Sighișoara – 15 Atracții turistice de vizitat într-o zi

Sighișoara, oraș aflat în sudul județului Mureș și la doar câțiva km de județul Brașov, atrage turiști străini ca un magnet, deoarece este cea mai mare cetate medievală din Europa locuită fără întrerupere, ocupând din anul 1999 un loc remarcabil în patrimoniul mondial al UNESCO.

Am vizitat această cetate de nenumărate ori, începând din studenție, atât vara, cât și primăvara, în perioada festivalului medieval, dar și în extrasezon sau în perioada pandemiei, iar de fiecare dată acest loc m-a cucerit și revin cu drag ori de câte ori am ocazia.

Sighișoara
Sighișoara

Top 15 Atracții turistice de vizitat în Sighișoara

În acest articol am să îți prezint topul cu cele mai frumoase 15 atracții turistice pe care le poți vizita într-o singură zi în Sighișoara. Dacă alegi să vizitezi obiectivele turistice în ordinea prezentată de mine poți ajunge la toate pe jos, așa cum poți observa pe această hartă:

Hartă obiective turistice Sighișoara
Hartă obiective turistice Sighișoara

1. Piața Cetății

Începe turul prin Sighișoara din Piața Cetății, locul în care în trecut se judecau procesele și se făcea comerț. Astăzi este punctul central în care turiștii se strâng pentru a admira un spectacol stradal, pentru a lua un TukTuk sau pentru a se răcori cu o limonadă în verile caniculare, tot aici are loc iarna și Târgul de Crăciun.
Piața Cetății - Sighișoara
Sighișoara
Piața Cetății - Sighișoara

2. Biserica Mănăstirii

Din Piața Cetății, cum mergi către Turnul cu ceas, vei observa pe partea stângă un alt obiectiv turistic religios: Biserica Mănăstirii. Aceasta a fost atestată în anul 1298, inițial a aparținut călugărilor dominicani până la alungarea acestora și trecerea sașilor la lutheranism. De curând aceasta a beneficiat de lucrări ample de reabilitare, iar astăzi este și mai bine pusă în valoare.
Biserica Mănăstirii - Sighișoara
Biserica Mănăstirii - Sighișoara

3. Turnul cu Ceas

Turnul cu Ceas este cel mai emblematic obiectiv turistic al Sighișoarei. Acesta are o înălțime de 64 m, partea inferioara a turnului datează din secolul al XIV-lea, iar nivelurile superioare sunt adăugate ulterior. 

Acoperișul, distrus de incendiul orașului din anul 1676, a fost refacut de meșteri austrieci anul următor, forma de bulb a acestuia fiind cea mai veche mărturie păstrată despre pătrunderea barocului austriac în Transilvania.

În 1894 acoperișul a fost înlocuit cu cel actual, cu țigle smălțuite, iar la 1900 a fost reconstruită clădirea anexă. Ceasul exista în 1648, când meșterul Johann Kirtschel a adăugat sferturile de oră și figurinele care reprezintă zilele săptămânii, refăcute tot de el după incendiul din 1676. 

Turnul cu Ceas - Sighișoara
Turnul cu ceas - Sighișoara
Turnul cu ceas - Sighișoara

Chiar dacă în unele zile coada poate fi descurajantă, îți recomand să ai răbdare și să vizitezi Turnul cu ceas. View-ul asupra orașului este spectaculos, iar dacă vei fi acolo la oră fixă vei putea admira spectacolul oferit de ceasul vechi de peste 300 de ani. 

Tot acolo, la parter, poți vizita și Camera de tortură

Vedere din Turnul cu Ceas - Sighișoara
Vedere din Turnul cu Ceas

4. Casa Breslelor Sighișoara

Casa Breslelor se află chiar lângă Turnul cu ceas și găzduiește o expoziție fascinantă de unelte, echipamente și mașinării folosite acum peste 100 de ani de meșteșugarii sași din Sighișoara și din împrejurimi.

Toate obiectele din interiorul muzeului sunt autentice și au fost restaurate cu grijă, permițându-ți să admiri măiestria și priceperea fiecărei bresle în crearea echipamentelor și uneltelor, folosind tehnologiile disponibile în acea perioadă.

Casa Breslelor Sighișoara
Casa Breslelor Sighișoara

5. Turnul Fierarilor

Cotește ușor la stânga și într-un punct de belvedere vei găsi Turnul Fierarilor, construit în 1631 în locul vechiului Turn al Bărbierilor. Acesta a ars în incendiul din anul 1676, apoi a fost reparat, iar astăzi este unul dintre puținele turnuri care pot fi vizitate și în interior.
Turnul Fierarilor - Sighișoara
Turnul Fierarilor - Sighișoara

6. Primăria Municipiului Sighișoara

În continuare, traversează parcul ce oferă o priveliște superbă asupra orașului nou. Petrece acolo câteva minute pentru a te relaxa, iar apoi mergi în spatele parcului, unde se află Primăria Municipiului Sighișoara. Acolo poți de asemenea să faci un mic popas pe banca din curtea interioară pentru a admira clădirea în stil neorenascentist, construită în anul 1885 pe locul fostei mănăstiri dominicane.
Parc - Turnul Fierarilor - Sighișoara
Primăria Sighișoara
Primăria Municipiului Sighișoara
Sighișoara

7. Catedrala romano-catolică Sfântul Iosif

Strada îngustă te va purta mai departe către Catedrala romano-catolică Sfântul Iosif, care este una dintre renumitele biserici vechi ale oraşului medieval. Această construcţie este caracterizată printr-un stil eclectic, la care predomină elementele arhitecturale neogotice şi neoromanice. 
 
Construcţia bisericii a fost începută în anul 1895, în timpul preotului paroh Josef Weiss şi s-a ridicat pe locul în care a existat o biserică veche, din Evul Mediu, aparţinând, înainte de Reformă, surorilor dominicane, iar după Reforma din anul 1723, fraţilor franciscani. Sfinţirea ei s-a făcut în data de 4 octombrie 1896.
Catedrala romano-catolică Sfântul Iosif - Sighișoara
Catedrala romano-catolică Sfântul Iosif - Sighișoara
Catedrala romano-catolică Sfântul Iosif - Sighișoara
Catedrala romano-catolică Sfântul Iosif - Sighișoara
Tot acolo, chiar vizavi de această biserică, se află și casa în care a locuit cronicarul Sighișoarei și autorul Istoriei Transilvaniei SEC. XVII, Georgius Krauss.
Casa lui Georgius Krauss - Sighișoara
Casa lui Georgius Krauss

8. Turnurile Cetății

În continuare poți admira încă 4 dintre turnurile cetății medievale: Turnul Cizmarilor, Turnul Croitorilor, Turnul Cojocarilor și Turnul Măcelarilor.

Turnul Cizmarilor este turn ce avea rol de apărare. Cu toate că datează din timpuri mai vechi, fiind menționat încă din 1521, și-a capătat forma de azi în anul 1681. Acest obiectiv nu poate fi vizitat, în prezent aici este sediul unui radio.

Turnul Cizmarilor- Sighișoara
Turnul Cizmarilor- Sighișoara
Sighișoara

Turnul Croitorilor a fost construit în secolul al XV-lea, scopul acestuia fiind acela de depozitare, dar în caz de pericol cele două ganguri se puteau închide cu porți metalice. În anul 1676, în timpul incendiului, praful de pușcă depozitat aici a explodat, distrugând partea superioară a turnului.

Turnul Croitorilor -Sighișoara
Turnul Croitorilor -Sighișoara
Turnul Croitorilor -Sighișoara

Turnul Cojocarilor se poate vizita, în prezent aici își desfășoară activitatea o societate comercială care vinde genți confecționate din piele naturală.

Turnul Cojocarilor - Sighișoara
Turnul Cojocarilor
Turnul Cojocarilor - Sighișoara
Sighișoara

Turnul Măcelarilor a fost construit odată cu zidul cetății, turnul avea scop de apărare a laturii vestice. În prezent nu se poate vizita.

Turnul Măcelarilor - Sighișoara
Turnul Măcelarilor
Turnul Măcelarilor - Sighișoara
Sighișoara

9. Casa Armelor și Hărților Sighișoara

Între Turnul Cizmarilor și Turnul Croitorilor vei găsi Casa Armelor și Hărților. Aceasta este o colecție privată ce reunește și valorifică un număr impresionant de hărți, gravuri, desene, litografii, precum și una dintre cele mai mari colecții de carte veche din Transilvania și din țară.

