Vin cu vești super bune de la unul din cele mai frumoase locuri din România, Lacul Sfânta Ana! Aceasta arie naturală unică în ţară şi în Europa Centrală şi de Est beneficiază de un Regulament nou de vizitare, care are scopul de a o proteja și conserva!
Grătarele, gălăgia și haosul au luat sfârșit. Locul s-a transformat într-o oază de relaxare. În sfârșit o locație în care se face turism ecologic!
Avem speranța că vom preda mai departe, generațiilor viitoare aceste comori ale țării. Citește tot articolul și vezi ce nu mai ai voie să faci dacă ajungi la acest lac vulcanic.
Lacul Sfânta Ana este una dintre cele mai importante atracţii naturale ale Ţinutului Secuiesc, este unicul lac vulcanic din România format pe fundul craterului unui vulcan stins, unul dintre cele două cratere aflate în masivul Ciomatu, situat în masivul vulcanic Harghita, în timp ce în celălalt crater se află Tinovul Mohoş.
Unde se află și cum ajungi la Lacul Sfânta Ana?
Lacul Sfânta Ana se află la o distanţă de 77 km de Brașov, 55 km de Municipiul Miercurea Ciuc, 48 km de Municipiul Sfântu Gheorghe, respectiv 33 km de oraşul Târgu Secuiesc.
Lacul Sfânta Ana poate fi accesat cu mașina până în pasul dintre cele 2 cratere, iar de acolo vei continua drumul pe jos (sau cu bicicleta, trotineta, cu role, etc) pentru circa încă 15 – 20 min pe drum asfaltat.
Transportul până la lac este asigurat gratuit doar pentru pesoanele în vârstă, femeile vizibil gravide, persoanele cu dizabilități sau pentru copiii cu vârstă sub 5 ani (cu un însoțitor), cu un autobuz care circulă din oră în oră. Singurul autovehicul care mai circulă pe acest drum.
ATENȚIE nu mai puteți ajunge cu mașina până la parcarea amenajată de la baza Lacului Sfânta Ana, deși drumul este asfaltat și se află în condiții foarte bune, prima regulă de protecție a lacului închide traficul auto.
Parcarea maşinilor, microbuzelor sau autobuzelor se realizează exclusiv în pasul dintre cele două cratere în zonele de parcare prevăzute cu sistem de acces cu bariere, aflate în stânga şi dreapta drumului. Parcarea se află la 1400 m distanță de Lacul Sfânta Ana şi la 300 m de Tinovul Mohoş.
Această regulă pe mine mă bucură enorm, pe lângă faptul că protejează mediul, încurajează și mișcarea și drumețiile în natură, pentru toate vârstele. Cred că a fost singura locație în care am văzut atât de mulți copii fericiți la un loc. Ce poate fi mai frumos pentru ei decât să alerge pe drum în toate direcțiile fără să aibă grija mașinilor.
Recunosc că este o senzație foarte plăcută când natura este redată pietonilor, este o plăcere să te plimbi fără să respiri noxe, uneori am senzația că uităm cum mai miroase aerul curat! Lasă-ți plămânii să se încarce cu oxigen și mintea să se relaxe.
Drumul asfaltat ține chiar până la buza lacului, de acolo poți închiria bărcuțe cu vâsle sau poți savura un kürtös kalacs, ori o cafea la terasa amenajată.
Trasee turistice spre Lacul Sfânta Ana
Dacă nu vrei să vii cu mașina te informez că există 2 trasee turistice amenajate pe care poți ajunge la Lacul Sfânta Ana.
1. Traseul 1: Pornind pe jos de la Tuşnad Băi pe poteca turistică de cca. 4,5 km. Marcaj cruce roşie. Durată aprox. 1,5 ore. Atenție zona este frecventată de urși.
