Nu știu alții cum sunt, dar în ceea ce privește călătoriile mie imi place să vizitez cât mai multe locuri noi, să descopăr culturi, tradiții, oameni și povești noi. Cu toate acestea, sunt anumite locuri care imi intră la suflet și imi place să revin acolo ori de câte ori am ocazia. 

Sighișoara face parte din lista mea cu locuri preferate, am vizitat-o de nenumărate ori începând din studenție, atât vara, cât și primăvara, în perioada festivalului, dar și în extrasezon.

Îmi aduc aminte cu mare drag nopțile de vară, din tinerețe, în care ne strângeam în cetate sub Turnul cu ceas, câțiva băieți cântau la chitară și noi completam cu vocea până răgușeam, muzica folk răsuna până în zori, ce vremuri… 

Sighișoara
Sighișoara ©alinalicuriceanu

La fiecare vizită mi se pare că Sighișoara are altă energie, este precum vinul, mai trece un an și devine și mai bună, mai frumoasă. Un rol important îl joacă și persoanele care o tranzitează, odinioară sute de turiști străini înțesau cetatea și zeci de limbi răsunau pe toate străduțele.

Anul acesta, am revenit cu dor, și deși vizitam acest loc pentru a șasea oară, parcă eram acolo pentru prima dată. Din cauza pandemiei, străinii lipseau, străzile erau mult mai goale decăt ce imi aminteam eu, astfel că am putut admira mai în detaliu comorile ascunse din Sighișoara și de data aceasta le voi împărtăși și cu tine.

Top 15 Atracții turistice de vizitat în Sighișoara

În continuare o să ne plimbăm prin cele mai frumoase 15 atracții turistice pe care le poți vizita într-o singură zi în Sighișoara.

1. Piața Cetății

Începem turul nostru din Piața Cetății, locul în care în trecut se judecau procesele și se făcea comerț, astăzi este punctul central în care turiștii se strâng pentru a admira un spectacol stradal, pentru a lua un TukTuk sau pentru a se răcori cu o limonadă în verile caniculare.
Piața Cetății -Sighișoara
Piața Cetății -Sighișoara ©alinalicuriceanu
Turnul cu Ceas - Sighișoara
Piața Cetății -Sighișoara ©alinalicuriceanu
Piața Cetății -Sighișoara
Piața Cetății -Sighișoara ©alinalicuriceanu

2. Turnul cu Ceas

O vom lua pe culoarul îngust și ne vom îndrepta către Turnul cu Ceas, cel mai emblematic obiectiv turistic al Sighișoarei. Acesta are o înălțime de 64 m, partea inferioara a turnului datează din secolul al XIV-lea, iar nivelurile superioare sunt adăugate ulterior. 

Acoperișul, distrus de incendiul orașului din anul 1676, a fost refacut de meșteri austrieci anul următor, forma de bulb a acestuia fiind cea mai veche mărturie păstrată despre pătrunderea barocului austriac în Transilvania.

În 1894 acoperișul a fost înlocuit cu cel actual, cu țigle smălțuite, iar la 1900 a fost reconstruită clădirea anexă. Ceasul exista în 1648, când meșterul Johann Kirtschel a adăugat sferturile de oră și figurinele care reprezintă zilele săptămânii, refăcute tot de el după incendiul din 1676. 

Turnul cu Ceas - Sighișoara
Turnul cu Ceas - Sighișoara ©alinalicuriceanu
Turnul cu Ceas -Sighișoara
Turnul cu Ceas -Sighișoara ©alinalicuriceanu

Program de vizitare Turnul cu Ceas:

In perioada 15 mai – 15 septembrie: luni –  inchis, marti-vineri: 09:00 – 17:30, sambata-duminica: 10:00 – 17:30

In perioada: 16 septembrie – 14 mai:  luni –  inchis, marti-vineri: 09:00 – 15:30, sambata-duminica: 09:00 – 15:30

Tarif de vizitare: 

Turnul cu Ceas – 15 lei, Expozitia de arme medievale – 6 lei, Camera de tortură – 4 lei. Elevii şi studenţii beneficează de o reducere de 75% la taxele de intrare în muzee şi colecţii publice.

Îți recomand să-l vizitezi, chiar dacă în unele zile coada poate fi descurajantă, view-ul asupra orașului este spectaculos, iar dacă vei fi acolo la oră fixă vei putea admira spectacolul oferit de ceasul vechi de peste 300 de ani.

Vedere din Turnul cu Ceas - Sighișoara
Vedere din Turnul cu Ceas - Sighișoara ©alinalicuriceanu

3. Biserica Mănăstirii

Următorul obiectiv turistic se află chiar langă Turnul cu Ceas, pe partea stângă a acestuia, Biserica Mănăstirii a fost atestată în anul 1298, aceasta a aparținut călugărilor dominicani până la alungarea acestora și trecerea sașilor la lutheranism.
 
