Te salut și bine ai revenit pe blogul meu de călătorii. În acest articol am să-ți povestesc despre unul dintre cele mai apreciate locuri de către iubitorii de flori și natură, și anume, Dealul Lempeș – arie protejată de interes național.
Deși nu este o locație foarte populară la nivel general, potecile de pe Dealul Lempeș sunt foarte colindate, mai ales în această perioadă a anului, când înfloresc numeroase specii de flori, ce creează niște peisaje de poveste. În continuare am să-ți povestesc despre traseul pe care l-am parcurs noi în această rezervație naturală, dar și despre florile superbe pe care le-am întâlnit.

1. Detalii traseu Dealul Lempeș
Marcaj: nemarcat – dar foarte evident
Diferență de nivel: aprox. 100 m
Lungime: aprox. 4 km (dus-întors)
Dificultate: foarte ușor – plimbare
Echipament: nu necesită echipament deosebit
Durată traseu: aprox. 2 ore (dus-întors) cu pauze de admirat natura.
Accesibilitate: tot timpul anului

2. De unde începe traseul pe Dealul Lempeș?
Traseul pe care noi l-am făcut pornește din comuna Sânpetru, județul Brașov, de pe strada Dealului, de unde se termină asfaltul. Acolo este amenajată și o mică parcare. Punct exact de Google Maps aici.

Traseul oficial amenajat în cadrul proiectului LIFE FOR MARSH – ”Natura pas cu pas” pornește de lângă Biserica Fortificată din Sânpetru, traversează Dealul Lempeș și ajunge în localitatea Hărman. De asemenea poate fi făcut și în sens invers, pornind din localitatea Hărman, de lângă Biserica Fortificată Hărman. Durata de parcurgere este de 3-4 ore.
Noi am parcurs doar jumătate din traseul oficial, pentru că nu am vrut să ieșim pe partea cealaltă în Hărman.

3. Impresii de drumeție - Dealul Lempeș
Dealul Lempeș este un loc extrem de frumos în orice anotimp. Traseul este foarte ușor, ca o plimbare, cu mici urcușuri. Este un loc perfect în care să te deconectezi de oraș și să te reconectezi cu natura. Noi l-am descoperit prima dată pe final de toamnă, însă ne-am promis că vom reveni și primăvara, pentru că acest loc este extrem de bogat în ceea ce privește flora, așa că weekendul trecut, pe 23 martie, luam la pas potecile din acest loc de poveste.
Dealul Lempeș este o rezervație naturală ce se întinde pe 274.5 ha, este protejată prin lege și face parte și din Natura 2000 – Dealul Cetății Lempeș – Mlaștina Hărman și este renumit în special pentru rușcuțele de primăvară, dar și pentru alte flori care înfrumusețează acest deal primăvara și vara. Înainte de a pleca la drum ține cont că toate florile sunt ocrotite prin lege și este interzis să le rupi sau să le dezrădăcinezi.


După ce am parcat în locul indicat mai sus, pe strada Dealului, am pornit în drumeție cu o mică urcare, prin poiana însorită ce se ridică chiar în spatele caselor, în direcția opusă parcării. Nu am găsit marcaje pe traseu, dar poteca este destul de evidentă, fiind bătătorită de drumeți și localnici. Aceasta este singura parte un pic mai dificilă, dar este mult spus dificil, este un pic de urcuș până ce se intră în pădurea care se vede în față, iar de acolo poteca este mult mai lejeră.
După doar 5 minute, mica urcare ne-a răsplătit cu niște peisaje superbe. Cu doar căteva zile înainte a nins pe crestele munților, așa că dincolo de comuna Sânpetru pe care o puteam admira de sus, se întindeau munții într-un peisaj panoramic de 360 de grade. Se vedeau Bucegii, Piatra Mare, Piatra Craiului chiar și un pic din Munții Fagăraș, toate crestele abia pudrate cu zăpadă. Într-o liniște specifică unui sat montan, cu o asemenea priveliște, abia că îți mai vine să continui traseul, eu una nu m-aș plictisi dacă aș lenevi o zi întreagă întinsă la soare în acel punct de belvedere.



Am continuat totuși, pentru că ne doream mult să găsim și să admirăm frumoasele flori de primăvară. Prima dată ne-au întâmpinat câteva tufe de rușcuțe de primăvară, a fost prima dată când le-am întâlnit și mi s-au părut că seamănă foarte mult cu bujorii de stepă de la Zau de Câmpie, singura diferență fiind culoarea.




Tot în acea zonă am găsit și dediței de munte – niște flori foarte catifelate și gingașe.

Am traversat pădurea de pin negru, stejar, gorun, paltin, jugastru, fag și arbuști și am cotit ușor la stânga. Prin pădure am dat și de toporași și brebenei, dar și de un alt punct de belvedere cu un peisaj la fel de spectaculos din care puteam admira Sânpetrul și munții din alt unghi.




De acolo am ajuns imediat la Foișorul Lempeș, unde am făcut și un scurt popas de masă.


Am continuat în direcția releului, iar pe drum am dat peste o poieniță mare plină cu zambile pitice. Prima dată am crezut că sunt tot brebenei, dar acasă, după ce am mai studiat puțin, am descoperit că erau de fapt zambile pitice. Mie mi se pare aproape un miracol, cum apar florile acestea sălbatice în locuri în care nici nu te aștepți și cum reușesc să se păstreze singure, de la an la an, fără nici un pic de îngrijire.



