Sighișoara – 15 Atracții turistice de vizitat într-o zi

Nu știu alții cum sunt, dar în ceea ce privește călătoriile mie imi place să vizitez cât mai multe locuri noi, să descopăr culturi, tradiții, oameni și povești noi. Cu toate acestea, sunt anumite locuri care îmi intră la suflet și imi place să revin acolo ori de câte ori am ocazia. 

Sighișoara face parte din lista mea cu locuri preferate, am vizitat-o de nenumărate ori începând din studenție, atât vara, cât și primăvara, în perioada festivalului medieval, dar și în extrasezon sau în perioada pandemiei, iar de fiecare dată acest loc m-a cucerit.

Sighișoara
Sighișoara

Top 15 Atracții turistice de vizitat în Sighișoara

Astăzi am să îți prezint topul cu cele mai frumoase 15 atracții turistice pe care le poți vizita într-o singură zi în Sighișoara. Dacă alegi să vizitizezi obiectivele turistice în ordinea prezentată de mine poți ajunge la toate pe jos, așa cum poți observa pe harta de mai jos.

Hartă obiective turistice Sighișoara
Hartă obiective turistice Sighișoara

1. Piața Cetății

Am început turul din Piața Cetății, locul în care în trecut se judecau procesele și se făcea comerț, astăzi este punctul central în care turiștii se strâng pentru a admira un spectacol stradal, pentru a lua un TukTuk sau pentru a se răcori cu o limonadă în verile caniculare, tot aici are loc iarna și Târgul de Crăciun.
Sighișoata - Piața Cetății
Piața Cetății - Sighișoara
Târgul de Crăciun din Sighișoara
Târgul de Crăciun din Piața Cetății

2. Turnul cu Ceas

Am luat-o pe culoarul îngust și ne-am îndreptat către Turnul cu Ceas, cel mai emblematic obiectiv turistic al Sighișoarei. Acesta are o înălțime de 64 m, partea inferioara a turnului datează din secolul al XIV-lea, iar nivelurile superioare sunt adăugate ulterior. 

Acoperișul, distrus de incendiul orașului din anul 1676, a fost refacut de meșteri austrieci anul următor, forma de bulb a acestuia fiind cea mai veche mărturie păstrată despre pătrunderea barocului austriac în Transilvania.

În 1894 acoperișul a fost înlocuit cu cel actual, cu țigle smălțuite, iar la 1900 a fost reconstruită clădirea anexă. Ceasul exista în 1648, când meșterul Johann Kirtschel a adăugat sferturile de oră și figurinele care reprezintă zilele săptămânii, refăcute tot de el după incendiul din 1676. 

Turnul cu Ceas - Sighișoara
Turnul cu Ceas - Sighișoara Foto: instatravel.ro
Turnul cu Ceas -Sighișoara
Turnul cu Ceas - Sighișoara Foto: instatravel.ro

Program de vizitare Turnul cu Ceas:
15 mai – 15 septembrie: luni –  închis, marți-vineri: 09:00 – 17:30, sâmbătă-duminică: 10:00 – 17:30
16 septembrie – 14 mai:  luni –  închis, marti-vineri: 09:00 – 15:30, sâmbătă-duminică: 09:00 – 15:30

Tarif de vizitare:

Turnul cu Ceas – 16 lei
Expozitia de arme medievale – 7 lei
Camera de tortură – 5 lei.

Elevii şi studenţii beneficează de o reducere de 75% la taxele de intrare în muzee şi colecţii publice.

Îți recomand să-l vizitezi, chiar dacă în unele zile coada poate fi descurajantă, view-ul asupra orașului este spectaculos, iar dacă vei fi acolo la oră fixă vei putea admira spectacolul oferit de ceasul vechi de peste 300 de ani.

Vedere din Turnul cu Ceas - Sighișoara
Vedere din Turnul cu Ceas - Sighișoara Foto: instatravel.ro

3. Biserica Mănăstirii

Următorul obiectiv turistic se află chiar langă Turnul cu Ceas, pe partea stângă a acestuia. Biserica Mănăstirii a fost atestată în anul 1298, aceasta a aparținut călugărilor dominicani până la alungarea acestora și trecerea sașilor la lutheranism. De curând aceasta a beneficiat de lucrări ample de reabilitare, iar astăzi este și mai bine pusă în valoare.
Biserica Mănăstirii - Sighișoara
Biserica Mănăstirii - Sighișoara Foto: tripadvisor.com

4. Turnul Fierarilor

Ne-am continuat drumul, am cotit ușor la stânga și într-un punct de belvedere am găsit Turnul Fierarilor, construit în 1631 în locul vechiului Turn al Bărbierilor. Acesta a ars în incendiul din anul 1676, apoi a fost reparat, iar astăzi este unul dintre puținele turnuri care pot fi vizitate și în interior.
Program de vizitare: Galeriile Dracula se pot vizita zilnic, între orele 10:00 și 18:00.
 
