Salut și bine ai revenit pe blogul meu de călătorii. În acest articol am să-ți povestesc despre un traseu extrem de ușor din Munții Piatra Craiului, ce pornește din Satul Peștera și ajunge în Șaua Joaca.
O drumeție perfectă pentru inițiere în ale traseelor pe munte, ce îți va oferi niște peisaje uluitoare și care poate fi parcursă alături de prieteni sau familia extinsă.
1. De unde începe traseul spre Șaua Joaca?
Există numeroase trasee în Piatra Craiului, unele mai ușoare, altele mai grele. De data aceasta noi am ales să facem o plimbare scurtă și relaxantă, însoțiți de câțiva prieteni, și să parcurgem doar o porțiune din traseul ce pornește din satul Peștera și duce spre vârful La Om, mai exact am mers doar până în punctul de belvedere din Șaua Joaca.
Satul Peștera este unul dintre cele mai frumoase sate din România, situat la aprox. 1200 m altitudine, oferind vederi spectaculoase către munții Piatra Craiului și Bucegi. Dacă nu ai mai fost până acum aici, îți recomand să începi cu acest traseu ecoturistic https://instatravel.ro/traseu-satul-pestera-judetul-brasov-21/ sau cu acesta https://instatravel.ro/satul-magura/.
Ca să ajungi în Peștera, venind dinspre Râșnov – Bran, în localitatea Moieciu de Jos, trebuie să faci dreapta și să continui încă 8,5 km pe un drum asfaltat, până în dreptul pensiunii Nobillis – Carpathian Residence, unde poți parca.
2. Detalii traseu sat Peștera - Șaua Joaca
Este un traseu foarte ușor, dar tot traseu este și se impune un minim de echipament, în mod special bocanci. Când am fost noi încă mai erau porțiuni din drum acoperite de zăpadă, pe alocuri și cu gheață. Vara poate fi făcut și în adidași de trekking.
Detalii tehnice
Marcaj: Cruce roșie
Lungime: aprox. 7 km (dus-întors)
Durată: estimat 2-3 ore (dus-întors) + 1 oră pauze foto & popas în șa
Dificultate: ușor
Diferență de nivel: aprox. 250 m
Sezon: tot timpul
3. Impresii de drumeție
Ne-am adunat în jurul orei 10:00, în față la Nobillis – Carpathian Residence, într-o zi foarte călduroasă și senină de primăvară. Peisajul este deosebit de frumos încă de la începutul traseului, mai ales că atât Munții Bucegi, cât și Piatra Craiului, sunt încă acoperiți pe creste cu multă zăpadă.
Am studiat harta cu traseele montane prezentă chiar lângă parcare și am luat-o ușor la pas în direcția Casei Folea, prin spatele pensiunii Nobillis. Am admirat de sus acest sat pitoresc, am drăgălit niște oițe și vreo două pisicuțe și îndată am trecut de Casa Folea și am găsit primele indicatoare și marcajul cruce roșie.
Am continuat în urcare, șerpuind pe un drum foarte lat, prin pădure. Așa cum spuneam am găsit pe alocuri și straturi de zăpadă cu un pic de gheață, ce a fost un pic problematică pentru cei care nu aveau încălțările potrivite, dar cu grijă și atenție și folosind bețele de trekking totul a fost în regulă.
La prima poieniță am găsit primele brândușe și am făcut un popas destul de lung pentru a admira Creasta Pietrei Craiului care începea să se întrezărească printre brazii înalți și falnici.
De acolo mai este foarte puțin până în Șaua Joaca, vei merge tot înainte și îți vei da seama că ai ajuns în ea când peisajul și frumusețea munților te va cuprinde. Noi ne-am oprit chiar aici, la răscrucea de trasee, unde banda roșie se intersectează cu crucea roșie pe care am venit. Ne-am urcat un pic și pe Dealul Popii pentru a vedea panorama mai bine de sus.
Dacă ești o fire mai sportivă și ai echipamentul potrivit, de aici poți continua către: La Table – Refugiul Grind – vârful La Om .
O altă variantă este să te întorci în Peștera pe un traseu mai lung și foarte spectaculos, dar care nu ajunge pe creste astfel: Șaua Joaca – La Table – Cheile Pisicii – Prăpăstiile Zărneștiului – Măgura – Peștera.
O altă opțiune de circuit, dar mai scurt, este: Șaua Joaca – La Table – Poiana Vlădușca – Pădurea Înaltă, iar de acolo dreapta pe marcaj triunghi galben care te va scoate exact la Casa Folea.
Noi ne-am întors tot pe unde am și urcat, după un popas lung în care ne-am tolănit la soare și am admirat frumusețea peisajelor.
