum a dus la apariția și dezvoltarea turismului în Poiana Brașov și pe Muntele Postăvaru și a favorizat apariția, în anii 1920, a primelor hoteluri și a unor mici vile private. În 1933 acest drum este modernizat, astfel că pe el se puteau deplasa fără probleme și trăsuri.
 
La începutul anilor 1930 se achiziționează o autoșenilă cu șase locuri, destinată transportului personalului stației meteo din Poiană, care a început să fie folosită (pentru un venit suplimentar la buget) și pentru curse de călători.
 
În 1935 apare o a doua autoșenilă, mult mai mare (de 16 persoane) și cu o caroserie decapotabilă. În 1936 începe să fie folosit un autocamion militar adaptat care este și primul vehicul de transport public pe pneuri.
 
Apariția traficului auto și a interesului turistic crește, se intensifică și promite progres, doar că cel de-al Doilea Război Mondial rărește totul până la colaps, mai ales în perioada 1945-1948.

După război, se hotărăște ca în Poiana Stalin a orașului Stalin (ăsta e numele Brașovului din 1950) să se organizeze cea de-a IX-a ediție a Jocurilor Mondiale Universitare de Iarnă (29 ianuarie – 4 februarie 1951).

În pregătirea evenimentului stațiunea este dotată cu multe obiective realizate în timp record. Pentru ele crește și numărul de mașini destinate transportului pe ruta Prund-Pietrele lui Solomon-Poiana Stalin.

La începutul anilor `60 Drumul Vechi este complet depășit: traficul crescuse cu 60%, fără să luăm în calcul pietonii. Astfel se impune necesitatea construirii unui alt drum care se și înfăptuiește (nu fără greutate) între anii 1963 și 1965.
 
Proiectat în patru etape, primul tronson este gata în 1964. În 1966 sunt finalizați toți cei 12,4 km, chiar dacă se află pe porțiuni importante la stadiul de macadam. Ușor-ușor lucrurile se pun la punct, detaliile se șlefuiesc și Livada Poștei-Warthe-Poiana Brașov devine un succes; învinge fără drept de apel vechiul drum.

De la câteva sute de persoane care urcau și coborau zilnic pe Drumul Vechi se ajunge, în anii 1970, la 25.000.

(„Drumul Livada Poștei-Warthe-Poiana Brașov – 50 ani de existență: 1964-2014”, Gruia Hilohi,  Brașov, Libris Editorial, 2014).

Așa se pensionează Drumul Vechi și rămîne să deservească, până azi, iubitorii de netimp și de liniște răcoroasă! Un drum bătrân, frumos și calm ca un bunic!

Drumul Vechi spre Poiana Brașov
Drumul Vechi spre Poiana Brașov
Drumul vechi spre Poiana Brașov
Drumul vechi al Poienii

5. Concluzii traseu

♦️Poți face acest traseu pe jos dus-întors în aproximativ 3 ore sau poți lua autobuzul 20 (acest autobuz are remorcă pentru biciclete) din centrul Brașovului, stația Livada Poștei (preț bilet 6 lei) până în Poiana Brașov, iar de acolo doar să cobori spre Brașov pe drumul vechi până la Pietrele lui Solomon, de unde vei lua autobuzul 50* până la capăt la Livada Poștei (preț bilet 2.5 lei). 

♦️ Este recomandat pentru toți iubitorii de natură, fiind accesibil indiferent de vârstă, ia-ți copiii și bunicii și hai la Brașov!

♦️ Este un traseu ușor care nu necesită echipament montan, totuși este recomandat să ai încălțări comode cu o talpă cu aderență.

♦️ Drumul vechi este foarte popular și extrem de circulat, șansele să te întâlnești cu ursul pe acest traseu sunt minime, dar totuși există. Pentru siguranță eu port mereu cu mine acest spray de urs.

Poiana Brașov
Drumul Vechi spre Poiana Brașov
Drumul Vechi spre Poiana Brașov
Drumul nou spre Poiana Brașov -autobuzul 20

6. Ce mai poți face în zonă?

În primul rând vizitează toate cele 50 de obiective turistice din Brașov: https://instatravel.ro/ brasov-top-obiective-turistice/. Un alt traseu foarte apreciat din zonă este și traseul ce urcă pe Vârful Tâmpa prin drumul serpentinelor. Tot pe Tâmpa poți să urci pe la treptele lui Gabony.

Încearcă și acest traseu din satele Peștera și Măgura sau continuă vacanța ta spre Prăpăstiile ZărneștiuluiPoiana MăruluiȘirneaȘinca Veche, Dâmbovicioara, Fundata, Fundățica, Amfiteatrul Transilvania sau spre alte destinații de vis din județul Brașov despre care am scris în acest articol: https://instatravel.ro/top-obiective-turistice-din-judetul-brasov/

7. Unde ne-am cazat în Poiana Brașov?

Noi ne-am cazat în preajma sărbătorilor de iarnă la Chic Studio Silver Mountain, un apartament tare frumos despre care vreau să îți dau mai multe detalii. 

În bucătăria lor chic am găsit absolut tot ce am avut nevoie pentru a servi cafeluța și micul dejun la proprietate. Seara ne-am luat cina la pachet din stațiune și am savurat-o la un pahar de vin în fața șemineului, relaxându-ne după traseele de pe munte. Ți-am zis că au și un pick up? 

Este un loc magic, amenajat cu foarte mult bun gust, iar balconul este cireașa de pe tort. Eu am stat câteva ore în balansoarul tip ou și am terminat de citit o carte superbă despre vulnerabilitate: Curajul de a fi vulnerabil.

Chic Studio Silver Mountain

Apartamentul are 1 dormitor, TV cu ecran plat cu canale prin satelit, zonă de luat masa, bucătărie complet utilată, 2 băi și balcon cu vedere la piscină.

Prețul diferă în funcție de perioada în care vrei să închiriezi. Noi i-am contactat direct, pe contul lor de instagram și am obținut și un mic discount. 

Te poți plimba virtual prin apartament aici. În sezonul de ski este full aproape tot timpul, îți recomand să îți faci rezervare din timp pe Booking aici sau pe Airbnb aici.

Chic Studio Silver Mountain

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.

Descoperă Drumul Vechi al Poienii și împărtășește experiența cu noi pe instagram!

Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

2 thoughts on “Drumul Vechi spre Poiana Brașov – Traseu ușor și scurt”

  1. La ce dată gasesc copacii in culorile din poze? Octombrie? Cât de tarziu octombrie? Aș vrea să fac acest traseu împreună cu copiii mei… 🙂.. Și cât de frig să mă aștept să fie? Merci mult de tot.

    1. Buna, perioada difera in functie de vreme. De regula este asa aramiu pe final de octombrie. Anul acesta estimez ca va fi asa undeva in jur de 28 octombrie, sa speram ca nu se va strica vremea prea mult. Nu este foarte frig, in general o bluza cu maneca lunga si o gecuta de toamna sunt suficiente.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top