Și când credeam că nu puteam găsi altceva mai frumos pe acest traseu, ne-a întâmpinat o altă pajiște cu milioane de rușcuțe de primăvară amestecate cu zambile pitice. Un loc extrem de frumos, cum rar îți este dat să întâlnești. O frumusețe absolută, o liniște deplină, raze calde de soare și un miros divin, cu alte cuvinte o zi superbă de primăvară.
Ruscuța de primăvară este declarată monument al naturii și înflorește în general în perioada aprilie-mai, anul acesta însă s-a grăbit și ne-a bucurat din martie. Planta este răspândită în vestul Asiei și în centrul și sudul Europei în zonele montane și de câmpie, pe coaste abrupte, în pășuni și fânețe uscate și însorite.



În acest punct al traseului am întâlnit mai multe grupuri de turiști, majoritatea pensionari, pe semne că locul este mai popular în rândul celor trecuți de prima tinerețe. Mi-ar plăcea ca astfel de locuri și activități să devină mai populare și în rândul celor tineri. Să învățăm generația tânără să aprecieze și protejeze astfel de locuri, care fac parte din bogăția țării noastre.


După ce ne-am luat o pauză foarte lungă de vreo 30 de minute, ne-am mai pierdut puțin prin pădurea din spate, suficient cât să găsim și să mai admirăm și alte flori precum crucea voinicului și spânzi.


La întoarcere am coborât în vale și ne-am întors pe un drum paralel cu cel pe care am urcat, astfel am avut ocazia să admirăm și satul mai îndeaproape. Erau multe gospodine ieșite la socializare și la cules de urzici.

Concluzii
În concluzie drumeția pe Dealul Lempeș este foarte relexantă și ușoară, fiind potrivită pentru întreaga familie. O să-ți ofere un timp de calitate alături de cei dragi și cu siguranță o să vă încarce bateriile tuturor.

4. Echipament de drumeție
Este o drumeție ușoară, care nu necesită un echipament special, totuși asigură-te că ai cel puțin încălțămintea potrivită, cum ar fi o pereche de adidași de trekking impermeabili.
Vei merge paralel cu satul, astfel că șansele să te întâlnești cu ursul ziua sunt minime, dar totuși există. Pentru siguranță eu port mereu cu mine acest spray de urs.
Nu am întâlnit nici un izvor pe acest traseu, așa că asigură-te că ai suficientă apă la tine.
Nu-mi lipsesc niciodată din bagajul de drumeție bețele trekking, fluier, sprayul de urs, folie de supraviețuire, frontală și un kit de prim ajutor, pentru că niciodată nu se știe cum mă apucă pofta să mă cocoț pe vreun vârf.
5. Ce mai poți vizita în zonă?
În apropiere poți vizita Biserica fortificată din Sânpetru, Biserica fortificată din Hărman, orașul Brașov, vara te poți relaxa la Wakeboard Koa sau poți continua în sus spre Cetatea Feldioara, Cetatea Rupea, Satul Viscri sau Complexul Geologic de la Racoș.
Județul Brașov este unul dintre principalele destinații turistice din România, aici găsești cele mai frumoase obiective turistice, regiunea fiind considerată un tărâm plin de mister, legende străvechi şi castele medievale. Aici găsești cele mai frumoase atracții turistice din județ: https://instatravel.ro/obiective-turistice-romania/judetul/brasov/.
6. Unde te cazezi în apropiere?
Printre cele mai apreciate cazări din Sânpetru sunt următoarele:
Hotel Bielmann
Hotel Bielmann este unul dintre cele mai frumoase şi bine echipate hoteluri din această zonă liniştită, oferind diverse activităţi de recreere. Camerele hotelului sunt duble, spaţioase, bine echipate şi sunt amenajate în stil rustic, de inspiraţie germană.
Oaspeții au acces la piscină, jacuzzi, o grădină foarte mare, restaurant, sala de fitness, iar mic dejunul este inclus în preț.
Rezervă o cameră la Hotel Bielmann aici.


Casa Petri
Casa Petri este o cazare mult mai modestă, dar foarte apreciată de turiști, conform recenziilor de pe Booking. Casa Petri oferă spre închiere mai multe studiouri, dotate cu toate cele necesare. Poți face o rezervare la Casa Petri aici.

Boutique Apartments 2
Boutique Apartments 2 este un apartament care se închiriază în regim hotelier. Apartamentul este format din 2 camere, un dormitpr spațios și un living cu canapea extensibilă, deci poate găzdui până la 4 persoane. Baia este spațioasă și are o cadă cu hridromasaj, iar bucătăria este echipată complet. Poți rezerva apartametul pe Booking aici.

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii.
Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.
Descoperă Dealul Lempeș și împărtășește experiența pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu.
Dealul Lempes este un loc superb, perfect pentru o escapadă în natură! Peisajele sunt deosebite în orice anotimp, iar pentru mine este locul preferat de ieșit la fotografii.
Mă bucur că împărtășești aceste informații cu noi! E mereu o plăcere să descopăr mai multe despre locuri frumoase și să le explorez prin obiectivul aparatului foto.
Sunt foarte incantata sa revin pe blogul tau de calatorii si sa descopar impreuna cu tine aceste locuri minunate. Dealul Lempes pare sa fie o adevarata oaza de liniste si frumusete, perfecta pentru o plimbare in mijlocul naturii. Imaginile si descrierile tale m-au purtat cu gandul acolo si parca am uitat ca sunt in fata unui ecran.
Ma bucur ca ai ales sa ne impartasesti impresiile tale de drumetie in aceasta rezervatie naturala si sa ne incanti cu pozele cu flora care ne inconjoara. Este minunat sa vezi cum natura se trezeste la viata si cum fiecare specie de floare isi gaseste locul pe aceste dealuri.