În concluzie a fost un traseu ușor, potrivit pentru pesoanele de toate vârstele, acesta fiind și locul ideal pentru inițiere în drumeții montane.
4. Video dronă
Dacă mi-a scăpat ceva sau nu am reușit să descriu prea bine în cuvinte, te invit să vizionezi și clipul de mai jos, iar dacă ți-a plăcut nu uita să te abonezi la canalul nostru de YouTube.
5. Tarif de vizitare Parcul Național Piatra Craiului
Pentru a vizita acest parc național va trebui să achiți o taxă de 10 lei/ persoană din mai până în octombrie. Aici găsești toate detaliile despre modalitățile de plată.
Taxa poate fi achitată la taxatoarele din Zărnești, la rangeri sau online pe site-ul pcrai.ro
6. Echipament necesar pentru această drumeție
Ai nevoie de bocanci cu aderență bună și bețe de trekking. Nu uita să te îmbraci în straturi, vei trece atât prin zone umbrite unde este mai rece, dar și prin zone de poiană cu mult soare.
Dacă ajungi pe aici iarna, atunci trebuie să te echipezi mai serios, citește acest articol: https://instatravel.ro/cum-te-imbraci-iarna-pe-munte/
7. Ce mai poți face în zonă?
Încearcă și acest traseu din satele Peștera și Măgura sau continuă vacanța ta spre Cheile Zărneștiului, Cabana Curmătura, Poiana Mărului, Șirnea, Șinca Veche, Dâmbovicioara, Fundata, Fundățica, orașul Brașov sau spre alte destinații de vis din județul Brașov: https://instatravel.ro/obiective-turistice-judetul-brasov/
8. Unde te cazezi în zonă?
The Barn Șirnea
The Barn sau șura din povești, cum îi spun eu, este situată în satul vecin din Șirnea și poate găzdui până la 4 persoane într-un spațiu open space. Dispune de toate facilitățile moderne cum ar fi: încălzire în pardoseală, bucătărie echipată complet, toaletă ultra moderna, iar în plus designul este parcă desprins din reviste.
Dacă vrei să afli mai multe despre această cazare te invit să citești articolul pe care i l-am dedicat în rubrica noastră de cazări deosebite https://instatravel.ro/the-barn-sirnea/.
Rezervă The Barn Șirnea pe Booking aici.
Cabana 365
Cabana 365 este situată în Moieciu de Jos, este o căbănuță de tip A-frame, cu o vedere spectaculoasă spre munții Piatra Craiului, Bucegi și spre satele Peștera și Măgura.
Natura, geamurile mari, lumina naturală, lumânările, șemineul, soba de teracotă, texturile naturale, păturicile pufoase, colțișorul de citit, băuturile calde, toate aceste lucruri creează o atmosferă nordică, care se spune că ar fi secretul fericirii.
Mai multe detalii despre Cabana 365 am scris în acest articol: https://instatravel.ro/cabana-365-moieciu-de-jos/.
Rezervă Cabana 365 pe Booking aici.
Măgura little chalet
Măgura little chalet este o cabană situată într-o zonă liniștită, între munți, departe de gălăgia orașului, în satul Măgura. Vei decoperi un loc magic, iar ca să ajungi la el va trebui să mergi pe jos 250 m.
Cabana dispune de 3 dormitoare, 3 băi și o bucătărie complet echipată. Din cabană vei avea o vedere deosebită către munți.
Rezervă Măgura little chalet pe Booking aici.
Nobillis - Carpathian Residence
Așezat la o altitudine de 1200 de m, în satul Peștera, departe de zgomotul zonelor turistice supra-aglomerate, Nobillis – Carpathian Residence este locul ideal pentru vacanța ta.
Într-un peisaj care îți trezește simțurile și îți oferă acces la un cadru natural foarte bine conservat (Parcul Național Piatra Craiului și satele Peștera, Măgura, Șirnea, Ciocanu), Nobillis promite experiența traiului la munte, aproape de nori, într-un design-hotel modern, cu servicii de înaltă calitate. Aici vei găsi un restaurant, sală de ședințe, o curte generoasă, zonă de SPA și un lounge la parter cu șemineu.
Rezervă o cameră pe Booking aici.
Pensiunea Mosorel
Mosorel se află în satul Măgura, situat lângă satul Peștera și este una dintre cele mai frumoase locații din Transilvania datorită poziției sale și a oamenilor minunați care trăiesc aici.
Camerele sunt dotate fiecare cu baie și balcon, iar amenajarea interioară se inspiră din interiorul casei tradiționale cu pereții alb văruiți și mobilierul pictat.
Rezervă o cameră pe Booking aici.
Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii.
Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.
Parcurge traseul până în Șaua Joaca și împărtășește experiența cu noi pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu.