Salutare și bine ai revenit pe blogul meu de călătorii. În acest articol am să-ți povestesc despre o cazare de la poalele munților Făgăraș, mai exact din satul Porumbacu de Sus.
Este vorba despre Pensiunea Joyard, o cazare de tip tradițional, care m-a surprins prin simplitate, prin atenția la detalii, dar mai ales prin grădina cât un parc ce emană o energie pură și un sentiment puternic de bucurie. Sper ca imaginile și cuvintele mele să te inspire către următoarea ta vacanță în Țara Făgărașului. Lectură plăcută!

1. Impresii de călătorie - Pensiunea Joyard
Am plecat la drum într-o zi însorită de primăvară, când crestele munților încă mai erau pudrate cu zăpadă. Peisajul pe care l-am văzut în drum spre satul Porumbacu de Sus m-a copleșit, zici că este desprins din cărțile poștale de odinioară.

Am ajuns destul de rapid la Peniunea Joyard, din Brașov am făcut doar 1 oră și 40 de minute. Locația m-a fascinat încă din stradă, de când am văzut gardul turcoaz, pictat cu modele tradiționale și poarta de lemn cu o clanță de colecție. Cred că am mai povestit că bunicul meu a avut o mare pasiune pentru lemn și tâmplărie, așa că în copilăria mea am văzut multe clanțe și broaște, care mai de care mai interesante, iar acum remarc și apreciez foarte mult modelele vechi.



De cum am intrat în curte primul lucru pe care l-am observat a fost anul construcției casei, 1920, așa mi-am dat seama că este un loc cu o istorie bogată, probabil acesta este și motivul pentru care transmite un vibe așa de fain.


În cele două corpuri principale ale clădirii, adică în căsuțele galbene din poza de mai sus, sunt disponibile 4 camere, fiecare cu intrare individuală și o zonă de relaxare plină cu obiecte noi și vechi, îmbinate perfect pentru a reda o atmosferă specială.


Cele două corpuri sunt unite printr-un salon de zi cu pereți de sticlă, o încăpere ce pare că te invită să descoperi grădina ce se întinde în spatele casei.


Nu am zăbovit prea mult, mi-am făcut o cafea și m-am dus către zona verde, unde m-a învăluit o energie vie, un sentiment și o stare de bine greu de explicat în cuvinte. Am înțeles pe loc de unde vine numele de Joyard (Joy& Yard).




Am descoperit o grădină mare cât un parc, întinsă pe 1700 mp. Dintre toate cazările la care am fost eu până acum nu am găsit nicăieri o grădină atât de mare și atât de bine îngrijită, cu multe spații de relexare, cu copaci înfloriți, loc de joacă pentru copii foarte dotat, un iaz cu sute de peștișori, loc de stat seara la foc și povești, un gazon de un verde crud, o statuie de bronz și multe alte elemente îmbinate perfect.



Dintre toate elementele din grădina bucuriei, cel mai mult m-a fascinat statuia de bronz ce înfățișează doi copii care dansează. Ai impresia că după ce s-au dat în leagăn, au fugit să se joace un pic cu mingea, iar apoi s-au prins în acest dans al veseliei.




Mi-am mai exprimat de multe ori părerea cu privire la faptul că există o linie foarte fină între căzările frumoase create doar în scop de business și cazările create din pasiune, cu suflet, din dorința de a păstra vii anumite tradiții, de a reda viață unor obiecte vechi și de a transmite ceva și generațiilor următoare.
Acestea din urmă au o personalitate mult mai puternică, au o poveste, dețin o energie vie, ce reușesc să penetreze emoțiile oaspeților și reușesc să redea acea atmosferă și stare de bine greu de găsit. Acestea sunt cazările care-mi plac mie, iar un exemplu de acest fel este și Pensiunea Joyard.



Căsuța cu Măr aflată în spatele curții zici că este bojdeuca lui Creangă. Timpul pare oprit în loc, cu toate că cele două camere din interior beneficiază de toate dotările moderne. Această căsuță este o combinație perfectă între nou și vechi ce se împletește cu natura. Ador cum trunchiul mărului străbate acoperișul acestei căsuțe.






N-aș mai fi plecat din grădină, dar trebuia să ne preluăm camera. Noi am fost cazați în Camera Aria – Energia aerului. O cameră foarte spațioasă și curată, amenajată în stil tradițional.
Tăblia patului, ușița de sobă în spatele căreia am găsit două bombonele, o bucățică de zid, o oglindă recondiționată și multe alte mici detalii, fac din această cameră o poveste.







Prietenii noștri au fost cazați în Camera Ignis – Energia focului. O cameră la fel de frumoasă și plină și ea cu obiecte prețioase recondiționate.