Colecția cuprinde, de asemenea, un număr impresionant de arme, armuri și piese de numismatică de pe întregul mapamond începând cu perioada preistorică până în zilele noastre.

Casa Armelor și Hărților
Casa Armelor și Hărților Sighișoara

10. Scara acoperită sau Scara școlarilor

Revino în Piața Cetății, iar de acolo fă dreapta către Scara acoperită. Acest obiectiv turistic a fost construit în anul 1642, prin iniţiativa primarului Johann Both, pentru a uşura accesul elevilor, în timpul iernilor grele sau ploilor, la şcoala situată lângă biserica din deal.

Iniţial, Scara Şcolarilor construită din lemn şi acoperită avea 300 de trepte. După o modificare în anul 1849, ea a mai păstrat 175 de trepte, întrerupte de mai multe platforme late. 

Această scară superbă, asemănatoare unui tunel, prin ale carei şipci de lemn pătrund razele soarelui, duce în vârful dealului, unde există o veche biserică gotică şi şcoala evanghelică.

Una dintre  legendele scării spune ca un baiat trebuie să sărute o fată pe care o iubeşte pe fiecare treaptă a scării şi să-i rostească numele fără să greşească. Dacă reuşeşte înseamnă că este băiatul potrivit pentru fată.

Scara școlarilor - Sighișoara
Scara școlarilor
Scara școlarilor - Sighișoara
Sighișoara

11. Școala din deal

Școala din deal a fost înființată în secolul al XVII-lea și a funcționat inițial într-o clădire situată în incinta Cetății. În timp, școala a cunoscut diverse renovări și extinderi pentru a face față nevoilor crescânde ale comunității de elevi.

Școala din deal - Sighișoara
Școala din deal - Sighișoara

12. Biserica din deal

Biserica din deal din Sighișoara este o biserică evanghelică care a fost construită în mai multe etape între 1345-1525. Închinată Sfântului Nicolae, ea se află în vârful așa-numitului „Deal al Școlii” (în germană Schulberg).

Considerată cel mai valoros monument arhitectonic din oraș, ea este a patra biserică gotică ca mărime din Transilvania și înglobează o capelă romanică și un donjon patrulater. Are un turn-clopotniță de 42 m înălțime care face corp străin ce restul clădirii, și care se pleacă puțin spre sud. 

Are singura criptă cunoscută în Transilvania aflată dedesubtul corului și conține morminte din secolele al XVI-XVIII.

Biserica din deal - Sighișoara
Biserica din deal
Biserica din deal - Sighișoara
Sighișoara

13. Drumul Panoramic Sighișoara

O alee pietruită, aflată lângă Biserica din Deal, înconjoară pe exterior zidul vechi al cetății, acesta delimitând “Orașul Vechi” de “Orașul Nou”. Priveliștea și liniștea de acolo sunt absolut fabuloase.

Sighișoara
Drumul Panoramic Sighișoara

14. Străzile din Sighișoara

Sighișoara are un aer aparte și o atmosferă de poveste, pe care fiecare om care îi calcă pragul le poate simți. Lasă-te pierdut pe toate străduțele din cetatea medievală și vei descoperi case cu o arhitectură deosebită și cu un colorit specific Sighișoarei.

Sighișoara
Străzile din Sighișoara
Sighișoara
Sighișoara

15. Casa Vlad Dracul

Am lăsat pe final o atracție îndrăgită foarte mult de turiștii străini, fanii lui Dracula, și anume Casa Vlad Dracul, aflată în Piața Cetății. În această casă a locuit între anii 1431 – 1435 domnitorul Țării Românești, Vlad Dracul, fiul lui Mircea cel Bătrân.  

Aici vei găsi un restaurant, o terasă, dar și Camera lui Dracula, care este amenjată ca o expoziție și pare mai degrabă o cameră a groazei. 

Camera lui Dracula - Sighișoara
Camera lui Dracula - Sighișoara

Concluzii

Acestea sunt cele mai populare obiective turistice din Sighișoara, sper ca acest ghid să-ți fie de folos și să petreci câteva clipe de poveste în singura cetate medievală locuită.

În continuare te invit să vizionezi clipul postat pe canalul nostru de YouTube pentru a vedea Sighișoara de sus.

Locuri de vizitat lângă Sighișoara

Printre atracțiile turistice din preajma Sighișoarei se numără următoarele: Castelul Bethlen-Haller, orașele Mediaș, Târgu Mureș și Brașov, Cetatea Rupea, Satul Viscri, Complexul Geologic de la Racoș, Cetatea Saschiz, Satul Biertan, Cetatea Feldioara, și alte sate săsești precum: Seleuș, Mălâncrav, Richiș.

Descoperă aici mai multe obiective turistice din Tranislvania: https://instatravel.ro/obiective-turistice-transilvania/

Unde te cazezi în Sighișoara?

Casa Savri

Casa Savri este amplasată într-o clădire de importanță istorică ce îmbină facilitățile moderne și arhitectura și decorul saxon tradițional din Transilvania. Proprietatea se află chiar lângă cetatea medievală locuită din Sighișoara. 

Camerele și suitele de la Casa Savri au tavan boltit, iar unele dintre ele au și tavan înclinat. Senzația de călătorie înapoi în timp este întărită și de zidurile din cărămidă și de podeaua și mobilierul din lemn masiv. Rezervă o cameră pe Booking aici.

Casa Savri - cazare Sighișoara
Casa Savri - cazare Sighișoara

Casa Georgius Krauss Sighisoara

Casa Georgius Krauss se află în Cetatea Medievală din Sighișoara, într-o clădire istorică din secolul al XVI-lea, inclusă în patrimoniul UNESCO. Aceasta pune la dispoziție camere cu design personalizat și un restaurant cu 2 terase.

Acest hotel tip boutique este găzduit în fosta reședință a cronicarului și istoricului Georg Krauss. Hotelul are camere concepute individual, cu design decorativ, compus din fresce originale, mobilier în stil medieval sau din lemn masiv, ornamente sculptate manual și băi elegante. Rezervă o cameră pe Booking aici.

Casa Georgius Krauss - cazare Sighișoara
Casa Georgius Krauss - cazare Sighișoara

Pension Bella Vista

Pension Bella Vista se află într-o locație liniștită aproape de pădure, oferind vedere panoramică asupra Sighișoarei. Centrul orașului se află la 2 km. 

Restaurantul pensiunii servește o selecție de mâncăruri simple, iar la mai puțin de 400 m se găsește un restaurant à la carte.

Oaspeții pot juca tenis de masă. La cerere, Bella Vista pune la dispoziție biciclete de închiriat gratuit. Rezervă o cameră pe Booking aici.

Pension Bella Vista
Pension Bella Vista

Hotelul Korona

Hotelul Korona oferă spre închiriere camere de la aprox. 200 lei/ noapte/ 2pers. Acesta este situat la poalele Cetăţii Medievale din Sighişoara, la 5 minute de mers pe jos de centrul istoric, unde se află turnul cu ceas, pasajul acoperit şi Biserica de pe deal. Proprietatea are şi un restaurant. Oferă unităţi de cazare spaţioase cu acces gratuit la internet WiFi. 

Rezervă o cameră pe Booking aici.

Hotel Korona
Hotel Korona

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.

Descoperă orașul Sighișoara și împărtășește experiența cu noi pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

11 thoughts on “Sighișoara – 15 Atracții turistice de vizitat într-o zi”

  1. Foarte frumoasa prezentarea si foarte convingatoare. 🙂
    Cam cati kilometri sunt sa faci traseul descris de dumneavoastră?
    Mulțumesc frumos.

  2. Mulțumesc pentru descriere, sunt din București și cât de curând am sa vizitez acest oraș minunat. 😘❤️

  3. NELIDIA VINCZE

    Mulțumesc frumos pentru descriere. Doresc să vizitez Sighișoara împreună cu soțul, fiica și nepotul de 16 ani. Cred că va fi necesar să petrecem minim 2 zile ,pentru a vizita toate frumusețile descrise. 🤗

  4. Buna sunt Maria am citit cu multa placere descrierea excursiei dumneavoastra am luat notițe. Multumesc

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top