Blog de călătorii

Citești

Minunile naturii de la Complexul Geologic Racoş

Minunile naturii de la Complexul Geologic Racoş

Cum ar fi să găsești un Lac de SmaraldColoane de Bazalt, un Vulcan Stins și un Castel medieval, toate într-un singur loc? 

Deși ar putea părea un peisaj ireal, desprins din povești, el există și în realitate, găsim toate aceste minuni în același loc, la Complexul Geologic de la Racoș.

Lacul de Smarald de la Racoș
Lacul de Smarald de la Racoș ©instatravel.ro

Unde se află și cum ajungi la Complexul Geologic de la Racoș?

Complexul Geologic de la Racoș, se află în județul Brașov, undeva pe la mijlocul drumului dintre Brașov și Sighișoara, în Complexul Geologic Racoș, o locație spectaculoasă atât pentru adulți, cât și pentru copii. Se poate ajunge cu mașina, drumul este foarte bun, asfaltat.

Biletul de vizitare l-am achiziționat de la Castelul Sükösd-Bethlen cu 15 lei și a inclus atât vizita la castel cât și intrarea la celelalte minuni ale naturii din complex. Mai jos regăsești harta obiectivelor turistice și pinul pe maps.

Harta Complex Geologic Racoș
Harta Complex Geologic Racoș ©instatravel.ro

1. Lacul de Smarald de la Racoș

Lacul de Smarald se află în partea nord-estică a Complexului Geologic Racoș și cuprinde o secțiune geologică a vulcanului bazaltic de 200 m lungime și peste 50 m înălțime. Culoare este mult influențată de vreme, mai exact de prezența sau lipsa soarelui. 

Noi am avut norocul să prindem o zi minunată de primăvară, cu mult soare și temperaturi calde, astfel pentru câteva secunde am avut impresia că ne-am teleportat undeva prin Grecia, lacul căpătând culori de poveste – nuanțe puternice de turcoaz.

Mie acest obiectiv turistic de la Racoș mi-a plăcut cel mai mult, ne-am plimbat destul de mult înconjurând aproape complet lacul și ne-am bucurat de toate formele și culorile lui. Parcă ar fi un lac cameleonic, își schimbă culoarea la fiecare pas pe care îl faci.

Lacul de Smarald - Racoș
©instatravel.ro
Lacul de Smarald de la Racoș
©instatravel.ro

Lacul de Smarald este alimentat din precipitații, din topirea zăpezilor, dar și din izvoarele de fund, identificate încă din timpul exploatării bazaltului. Aici pot fi observate forme ale curgerilor bazaltice, precum și o secțiune tectonizată a formațiunii acoperitoare vulcanogen – sedimentară. 

Creșterea vegetației în lac și popularea acestuia cu pește de către localnici au contribuit la formarea unui ecosistem acvatic care poate conduce la distrugerea definitivă a lacului, fenomen asemănător cu situația de la Lacul Sfânta Ana. În prezent adâncimea maximă a lacului este de cca. 18 m și crește anual cu aproximativ 0,5 m – 1 m.

Lacul de Smarald - Racoș
©instatravel.ro

2. Vulcanul Stins de la Racoș

Vulcanul Stins este cunoscut ca fiind vulcanul cu cea mai recentă activitate de pe teritoriul României, chiar dacă ultima dată a erupt acum multe mii de ani în urmă. Acesta se află foarte aproape de Lacul de Smarald, se ajunge pe jos. 

Vizitarea acestuia în acest moment nu este posibilă, locația fiind închiriată unui platou de filmare, pentru serialul de televiziune „Django”, cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producţii europene, cu buget de 40 de milioane de euro, filmările sunt programate să se încheie în noiembrie.
Peisajul de care ai parte atunci când vizitezi vulcanul Racoș este unic, te trimite cu gândul la planeta Marte. Un sentiment asemanător l-am avut și în vizita pe care am făcut-o la Vulcanii Noroioși.

În urma erupției și a răcirii lavei, s-au format zgura, bazaltul și acea rocă poroasă numită piatra ponce, piatră din care locuitorii din Racoș și-au contruit casele. Castelul din Racoș este și el costruit tot din piatră ponce.
Vulcanul stins Racoș
©Sergiu Voicu
Vulcanul stins de la Racoș
©Sergiu Voicu

3. Coloanele de bazalt de la Racoș

Cam la 15 min de mers pe jos față de Lacul de Smarald, am găsit Coloanele de Bazalt, un monument al naturii deosebit prin unicitatea lui. Înălțimea Coloanelor de bazalt este cuprinsă între 8-10 m. Exploatările de bazalt s-au oprit in anii `60 ai secolului trecut, când situl a fost declarat monument al naturii.
 
Curgerile de bazalt aparțin primei perioade de erupție din zona Racoș, care au avut loc în urmă cu ccs. 1.3-1.4 milioane de ani.
Racoș
©instatravel.ro
Coloanele de bazalt de la Racoș
Coloanele de bazalt de la Racoș ©instatravel.ro
Coloanele de bazalt de la Racoș
©instatravel.ro

4. Castelul Sükösd-Bethlen de la Racoș

Atestarea castelului Sükösd-Bethlen se face în primul inventar realizat la 1636, în care este consemnată o construcție cu trei camere realizată între 1594 și 1603.Renumitul arhitect-polihistor Kós Károly, afirmă că, construcția castelului este în mod explicit și special nativ constructor al spiritului transilvănean.

Castelul de 3200 mp are o curte interioară și una exterioară, dar și un zid dublu de apărare. În afara zidurilor era un șanț de 5 metri adâncime și 21 de metri lățime ce era umplut cu apă. Tot castelul era înconjurat de altfel de apă și avea rol de protecție.

Atacatorii care reușeau să treacă de șanțul cu apă aveau de confruntat 2 rânduri de ziduri. Cel care face parte din peretele principal al castelului era prevăzut și cu guri exterioare prin care cei din interior se puteau apăra, aruncând cu smoală, sau trăgând cu arcul în cotropitori.

Castelul Sükösd-Bethlen de la Racoș
Castelul Sükösd-Bethlen de la Racoș ©instatravel.ro
Castelul Sükösd-Bethlen de la Racoș
©instatravel.ro
Castelul Sükösd-Bethlen de la Racoș
©instatravel.ro
Castelul Sükösd-Bethlen de la Racoș
©instatravel.ro
Castelul Sükösd-Bethlen de la Racoș
©instatravel.ro

Cauți cazare?

Booking.com

Te-ar mai putea intersa și...

Viscri

Județul Brașov

Citește

Cetatea și Biserica fortificată Biertan

Citește
Castelul de Lut

Județul Sibiu

Citește

Abația Cisterciană Cârța

Citește
Instagram will load in the frontend.

Îți mulțumesc că ai citit acest articol până la final, sper că ți-a plăcut și că ai găsit informații utile. Dacă ai întrebări pentru mine, cunoști locuri inedite, îți dorești să afli informații despre o locație anume, nu ezita să îmi scrii în comentarii. 

Ne găsești și pe InstagramFacebook sau YouTube. Nu uita să ne dai Like, Follow și Subscribe.

Colaborează cu noi: www.nordiczen.ro 

Să ne auzim cu bine!

Autor Articol: © alinalicuriceanu

Foto:© alinalicuriceanu