Cât costă o vacanță în Zakynthos & Impresii de călătorie

Abia ce ne-am întors din vacanța noastră din Grecia și deja am primit foarte multe mesaje de genul: „WOW ce frumos a fost în Zakynthos, ți-am urmărit zilnic postările pe Instagram. Cât v-a costat vacanța? Am vrea și noi să mergem, ce perioadă ne recomanzi?”. Am răspuns la absolut toate întrebările primite prin acest articol extrem de detaliat.

Aici vei găsi toate detaliile legate de costuri, dar și multe sfaturi cu privire la perioada în care să mergi, în ce zonă să te cazezi și la ce să te aștepți, iar dacă vrei să vezi itinerariul nostru, îl găsești aici: https://instatravel.ro/ zakynthos-30-plaje-si-obiective-turistice/.

Xigia Sulphur Beach 2 - Zakynthos - Grecia

1. Impresii de călătorie din Zakynthos

În primul rând trebuie să știi că insula Zakynthos, Zante după numele de alint, are câte ceva pentru fiecare, atât plaje largi cu nisip fin, cât și plaje sălbatice cu stânci, unele ușor accesibile, altele mai ascunse, dar cu siguranță are câte ceva pe gustul fiecărui turist care ajunge pe aici.

Mâncarea este delicioasă, așa cum ne-a obișnuit Grecia în general. Clădirile albe cu cupole albastre lipsesc din această insulă, din punct de vedere arhitectural aici se regăsesc mai degrabă influențe venețiene și nu vei găsi clădiri asemănătoare celor din Santorini spre exemplu, însă este o insulă plină de vegetație, o să ai ce să vezi. 

Grecii sunt extrem de calmi și relaxați și te vor copleși cu amabilitatea lor. Peste tot am primit lucruri din partea casei și zeci de mulțumiri doar pentru că i-am ales pe ei ca locație în care să mâncăm sau să ne facem cumpărăturile. Am nimerit în foarte multe locuri în care erau afaceri de familie și atenția față de clienți era crescută doar prin prisma acestui fapt. 

Este o insulă destul de sigură, nu am asistat la nici un eveniment neplăcut cât am stat acolo, ba mai mult ni s-a întâmplat de multe ori să ne prindă noapte pe drumuri și nu am avut nici o secundă senzația de teamă.

Ca să descoperi insula Zakynthos clar ai nevoie de mașină, scuter sau atv, nu există autobuze sau maxi taxi. Drumurile sunt în general asfaltate, dar foarte înguste și pline de serpetine, încearcă să alegi mereu drumurile principale, te sfătuiesc să-ți dezactivezi de pe Google Maps, respectiv Waze, opțiunea de scurtături, pentru că pe noi ambele aplicații ne-au băgat aiurea pe niște scurtături fără sens ce ne-au dat palpitații. 

Zakynthos - Grecia
Zakynthos - Grecia

Există WI-Fi aproape peste tot, însă conxiunea este destul de slabă,  așteptam chiar și 10 minute să se încarce un story in format video pe instagram, la postările de tip carusel de cele mai multe ori se bloca și nu se posta. Internetul din abonamentul Orange mi-a mers foarte bine, însă mi-am consumat foarte repede ce aveam ca beneficii incluse în Roaming, în vacanță eu postez undeva la 10 GB/zi.

În legătură cu plățile, ne-au acceptat plata cu cardul aproape peste tot, inclusiv la excursii, doar că în unele situații din cauza internetului slab nu mergea POS-ul, deci ar fi bine să ai măcar 100 euro cash la tine, din ce am sesizat cardurile Revolut erau refuzate destul de frecvent. Am avut nevoie express de cash doar la Porto Zorro Beach și ca să-i achităm curierului de la pizza, plus încă în vreo 2 locuri unde nu mergea internetul.

Musai să ai în bagaj, pe lângă cremele cu SPF, încălțări de apă, mască de snorkeling și un prosop cu microfibră care se usucă ușor.

