Castelul Bethlen-Haller – Loc de poveste în județul Alba

Weekendul trecut am descoperit un loc cu adevărat fabulos. Este vorba despre un castel de vânătoare din secolul al XVI-lea, în stil renascentist-baroc, care te poartă cu gândul către Valea Loirei din Franța, dar care este prezent în inima Transilvaniei noastre. Este vorba despre emblema vinurilor Jidvei, Castelul Bethlen-Haller, castel ce și-a redeschis porțile din anul 2020.

Îmi doresc ca toate castelele aflate în stare de degradare avansată să aibă aceeași soartă și cineva să le salveze, dar până atunci, în acest articol îți voi lăsa impresiile mele de călătorie din această locație și îți voi spune câteva cuvinte și despre istoria acestui castel. Sper ca gândurile mele să te inspire și îți dorec să ajungi curând pe aici, merită vizita!

Castelul Bethlen-Haller
Castelul Bethlen-Haller

1. Unde se află Castelul Bethlen-Haller?

Deși pentru scurt timp ai impresia că ai ajuns în Franța, pe Valea Loirei, Castelul Bethlen-Haller se află în inima pitorească a Transilvaniei, mai exact în Cetatea de Baltă, județul Alba, pe malul Târnavei Mici, la doar 60 km depărtare de Sighișoara, la 90 km de Cluj-Napoca, 67 km de Sibiu, la 160 km de Brașov, respectiv la 300 km de București.

Castelul Bethlen-Haller
Castelul Bethlen-Haller

2. Scurt istoric al castelului Bethlen-Haller

Cetatea de Baltă a fost atestată documentar în anul 1177 și a fost una dintre cele mai importante cetăți medievale. Aceasta a fost dăruită domnitorului Ștefan cel Mare, în anul 1489, de către regele Matei Corvin, alături de o plantație de viță-de-vie din satul Velț. În anul 1544 vechea cetate a fost dărâmată, iar în locul acesteia a fost contruit actualul Castel Bethlen Haller

Acesta a fost construit după modelul celor de pe valea Loirei, în stil gotic francez, de către principele Transilvaniei, Gabriel Bethlen, între anii 1615 – 1624. A fost gândit ca un castel de vânătoare și agrement, nicidecum ca o reședință cu scop de apărare, de aceea atestarea în documentele vremii este destul de săracă. Între anii 1770-1773, noul proprietar al castelului, familia Haller a reamenajat proprietatea în stil baroc. 

Din păcate în perioada regimului comunist mobilierul, decorațiunile și alte elementele estetice, au fost distruse, castelul devenind secție de șampanizare –  IAS Jidvei. 

După anul 1989 castelul a fost revendicat și retrocedat familiei Haller, de la care a fost cumpărat ulterior de familia Necşulescu (patronul Jidvei), în anul 1999. 

De atunci castelul a trecut printr-un amplu proces de restaurare, prin care monumentul istoric a fost readus la lumină, transformându-se într-un simbol de preț pentru Jidvei. Prima dată și-a redeschis porțile în 2015, cu circuit închis și doar pentru anumite evenimente private, iar din 2020 a fost deschis publicului larg. În acest moment castelul poate fi vizitat zilnic cu ghid și se pot face și degustări de vinuri, ba chiar te poți și caza aici. În continuare îți voi relata impresiile mele de călătorie de la acest castel.

Castelul Bethlen-Haller

3. Impresii Castelul Bethlen-Haller

După ce am vizitat orașul Mediaș, am plecat către Castelul Bethlen-Haller, care se află la doar 30 de km distanță. Șerpuind cu mașina printre colinele Transilvaniei, imediat ce am intrat în localitatea Cetatea de Baltă, am zărit în depărtare turnurile castelului și mi-am dat seama că aveam să vizitez un loc tare frumos.

Am fost întâmpinați la recepție de niște doamne foarte drăguțe și am aflat că acest obiectiv turistic se poate vizita zilnic, de la ora 12.00 la 16.00, în cadrul tururilor ghidate organizate din oră în oră. Costul unui bilet simplu de vizitare este de 40 lei/pers.

Noi am ajuns la ora 15 fără 10 minute, așa că am avut super mult noroc și am prins ultimul tur. Ba chiar am avut dublu noroc, pentru că am fost singurii turiști de la acea oră, așa că pot spune că am avut parte de un tur privat, doamna ne povestea că până atunci au fost multe grupuri de 20-30 de persoane. 

Prima dată am intrat în curtea interioară, de unde am putut admira castelul în toată splendoarea lui. Acesta are patru turnuri amplasate în cele patru colțuri. Pe mine m-a impresionat prin dimensiuni și arhitectură și abia așteptam să-i descopăr și frumusețea interioară.

Castelul Bethlen-Haller
Castelul Bethlen-Haller

Am trecut prin niște porți de lemn masive și am pătruns în interior, unde prima dată am zărit blazonul familiei Bethlen. Acesta a fost furat de localnici în perioada regimului comunist și a fost îngropat pe malul Târnavei, în mâl, cu fața în jos pentru a nu putea fi găsit și pentru a reuși astfel să-l salveze. Acesta a fost regăsit în 2020, iar acum întâmpină fiecare turist care trece pragul castelului. 

Castelul Bethlen-Haller
Castelul Bethlen-Haller
Castelul Bethlen-Haller

De acolo am pătruns în salonul de la intrare unde ne-au întâmpinat două armuri din secolul al XV-lea și un tablou cu portretele familie Haller. Deși în perioada comunismului au fost pierdute sau distruse toate decorațiunile și tot mobilierul, ba chiar mai mult castelul a trecut și printr-un incediu, domnul Necşulescu a făcut multe eforturi pentru a restaura și redecora interiorul cu elemente baroce de colecție, care să definească stilul de odinioară.

Din acea cameră se face accesul către pivnițe, pe o scară din bușteni de stejar ce datează din 1560, acoperită pe mijloc cu o scară nouă, pentru a conserva scara originală. La subsol sunt stocate vinuri de colecție și tot acolo au loc degustările de vinuri, pentru cei care aleg o vizită cu acest serviciu inclus, ba chiar se poate servi și prânzul sau cina acolo. 

Castelul Bethlen-Haller
Castelul Bethlen-Haller
Portrete familia Haller
Castelul Bethlen-Haller
Acces pivnițe

Am revenit la parter, și ne-am continuat vizita urcând la etaj pe o scară din lemn, în formă de evantai. Și această scară este originală, se poate observa foarte bine trecerea timpului pe ea, chiar  și semnele incediului prin care a trecut. 

Am aflat de la ghidul nostru că sub această scară se află un tunel care se spune că ar face legătura cu alt castel Bethlen din Sânmiclăuș, se zvonește că tunelul ar avea 15 km. Nu se știe cu exactitate dacă acesta este un mit sau realitate, pentru că accesul în tunel este blocat în acest moment, dar am aflat că proprietarul Jidvei a cumpărat și castelul Bethlen din Sânmiclăuș și se va încerca accesul în tunel și din cealaltă direcție. 

Din păcate, castelul Bethlen din Sânmiclăuș nu este restaurat și nu se poate vizita fiind într-o stare destul de avansată de deterioare, dar vestea bună este că familia Necșulescu  intenționează să-l restaureze și pe acesta.

Castelul Bethlen-Haller
Castelul Bethlen-Haller

Pe pereții care înconjoară scară sunt expuse numeroase ceasuri cu pendul. Primele 45 de ceasuri le-a primit cadou dl. Necșulescu la aniversarea de 45 de ani, iar de atunci a devenit o tradiție ca în fiecare an să mai primească cadou un ceas care să se alăture colecției expuse. Și dacă ești pasionat de ceasuri, și dacă nu ești, acestea te vor impresiona, deoarece sunt foarte vechi și frumoase, ba chiar sunt exemplare unicat.

Castelul Bethlen-Haller

În continuare am fost conduși prin camera de vânătoare, iar mai apoi prin două camere de oaspeți. De-a lungul timpului am stat la cazări foarte frumoase, însă trebuie să recunosc că aceasta le întrece pe toate, castelul păstrează aerul timpurilor demult apuse și parcă istoria se aude din pereți. Trebuie să fie o experiență wow pentru cei care au ocazia să doarmă câteva nopți în acest monument istoric.

Castelul Bethlen-Haller
Camera de oaspeți din castel

Mai departe am trecut prin salonul în care se fac degustări de vinuri, cameră ce avea pereții pictați cu chipul lui Bacchus, înfățișându-l în toate stările cauzate de consumul de vin. 

Castelul Bethlen-Haller
Castelul Bethlen-Haller

În următoarea cameră am descoperit o bucată din podeaua din lemn originală, atât cât s-a mai putut păstra după incendiu, și am  remarcat că modelul podelei actuale a fost făcut după cel original. Această cameră făce legătura cu salonul de muzică și apoi către o verandă luminoasă, adăugată recent. De acolo se pot admira în zare crestele munților Făgăraș, un peisaj foarte pitoresc.

Castelul Bethlen-Haller
Castelul Bethlen-Haller
Castelul Bethlen-Haller

Am revenit la parter și de acolo am mers în partea opusă a grădinii, am trecut pe lângă restaurantul complexului și am ajuns pe pajiștea din spate, unde sunt amenajate alte camere pentru oaspeți și unde se află și capela romano – catolică. 

Capela a fost ridicată pe dealul castelului de către Bethlen Miklós între anii 1760-1769, iar în curând va fi inclusă în circuitul turistic. De aici, de sus de pe deal se poate admira frumusețea satului și a întregului peisaj pitoresc… și e așa de liniște. Un loc chiar de poveste!

Castelul Bethlen-Haller

M-am desprins cu greu și am plecat cu gândul că vom reveni într-o zi și vom sta în acest loc peste noapte, pentru a putea să ne tihnească în adevăratul sens.

Castelul Bethlen-Haller
Castelul Bethlen-Haller
Castelul Bethlen-Haller

Vizita la Castelul Bethlen-Haller mi s-a părut un sanctuar al timpului, unde secundele se scurg lin, asemenea unui vin nobil care își umple cupele în timp ce poveștile prind viață. 