Ne-am instalat, iar apoi am ieșit din nou în grădină, pentru a ne bucura cât mai mult de verdele crud al primăverii și de mireasma florilor de măr.


Seara am stat la foc, ocazie cu care am avut onoarea să-i cunoaștem pe proprietarii acestui loc de poveste, Adina și Claudiu Hila. Am aflat cum s-au aventurat către acest proiect în iunie 2020 din dorința de a fugi de blocurile ce se înmulțeau în oraș ca ciupercile după ploaie. Tânjeau la o casă mică cu grădină mare, după aer bogat în oxigen, după verde, după viață și mai ales după autentic.





Claudiu ne-a povestit că a fost general manager la Pall-Ex România, a avut ocazia să pună bazele companiei, dar la un moment dat a simțit nevoia să facă o schimbare. Și-a dorit un loc de evadare în plină pandemie și așa a început povestea lui și a Adinei în lumea antreprenoriatului.
Au plecat în căutarea unei gospodării născută în sat de munte și așa au ajuns la nr. 19 în Porumbacu de Sus, unde îi aștepta o căsuță nelocuită de 7 ani, sălbaticită și totodată scaldată în pacea naturii neperturbate de om.
Nu a fost un drum ușor, dar au reușit să înfrunte toate provocările și să readucă strălucirea acestui loc, transformându-l într-un tărâm al bucuriei pentru copii și pentru adulți, care avea să-și primească primii oaspeți în iulie 2021.


Ne-am simțit minunat aici, la Pensiunea Joyard și sunt sigură că pozele și cuvintele mele nu au reușit să surprindă toată armonia acestui loc dintre nou și vechi, tradițional și modern, natură și om, feminin și masculin, emoțional și funcțional, este un loc care mai degrabă se simte, care trebuie descoperit, în care cu siguranță te vei relaxa și vei regăsi bucuria de a te afla într-un sat de munte.
Mulțumim Adina și Claudiu pentru ospitalitate și ne vom revedea curând!
2. Video dronă și prezentare locație
Las în completarea celor spuse mai sus și un clip de prezentare de la această cazare minunată, iar mai jos vei regăsi toate informațiile despre Pensiunea Joyard.
3. Facilități Pensiunea Joyard
Cadru de contemplare și conectare la bucurie, spațiu de relaxare și loc de șezut în tihnă.



Veselia inocentă a copilăriei și loc de limpezit gândurile.


Loc de pregătit mâncăruri fierbinți și savuroase.

Locuri de odihnă și scăldat sub cerul liber.


Salon de zi și de noapte – un salon de 60 mp cu pereți de sticlă spre curte și gradină ce reprezintă un spațiu generos în care oaspeții gazduiți în pensiune pot servi masa sau pot petrece timp de relaxare, socializare sau distracție, la adapost într-un mediu cald și luminos.

Evenimente de poveste – Joyard Parc s-a dovedit a fi cadru de poveste pentru petreceri și adunări de voie bună cu diferite ocazii de sărbătoare precum petrecerile aniversare, cununii, botezuri , teambuiding-uri, retreaturi etc.

4. Bine de știut
Pensiunea Joyard are 4 camere cochete situate în corpul principal al clădirii și poate acomoda între 8-13 persoane astfel:
– 2 dintre camere dispun de al 2-lea pat matrimonial în podul camerei deci pot acomoda 4 persoane => 2×4 = 8 persoane;
– 1 cameră poate dispune de un pat suplimentar de o persoană lângă patul matrimonial => 3 persoane;
– cea de-a 4-a camera acomodează 2 persoane într-un pat matrimonial => 2 persoane.
Fiecare cameră are intrare individuală și împreună compun în mod simbolic cele patru elemente fundamentale ale Universului: pământ, apă, foc și aer.
În perioada martie – noiembrie mai sunt disponibile încă 2 camere în căsuța tradițională din spatele grădinii, Căsuța cu Măr, aceasta poate acomoda înca 4 persone în cele 2 camere cu intrări individuale.
Prețurile pentru o noapte de cazare la Pensiunea Joyard pornesc de la 415 lei.
Dacă rezervi minim două nopți de cazare în timpul săptămânii beneficiezi la alegere de 25% discount sau de încă 1 noapte de cazare, cadou din partea gazdelor.

Alte informații utile:
– este o locație child friendly;
– acceptă plata cu card de vacanță Sodexo, Edenred si Up Romania;
– se oferă factură fiscală;
– plata cu cardul nu este posibilă, dar se poate achita prin transfer bancar în baza facturii fiscale;
– există camere mari de familie;
– check-in de la 16:00 la 21:00;
– check-out de la 08:00 la 12:00;
– camerele se închiriază pentru minim 2 nopți de cazare;
– tarifele nu includ nici o masă;
– la cerere se poate asigura oricare dintre mese – contra cost;
– ciubărul nu este inclus în preț și poate fi rezervat cu prețuri începând de la 270 lei;
– pensiunea dispune de locuri de parcare în incintă;
– în caz că vrei să lucrezi remote, este bine să știi că internetul funcționează excelent;
– animalele de companie nu sunt acceptate.
Și pentru că excelența nu trece fără a fi remarcată, Pensiunea Joyard tocmai ce a fost nominalizată la Top Hotel Awards – categoria Guest House of the Year (Traditional). Dacă vrei să îi susții îi poți vota aici.

5. Date de contact Pensiunea Joyard
Site oficial: www.pensiunea.joyard.ro
E-mail: welcome@joyard.ro
Telefon: 0791.000.055
Rezervări pe Booking aici.
Fii la curent cu toate noutățile de la Pensiunea Joyard, îi poți urmări pe Instagram sau Facebook.

6. Cum ajungi la Pensiunea Joyard?
Locația se află pe str. Principală nr. 19 din satul Porumbacu de Sus, județul Sibiu (indicații Google Maps aici), la doar 38 km de orașul Sibiu și 115 km de orașul Brașov, undeva pe drumul dintre cele două orașe. Există asfalt până la locație, iar pensiunea dispune de o parcare generoasă, așa că nu trebuie să-ți faci nici o grijă dacă vii cu mașina.

7. Ce poți vizita în zonă?
Satul Porumbacu de Sus este un sat foarte pitoresc ce merită luat la pas. Vei descoperi o atmosferă foarte apropiată de cea pe care ți-o amintești din copilărie, cu ciurde de vaci și bivolițe care se întorc acasă seara de la păscut, cu oameni credincioși ce merg la biserică, cu ulițe pline cu case vechi cu o arhitectură aparte, cu priveliști faine către munții Făgăraș și un râu ce șerpuiește paralel cu satul. Petrece aici câteva zile pentru a te reconecta la tradiții și origini.



Castelul de lut Valea Zânelor – distanță 4 km – este unul dintre cele mai instagramabile locuri din România, ce te poartă către o lume de basm, cu zâne și prințese. Mai multe detalii am scris aici.

Povestea calendarului – distanță 4km – este situat chiar vizavi de Castelul de lut și este de neratat pentru familiile cu copii. Aceștia vor descoperi căsuțe desprinse din povești și vor putea participa la diverse ateliere de creație. Chiar și Moș Crăciun are o căsuță de vacanță aici.

Traseu turistic până la Cabana Negoiu – distanță aprox. 10 km până în punctul din care începe poteca. Este un traseu frumos ce te va conduse către o cascadă superbă, iar apoi către Cabana Negoiu, un loc în care peisajele te vor fermeca. Detalii traseu aici.

Brambura Park – distanță 21 km – este un loc care sfidează gravitația, pentru că acolo totul este cu susul în jos, fiind astfel un loc tare îndrăgit de cei mici. Mai multe detalii aici.

Abația cisterciană – distanță 20 km – este unica mănăstire cisterciană din România, o adevărată comoară arhitecturală. Mai multe detalii aici.

Ferma de cerbi și ciute – distanță 27 km – aici vei avea parte de o experiență unică, și anume, ciutele îți vor mânca la propriu din palmă. Detalii aici.

Echitație pe Valea Avrigului – Pensiunea Ghiocelul oferă cursuri de călărie, drumeții cu caii sau plimbări cu trăsura trasă de cai.

Traseu turistic până la Cabana Valea Sâmbetei – distanță aprox. 43 km până în punctul din care începe traseul. Valea Sâmbetei este recunoscută în mod special pentru brândușele de primăvară, moment în care mii de turiști străbat această potecă, dar și pentru peisajul oferit de Fereastra Mare și renumitul Colț Bălăceni, denumit și Matterhorn-ul Romaniei. Detalii traseu aici.

Palatul Brukenthal – distanță 14 km – este un alt obiectiv turistic pe care nu trebuie să-l ratezi. Noi l-am vizitat toamna și am prins festivalul toamna barocă, însă primăvara, în intervalul 12 aprilie – 30 iunie, are loc Târgul de flori, care este și mai spectaculos. Mai multe detalii despre Palatul Brukenthal aici.

Orașul Sibiu – distanță 38 km – este unul dintre cele mai frumoase și apreciate orașe din România. Aici am scris un top cu 20 de obiective turistice de vizitat în Sibiu.

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii.
Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.
Alege Pensiunea Joyard pentru un sejur de neuitat și împărtășește experiența cu noi pe Instagram!
Folosește #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu.