Cetatea Feldioara este monument istoric naţional, fiind printre cele mai importante fortificaţii medievale săseşti din Transilvania de Sud. A fost construită în secolul XIII, fiind cea mai importantă fortificație ridicată de cavalerii teutoni în Transilvania – Țara Bârsei. 

Până în anul 2012 a fost doar o ruină. Restaurarea cetății din Feldioara, desfășurată ȋn perioada 2013-2017, a salvat resturile de ziduri care supravieţuiseră ultimelor sute de ani de părăsire și i-a redat ȋnfăţișarea avută ȋn secolul al XVII-lea., iar astăzi este cu adevărat impresionantă.

Cetatea Feldioara
Cetatea Feldioara ©alinalicuriceanu

Unde se află și cum ajungi la Cetatea Feldioara?

Cetatea Feldioara este situată la 20 km nord de orașul Brașov și 100 km de Sighișoara, pe o colină care se desprinde din Munții Perșani și se oprește pe malul Oltului, în comuna ce îi poartă numele Feldioara, județul Brașov.

Comuna Feldioara aparține regiunii istorice Țara Bârsei și se află pe DN13 și E60., foarte aproape de Cetatea Rupea, Satul Viscri și Complexul Geologic de la Racoș.

Cetatea Feldioara
Cetatea Feldioara ©alinalicuriceanu

De ce să vizitezi Cetatea Feldioara?

Istoria Medievală a Feldioarei a început în jurul anului 1150, dar nu aici în Cetate, ci jos, în apropierea Bisericii Evanghelice. Acolo s-a așezat prima dată o comunitate de oaspeți germani care au pus bazele Feldioarei. Este, așadar, această așezare cea mai veche așezare înființată de coloniști în Țara Bârsei. 

Dar Feldioara a intrat în istorie puțin mai târziu, în 1211, atunci când a fost donată Cavalerilor Teutoni. Cavalerii Teutoni au primit Țara Bârsei și și-au fixat reședința aici.
Cetatea Feldioara
Cetatea Feldioara ©alinalicuriceanu
Cetatea Feldioara
Cetatea Feldioara ©alinalicuriceanu
De la cavalerii teutoni moștenim numele german al Feldioarei – Marienburg. Acest eveniment, care pentru contemporanii lui nu a avut o foarte mare importanță, a pus, de fapt, Feldioara, pe scara istoriei europene.
 
Feldioara are, din naștere, o vocație cel puțin națională, europeană, chiar internațională, pentru că, oricine este interesat de istoria medievală a Europei, nu poate ocoli subiectul cavalerilor teutoni și nu poate ocoli Feldioara. Așadar, ne aflăm într-o așezare europeană și într-o cetate europeană.
Cetatea Feldioara
Cetatea Feldioara ©alinalicuriceanu
Cetatea Feldioara
Cetatea Feldioara ©alinalicuriceanu
Cetatea Feldioara
Cetatea Feldioara ©alinalicuriceanu

S-au restaurat toate zidurile de incintă și toate turnurile din nord, sud, est, vest, precum și zidul Zwinger de protecție. Toate fortificațiile inițiale, de pe vremea teutonilor, au fost conservate în întregime. 

Prin marcarea la nivelul solului, în curtea interioară s-au pus în valoare resturile capelei și a mănăstirii cisterciene. S-a reconstruit fântâna și s-a amenajat o zonă de belvedere asupra Țării Bârsei, aflată pe zidul de strajă.

S-au executat subzidiri, injectări și lucrări de consolidare în paralel cu alte forme de conservare pentru zidăria veche. A urmat reconstrucția prin folosirea de lemn şi cărămidă – făcute la comandă la fabrica din Sighișoara pe modelul celei din care fuseseră ridicate zidurile Cetății, piatră și învelitori din țigle ceramice. 

În ansamblul său, proiectul a urmărit aducerea în actualitate a formei pe care cetatea a avut-o în secolul al XVII-lea, atunci când cetatea a fost tencuită. Pentru a elimina confuziile care pot apărea între zidurile restaurate și cele inițiale, restauratorii au folosit ca material lemnul.

Cetatea Feldioara
Cetatea Feldioara ©alinalicuriceanu

Program de vizitare Cetatea Feldioara

1 Noiembrie – 31 Martie: Luni: 11:00 – 17:00 si Marţi – Duminică: 9:00 – 17:0
1 Aprilie – 31 Mai și 1 Septembrie – 31 Octombrie: Luni: 11:00 – 18:00 si Marţi – Duminică: 9:00 – 18:00
1 Iunie – 31 August: Luni: 11:00 – 20:00 si Marţi – Duminică: 9:00 – 20:00

Ultimul bilet se elibereaza cu 30 minute inainte de ora inchiderii.

Taxă de vizitare Cetatea Feldioara:

Adulți : 15 lei
Pensionari: 10 lei
Elevi, studenți: 5 lei

Video dronă 4k Cetatea Feldioara

Te invit să vizionezi clipul postat pe canalul nostru de YouTube și dacă ți-a plăcut dă-ne un Like, Share & Subscribe.

Cauți cazare?

Booking.com

Te-ar mai putea intersa și...

Cetatea Rupea

Județul Brașov

Citește
Sighișoara

15 Atracții turistice

Citește

Îți mulțumesc că ai citit acest articol până la final, sper că ți-a plăcut și că ai găsit informații utile. Dacă ai întrebări pentru mine, cunoști locuri inedite, îți dorești să afli informații despre o locație anume, nu ezita să îmi scrii în comentarii. 

Dacă ți-a plăcut acest articol nu ezita să ne dai un like sau cu un comentariu, astfel postările noastre devin mai virale și vom reuși să promovăm România împreună.

Ne găsești și pe InstagramFacebook sau YouTube, te așteptăm cu mare drag și pe aceste canale.

Ne poți susține cumpărând ceva din magazinul nostru online www.nordiczen.ro.

Nu uita să ne dai Like, Follow și Subscribe.

Să ne auzim cu bine!

Autor Articol: © alinalicuriceanu

Foto:© alinalicuriceanu