Cum a fost pe traseul Lacul Bâlea – Lacul Capra?

Am vizitat 2 lacuri glaciare și probabil cei mai frumoși munți din România (cu siguranță cei mai înalți), am admirat una dintre cele mai frumoase cascade din munții Făgăraș și ne-am întristat la întâlnirea cu 12 ursuleți cerșători, cam așa a fost pe traseul cu pornire din Transfăgărășan: Lacul Bâlea – Lacul Capra.

Landscape Lacul Balea
Traseu Lacul Bâlea - Lacul Capra - Transfăgărășan
Lacul Bâlea Transfăgărășan
Lacul Bâlea văzut de pe traseu

Transfăgărășanul este cel mai frumos drum din România, aici poți găsi 25 de Atracții și Obiective Turistice pe care să le vezi/faci dacă ajungi aici: https://instatravel.ro/25-atractii-transfagarasan/

Astăzi am să îți dezvălui ce peisaje spectaculoase se află dincolo de muntele pe care l-ai admirat de atâtea ori de la Cabana Bâlea și nu o să-ți vină să crezi că poți ajunge acolo în doar 30-45 min.

Pentru început te invit să vizionezi clipul postat pe canalul nostru de YouTube filmat cu drona. Dacă ți-a plăcut dă-ne un Like, Share & Subscribe.

Cover Transfăgărășan
vedere traseu

Cum ajungi la Lacul Capra?

La Lacul Capra se poate ajunge doar pe jos, urmând unul din traseele montane. Noi am ales traseul care pornește de la Lacul Bâlea, din dreptul cabanei cu același nume, de la altitudinea de 2034 m. 

Prima parte a traseului este și cea mai dificilă, aceasta presupune doar urcare susținută până în Șaua Caprei (alt. 2315m), iar de acolo până la Lacul Capra (alt. 2230 m) este doar coborâre.

Îți garantez că peisajele îți vor tăia respirația! 

Traseu Lacul Capra - Transfagarasan

Detalii tehnice

Marcaj: triunghi albastru 
Lungime traseu: aprox. 1 km
Durată: estimat 45 min (realistic 1 oră și puțin cu pauze de odihnă și fotografiat)
Sezoninterzis iarna sau pe vreme rea
Dificultate: mediu spre ridicat

Traseu Lacul Capra - Transfăgărășan
Spre Lacul Capra

Marcajul este extraordinar de bun, prezent peste tot, proaspăt vopsit, este aproape imposibil să te rătăcești. 

Dacă vremea ține cu tine poți continua până pe vârfurile Vânătarea lui Buteanu și Capra. Din Șaua Caprei durează doar 30-45 min să ajungi pe vf. Vânătarea lui Buteanu (2507m). Acesta este cel mai accesibil vârf de peste 2500m din România, în sensul că poți ajunge în doar 1 oră de la Cabana Bâlea (realistic eu zic că sunt 2 ore, că doar nu o să faci maraton).

Dacă alegi această variantă, ai opțiunea să te întorci la Lacul Bâlea pe un alt traseu, din Șaua Văiugii urmează traseul marcat cu bulină albastră (această variantă este mai lungă). Vezi harta de mai jos. 

harta muntii fagaras lacul capra
Harta Traseu Muntii Fagaras - Lacul Capra ©muntii-fagaras.ro

Noi din păcate nu am putut să urcăm pe vârf, deoarece vremea s-a schimbat brusc când am ajuns în Șaua Caprei, a început să plouă, vântul bătea cu putere, auzeam și niște tunete în depărtare, așa că nu am riscat să continuăm, dar o să revenim cu siguranță.

De la Lacul Capra poți să continui pe traseul care ajunge la Fereastra Zmeilor, respectiv Cabana Capra, mai departe acest traseu duce pe cel mai înalt vârf din România, Vârful Moldoveanu.

Traseu Lacul Capra - Transfăgărășan
De aici începe traseul spre Lacul Capra

Impresii traseu Lacul Bâlea - Lacul Capra

Privit de la Cabana Bâlea acest traseu pare o nebunie, mi l-am imaginat foarte abrupt, zic imaginat pentru că după ce am început să urc perspectiva a fost alta, mult mai ok.

Din punctul meu de vedere trebuie să faci acest traseu măcar o dată în viață, peisajele pe care le vei putea observa sunt absolut fascinante. Munții Fagăraș au un farmec aparte, îndrăznesc să spun că sunt unii dintre cei mai frumoși munți ai noștri.

Cabana Bâlea Lac Transfăgărășan
Lacul Bâlea

Deși este un traseu scurt (700m până în Șaua Caprei) este considerat unul de nivel mediu spre ridicat, deoarece urci destul de susținut, pe grohotiș (281 m diferență de nivel). 

