Cetatea Feldioara – O cetate foarte frumoasă și prea puțin cunoscută

Situată la o distanță de doar 48 de km de Cetatea Rupea, Cetatea Feldioara impresionează prin înfățișarea sa veche de peste 800 de ani. Intrarea se face pe un culoar îngust și înclinat ce pare să te transporte către alte timpuri.

Liniștea te va cuprinde imediat ce îi pășești pragul, departe de agitația orașelor mari, cu priveliști superbe către comuna cu același nume, Feldioara, locația este gata să te surprindă și să-ți lase imaginația să zboare către vremuri demult apuse.

Cetatea Feldioara
Cetatea Feldioara ©instatravel.ro

De ce să vizitezi Cetatea Feldioara?

Cetatea Feldioara este monument istoric naţional, fiind printre cele mai importante fortificaţii medievale săseşti din Transilvania de Sud. A fost construită în secolul XIII, fiind cea mai importantă fortificație ridicată de cavalerii teutoni în Transilvania – Țara Bârsei. 

Până în anul 2012 a fost doar o ruină. Restaurarea cetății din Feldioara, desfășurată ȋn perioada 2013-2017, a salvat resturile de ziduri care supravieţuiseră ultimelor sute de ani de părăsire și i-a redat ȋnfăţișarea avută ȋn secolul al XVII-lea., iar astăzi este cu adevărat impresionantă.

Cetatea Feldioara
Cetatea Feldioara ©instatravel.ro

Istoria Medievală a Feldioarei a început în jurul anului 1150, dar nu aici în Cetate, ci jos, în apropierea Bisericii Evanghelice. Acolo s-a așezat prima dată o comunitate de oaspeți germani care au pus bazele Feldioarei. Așadar această așezare este cea mai veche așezare înființată de coloniști în Țara Bârsei. 

Dar Feldioara a intrat în istorie puțin mai târziu, în 1211, atunci când a fost donată Cavalerilor Teutoni. Cavalerii Teutoni au primit Țara Bârsei și și-au fixat reședința aici.
Cetatea Feldioara
Cetatea Feldioara ©instatravel.ro
Cetatea Feldioara
Cetatea Feldioara ©instatravel.ro
De la cavalerii teutoni moștenim numele german al Feldioarei – Marienburg. Acest eveniment, care pentru contemporanii lui nu a avut o foarte mare importanță, a pus, de fapt, Feldioara, pe scara istoriei europene.
Feldioara are, din naștere, o vocație cel puțin națională, europeană, chiar internațională, pentru că, oricine este interesat de istoria medievală a Europei, nu poate ocoli subiectul cavalerilor teutoni și nu poate ocoli Feldioara. Așadar, ne aflăm într-o așezare europeană și într-o cetate europeană.
Cetatea Feldioara
Cetatea Feldioara ©instatravel.ro
Cetatea Feldioara
Cetatea Feldioara ©instatravel.ro

S-au restaurat toate zidurile de incintă și toate turnurile din nord, sud, est, vest, precum și zidul Zwinger de protecție. Toate fortificațiile inițiale, de pe vremea teutonilor, au fost conservate în întregime. 

Prin marcarea la nivelul solului, în curtea interioară s-au pus în valoare resturile capelei și a mănăstirii cisterciene. S-a reconstruit fântâna și s-a amenajat o zonă de belvedere asupra Țării Bârsei, aflată pe zidul de strajă.

S-au executat subzidiri, injectări și lucrări de consolidare în paralel cu alte forme de conservare pentru zidăria veche. A urmat reconstrucția prin folosirea de lemn şi cărămidă – făcute la comandă la fabrica din Sighișoara pe modelul celei din care fuseseră ridicate zidurile Cetății, piatră și învelitori din țigle ceramice. 

În ansamblul său, proiectul a urmărit aducerea în actualitate a formei pe care cetatea a avut-o în secolul al XVII-lea, atunci când cetatea a fost tencuită. Pentru a elimina confuziile care pot apărea între zidurile restaurate și cele inițiale, restauratorii au folosit ca material lemnul.