Mai multe detalii despre Castelul Bethlen-Haller și activitățile disponibile poți găsi aici: https://www.jidvei.ro/castelul-bethlen-haller/.

Castelul Bethlen-Haller

4. Ce mai poți face la castel?

Descoperă o altă lume, cu alte tradiții și cu o istorie bogată în mister, în inima frumosului Castel Bethlen-Haller! Aici poți evada din cotidian și să pășești într-un tărâm fermecat, unde vei trăi experiențe memorabile.

Poți participa la degustări de vinuri, ori să servești un prânz sau o cină cu preparate gătite după rețete străvechi, te poți relaxa în grădinile fermecate ale castelului sau poți opta pentru o plimbare cu caii nobili.

Castelul Bethlen-Haller

Vizită la castel și degustare de vinuri + prânz

Pe lângă vizita clasică la castel ai ocazia de a opta și pentru o degustare de vinuri, din portofoliul Jidvei: Owner’s Choice Maria Pinot Gris, Mysterium PN+CH+FA, Tezaur MO+FR, Nec Plus Ultra Sauvignon Blanc, Mysterium CS+PN+SH, Spumant Jidvei Roze Brut, Traminer Roz CIB 2018.

La toate acestea poți adăuga să râmâi și la prânz și să te bucuri de preparate tradiținale transilvănene. Restaurantul se bazează pe expresia Healthy Food-Healthy Life, adică pe un mod de viață sănătos și echilibart, în comuniune cu natura. Acest lucru este posibil prin folosirea în preparate a cât mai multor ingrediente proaspete din ferma situată pe domeniul Castelului.

degustare Castelul Bethlen-Haller
Degustare vinuri - Jidvei
Food Castelul Bethlen-Haller
Prânz la Castelul Bethlen-Haller

Vizite în podgorie și la crame

Jidvei deține 2500 ha de viță de vie, cea mai mare suprafață cu proprietar unic din Europa. În cadrul acestei vizite vei face cunoștință cu istoria și povestea actuală a cramelor Jidvei, pe parcurusl unui tur ghidat. 

Podgoriile Jidvei - Bethlen-Haller
Podgoriile Jidvei

Cazare la Bethlen-Haller

Spațiile de cazare de pe domeniul Castelului Bethlen-Haller sunt disponibile pentru grupuri de minimum 20 de persoane (10 camere), precum și pentru activități din zona corporate, cursuri de dezvoltare personală și retreaturi. Te vei putea bucura în tihnă de vinurile Jidvei și de preparate culinare tradiționale pline de savoare.

Castelul Bethlen-Haller
Castelul Bethlen-Haller
Castelul Bethlen-Haller

5. Ce mai poți vizita în zonă?

Printre atracțiile turistice din preajma castelului se numără următoarele: orașele Mediaș, Sighișoara, Târgu Mureș, Cetatea RupeaSatul ViscriComplexul Geologic de la Racoș, Cetatea Saschiz, Satul Biertan, Cetatea TrascăuluiCetatea Feldioara, și alte sate săsești precum: Seleuș, Mălâncrav, Richiș, Rimetea.

Descoperă aici mai multe obiective turistice din Tranislvania: https://instatravel.ro/ obiective-turistice-transilvania/.

6. Unde te cazezi în zonă?

Dacă nu vei opta pentru cazare la castel îți mai las aici 3 sugestii din zonă:

Complex Butoaiele Transilvaniei

Complex Butoaiele Transilvaniei pare o locație desprinsă din Pinterest. Se află în mijlocul naturii și oferă cazare în butoaie de lemn, cu baie privată. Complexul dispune de numeroase terase, piscină și zonă pentru servit masa. Rezervă un butoi pe Booking aici.

Complex Butoaiele Transilvaniei - cazare Mediaș
Complex Butoaiele Transilvaniei - cazare Mediaș

Alexander Cozy Apartment

Dacă preferi un apartament în regim hotelier, atunci Alexander Cozy Apartment poate fi o opțiune foarte bună. Acest apartament are un dormitor, living cu televizor, o bucătărie complet utilată, cu frigider și cuptor cu microunde, precum și o baie cu un uscător de păr. Acest apartament pune la dispoziție atât un serviciu de închiriere de biciclete, cât și un serviciu de închirieri auto. Rezervă apartamentul pe Booking aici.

Alexander Cozy Apartment - Cazare Mediaș
Alexander Cozy Apartment - Cazare Mediaș

Hotelul Binderbubi

Hotelul Binderbubi se află la 2 km de Mediaș și oferă spre închiriere camere spațioase. Cei cazați au acces la un restaurant, la grădină privată și la o piscină. Rezervă o cameră pe Booking aici.

Hotelul Binderbubi - cazare Mediaș
Hotelul Binderbubi - cazare Mediaș

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.

Castelul Bethlen-Haller

Descoperă Castelul Bethlen-Haller și împărtășește experiența pe instagram! 

Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

1 thoughts on “Castelul Bethlen-Haller – Loc de poveste în județul Alba”

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top