2. Traseul 2: Dinspre Lăzăreni pornind în direcţia nord. Marcaj cruce roşie, apoi cruce albastră. Distanţa până Tinovul Mohoş este de aprox. 10 km, iar până la Lacul Sfânta Ana încă 2 km. Durată în total 3 ore de mers pe jos. Atenție zona este frecventată de urși.
Program de vizitare Lacul Sfânta Ana
Program de vară: 01 aprilie – 31 octombrie – deschis în intervalul orar: 09:00 – 19:00 (ultima intrare 18:30).
Program de iarnă: 01 noiembrie – 31 martie – deschis în intervalul orar: 10:00 – 18:00 (ultima intrare 17:00).
Tarif de vizitare Lacul Sfânta Ana
Tarifele sunt exprimate diferit față de alte obiective turistice la care am mai fost. Toate costurile sunt incluse în tichetul parcării și sunt calculate în favoarea familiior numeroase, astfel:
– 30 de lei parcare/ automobil, nu se ține cont de numărul de persoane aflate în mașină. Tariful include parcarea pentru 3 ore, accesul la Lacul Sfânta Ana, accesul la Tinovul Mohuș cu ghid și acces toaletă.
Dacă vei depăși termenul de 3 ore, vei mai plăti încă 2 lei pentru fiecare 30 de min petrecute în plus.
– 24 de lei pers/zi, dacă vii pe jos sau cu bicicleta. Tariful include accesul la Lacul Sfânta Ana, accesul la Tinovul Mohuș cu ghid și acces toaletă.
– 75 lei tarif de noapte (Camping – lângă parcarea principală) / auto /rulotă, nu contează numărul de persoane sau corturi. Există camping amenajat cu gard electric, care are toalete (foarte curate) și zonă de grătar.
Nouă ne-a părut rău că nu am avut cortul la noi, nu am știut de posibilitatea aceasta de campare.
Tarif închiriere barcă cu vâsle 20 lei/30min/pers. sau 30lei/60min/pers.
Plimbarea cu vaporașul 50lei/pers/1 tură de lac. Nu știu cum funcționa vaporașul pentru că nu scotea nici un pic de zgomot sau miros.
De ce să vizitezi Lacul Sfânta Ana?
Lacul Sfânta Ana este singurul lac vulcanic din România. Este situat în masivul Ciomatu din județul Harghita, în stânga râului Olt, în apropiere de stațiunea Tușnad.
După ultima erupţie cu cca 30.000 ani în urmă, caldera aproape perfect circulară a rămas intactă, făcând posibilă acumularea de precipitaţii. Astfel cu cca 10.000 ani în urmă pe fundul craterului s-a format lacul care s-a păstrat până astăzi.
Lacul este alimentat exclusiv de precipitaţii având un echilibru al compoziţiei şi calitaţii apei extrem de fragil. Puritatea apei se apropie de aceea a apei distilate, cu numai 0,0029 ml minerale. Capacitatea trofică redusă a apei lacului se datorează și emanațiilor mofetice prin fundul lacului și prin pereții craterului.
Adâncimea lacului este de cca. 7,4 m. Are o suprafaţă de cca 20 hectare, la o altitudine de 950 m de nivelul mării.
Poteca dimprejurul lacului are cca 2 km, perimetrului lacului find de aprox 1700 m.
Noi am ales să facem o plibare lejeră în jurul lacului și a fost o alegere perfectă. Pe malul lacului priveliştea este splendidă. A durat doar 30 de min, dar a fost o plimbare foarte relaxantă. Apa este așa cristalină și are o culoare superbă.
Lângă lac există o mică capelă, care este şi un important loc de pelerinaj pentru credincioşii din zonă. În fiecare an în luna iulie, de ziua Sfântei Ana, se desfăşoară hramul capelei, un eveniment religios important pentru localnicii din zonă.
Craterul şi lacul este rezervaţie naturală şi face parte din situl Natura 2000 ROSCI0248 Lacul Sfânta Ana –Tinovul Mohoş, sit care cuprinde cele două cratere a muntelui Ciomatu.
Turiștii veniți la Lacul Sfânta Ana nu au nevoie de prognozele meteorologilor pentru a afla cum va fi vremea, ei având la îndemână o metodă empirică, dar exactă, oferită de muntele vulcanic: cele două fisuri formate în munte care prevestesc vremea.
Localnicii știu că „Dacă emanațiile din fisuri pișcă la nas, atunci e semn de furtună, iar dacă nu, ziua va fi însorită, tocmai potrivită pentru drumeții”.
Fenomenul are o explicație științifică. În munte se desfășoară încă o activitate post-vulcanică, sensibilă la orice schimbare a presiunii atmosferice. Când presiunea atmosferică scade, gazele, precum bioxidul de carbon și sulful, urcă spre suprafață și inundă fisurile cu un miros înțepător, semn că vine ploaia.
Punct de Belvedere Lacul Sfânta Ana
În drumul tău spre lac, la un moment dat vei vedea un semn către un punct de Belvedere. Ignoră-l când cobori spre lac și ține cont că poate fi o alternativă când vei urca înapoi spre parcare. Punctul de Belvedere se află undeva la jumătatea distanței dintre parcare și Lacul Sfânta Ana. Dacă o iei pe acolo nu faci decât să te întorci înapoi la parcare.
De la platforma de Belvedere urmează traseul cruce albastră, astfel vei înlocui traseul pe asfalt cu traseu montan, este mai scurt dar mult mai solicitant.
Nu îți recomand să scurtezi drumul pe aici decât dacă ai o pereche de bocanci.
Regulament de vizitare Lacul Sfânta Ana
La începutul sec. 19 calitatea apei din Lacul Sfânta Ana era foarte pură, concentraţia substanţelor minerale era mai mică decât a apei distilate. În prezent datorită sezonului estival probele efectuate arată prezenţa materialelor organice, a loţiunilor de plajă, respectiv a amoniului.
Deasemenea investigaţiile referitoare la structura stratului de nămol arată acumulări de materiale poluante de exemplu: de plumb provenit din gazele emanate de autoturisme.
Existența peștilor în acest lac este un fenomen foarte anormal și dăunător lacului, deoarece acesta nu este alimentat din izvoare sau alte surse în afara precipitațiilor, apa nu conține minerale.
Nu se cunoaște exact cum au ajuns peștii în lac, există 2 presupuneri pentru popularea cu pești, una presupune că oameni au adus peștii aici, iar cea de-a doua supoziție este că peștii au fost aduși de păsări. În orice caz, în acest lac vulcanic nu este normal să existe viață, acest fapt duce la distrugerea lacului, în acest moment se caută soluții pentru a restabili proprietățile naturale ale lacului.
În vederea ocrotirii acestei minuni ale naturii, este extrem de important ca pe toată durata vizitei să ai un comportament responsabil şi să respecţi toate regulile de vizitare.
Scăldatul în lac, picnicul la malul lacului şi hrănirea peştilor sunt strict interzise!
În zona lacului trebuie să utilizezi toaletele ecologice amplasate în apropierea pontonului. Materialele organice de origine umană degradează calitatea apei şi conduc la înmulţirea algelor.
Înmulţirea algelor peste măsură a condus la cea mai mare problemă cu care se confruntă lacul în existenţa sa acest fapt fiind agravat şi de prezenţa unei specii invazive de peşte. Ambele probleme (algele şi peştii) se datorează exclusiv activităţii umane iresponsabile.
Pentru siguranţa ta şi a celorlalţi vizitatori cât şi pentru ocrotirea mediului, te rugăm să nu lași sau să arunci deşeuri de nici un fel, folosește tomberoanele anti urşi amplasate în parcarea principală, la capătul de drum şi la bufetul ecologic (standul kürtőskalács).
