Te invit să pornim într-o călătorie fascinantă prin inima Moldovei, într-un oraș plin de istorie și frumusețe naturală: Piatra Neamț. În acest articol îți voi prezenta cele mai captivante 10 obiective turistice din acest oraș, care pe mine mă încântă de fiecare dată când le vizitez.
10 obiective turistice de vizitat în Piatra Neamț
1. Telegondola Piatra Neamț și vârful Cozla (650 m)
Telegondola Piatra Neamț este primul obiectiv turistic ce ne-a sărit în ochi odată ce am intrat în Piatra Neamț. Gondolele trec chiar prin mijlocul orașului, pe deasupra blocurilor, și urcă până pe vârful muntelui Cozla unde se află și pârtia de schi.
Pentru cei cu frică de înălțime călătoria cu această telegondolă este foarte palpitantă, deoarece are o lungime de aproape 2 km și are nu mai puțin de 10 stâlpi, cel mai înalt fiind de 64 de metri.
O cursă dus-întors costă 35 lei/adult și merită fiecare leu, priveliștea panoramică a orașului Piatra Neamț înconjurat de muntele Pietricica, de lacul de acumulare Bâtca Doamnei și de Ceahlău este impresionantă.
Odată ce am ajuns sus am putut admira și mai bine peisajul de poveste. Mi-ar fi plăcut ca terasele să fie mai bine îngrijite și să nu arate totul ca și cum ar fi în paragină, dar chiar și așa peisajul te face să uiți de construcțiile cam neîngrijite din jur.
Dacă îți este prea frică de telegondolă este bine să știi că există și un traseu turistic pe care poți urca până aici, se numește traseul turistic Cozla Trei Căldări, este marcat cu bandă albastră și pornește din centrul orașului. Dacă urci cu telegondola vei ajunge deja în punctul 6 de pe harta de mai jos, iar de acolo poți continua la pas într-o plimbare lejeră până la punctul 9, adică până la Monolitul Trei Căldări.
2. Ansamblul medieval „Curtea Domnească” Piatra Neamț
Unul dintre cele mai importante obiective turistice din Piatra Neamț din punct de vedere istoric și arhitectural este Ansamblul medieval Curtea Domnească, spre care ne-am îndreptat după călătoria cu telegondola.
Curtea Domnească a fost construită de Ștefan cel Mare între anii 1468 – 1475, dar a fost atestată documentar abia în anul 1491. Aceasta găzduiește mai multe monumente istorice, cele mai importante sunt Biserica Domnească „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul”, Turnul-Clopotniță al lui Ștefan cel Mare, Pivnița 1 și Pivnița 2.
Biserica Domnească este un edificiu din piatră, ridicat în vremea lui Ștefan cel Mare, în anul 1498. Biserica se remarcă prin proporțiile sale impozante (35.9 m lungime și 9.3 m lățime) și prin bogata decorație de ceramică smălțuită păstrată aproape intactă.
Turnul lui Ștefan cel Mare a fost construit în anul 1499 la un an după terminarea construcției bisericii și s-a păstrat până astăzi în forma s-a inițială, fără modificări importante. Din păcate turnul a fost lovit recent de un fulger care a produs câteva daune, iar în prezent nu se poate vizita în interior.
Muzeul Curtea Domnească – Pivniţa I face parte din fostele beciuri ale Curții Domnești, ce datează din aceeași perioadă cu Biserica Domnească şi Turnul lui Ștefan cel Mare. Pivnița I a fost identificată ca urmare a cercetărilor arheologice întreprinse de Muzeul Regional de Arheologie din Piatra-Neamț în anii 1954-1955.
Muzeul Curtea Domnească – Pivnița II a fost deschis în anul 2016. Zidurile de aici au fost descoperite întâmplător în anul 2011 în cadrul unor lucrări de modernizare din zonă. Aici este prezentă o expoziție permanentă care ajută vizitatorii să cunoască parte din istoria acestor meleaguri şi contribuie la creşterea atractivităţii turistice.
Alături de ansamblul Curții Domnești, centrul istoric al orașului Piatra Neamț este completat de clădirile-monument ce au fost ridicate începând cu sfârșitul secolului al XIX-lea și în care astăzi își au sediul mai multe muzee: Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni, Muzeul de Artă și Muzeul de Etnografie.