Este necesar să ai cât de cât condiție fizică și neapărat echipament corespunzător, în mod special bocanci! Sunt vreo 2-3 porțiuni pe unde trebuie să te sui pe câteva pietre, iar grohotișul te poate păcăli, nu ai vrea să-ți luxezi picioarele pe acolo.

Cabana Bâlea Lac Transfăgărășan
Vedere traseu Lacul Capra

Vei simți un strop de adrenalină în 2-3 locuri în care poteca se apropie de mici prăpăstii, dar dacă ești atent pe unde calci nu este absolut nici un pericol. Timpul estimat pentru această porțiune este de 30 de min, însă eu am făcut 60 până pe Șaua Caprei pentru că nu m-am putut abține să nu mă opresc aproape la fiecare 20 de pași să mai admir puțin peisajul și să mai fac o fotografie. 

Nu ai cum să nu iubești muntele dacă ajungi pe această potecă!

Cabana Bâlea Lac Transfăgărășan
Vedere traseu Lacul Capra

Am verificat prognoza meteo inclusiv inainte de a porni pe traseu, se anunța doar soare și cer senin până la ora 15, dar surpriză, exact când am ajuns sus în șa, s-a pornit o ploaie de toată frumusețea și bătea un vând de îmi înghețau mâinile și sufletul :))

Mi-am schimbat tricoul pentru că transpirasem destul de rău, am adăugat vesta cu puf, apoi geaca de vânt de la The North Face, iar peste toate acestea am pus și pelerina de ploaie, de care nu am fost mulțumită, trebuie să-mi caut altceva cu impermeabilitate mult mai bună și cu respirabilitate, mă gândesc la acest model.

Traseu Lacul Capra - Transfăgărășan
Lacul Capra
Traseu Lacul Capra - Transfăgărășan
Lacul Capra

După ce m-am transformat în Baba Dochia a fost mult mai bine, nu am mai simțit nici vântul nici frigul, vesta cu puf face minuni. Mie îmi place ploaia, dar prefer să nu se întâmple pe munte. Ceața ne-a invadat imediat și m-am simțit și cu capul în nori. 

Am abandonat ideea de a mai urca și pe vârful Vânătarea lui Buteanu, deși era atât de aproape… Am coborât în schimb spre lac, am făcut un mic circuit în jurul lui și am mai mers puțin pe poteca marcată cu bandă roșie pentru a admira priveliștea de pe partea cealaltă a Transfăgărășanului. 

Traseu Lacul Capra - Transfăgărășan
Spre Vârful Vânătarea lui Buteanu
Lacul Capra Transfăgărășan
Vedere de pe traseu dungă roșie

Niște peisaje de 1 milion de stele, ceața se tot învârtea în jurul nostru, vântul se  mai domolise, ploaie s-a oprit și a ieșit și sorele, iar lacul a devenit și mai spectaculos.

Traseu Lacul Capra - Transfăgărășan
Lacul Capra
Traseu Lacul Capra - Transfăgărășan
Lacul Capra

Lacul Capra

Lacul Capra este un lac glaciar, are cam jumătate din suprafața Lacului Bâlea, se află la altitudinea de 2230 m și are o adâncime de 10-11 m. 

De aici izvorăște pârâul Capra, care coboară spre sud și formează Lacul Căprița, iar mai apoi Cascada Capra ce poate fi admirată chiar de pe Transfăgărășan. 

Deși Lacul Bâlea este situat în județul Sibiu, Lacul Capra aparține de județul Argeș, fiind situat foarte aproape de granița dintre cele 2.

Lacul Capra
Lacul Capra

Campatul este permis aici, am prins și noi câțiva oameni cu cortul și desigur că s-a însămânțat în mintea mea ideea de a reveni aici, pentru 1 noapte, cu cortul 😀

Lacul Capra Transfăgărășan
Lacul Capra

Coborârea am făcut-o pe soare și vânt, a fost mult mai ușoară sau poate fiind cu fața spre peisaj, am resimșit mai puțin din dificultate. 

Concluzii: Este un traseu care oferă priveliști de neuitat, riscul de a te întâlni cu ursul este foarte mic, deoarece nu este pădure în această zonă și traseul este extrem de circulat. Recomand să îți iei bețele de drumeție, pe mine m-au ajutat la urcare.

Deși este un traseu cu grad de dificultate mediu, eu l-am considerat ușor, pentru că este foarte scurt. Am văzut și câțiva copii, aprox. 9 ani +, dar nu aș recomanda în nici un caz ca prim traseu. 

Am ajuns la cabana Bâlea în jur de ora 15:00, se aglomerase destul de tare, unii oameni ascultau muzică la mașină, oricât ar fi de frumoasă locația, nu prea îmi place bâlciul care se creează în weekenduri. Așa că, am admirat puțin Transfăgărășanul de la punctul de belvedere și am luat-o din loc. 

Cabana Bâlea Lac Transfăgărășan
Cabana Bâlea Lac
Transfăgărășan
Transfăgărășan

Ca de fiecare dată am făcut popas și la Cascada Capra, parcă de data aceasta am considerat-o și mai frumoasă, știind că am fost chiar la pârâul din care se trage.

Cascada Capra Transfăgărășan
Cascada Capra

Descoperă și cabana Valea Sâmbetei din Munții Făgăraș aici: https:// instatravel.ro/cabana-valea-sambetei/.

În zona Vidraru am văzut 12 urși care cerșeau mâncare la șosea…12!!! 1 ursoaică cu 2 pui, 1 ursoaică cu 3 puiuți, 1 ursoaică cu un pui mai măricel și încă 4 pe la vreo 4-5 ani…toți cerșători!!!! 

Mesaj pentru cei care dau mâncare urșilor: 

Nu mai hrăniți urșii!!! Un urs hrănit = Un urs mort!

Traseu Lacul Capra - Transfăgărășan
Lacul Capra

Din 2016 în România s-a interzis vânătoarea de trofee privind carnivorele mari, cum ar fi ușii și lupii. În cei aproape 6 ani, numărul efectivelor de urși aproape s-a dublat, astfel găzduim cel mai mare număr de urși bruni din Europa.

Urșii sunt animale inteligente, odată ce li s-a aruncat mâncare din mașină, vor reveni tot timpul acolo pentru a obține hrană ușor. În astfel de situații se încearcă relocarea lor, dar asta nu face decât să mute problema dintr-un loc în altul! 

Un urs care s-a învățat să fie cerșător, oriunde l-ai duce, mereu va căuta să iasă la drum! Dacă nu va găsi tomberoane sau mâncare aruncată pe geam, va continua către sate și va intra în curțile oamenilor, pe pârtii, în stațiuni turistice, ș.a.

Poate nu știți, dar atacurile urșilor sunt tot mai dese, ciobanii sunt disperați, mulți umblă după ei cu câte 10 câini, asta este o altă problemă…

Ce vreau să spun este că atunci când vi se face milă de un urs și il hrăniți, nu faceți decât să-l condamnați la moarte. Într-o zi va fi lovit de o mașină, va fi dus la o grădină zoologică sau cel mai probabil va ajunge să fie împușcat!

Urșii sunt animale sălbatice și ele așa trebuie să rămână, sălbatice! Trebuie să învețe să-și procure hrana din sălbăticie și să intre în procesul de hibernare iarna, proces care este întrerupt tocmai pentru că nu mai este o problemă să găsească hrană în acea perioadă a anului, coboară în sate pentru că nu le mai este frică de oameni!

Dacă chiar vă este milă și vă pasă de acel urs NU-l mai hrăniți! Stați liniștiți, au ce mânca în pădure, dar le este „lene” să „muncească” pentru un „prânz”, pentru că este mai comod să primești „de pomană”.

În plus este interzis prin lege să faceți asta, amenzile sunt destul de usturătoare!  

Oamenii care cerșesc există doar pentru că noi alimentăm această practică dându-le bani! Exact același lucru se întâmplă și cu urșii! 

Dacă vă pasă de oameni, de animale, de natură, implicați-vă responsabil! Sunt numeroase ONG-uri prin intermediul cărora vă puteți implica!

Unde te cazezi pe Transfăgărășan?

După un traseu așa frumos meriți și 1 zi de relaxare, nu? La Hotel Posada Vidraru vei găsi un centru wellness. Acesta este situat în mijlocul naturii, la doar 200 m de barajul Vidraru. 

Pont: acceptă vouchere de vacanță! Poți face rezervare pe Booking aici.

Hotel Posada Vidraru
Hotel Posada Vidraru
Hotel Posada Vidraru

Cabana Zimbru Transfăgărășan este o altă locație foarte îndrăgită de turiști. Situată chiar pe malul Lacului Vidraru este alegerea perfectă pentru un sejur relaxant. Rezervă o cameră pe Booking aici.

Cazare Transfagarasan
Cabana Zimbru Transfăgărășan
Cazare Transfagarasan

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.

Descoperă Lacul Capra și împărtășește experiența pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

4 thoughts on “Cum a fost pe traseul Lacul Bâlea – Lacul Capra?”

  1. Iulia Stefan

    Minunat ce a-ti relatat si ne-ati aratat. Iubim si noi muntele, cand eram tineri- acum suntem la aproate 70 de ani- am umblat si noi pe munte, inclusiv pe Transfagarasan. Fiind din zona Moldovei, am strabatut Ceahlaul, pe toate partile.
    Bravo, sunteti tineri, bucurati-va de viata.

  2. Peisajul de la Lacul Capra aminteste de Norvegia. Multumim pentru pozele minunate si pentru povestile & povetele voastre.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top