2. Când este bine să mergi în Zakynthos?

Deși sezonul în Zakynthos este în lunile iulie-august, mie personal nu cred că mi-ar plăcea să merg atunci, pentru că este exagerat de cald, iar eu nu prea sunt prietenă cu temperaturile extreme. În sezon cred că este mult mai dificil să găsești loc de parcare, să conduci pe drumurile înguste, să găsești loc la taverne etc, iar prețurile sunt considerabil mai ridicate.

Din punctul meu de vedere luna iunie este cea mai potrivită lună pentru a explora această insulă. Este o lună în care vegetația este impresionantă, este luna în care vântul bate cel mai puțin din tot anul, iar apa este caldă, am făcut băi lungi, în fiecare zi, încă din prima zi de vacanță, de pe 2 iunie. 

O altă lună preferată de mulți turiști pentru a merge în Grecia este septembrie, tot pentru a evita zilele cu temperaturi insuportabile. Eu evit această perioadă din cauză că este o lună aridă și au loc multe incendii, mai ales că vântul este prezent. Totuși în septembrie, apa este mult mai caldă decât în iunie. 

Xigia Sulphur Beach 2 - Zakynthos - Grecia

3. Cât costă șezlongurile, parcările și excursiile în Zakynthos?

Când mă gândesc cât costă șezlongurile și parcările în Zakynthos îmi dau seama cât de ieftină este insula din punctul acesta de vedere. Am cheltuit doar 30 lei (6 euro) / persoană în 8 zile pe șezlonguri, asta pentru că în general le-am găsit gratuite (cu condiția să facem consumație la bar – detaliez mai jos). Parcările au fost gratuite peste tot, excepție Xigia Sulphur Beach 1.

Excursiile nu sunt nici ele deloc scumpe, comparativ cu alte insule din Europa, mai ales dacă nu optezi pentru o barcă privată.

Pont: există loc gratuit de stat pe prosop pe absolut toate plajele. 

Mai jos îți voi lăsa o lista completă cu toate tarifele pe care le-am găsit în vacanța noastră din iunie, le-am scris exact în ordinea în care le-am și vizitat, probabil ai citit deja itinerariul publicat acum câteva zile: https://instatravel.ro/zakynthos-30-plaje-si-obiective-turistice/

Tarife excursii, șezlonguri & parcări - Zakynthos - perioada 1-10 iunie 2023

*Ține cont de faptul că noi am fost în extrasezon, iar prețurile pot fluctua destul de mult în sezon, în funcție de cerere. 

1. Cameo Island – intrare pe insulă 5 euro/persoană;

2. Laganas Beach – șezlong gratuit (posibil în sezon să se aplice taxă, mi-a scros cineva pe Instagram că a plătit 8 euro în mijlocul lunii iulie) la Hotel Horizon cu condiția să faci consumație la bar (exemplu prețuri: un latte sau un fresh erau 4 euro). Sunt și plaje care închiriază șezlonguri contra cost pentru 10 euro setul de 2 șezlonguri + 1 umbreluță / zi și pot ajunge până la 20 euro la cele amenajate mai special;

3. View Point Navagio – se vizitează gratuit și este deschis non – stop;

4. Cel mai bătrân măslin de pe insulă – se vizitează gratuit – deschis non-stop;

5. Korakonissi Beach – plajă sălbatică, total neamenajată, fără nisip, acces de pe pietre – se vizitează gratuit;

6. Porto Limnionas Beach – plaja sălbatică fără nisip, acces de pe pietre – se vizitează gratuit – există și zonă amenajată cu șezlonguri și umbreluțe – 15 euro / zi setul – nu există nici aici plajă cu nisip, accesul în apă se face tot de pe pietre;

7. Porto Roxa Beach – șezlonguri gratuite dacă faci consumație la bar, nu există o limită impusă (1 bere + 1 fresh de portocale = 9.9 euro);

8. Xigia Sulphur Beach 1 – taxă parcare 3 euro / oră, acces plajă gratuit;

9. Xigia Sulphur Beach 2 – parcare gratuită, acces plajă la prosop gratuit – setul de 2 șezlonguri + 1 umbreluță = 15 euro / zi;

Zakynthos - Grecia

10.  Pelegaki Beach – plajă sălbatică, total neamenajată – acces gratuit;

11. Makris Gialos Beach – erau foarte puține umbreluțe pe plajă, se putea închiria de la magazinul de peste drum un șezlong cu 5 euro, accesul la prosop gratuit;

12. Kremidi Beach – plajă sălbatică, total neamenajată, acces gratuit;

13. Excursie cu barca Navagio Beach + Blue Caves = am negociat la 90 euro / 4 pers, respectiv 22.5 euro/pers;

14. Cape Skinari – acces gratuit;

15. Alikanas Beach – am negociat 10 euro pentru 4 persoane = 5 euro / cuplu, probabil dacă am fi căutat am fi găsit și cu acces gratuit + consumație bar;

16. Porto Zorro Beach – șezlong gratuit pe una din cele mai frumoase plaje + consumație bar (o băutură costa în jur de 4 euro) – posibil în sezon să se perceapă taxă, mi-a scris cineva pe Instagram că în mijlocul lunii iulie a plătit 15 euro pentru 2 șezlonguri din spate, iar cele din față erau 25 euro;

17. Banana Beach – cea mai scumpă plajă din tot Zakynthosul – aici baldachinele costă 50 euro, șezlongurile din primul rând 25 euro, iar cele din ultimul rând 15 euro, cei drept au și niște parcări imense cu umbrar care sunt gratuite;

18. St. Nicholas Beach – șezlongurie sunt 10 euro setul;

19. Excursie Keri Caves + Capul Marathia +  Marathonisi Island + căutare de broscuțe Caretta Caretta în zona Kalamaki cu barcă privată = 110 euro / 2 pers / premium boat / 3 ore / combustibil insclus în preț;

Marathonisi Island - Zakynthos - Grecia
Excursie cu private boat

20. Kalamaki Beach – șezlonguri 7 euro setul, iar în zona în care este rezervația este 8 euro / set;

21. Myzithres View Point – trebuie să consumi ceva de la chioșc – 2 înghețate = 3,9 euro;

22. Ioanian Sunset Cafe – pentru a avea acces este necesară o consumație de 3,5 euro / persoană;

23. Gerakas Beach – aici erau foarte puține șezlonguri și se închiriau cu 20 euro;

24. Centru de salvare al broscuțelor Caretta Caretta – se vizitează gratuit;

25. Dafni Beach – șezlonguri gratuite, nu există limită de consumație;

26. Tsivili Beach – 15 euro setul;

27. Zante Town – parcarea este gratuită și este locul perfect pentru achiziționat suveniruri;

28. Dealul Bochali & View Point – gratuită.

Dealul Bochali - Zakynthos - Grecia
View Point Dealul Bochali

4. Cât costă să mănânci la tavernele din Zakynthos?

Mâncarea în Zakynthos nu este exagert de scumpă, prețurile sunt similare cu cele de la noi din orașele mari, din zonele centrale. În medie am cheltuit câte 35 euro /  persoană / zi pentru 2 mese la tavernă + cumpărăturile de la supermarket. În general am mâncat câte un aperitiv pe care l-am împărțit, câte un fel principal, câte o băutură de persoană, uneori și desert. Porțiile sunt foarte mari, mai ales la felul principal, pot fi cu ușurință împărțite. Desigur, unele au fost mai scumpe, altele mai ieftine, am scris în detaliile cu itinerariul ce recomand și ce nu. 

Dacă poți trăi doar cu gyros și tzatziki, atunci bugetul pentru mâncare poate fi considerabil redus, prețul pentru un astfel de preparat este în general între 4 și 7 euro. 

Laganas Beach - Zakynthos - Grecia
Laganas Beach - Hotel Horizon
Dealul Bochali - Zante - Grecia
Restaurant To Spiti Tou Lata

Pont: Vei găsi taverne în cele mai neașteptate locuri, deci nu-ți face griji, mergi liniștit către următorul obiectiv turistic pe care ți-ai propus să-l vizitiezi și garantat găsești ceva de mâncare pe drum sau chiar acolo, în majoritatea locurilor au mâncare gătită, nu este ca la noi doar cu pizza, paste și cartofi prăjiți.

În ciuda a ceea ce știam eu, gyros-ul nu este o mâncare tradițional grecească, practic gyros-ul la ei este ca și shaworma la noi, se găsește în multe locuri, dar nu este ceva tradițional. Cu toate acestea, nu ai cum să pleci din Zakynthos fără să mănânci Gyros pita în mai multe locuri, alege varianta cu porc, dar asigură-te că au rotisor. 

Gyros - Zante
Gyros - Zante

5. În ce zonă este bine să te cazezi în Zakynthos?

Fără doar și poate cele mai frumoase plaje le vei găsi în sudul insulei, unde se află de altfel și capitala insulei, Zante. În zona Laganas este și aeroportul și poți ajunge destul de rapid la Keri Caves, Marathonisi Island, Cameo Island, Dafni Beach, Gerakas Beach, Kalamaki Beach, Laganas Beach, Banana Beach, Porto Zorro Beach, St. Nicholas Beach, chiar și la Porto Limnionas Beach, Porto Roxa Beach sau Korakonissi Beach. Trebuie să ții totuși cont că aceasta este o zonă mult mai aglomerată, agitată și plină cu petreceri.

Dacă vrei să străbați insula în lung și-n lat ca noi, și să stai într-o zonă mult mai liniștită, atunci este de preferat să stai în zona Alykanas – Alykes, pentru că vei fi undeva mai pe la jumătatea insulei și-ți va fi ușor să ajungi peste tot. Vei fi mai aproape și de cele 2 plaje cu intrare lină în apă, Alykanas Beach, respectiv Tsivili Beach. 

Zona de nord a insulei este singura pe care nu o recomand pentru cazări, sunt destul de puține atracții turistice în acea zonă și vei fi departe de zona de sud, unde sunt cele mai faine locuri de văzut. 

6. Cât costă cazarea în Zakynthos?

Costul cazării în Zakynthos diferă enorm de mult, în funcție de perioada în care mergi. Noi am fost în extrasezon, la început de iunie, și am stat la Remezzo Studios & Apartments într-un studio superior, de care am fost extrem de mulțumiți raport calitate preț. Am rezervat de prin aprilie și am plătit doar 360 euro / studio / 9 nopți. Am avut baie privată, o chicinetă, dormitor matrimonial și o terasă imensă cu vedere către piscina privată a hotelului, către o parte din grădină și către mare. 

Am citit că multe cazări din Zakynthos cer un cost suplimentar pentru folosirea aerului condiționat, nu a fost cazul aici, este oferit gratuit, la fel și parcarea sau wi-fi -ul. 

Ce nu mi-a plăcut a fost că dacă ajungeam târziu la hotel și făceam duș după 12 noaptea, nu prea mai aveam apă caldă, era mai mult călâie, iar în unele zile mirosea urât în baie. 

Ce mi-a plăcut a fost că în fiecare zi venea femeia de serviciu să facă curat, ne spăla vasele dacă aveam ceva în chiuvetă, ne făcea patul și curățenie, iar prosoapele și lenjeria ni le-au schimbat la 2-3 zile.

Poți rezerva o cameră pe Booking aici.