Întreaga arie este monitorizată strict (inclusiv cu camere video), nerespectarea programului şi a regulamentului de vizitare afişat la punctul de informare şi în alte locaţii, atrage după sine luarea de măsuri şi evacuarea din teritoriu.
Activități permise
– Drumețiile pe potecile și traseele marcate
– Fotografiază și filmează această minunăție a naturii
– Bucură-te de o plimbare pe bicicletă pe potecile marcate
– Te poți plimba cu barca cu vâsle, cu caiacul, cu SUP-ul sau cu utilaje care nu sunt motorizate
– Sporturile de iarnă sunt permise
– Te poți plimba cu animalul tău de companie, dar ai obligația să strângi după el
– Aruncă gunoiul menajer doar în spațiile special amenajate, anti urs.
Activități interzise
– Scăldatul este interzis
– Campatul este interzis
– Focul, grătarul sau picnicul sunt interzise
– Nu ai voie să asculți muzică sau să faci gălăgie
– Este interzisă aruncarea gunoaielor în spații neamenajate
– Este interzisă hrănirea animalelor sălbatice (urșii) sau a peștilor din lac
– Nu ai voie să rupi sau să distrugi flora și fauna
– Este interzisă plimbarea pe lac cu utilaje motorizate, care poluează și fac zgomot
Video dronă 4k Lacul Sfânta Ana
Te invit să vizualizezi și clipul postat de noi pe canalul nostru de YouTube. Am aprecia un Like, Share & Subscribe.
Concluzii drumeție la Lacul Sfânta Ana
– Drumeția în jurul Lacului Sfânta Ana a durat aproximativ 30 – 40 min, aici este recomandat să ai încălțări sport.
– Pe treseu vei găsi foarte multe băncuțe pe care te poți odihni.
– Dacă vrei să iei masa, există un restaurant lângă parcare.
– Ai nevoie de o pereche de ochelari de soare și cremă de față care să te protejeze atât împotriva soarelui, cât și împotriva vântului.
Eu am descoperit această cremă de față de la Gerovital, creată special pentru drumețiile pe munte.
– Dacă vrei să urci la punctul de Belvedere ai nevoie de încălțări adecvate, eu folosesc această pereche de bocanci de la Decathlon, sunt super încântată de ei pentru că în jurul gleznei au o bandă fără întăritură ca la bocancii clasici, astfel că nu sunt rigizi și nu mă bat niciodată.
– În bagaj bagaj am mai avut fluier și un spray de urs.
– Un mit despre Harghita este că se vorbește doar limba maghiară, adevărul este că am fost întâmpinați doar în limba română și tot personalul a fost foarte primitor cu noi.
– După o zi plină de trasee meriți 3 ore de relaxare la Wellness Tușnad.
– Drumeția din parcare până la Lacul Sfânta Ana durează aproximativ 15-20 min, nu este nevoie de un echipament special.
– Nu hrăni urșii, le faci mai mult rău. Aceștia se vor învăța prost și vor veni să procure hrană ușor, ei nu sunt animale domestice și în cele din urmă vor ataca un om sau gospodăria unui om, pentru că tu nu vei fi acolo în fiecare zi să-l hrănești. În acel moment el este considerat un pericol pentru societate și va fi pus pe lista urșilor periculoși, poveste care de cele mai multe ori se finalizează cu împușcarea acestora, pentru că, relocarea nu funcționează.
!!! Un urs hrănit = Un urs ucis!!!
Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii.
Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.
Descoperă Lacul Sfânta Ana și împărtășește experiența pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu.
Bună ziua, cu animalele domestice avem voie ?
Buna ziua, da, am vazut multe persoane cu caini in lesa.
Mulțumim frumos! Este un articol foarte util și informativ!
Super articol: istorie, prezentare turistica, tot ! Felicitari ! 🙂
Ai idee, la plimbarea cu barca primesti se da si vesta de salvare ? (de principiu cred ca asa ar trebui…)
Da, peste tot sunt obligati sa ofere veste. Multumim pentru aprecieri.