Nu știu alții cum sunt, dar în ceea ce privește călătoriile mie imi place să vizitez cât mai multe locuri noi, să descopăr culturi, tradiții, oameni și povești noi. Cu toate acestea, sunt anumite locuri care îmi intră la suflet și imi place să revin acolo ori de câte ori am ocazia.
Sighișoara face parte din lista mea cu locuri preferate, am vizitat-o de nenumărate ori începând din studenție, atât vara, cât și primăvara, în perioada festivalului medieval, dar și în extrasezon sau în perioada pandemiei, iar de fiecare dată acest loc m-a cucerit.

Top 15 Atracții turistice de vizitat în Sighișoara
Astăzi am să îți prezint topul cu cele mai frumoase 15 atracții turistice pe care le poți vizita într-o singură zi în Sighișoara. Dacă alegi să vizitizezi obiectivele turistice în ordinea prezentată de mine poți ajunge la toate pe jos, așa cum poți observa pe harta de mai jos.

1. Piața Cetății


2. Turnul cu Ceas
Am luat-o pe culoarul îngust și ne-am îndreptat către Turnul cu Ceas, cel mai emblematic obiectiv turistic al Sighișoarei. Acesta are o înălțime de 64 m, partea inferioara a turnului datează din secolul al XIV-lea, iar nivelurile superioare sunt adăugate ulterior.
Acoperișul, distrus de incendiul orașului din anul 1676, a fost refacut de meșteri austrieci anul următor, forma de bulb a acestuia fiind cea mai veche mărturie păstrată despre pătrunderea barocului austriac în Transilvania.
În 1894 acoperișul a fost înlocuit cu cel actual, cu țigle smălțuite, iar la 1900 a fost reconstruită clădirea anexă. Ceasul exista în 1648, când meșterul Johann Kirtschel a adăugat sferturile de oră și figurinele care reprezintă zilele săptămânii, refăcute tot de el după incendiul din 1676.


Program de vizitare Turnul cu Ceas:
15 mai – 15 septembrie: luni – închis, marți-vineri: 09:00 – 17:30, sâmbătă-duminică: 10:00 – 17:30
16 septembrie – 14 mai: luni – închis, marti-vineri: 09:00 – 15:30, sâmbătă-duminică: 09:00 – 15:30
Tarif de vizitare:
Turnul cu Ceas – 16 lei
Expozitia de arme medievale – 7 lei
Camera de tortură – 5 lei.
Elevii şi studenţii beneficează de o reducere de 75% la taxele de intrare în muzee şi colecţii publice.
Îți recomand să-l vizitezi, chiar dacă în unele zile coada poate fi descurajantă, view-ul asupra orașului este spectaculos, iar dacă vei fi acolo la oră fixă vei putea admira spectacolul oferit de ceasul vechi de peste 300 de ani.

3. Biserica Mănăstirii

4. Turnul Fierarilor


5. Primăria Sighișoara

6. Catedrala romano-catolică Sfântul Iosif

7. Turnul Cizmarilor
Turnul Cizmarilor avea rol de apărare, și cu toate că datează din timpuri mai vechi, fiind menționat încă din 1521, și-a capătat forma de azi în anul 1681. Acest obiectiv nu poate fi vizitat, în prezent aici este sediul unui radio.


8. Turnul Croitorilor
Turnul Croitorilor a fost construit în secolul al XV-lea, scopul acestuia fiind acela de depozitare, dar în caz de pericol cele două ganguri se puteau închide cu porți metalice. În anul 1676, în timpul incendiului, praful de pușcă depozitat aici a explodat, distrugând partea superioară a turnului.


9. Turnul Cojocarilor
Turnul Cojocarilor a fost distrus de incendiul din anul 1676 și a fost reconstruit ulterior. Se poate vizita, în prezent aici își desfășoară activitatea o societate comercială care vinde genți confecționate din piele naturală.


10. Turnul Măcelarilor
Turnul Măcelarilor a fost construit odată cu zidul cetății, turnul avea scop de apărare a laturii vestice.


11. Scara acoperită sau Scara școlarilor
Scara acoperită a fost construită în anul 1642, prin iniţiativa primarului Johann Both, pentru a uşura accesul elevilor, în timpul iernilor grele sau ploilor, la şcoala situată lângă biserica din deal.
Iniţial, Scara Şcolarilor construită din lemn şi acoperită avea 300 de trepte. După o modificare în anul 1849, ea a mai păstrat 175 de trepte, întrerupte de mai multe platforme late.
Această scară superbă, asemănatoare unui tunel, prin ale carei şipci de lemn pătrund razele soarelui, duce în vârful dealului, unde există o veche biserică gotică şi şcoala evanghelică.
Una dintre legendele scării spune ca un baiat trebuie să sărute o fată pe care o iubeşte pe fiecare treaptă a scării şi să-i rostească numele fără să greşească. Dacă reuşeşte înseamnă că este băiatul potrivit pentru fată.


12. Școala din deal
În 1619 primarul Martin Eisenburger a dat dispoziție să se contruiască o clădire lângă clădirea existentă, această nouă clădire purtând inscripția Schola Seminarium Reipublicae-1619. Clădirea nouă are la bază un turn de apărare provenit de la o fortificație mai veche.
În 1620 rectorul Simon Hartmann a organizat clasele medii după modelul celor mai importante trei școli din Transilvania la ora aceea (Brașov, Sibiu și Bistrița), absolvenții având dreptul de a se prezenta la orice universitate.
S-au introdus patru nivele: quatra, tretia, secunda și prima. Elevii din clasa prima aveau și un așa-zis coetus (un organ de administrație proprie). Existau grupe de poetica și retorica, iar alumnii avea un convict.