Astăzi aceasta se află într-un proces amplu de renovare și din păcate nu poate fi vizitată.
Biserica Mănăstirii - Sighișoara
Biserica Mănăstirii - Sighișoara ©tripadvisor.com

4. Turnul Fierarilor

Ne continuăm drumul, cotim ușor la stânga și într-un punct de belvedere am găsit Turnul Fierarilor, construit în 1631 în locul vechiului Turn al Bărbierilor. A ars în incendiul din anul 1676, apoi a fost reparat. Acesta se poate vizita.
 
Program de vizitare: Programul de functionare al Galeriilor Dracula este zilnic, intre orele 10:00 si 18:00.
 
Tarif de vizitare: 12 lei pentru adulți și 8 lei pentru studenți, elevi și pensionari. 
Turnul Fierarilor - Sighișoara
Turnul Fierarilor - Sighișoara ©alinalicuriceanu
Turnul Fierarilor - Sighișoara
Turnul Fierarilor - Sighișoara ©alinalicuriceanu

5. Primăria Sighișoara

Mergem tot înainte și în mai puțin de 2 min ajungem la Primărie, clădirea fost construită în 1885 în stil neorenascentist, pe locul fostei mănăstiri dominicane.
Sighișoara
Primăria Sighișoara ©alinalicuriceanu

6. Catedrala romano-catolică Sfântul Iosif

Una dintre renumitele biserici vechi ale oraşului medieval, această construcţie este caracterizată printr-un stil eclectic, la care predomină elementele arhitecturale neogotice şi neoromanice. Biserica are o navă cu lungimea de 30 m, cu absida semicirculară, un transept şi un turn-clopotniţă foarte înalt.
 
Construcţia bisericii a fost începută în anul 1895, în timpul preotului paroh Josef Weiss şi s-a ridicat pe locul în care a existat o biserică veche, din Evul Mediu, aparţinând, înainte de Reformă, surorilor dominicane, iar după Reforma din anul 1723, fraţilor franciscani. Sfinţirea ei s-a făcut în data de 4 octombrie 1896.
Catedrala romano-catolică Sfântul Iosif - Sighișoara
Catedrala romano-catolică Sfântul Iosif - Sighișoara ©alinalicuriceanu

7. Turnul Cizmarilor

Turnul Cizmarilor avea rol de apărare, și cu toate că datează din timpuri mai vechi, fiind menționat încă din 1521, și-a capătat forma de azi în anul 1681. Acest obiectiv nu poate fi vizitat, în prezent aici este sediul unui radio.

Sighișoara
Turnul Cizmarilor- Sighișoara ©alinalicuriceanu
Turnul Cizmarilor- Sighișoara
Turnul Cizmarilor- Sighișoara ©alinalicuriceanu

8. Turnul Croitorilor

Turnul Croitorilor a fost construit în secolul al XV-lea, scopul acestuia fiind acela de depozitare, dar în caz de pericol cele două ganguri se puteau închide cu porți metalice. În anul 1676, în timpul incendiului, praful de pușcă depozitat aici a explodat, distrugând partea superioară a turnului.

Turnul Croitorilor -Sighișoara
Turnul Croitorilor -Sighișoara ©alinalicuriceanu
Turnul Croitorilor -Sighișoara
Turnul Croitorilor -Sighișoara ©alinalicuriceanu

9. Turnul Cojocarilor

Turnul Cojocarilor a fost distrus de incendiul din anul 1676 și a fost reconstruit ulterior. Se poate vizita, în prezent aici își desfășoară activitatea o societate comercială care vinde genți confecționate din piele naturală.

Turnul Cojocarilor - Sighișoara
Turnul Cojocarilor - Sighișoara ©alinalicuriceanu
Turnul Cojocarilor - Sighișoara
Turnul Cojocarilor - Sighișoara ©alinalicuriceanu

10. Turnul Măcelarilor

Turnul Măcelarilor a fost construit odată cu zidul cetății, turnul avea scop de apărare a laturii vestice.

Turnul Măcelarilor - Sighișoara
Turnul Măcelarilor - Sighișoara ©alinalicuriceanu
Turnul Măcelarilor - Sighișoara
Turnul Măcelarilor - Sighișoara ©alinalicuriceanu

11. Scara acoperită sau Scara școlarilor

Scara acoperită a fost construită în anul 1642, prin iniţiativa primarului Johann Both, pentru a uşura accesul elevilor, în timpul iernilor grele sau ploilor, la şcoala situată lângă biserica din deal.

Iniţial, Scara Şcolarilor constrită din lemn şi acoperită  avea 300 de trepte. După o modificare în anul 1849, ea a mai păstrat 175 de trepte, întrerupte de mai multe platforme late. 

Această scară superbă, asemănatoare unui tunel, prin ale carei şipci de lemn pătrund razele soarelui, duce în vârful dealului, unde există o veche biserică gotică şi şcoala evanghelică.