Cetatea Feldioara
Cetatea Feldioara ©instatravel.ro

Program de vizitare Cetatea Feldioara 2022

1 Noiembrie – 31 Martie: Luni: 11:00 – 17:00 si Marţi – Duminică: 9:00 – 17:0
1 Aprilie – 31 Mai și 1 Septembrie – 31 Octombrie: Luni: 11:00 – 18:00 si Marţi – Duminică: 9:00 – 18:00
1 Iunie – 31 August: Luni: 11:00 – 20:00 si Marţi – Duminică: 9:00 – 20:00

Ultimul bilet se elibereaza cu 30 minute inainte de ora inchiderii.

Taxă de vizitare Cetatea Feldioara 2022

Adulți : 15 lei
Pensionari: 10 lei
Elevi, studenți: 5 lei
Cetatea Feldioara
Cetatea Feldioara ©instatravel.ro

Unde se află și cum ajungi la Cetatea Feldioara?

Cetatea Feldioara este situată la 20 km nord de orașul Brașov și 100 km de Sighișoara, pe o colină care se desprinde din Munții Perșani și se oprește pe malul Oltului, în comuna ce îi poartă numele Feldioara, județul Brașov.

Comuna Feldioara aparține regiunii istorice Țara Bârsei și se află pe DN13 și E60., foarte aproape de Cetatea RupeaSatul Viscri și Complexul Geologic de la Racoș.

Video dronă 4k Cetatea Feldioara

Te invit să vizionezi clipul postat pe canalul nostru de YouTube și dacă ți-a plăcut dă-ne un Like, Share & Subscribe.

Cazare lângă Cetatea Feldioara

Safrano Palace

Safrano Palace se află exact în centrul orașului Brașov, lângă Piața Sfatului la o distanță de 20 km de Cetatea Feldioara și oferă WiFi gratuit în întreaga proprietate.

Fiecare cameră este dotată cu TV cu ecran plat și baie privată. Pentru confortul oaspeților, se oferă papuci și articole de toaletă gratuite. Recepția proprietății are program nonstop.

Strada Sforii se află la 300 de metri de Safrano Palace, iar complexul Paradisul Acvatic este situat la 3,4 km.

Rezervă o cameră pe Booking aici.

Safrano Palace cazare Brașov
Safrano Palace

AMA Holidays Belview

Cetatea Feldioara este situată la 20 km nord de orașul Brașov, recomandarea noastră este să te cazezi în Brașov. 

AMA Holiday Belview se află în imediată apropiere a premei școli românești din Brașov, la 1,3 km de Strada Sforii şi de Turnul Negru. Este potrivită pentru grupuri de maxim 15 persoane. Oaspeții au la dispoziție acces gratuit la internet WiFi, piscină privată (sezonier), grădină, facilități de grătar și parcare privată gratuită.

Vila are 5 dormitoare, 4 băi, TV cu ecran plat, zonă de luat masa, bucătărie complet utilată și un balcon cu vedere la piscină.

Această vilă oferă cazare de 3 stele, cu o cadă cu hidromasaj şi loc de joacă pentru copii. În zonă se poate schia, iar AMA Holidays Belview oferă un spațiu pentru depozitarea de echipamente de schi.

Printre punctele de atracție populare din vecinătatea proprietății se numără Piața Sfatului, Muzeul Prima Școală Românească și Bastionul Fierarilor. Rezervă o cameră pe Booking aici. 

AMA Holidays Belview cazare Brasov
AMA Holidays Belview

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.

Sursă documentare articol: https://primaria-feldioara.ro/cetatea-feldioara-marienburg/

4 thoughts on “Cetatea Feldioara – O cetate foarte frumoasă și prea puțin cunoscută”

  1. Ați descris această locație în cel mai frumos mod. Sunteți puținii din această țară care vă pricepeți la turism. Apreciez și lipsa de lăcomie prin tarifele modice pentru pensionari. Felicitări!!!!!!!!!!!!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top