13. Biserica din deal
Biserica din deal din Sighișoara este o biserică evanghelică care a fost construită în mai multe etape între 1345-1525. Închinată Sfântului Nicolae, ea se află în vârful așa-numitului „Deal al Școlii” (în germană Schulberg).
Considerată cel mai valoros monument arhitectonic din oraș, ea este a patra biserică gotică ca mărime din Transilvania și înglobează o capelă romanică și un donjon patrulater. Are un turn-clopotniță de 42 m înălțime care face corp străin ce restul clădirii, și care se pleacă puțin spre sud.
Are singura criptă cunoscută în Transilvania aflată dedesubtul corului și conține morminte din secolele al XVI-XVIII.


14. Drumul Panoramic Sighișoara
O alee pietruită înconjoară pe exterior zidul vechi al cetății, acesta delimitând “Orașul Vechi” de “Orașul Nou”.

15. Străzile din Sighișoara
Plimbă-te pe toate străduțele din cetate, poți admira și clădirile, unele mai noi, altele mai vechi, toate cu o arhitectură deosebită și cu un colorit specific Sighișoarei.

* Informațiile privind tarifele sau programele de vizitare ale obiectivelor turistice sunt oferite orientativ, încercăm să le actualizăm periodic, însă ele pot suferi modificări.
Video dronă 4k din Sighișoara
Te invit să vizionezi clipul postat pe canalul nostru de YouTube și dacă ți-a plăcut dă-ne un Like, Share & Subscribe.
Te-ar mai putea intersa și...
Transilvania este una dintre principalele destinații turistice din România, aici găsești cele mai frumoase obiective turistice, regiunea fiind considerată un tărâm plin de mister, legende străvechi şi castele medievale.
Atracții turistice cu adevărat frumoase, cu un cadru natural de invidiat și sate montane șăsești care oferă o atmosferă pitorească, toate le găsești în Transilvania. Fie că iubești natura cu peisajele ei impresionante sau cetățile medievale încărcate de istorie și legende, un tur prin Transilvania este modalitatea perfectă de a le bifa pe ambele, aceasta fiind destinația perfectă pentru o vacanță cu adevărat minunată.
Descoperă aici mai multe obiective turistice din Tranislvania: https://instatravel.ro/obiective-turistice-transilvania/
Unde te cazezi în Sighișoara?
Pension Bella Vista se află într-o locație liniștită aproape de pădure, oferind vedere panoramică asupra Sighișoarei. Centrul orașului se află la 2 km.
Restaurantul pensiunii servește o selecție de mâncăruri simple, iar la mai puțin de 400 m se găsește un restaurant à la carte.
Oaspeții pot juca tenis de masă. La cerere, Bella Vista pune la dispoziție biciclete de închiriat gratuit.

Pensiunea Norbert oferă spre închiriere camere de la aproximativ 145 lei/noapte/2 pers. Aceasta oferă unităţi de cazare decorate luminos, în apropierea unei păduri, precum şi o terasă acoperită în aer liber, cu facilităţi de grătar.
Pe tot parcursul anului, oaspeţii pot face rezervare pentru o cadă cu hidromasaj în aer liber, tradiţională, cu apă sărată (ciubăr), la un cost suplimentar.
Rezervă o cameră pe Booking aici.

Hotelul Korona oferă spre închiriere camere de la aprox. 200 lei/ noapte/ 2pers. Acesta este situat la poalele Cetăţii Medievale din Sighişoara, la 5 minute de mers pe jos de centrul istoric, unde se află turnul cu ceas, pasajul acoperit şi Biserica de pe deal. Proprietatea are şi un restaurant. Oferă unităţi de cazare spaţioase cu acces gratuit la internet WiFi.
Rezervă o cameră pe Booking aici.

Cauți altă cazare?
CĂLĂTORIA TA ÎNCEPE ACUM!
Descoperă orașul Sighișoara și împărtășește experiența cu noi pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu.
Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii.
Distribuie articolul:
Citește și...
Orașul Brașov – TOP 50 Obiective Turistice de vizitat
Craiova – TOP 30 atracții și obiective turistice de vizitat
Bistrița – TOP 20 obiective și atracții turistice de vizitat în oraș și împrejurimi
Miercurea Ciuc – 5 Atracții turistice de vizitat în oraș și împrejurimi
Sfântu Gheorghe, jud. Covasna – Top 5 Obiective turistice
Autor Articol: ©Alina Licuriceanu
Foto:© alinalicuriceanu
Sursă documenatre articol:
www.traseeromania.ro
https://ro.wikipedia.org
Da, ar fi de preferat sa petreceti 2 zile pentru a va bucura de tot ce ofera orasul. Zile cu soare sa aveti
Mulțumesc frumos pentru descriere. Doresc să vizitez Sighișoara împreună cu soțul, fiica și nepotul de 16 ani. Cred că va fi necesar să petrecem minim 2 zile ,pentru a vizita toate frumusețile descrise. 🤗
Buna Maria,
Multumim pentru aprecieri! Te invitam sa ne citesti si celelalte articole!
Vacanta reusita si spor in toate!
Buna sunt Maria am citit cu multa placere descrierea excursiei dumneavoastra am luat notițe. Multumesc