Costul unui bilet de vizitare la un muzeu este de 16 lei/adult sau se poate achiziționa un bilet cu 40 lei/adult, așa cum am făcut noi, ce oferă acces la toate cele 3 muzee enumerate mai sus, dar și la Pivnița 1 și 2 din cadrul Muzeului Curtea Domnească. Ține cont că, dacă vrei să vizitezi Pivnița 1 și Pivnița 2 trebuie să mergi la recepția Muzeului Cucuteni, iar de acolo cineva te va conduce către cele 2 obiective turistice.
3. Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni Piatra Neamț
Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni Piatra Neamț a fost inaugurat în vara anului 2005 și este primul muzeu Cucuteni din România. Aici sunt expuse obiecte de artă decorativă aplicate pe vase și obiecte de artă figurativă – plastică, antropomorfă si zoomorfă, din toate fazele de dezvoltare a Culturilor Precucuteni-Cucuteni.
Nu este un muzeu foarte mare, însă mie mi-a plăcut foarte mult, simbolistica de pe exponate mi s-a părut extrem de asemănătoare cu ceea ce am mai văzut prin Egipt.
Civilizația Cucuteni reprezintă probabil cea mai importantă manifestare culturală din preistoria Europei, prin prisma gradului înalt de dezvoltare atins de comunitățile sale umane.
Aceasta s-a format în zona Subcarpaților Moldovei, de unde s-a extins pe un areal foarte vast, de aproximativ 150.000 km2, pe actualele teritorii ale României (sud-estul Transilvaniei, nord-estul Munteniei, Moldova și Bucovina), Republicii Moldova și Ucrainei.
Ea a evoluat în timp de-a lungul unui mileniu și jumătate (cca. 5000-3500 î.H.), pe parcursul mai multor faze şi etape, acoperind întreaga perioadă eneolitică din această parte a Europei.
4. Muzeul de Etnografie
Muzeul de Etnografie se află la câțiva pași de Muzeul Cucuteni. Este un muzeu micuț, dar prezintă numeroase obiecte etnografice și de artă populară, care ilustrează ocupațiile, obiceiurile și portul oamenilor din zona Moldovei.
Expoziția actuală are ca tematică Anotimpurile satului, iar pentru introducerea vizitatorilor în lumea rurală a fost reconstituit un interior de casă de la sfârșitul secolui al XIX-lea, așa cum era în județul Neamț.
5. Muzeul de Artă
Clădirea în care se află Muzeul de Artă a fost construită în anul 1930 cu destinația de școală primară, iar din 1980 a devenit sediul acestui muzeu. Expoziţia permanentă se poate vizita într-un spaţiu generos, desfăşurat pe cele două nivele ale clădirii.
6. Parcul central
Parcul central din Piatra Neamț se află la baza Curții Domnești și este ca o pădure urbană. Este un loc perfect în care poți să te plimbi, să bei o cafea sau să admiri statuia lui Ștefan cel Mare.
7. Belvedere Dealul Pietricica și Mănăstirea Pietricica
Nu poate lipsi de pe lista cu obiective turistice din Piatra Neamț nici punctul de belvedere de pe Dealul Pietricica. Aici se poate ajunge doar pe jos, urmând un traseu de aproximativ o oră din centrul orașului sau de 15-20 min dacă pornești de la Mănăstirea Pietricica.
Noi am urcat pe la mănăstire pentru că voiam să o vizităm și pe aceasta. Drumul până acolo este asfaltat și există o parcare amenajată chiar în fața mănăstirii.
Traseul până la punctul de belvedere se face într-o urcare lejeră, pe un drum forestier nemarcat, dar foarte evident. La prima bifurcație am făcut dreapta, iar după ce am întâlnit o cruce de lemn am intrat pe o potecă prin pădure preț de vreo 50 de metri, care ne-a scos deasupra unei stânci uriașe de unde se poate admira orașul Piatra Neamț și împrejurimile acestuia.
8. Casa memorială Calistrat Hogaș
În Casa memorială Calistrat Hogaș pare că timpul a stat în loc, astfel vizitatorii pot vedea cum trăia scriitorul în vremurile demult apuse. Stilul arhitectural este deosebit, iar expoziția permanentă cuprinde mobila originală, documente și obiecte personale.
Update: În prezent acest obiectiv turistic se află în proces de restaurare și nu poate fi vizitat în interior.
9. Lacul Bâtca Doamnei - La Caiace
Una dintre cele mai frumoase zone din Piatra Neamț se află pe malul lacului de acumulare Bâtca Doamnei. Aici am găsit un loc tare fain, se numește „La Caiace” și după cum îi spune numele, de aici poți închiria caiace sau hidrobiciclete pentru a te plimba pe lac, te poți relaxa lenevind într-un hamac sau la o cafea privind lacul albastru ca cerul. Tot aici se organizează numeroase evenimente culturale, educative și sportive. Poți urmări pagina lor de Facebook pentru a fi la curent cu următoarele evenimente.
10. Complexul de Agrement Ștrandul Piatra Neamț
Ultimul obiectiv turistic din listă este Complexul de Agrement Ștrandul Piatra Neamț. Este un loc tare fain de relaxare, pe lângă ștrand mai sunt amenajate numeroase locuri de joacă pentru copii, un mini parc de aventură, leagăne în copaci, câteva terase și un pod care trece peste râul Bistrița. Este un loc mai puțin vizitat de turiști, dar foarte îndrăgit de localnici.
Concluzii
Datorită numeroaselor obiective turistice, dar mai ales datorită atracțiilor naturale, Piatra Neamț mi se pare un oraș foarte frumos, comparabil cu Brașovul.
După ce vei vizita orașul îți recomand să descoperi și împrejurimile. Mergi către Târgu Neamț unde vei descoperi Cetatea Neamț, Rezervația de Zimbri Dragoș Vodă, Casa memorială și Parcul Tematic Ion Creangă și multe alte obiective turistice surprinzătoare și mănăstiri ce au făcut renumită regiunea despre care am povesti aici.
Dacă îți plac drumețiile trebuie să ajungi și în stațiunea Durău și să explorezi potecile din Ceahlău și musai să ajungi și pe Cheile Bicazului și să parcurgi traseul prin Cheile Bicăjelului.
* Informațiile privind tarifele de vizitare de la obiectivele turistice sunt oferite orientativ, încerc să le actualizez periodic, însă ele pot suferi modificări.
Unde te cazezi în Piatra Neamț?
Apartamentul Ștefania
Noi ne-am rezervat în utlimul moment această vacanță, dar am avut noroc să găsim o cazare drăguță, la un preț foarte bun de 170 lei/noapte (prin programul Genius și niște discounturi de la Booking).
Am stat la apartamentul Ștefania, care este de fapt o garsonieră decomandată, foarte spațioasă, situată într-un bloc nou la baza Dealului Pietricica. Am avut la dispoziție o bucătărie complet echipată, o baie generoasă și un dormitor cu ieșire pe balcon. Poți rezerva apartamentul Ștefania pe Booking aici.
Cãsuța de sub nuc
Căsuța de sub nuc este una dintre cele mai apreciate cazări din Piatra Neamț. Aceasta este înconjurată de natură și oferă acces pe o terasă spațioasă, iar în interior este dotată cu o chicinetă dotată cu cele necesare, un șemineu, zonă de relaxare și de dormit. Rezervă căzuța de sub nuc pe Booking aici.
Atlas Aparthotel
Atlas Aparthotel se află în centrul orașului Piatra Neamț, la doar 600 de metri de dealul Pietricica. Proprietatea are grădină și terasă cu vedere la deal. Printre facilitățile disponibile se numără parcare privată gratuită, room-service, birou de turism și WiFi gratuit în întreaga proprietate. Apartamentele sunt spațioase și amenajate elegant și au zonă de relaxare, bucătărie, zonă de luat masa și baie privată cu duș.
Atlas Aparthotel servește micul dejun. Acesta include o selecție culinară specială din bucătăria internațională, precum și mâncăruri românești autentice. Atmosfera primitoare și intimă a restaurantului face ca acesta să fie un loc ideal pentru o masă de afaceri, dar și pentru o cină romantică. Rezervă unul dintre apartamentele disponibile pe Booking aici.
Căsuța de sub cireș
Căsuța de sub cireș este o altă cazare apreciată din Piatra Neamț. Aceasta este înconjurată de natură și este dotată cu tot ce trebuie pentru un sejur de poveste. Rezervă căzuța de sub cireș pe Booking aici.
Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii.
Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.
Descoperă frumusețea orașului Piatra Neamț și împărtășește experiența cu mine pe Instagram!
Folosește #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu.
Sursă documentare articol: viziteazaneamt.ro și cmnn.ro.
Mulțumesc pentru călătoria frumoasă e foarte de folos pentru cineva care se pregătește să viziteze orașul
Cu mare drag!