Una dintre  legendele scării spune ca un baiat trebuie să sărute o fată pe care o iubeşte pe fiecare treaptă a scării şi să-i rostească numele fără să greşească. Dacă reuşeşte înseamnă că este băiatul potrivit pentru fată.

Scara școlarilor - Sighișoara
Scara școlarilor - Sighișoara ©alinalicuriceanu
Scara școlarilor - Sighișoara
Scara școlarilor - Sighișoara ©alinalicuriceanu

12. Școala din deal

În 1619 primarul Martin Eisenburger a dat dispoziție să se contruiască o clădire lângă clădirea existentă, această nouă clădire purtând inscripția Schola Seminarium Reipublicae-1619. Clădirea nouă are la bază un turn de apărare provenit de la o fortificație mai veche. 

În 1620 rectorul Simon Hartmann a organizat clasele medii după modelul celor mai importante trei școli din Transilvania la ora aceea (Brașov, Sibiu și Bistrița), absolvenții având dreptul de a se prezenta la orice universitate. 

S-au introdus patru nivele: quatratretiasecunda și prima. Elevii din clasa prima aveau și un așa-zis coetus (un organ de administrație proprie). Existau grupe de poetica și retorica, iar alumnii avea un convict.

Școala din deal - Sighișoara
Școala din deal - Sighișoara ©alinalicuriceanu
Școala din deal - Sighișoara
Școala din deal - Sighișoara ©alinalicuriceanu

13. Biserica din deal

Biserica din deal din Sighișoara este o biserică evanghelică care a fost construită în mai multe etape între 1345-1525. Închinată Sfântului Nicolae, ea se află în vârful așa-numitului „Deal al Școlii” (în germană Schulberg).

Considerată cel mai valoros monument arhitectonic din oraș, ea este a patra biserică gotică ca mărime din Transilvania și înglobează o capelă romanică și un donjon patrulater. Are un turn-clopotniță de 42 m înălțime care face corp străin ce restul clădirii, și care se pleacă puțin spre sud. 

Are singura criptă cunoscută în Transilvania aflată dedesubtul corului și conține morminte din secolele al XVI-XVIII.

Biserica din deal - Sighișoara
Biserica din deal - Sighișoara ©alinalicuriceanu
Biserica din deal - Sighișoara
Biserica din deal - Sighișoara ©alinalicuriceanu

14. Drumul Panoramic Sighișoara

O alee pietruită înconjoară pe exterior zidul vechi al cetății, acesta delimitând “Orașul Vechi” de “Orașul Nou”.

Instagram will load in the frontend.

15. Străzile din Sighișoara

Plimbă-te pe toate străduțele din cetate, poți admira și clădirile, unele mai noi, altele mai vechi, toate cu o arhitectură deosebită.

Sighișoara
Străzile din Shișoara

Video dronă 4k din Sighișoara

Te invit să vizionezi clipul postat pe canalul nostru de YouTube și dacă ți-a plăcut dă-ne un Like, Share & Subscribe.

Unde te cazezi în Sighișoara?

Pension Norbert

De la aproximativ 145 lei/noapte/2 pers. Pensiunea Norbert oferă unităţi de cazare decorate luminos în apropierea unei păduri, precum şi o terasă acoperită în aer liber, cu facilităţi de grătar. Pe tot parcursul anului, oaspeţii pot face rezervare pentru o cadă cu hidromasaj în aer liber tradiţională cu apă sărată (ciubăr), la un cost suplimentar.

Rezervă aici
Hotel Korona

De la aprox 200 lei/noapte/2pers. Hotelul Korona este situat la poalele Cetăţii Medievale din Sighişoara, la 5 minute de mers pe jos de centrul comercial şi istoric, unde se află turnul cu ceas, pasajul acoperit şi Biserica de pe deal. Proprietatea are şi un restaurant. Oferă unităţi de cazare spaţioase cu acces gratuit la internet WiFi.

Rezervă aici

Te-ar mai putea intersa și...

Cetatea Feldioara

județul Brașov

Citește
Cetatea Rupea

județul Brașov

Citește
Castelul de lut

județul Sibiu

Citește

Îți mulțumesc că ai citit acest articol până la final, sper că ți-a plăcut și că ai găsit informații utile. Dacă ai întrebări pentru mine, cunoști locuri inedite, îți dorești să afli informații despre o locație anume, nu ezita să îmi scrii în comentarii. 

Dacă ți-a plăcut acest articol nu ezita să ne dai un like sau cu un comentariu, astfel postările noastre devin mai virale și vom reuși să promovăm România împreună.

Ne găsești și pe InstagramFacebook sau YouTube, te așteptăm cu mare drag și pe aceste canale.

Ne poți susține cumpărând ceva din magazinul nostru online www.nordiczen.ro.

Nu uita să ne dai Like, Follow și Subscribe.

Să ne auzim cu bine!

Autor Articol: © alinalicuriceanu

Foto:© alinalicuriceanu

Sursă:

www.traseeromania.ro

https://ro.wikipedia.org