Remezzo Studios & Apartments - Cazare Zakynthos
Remezzo Studios & Apartments - Cazare Zakynthos - Grecia
Remezzo Studios & Apartments - Cazare Zakynthos - Grecia

În zona de sud ai putea avea ca opțiuni de cazare Crystal Beach Hotel, Memories Apartments sau Extension Villas & Suites.

7. Cât costă transportul până în Zakynthos și cât am făcut pe drum?

Am vrut neapărat să plecăm pe 1 iunie și să ne întorcem pe 10 iunie, perioadă în care nu erau curse de avion directe, așa că am ales varianta cu mașina. A fost o adevărată aventură, datorită drumului foarte lung, dar a meritat 100%, traseul ales ne-a oferit peisaje spectaculoase, plus că am putut să ne punem în bagaj tot ce ne-a trecut prin cap. 

Traseul parcurs a fost următorul: Brașov – București – Ruse (graniță) –  Sofia – Kulata (graniță) – Salonic – Podul Rion Antirion –  Portul Kyllini (ferryboat) – Zakynthos. În total cu tot cu pauze, timpul de așteptare în port, drumul cu ferry și drumul de mașină, am făcut undeva la 20 de ore. Ruta detaliată am creat-o pe Google Maps aici.  

Cea mai nașpa parte din drum a fost Ruse – Sofia, drumul este plin de gropi și se merge mai mult printre câmpuri. După Sofia peisajele încep să se schimbe, apare autostrada și totul devine mult mai frumos, mai ales partea din Grecia care este plină numai cu peisaje muntoase. 

Am făcut drumul dintr-o singură bucată, asta datorită faptului că băieții au condus/dormit pe rând. Am preferat să plecăm noaptea, așa nu am prins deloc aglomerat la vamă, cred că am stat undeva la 30 – 45 de min în total la cele 2 granițe. 

Taxe de drum

– Taxă pod Bulgaria = 6 euro = 30 lei (dus-întors).

– Vinietă Bulgaria = 14,6 euro = 73 lei astfel: 10 euro = 50 lei / 1 săptămână la drumul de dus (am luat-o de la gheretele de lângă vamă – atenție aici acceptă doar cash și doar lei, deși eram în Bulgaria deja) + 4.6 euro (23 lei) la întors – am luat vinietă de weekend de la un  tonomat din benzinăria Shell (atenție aici acceptă doar plată cu cardul). 

– Grecia taxe drum: 80 euro (400 lei dus – întors). În Grecia nu există vinietă, dar în schimb sunt multe taxe de autostradă, se acceptă și plată cash (euro), dar și plată cu cardul. Am plătit de la 30 de cenți până la 13.7 euro (cea mai scumpă taxă la Podul Rion Antirion), până ce am cheltuit în total 40 euro taxe de drum până în Portul Kyllini. Tot 40 de euro am achitat și la drumul de întors. 

– Taxe Ferry Boat din portul Kyllini 195 euro = 980 lei astfel: 12.5 euro/pers/sens, respectiv 38 euro/mașină/sens, plus o taxă de 15 euro ca să beneficiem de reprogramare în cazul în care nu ajungeam la timp și 3,26 euro taxele de procesare. În concluzie am plătit în total 195.06 euro dus-întors pentru 4 persoane + 1 mașină cu posibilitatea de schimbare a orei de îmbarcare. Sunt doar 6 curse pe zi, așa că este bine să faci rezervarea din timp online, acesta este cel mai ok site, www.ferriesingreece.com, fiind site-ul lor oficial. 

Ferry Boat Zakynthos
Ferry Boat Zakynthos

– Combustibil 400 euro = 2000 lei (dus-întors). Atenție, în Bulgaria tariful pentru 1 litru de benzină este la fel ca și la noi, în Grecia în schimb, atât pe continent, cât și pe insulă, din cauza inflației foarte mari, 1 litru de benzină este în jur de 2 euro, deci cu aproape 40% mai scumpă decât în România. 

În cazul în care vrei să decontezi bonurile de benzină, ei nu îți pot trece CUI-ul pe bonul fiscal, este necesar să îți emită factură, iar mulți te vor refuza, atât în Bulgaria, cât și în Grecia. Shell oferă factură fiscală, dar atenție nu și cele care sunt francizate, trebuie să întrebi înainte. 

– Asigurare de călătorie + Asistență rutieră: 50,6 euro = 253 lei (40 lei / persoană + 95 lei / mașină, pentru 12 zile – le- am făcut singură pe asigurarionline.groupama.ro. Mi-am creat acolo cont și asigurările le-am primit pe mail). Noi avem poliță Casco la mașină, însă nu toate beneficiile sunt incluse și în afara tării, precum serviciile de tractare, mașină de schimb etc. Având în vedere că urma să parcurgem undeva la 3400 de km în total, cei 95 lei ne scăpau de multe griji. 

Dacă nu ne-ar fi lăsat mașina în 2018 în mijlocul Budapestei, fiind necesar să găsim o mașină de tractare într-o zi liberă de la stat pentru a o transporta tocmai în Satu Mare, poate acum nu ne-am fi gândit la asta, dar cum se zice, odată pățit, a doua oară sufli și în iaurt. 

– Închiriere bare trasversale + portbagaj suspendat = 82 euro = 410 lei / 12 zile. Fiind 4 persoane, am avut nevoie și de un portbagaj suspendat, ca să avem destul loc în mașină. Am închiriat atât barele transversale, cât și cutia portbagaj din Brașov, de la portbagajeauto.ro, am văzut că au sedii în mai multe orașe din România. 

Costul pentru 12 zile de închiriere a fost de 410 lei și o garanție de 500 lei, care se returnează la sosire dacă totul este în regulă, pentru o cutie L de la Thule cu dimenisunile:  196 x 78 x 43 (cm). Ne-au încăput astfel și vestele de salvare și scaunele de camping și tot ce ne-a mai trecut nouă prin cap că ne-ar putea folosi :))

Așadar transportul până în Grecia, cu tot cu asigurări și închiriere portbagaj, ne-a costat în total 830 euro = 4146 lei, respectiv 207 euro = 1036 lei/pers, practic cam cât 1 bilet de avion cu bagaj la cală, avantaj că am avut mașina disponibilă pe insulă. 

Am mai adăugat la cheltuielile personale și un cost de 570 lei pentru o cameră video. Cu doar câteva zile înainte să plecăm în Grecia a fost mediatizat cazul acela cu românii care s-au trezit cu un bulgar pe capotă în zona Ruse, așa că ne-am echipat și noi mașina corespunzător cu această cameră video luată de pe eMAG. 

Am dat 500 lei pe ea și are cameră față/spate, night vision și multe alte funcții care ne-au fost utile la drum, și 70 lei pe acest kit necesar instalării, Adi s-a descurcat să o monteze singur. Alarmă pe mașină ne-am pus după ce ne-a fost spartă în Timișoara în plină zi și de atunci ne tot uitam și după o cameră auto.

portbagaj închiriat
Ferry Boat Zakynthos

8. Gânduri de final

În concluzie, o vacanță în Zakynthos în perioada 1 iunie – 10 iunie, transport cu mașina personală, ne-a costat aproximativ 3000 euro = 4 persoane (adulți), respectiv 750 euro/persoană.

Dacă mi-a plăcut, categoric da! A fost una dintre cele mai frumoase vacanțe, perfectă pentru spiritul meu aventurier, nu m-am plictisit nici o secundă și am descoperit zeci de plaje superbe și puncte de belvedere wow. La toate astea adăugăm și farmecul grecilor care știu să-ți facă vacanța o plăcere. 

Mai jos îți las clipul postat pe canalul nostru de YouTube cu tot ce am vizitat în cele câteva zile petrecute în Zakynthos.

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.

Descoperă frumusețea insulei Zakynthos și împărtășește experiența cu noi pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top