Tarif de vizitare: 12 lei pentru adulți și 8 lei pentru studenți, elevi și pensionari. 
Turnul Fierarilor - Sighișoara
Turnul Fierarilor - Sighișoara
Turnul Fierarilor - Sighișoara
Turnul Fierarilor - Sighișoara

5. Primăria Sighișoara

Am mers tot înainte și în mai puțin de 2 minute am ajuns la Primărie. Clădirea fost construită în 1885 în stil neorenascentist, pe locul fostei mănăstiri dominicane.
Sighișoara
Primăria Sighișoara Foto: instatravel.ro

6. Catedrala romano-catolică Sfântul Iosif

Catedrala romano-catolică Sfântul Iosif este una dintre renumitele biserici vechi ale oraşului medieval, această construcţie este caracterizată printr-un stil eclectic, la care predomină elementele arhitecturale neogotice şi neoromanice. Biserica are o navă cu lungimea de 30 m, cu absida semicirculară, un transept şi un turn-clopotniţă foarte înalt.
 
Construcţia bisericii a fost începută în anul 1895, în timpul preotului paroh Josef Weiss şi s-a ridicat pe locul în care a existat o biserică veche, din Evul Mediu, aparţinând, înainte de Reformă, surorilor dominicane, iar după Reforma din anul 1723, fraţilor franciscani. Sfinţirea ei s-a făcut în data de 4 octombrie 1896.
Catedrala romano-catolică Sfântul Iosif - Sighișoara
Catedrala romano-catolică Sfântul Iosif - Sighișoara Foto: instatravel.ro

7. Turnul Cizmarilor

Turnul Cizmarilor avea rol de apărare, și cu toate că datează din timpuri mai vechi, fiind menționat încă din 1521, și-a capătat forma de azi în anul 1681. Acest obiectiv nu poate fi vizitat, în prezent aici este sediul unui radio.

Sighișoara
Turnul Cizmarilor- Sighișoara
Turnul Cizmarilor- Sighișoara
Turnul Cizmarilor- Sighișoara

8. Turnul Croitorilor

Turnul Croitorilor a fost construit în secolul al XV-lea, scopul acestuia fiind acela de depozitare, dar în caz de pericol cele două ganguri se puteau închide cu porți metalice. În anul 1676, în timpul incendiului, praful de pușcă depozitat aici a explodat, distrugând partea superioară a turnului.

Turnul Croitorilor -Sighișoara
Turnul Croitorilor -Sighișoara
Turnul Croitorilor -Sighișoara
Turnul Croitorilor -Sighișoara

9. Turnul Cojocarilor

Turnul Cojocarilor a fost distrus de incendiul din anul 1676 și a fost reconstruit ulterior. Se poate vizita, în prezent aici își desfășoară activitatea o societate comercială care vinde genți confecționate din piele naturală.

Turnul Cojocarilor - Sighișoara
Turnul Cojocarilor - Sighișoara Foto: instatravel.ro
Turnul Cojocarilor - Sighișoara
Turnul Cojocarilor - Sighișoara

10. Turnul Măcelarilor

Turnul Măcelarilor a fost construit odată cu zidul cetății, turnul avea scop de apărare a laturii vestice.

Turnul Măcelarilor - Sighișoara
Turnul Măcelarilor - Sighișoara
Turnul Măcelarilor - Sighișoara
Turnul Măcelarilor - Sighișoara

11. Scara acoperită sau Scara școlarilor

Scara acoperită a fost construită în anul 1642, prin iniţiativa primarului Johann Both, pentru a uşura accesul elevilor, în timpul iernilor grele sau ploilor, la şcoala situată lângă biserica din deal.

Iniţial, Scara Şcolarilor construită din lemn şi acoperită avea 300 de trepte. După o modificare în anul 1849, ea a mai păstrat 175 de trepte, întrerupte de mai multe platforme late. 

Această scară superbă, asemănatoare unui tunel, prin ale carei şipci de lemn pătrund razele soarelui, duce în vârful dealului, unde există o veche biserică gotică şi şcoala evanghelică.

Una dintre  legendele scării spune ca un baiat trebuie să sărute o fată pe care o iubeşte pe fiecare treaptă a scării şi să-i rostească numele fără să greşească. Dacă reuşeşte înseamnă că este băiatul potrivit pentru fată.

Scara școlarilor - Sighișoara
Scara școlarilor - Sighișoara Foto: instatravel.ro
Scara școlarilor - Sighișoara
Scara școlarilor - Sighișoara

12. Școala din deal

În 1619 primarul Martin Eisenburger a dat dispoziție să se contruiască o clădire lângă clădirea existentă, această nouă clădire purtând inscripția Schola Seminarium Reipublicae-1619. Clădirea nouă are la bază un turn de apărare provenit de la o fortificație mai veche. 

În 1620 rectorul Simon Hartmann a organizat clasele medii după modelul celor mai importante trei școli din Transilvania la ora aceea (BrașovSibiu și Bistrița), absolvenții având dreptul de a se prezenta la orice universitate. 

S-au introdus patru nivele: quatratretiasecunda și prima. Elevii din clasa prima aveau și un așa-zis coetus (un organ de administrație proprie). Existau grupe de poetica și retorica, iar alumnii avea un convict.

Școala din deal - Sighișoara
Școala din deal - Sighișoara
Școala din deal - Sighișoara
Școala din deal - Sighișoara

13. Biserica din deal

Biserica din deal din Sighișoara este o biserică evanghelică care a fost construită în mai multe etape între 1345-1525. Închinată Sfântului Nicolae, ea se află în vârful așa-numitului „Deal al Școlii” (în germană Schulberg).

Considerată cel mai valoros monument arhitectonic din oraș, ea este a patra biserică gotică ca mărime din Transilvania și înglobează o capelă romanică și un donjon patrulater. Are un turn-clopotniță de 42 m înălțime care face corp străin ce restul clădirii, și care se pleacă puțin spre sud. 

Are singura criptă cunoscută în Transilvania aflată dedesubtul corului și conține morminte din secolele al XVI-XVIII.

Biserica din deal - Sighișoara
Biserica din deal - Sighișoara
Biserica din deal - Sighișoara
Biserica din deal - Sighișoara

14. Drumul Panoramic Sighișoara

O alee pietruită înconjoară pe exterior zidul vechi al cetății, acesta delimitând “Orașul Vechi” de “Orașul Nou”.

Sighișoara
Sighișoara

15. Străzile din Sighișoara

Plimbă-te pe toate străduțele din cetate, poți admira și clădirile, unele mai noi, altele mai vechi, toate cu o arhitectură deosebită și cu un colorit specific Sighișoarei.

Sighișoara
Străzile din Shișoara

* Informațiile privind tarifele sau programele de vizitare ale obiectivelor turistice sunt oferite orientativ, încercăm să le actualizăm periodic, însă ele pot suferi modificări.

Video dronă 4k din Sighișoara

Te invit să vizionezi clipul postat pe canalul nostru de YouTube și dacă ți-a plăcut dă-ne un Like, Share & Subscribe.

Te-ar mai putea intersa și...

Transilvania este una dintre principalele destinații turistice din România, aici găsești cele mai frumoase obiective turistice, regiunea fiind considerată un tărâm plin de mister, legende străvechi şi castele medievale.

Atracții turistice cu adevărat frumoase, cu un cadru natural de invidiat și sate montane șăsești care oferă o atmosferă pitorească, toate le găsești în Transilvania. Fie că iubești natura cu peisajele ei impresionante sau cetățile medievale încărcate de istorie și legende, un tur prin Transilvania este modalitatea perfectă de a le bifa pe ambele, aceasta fiind destinația perfectă pentru o vacanță cu adevărat minunată.

Descoperă aici mai multe obiective turistice din Tranislvania: https://instatravel.ro/obiective-turistice-transilvania/

Unde te cazezi în Sighișoara?

Pension Bella Vista se află într-o locație liniștită aproape de pădure, oferind vedere panoramică asupra Sighișoarei. Centrul orașului se află la 2 km. 

Restaurantul pensiunii servește o selecție de mâncăruri simple, iar la mai puțin de 400 m se găsește un restaurant à la carte.

Oaspeții pot juca tenis de masă. La cerere, Bella Vista pune la dispoziție biciclete de închiriat gratuit.

Pension Bella Vista
Pension Bella Vista

Pensiunea Norbert oferă spre închiriere camere de la aproximativ 145 lei/noapte/2 pers. Aceasta oferă unităţi de cazare decorate luminos, în apropierea unei păduri, precum şi o terasă acoperită în aer liber, cu facilităţi de grătar. 

Pe tot parcursul anului, oaspeţii pot face rezervare pentru o cadă cu hidromasaj în aer liber, tradiţională, cu apă sărată (ciubăr), la un cost suplimentar. 

Rezervă o cameră pe Booking aici.

Pension Norbert Sighișoara
Pension Norbert Sighișoara

Hotelul Korona oferă spre închiriere camere de la aprox. 200 lei/ noapte/ 2pers. Acesta este situat la poalele Cetăţii Medievale din Sighişoara, la 5 minute de mers pe jos de centrul istoric, unde se află turnul cu ceas, pasajul acoperit şi Biserica de pe deal. Proprietatea are şi un restaurant. Oferă unităţi de cazare spaţioase cu acces gratuit la internet WiFi. 

Rezervă o cameră pe Booking aici.

Hotel Korona
Hotel Korona

Cauți altă cazare?

Booking.com

CĂLĂTORIA TA ÎNCEPE ACUM!

Descoperă orașul Sighișoara și împărtășește experiența cu noi pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Autor Articol: ©Alina Licuriceanu
Foto:© alinalicuriceanu
Sursă documenatre articol:
www.traseeromania.ro
https://ro.wikipedia.org

4 thoughts on “Sighișoara – 15 Atracții turistice de vizitat într-o zi”

  1. NELIDIA VINCZE

    Mulțumesc frumos pentru descriere. Doresc să vizitez Sighișoara împreună cu soțul, fiica și nepotul de 16 ani. Cred că va fi necesar să petrecem minim 2 zile ,pentru a vizita toate frumusețile descrise. 🤗

  2. Buna sunt Maria am citit cu multa placere descrierea excursiei dumneavoastra am luat notițe. Multumesc

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top