Cum te îmbraci iarna pe munte? Ghid pentru 2023

Iarna – momentul acela din an în care ninge cu fulgi mari și toate peisajele montane devin din ce în ce mai spectaculoase, atât de spectaculoase că-ți fac poftă să o iei la pas să te bucuri și tu de omătul pufos, de aerul curat și rece, de brazii încărcați și de priveliștile de la înălțimi. 

Aproape că-ți vine să ieși chiar acum pe ușă și să pleci într-o drumeție, nu-i așa?! Dar știi cum trebuie să te îmbraci corect iarna pe munte? Dacă ai nedumeriri, m-am gândit să îți răspund eu la întrebări.

Cum te îmbraci iarna pe munte?
Cum te îmbraci iarna pe munte?

Cum te îmbraci iarna pe munte?

În cele ce urmează vei descoperi toate sfaturile mele cu privire la ținuta potrivită pentru drumețiile de iarnă cu grad de dificultate ușor și mediu.

Cum te îmbraci iarna pe munte?
Cum te îmbraci iarna pe munte?

1. Îmbrăcămintea în straturi

Este foarte important să îți alegi hainele potrivite când pleci într-o drumeție, cu atât mai mult iarna. Eu sunt o persoană friguroasă și din acest motiv la început exageram când îmi selectam hainele cu care plecam pe munte, îmi luam lucruri prea groase și din materiale nepotrivite, iar pe traseu transpiram foarte rău, apoi mi se făcea frig pentru că aveam hainele ude și tot așa.

Acum îmi este foarte clar, pe munte este necesară îmbrăcămintea în straturi, iar țesăturile din bumbac au dispărut din echipamentul meu de sport. Îmbrăcămintea în straturi presupune să te îmbraci precum o ceapă, adică în mai multe rânduri de haine compacte, așa cum voi detalia mai jos.

1.1. Stratul de bază - First Layer

Acest strat este compus în partea superioară din: bluză termică, iar în partea inferioară din colanți termici și șosete. Ar fi bine ca și lenjeria intimă să fie tot din țesături sintetice.

În funcție de tipul pantalonilor din stratul intermediar și de prognoza meteo, colanții pot fi dispensabili sau pot fi înlocuiți cu o pereche de dresuri subțiri, însă de cele mai multe ori mie îmi sunt suficienți doar pantalonii softshell (dacă vântul bate moderat și temperatură nu este mai scăzută de -10 grade Celsius).

P.S. Pune în rucsac o bluză și o pereche de șosete de schimb.

Stratul de bază - First Layer
Stratul de bază - First Layer

Este important ca toate hainele din acest strat să fie din materiale potrivite pentru trekking – cu uscare rapidă, adică din Poliamidă sau Poliester și doar dacă nu transpiri foarte rău poți alege lâna de Merinos

Pe testate eu am avut de mai multe ori pe mine bluză din bumbac, la urcare am transpirat foarte rău, iar apoi în golul alpin și la coborâre mi-a fost foarte frig pentru că era udă și nu se usca, deci oricât aș detesta poliesterul sau poliamida, pe munte este necesar acest compromis. 

Din punctul meu de vedere la această categorie nu contează foarte mult brandul, ceva profesional ar fi Salewa, dar sunt potrivite și produsele din gama primul preț tehnic de la Decathlon cu prețuri începând de la 24 de lei.

1.2. Stratul intermediar - Mid Layer

Stratul intermediar sau așa zisul Mid Layer este compus dintr-un polar (fleece) sau o jachetă ușoară softshell și pantaloni tot softshell. 

De cele mai multe ori la urcare eu îmi iau doar cele 2 straturi: bluza termică + geaca și pantalonii softshell (fără colanți), uneori îmi este puțin cald chiar și așa. 

Stratul intermediar - Mid Layer
Stratul intermediar - Mid Layer

În materie de polare (fleece) găsești oferte foarte bune la Decathlon și la brandurile Trespass și Geo Norway. Dacă vrei ceva mai profesional poți opta pentru Columbia, Napapijri sau Northfinder. Pentru gecile softshell aș alege cam aceleași branduri, vezi sugestiile mele aici, la fel și pentru pantaloni sugestii aici.  

1.3. Stratul exterior - Exterior Layer

Stratul exterior este foarte important pentru că el va fi responsabil să te protejeze de vânt și de precipitații. Se recomandă o jachetă hardshell, nu foarte groasă, respirabilă, cu glugă și foarte important – impermeabilă. Gore-tex-ul este unul dintre materialele cele mai recomandate.

O vei purta în golul alpin, la coborâre și la urcare pe viscol, aceasta păstrează căldura în interior și împiedică vântul și frigul să pătrundă.

Stratul exterior - Exterior Layer
Stratul exterior - Exterior Layer

Începând cu acest strat trebuie să acorzi mai multă atenție materialelor și brandurilor, iar dacă alegi produse SH asigură-te că nu sunt prea uzate, materialul trebuie să fie ușor rigid – cu cât este spălat mai des își va pierde din proprietăți și riscul ca apa sau vântul să pătrundă prin material este mare. 

Pentru acest strat brandul Quechua oferă câteva opțiuni la prețuri accesibile, însă eu prefer produsele de la The North Face, Jack Wolfskin, Billabong, Fundango și cireașa de pe tort Salewa.

Nu se recomandă să îți iei pantalonii de schi/snowboard pentru că acel tip de pantalon este rigid și nu îți permite mobilitate în mișcările de hiking. 

Se mai practică purtarea suprapantalonilor, dar pentru mine ar fi prea mult și cei softshell și suprapantalonii, ar putea funcționa colanți + suprapantaloni. 

Stratul exterior - Exterior Layer
Stratul exterior - Exterior Layer

Tot aici includem și mânușile, fesul și bandana sau cagula, și să nu uităm de ochelarii de zăpadă.

Eu prefer mânușile din polar pentru că sunt mult mai flexibile, dar dacă vrei să te joci și prin zăpadă ai nevoie de unele impermeabile. În zilele cu soare sau cu temperaturi mai prietenoase o bandană îți poate fi suficientă, iar în zilele mai friguroase vei trage bandana peste nas și îți vei pune căciula sau mai simplu poți folosi direct o cagulă.

Stratul exterior - Exterior Layer
Stratul exterior - Exterior Layer
Tipuri de purtare a bandanei
Tipuri de purtare a bandanei

1.4. Stratul termic

Acest strat este necesar doar la temperaturi foarte scăzute, pentru că vorbim de geci cu puf și pene în care te vei încălzi foarte tare altfel.

Așadar dacă traseul pe care îți propui să-l faci este destul de plat cu o diferență de nivel mică sau se anunță vânt puternic ori temperaturi sub -15 grade celsius, atunci trebuie să ai în vedere să îți iei o geacă cu puf. Aceasta izolează mult mai bine decât cea despre care am vorbit la stratul exterior. 

Puful de gâscă izolează mai bine decât cel de rață sau decât puful sintetic. Este important să aibă un procent mai mare de puf și mai mic de pană, iar gradul de umplere să fie destul de mare.

Totuși este o problemă la gecile cu puf, acestea nu sunt suficient de impermeabile și se udă destul de ușor, iar puful odată udat se va mai usca abia acasă pe calorifer sau în uscătorul de rufe. 

Eu îți recomand în schimb să rămâi cu geaca de la stratul exterior pe care o vei folosi cel mai frecvent și pentru stratul termic să îți iei doar o vestă cu puf, pe care o vei purta sub geaca exterioară, astfel îți va ține foarte bine de cald, fără să se ude, dar alegerea este subiectivă.

Stratul termic
Stratul termic

2. Bocancii pentru drumeții pe zăpadă și accesorii

Din punctul meu de vedere bocancii sunt extrem de importanți când vine vorba de o drumeție de iarnă și va trebui să le acorzi cea mai mare atenție din tot echipamentul. Degeaba ai cele mai profesionale haine pe tine dacă ai picioarele sloi, ude sau mai rău – aluneci și te accidentezi. 

Organismul nostru pierde aproximativ 40% din căldura corporală prin extremități, iar în timpul unei drumeții pe zăpadă picioarele sunt cele mai expuse, deci este necesar să porți bocanci impermeabili, special concepuți pentru sezonul de iarnă, cu talpă ce permite o aderență excelentă pe suprafețe instabile și sistem de prindere ce asigură fixare optimă pe picior.

Când îți alegi modelul bocancilor de iarnă, ține cont că aceștia trebuie să aibă o talpă rigidă pentru a nu se îndoi foarte mult, prevenind astfel alunecarea. Alege bocancii cu talpă Vibram, Ice Grip, Contagrip, etc. De altfel, tot bocancul trebuie să fie mai rigid, astfel îți va proteja foarte bine glezna, în plus vei avea o stabilitate mult mai bună. 

Un alt aspect important în alegerea bocancilor este membrana, cea care este răspunzătoare pentru eliminarea umezelii și pentru prevenirea pătrunderii apei, sunt recomandate membranele GORE-TEX sau Sympatex, etc. 

În materie de bocanci recomand brandurile Salomon, SalewaLa Sportiva, Columbia, Mammut, Jack Wolfskin, Merrell sau alte branduri renumite. Cei de la Decathlon nu au cea mai grozavă talpă, totuși dacă bugetul nu îți permite mai bine cei de la Quechua decât unii de brand second hand.

vesta cu puf dimensiuni
Vestă cu puf dimensiuni = 165 g
Bocancii de drumeții pe zăpadă
Bocanci și accesorii pentru drumeții pe zăpadă

În funcție de traseul pe care ți-l alegi, poți atașa la bocancii tăi și niște colțari sau doar niște antiderapante de zăpade, pentru a fi compatibili bocancii pe care îi alegi trebuie să aibă marginile întărite. 

Înălțimea bocancului nu trebuie să te preocupe foarte mult, deoarece vei veni în completare cu parazăpezi atunci când va trebui să mergi printr-un strat mare de zăpadă.

Ultimul aspect de luat în considerare este alegerea măsurii potrivite. Eu de multe ori am tendința de a-mi alege încăltările prea fixe, lucru care este deranjant pe un traseu, iar Adi este fix opusul meu, își alege încălțările puțin mai largi decât ar trebui, lucru care iar nu este ok. Mărimea potrivită este aceea care nu te strânge, dar nici nu îți lasă piciorul să joace prea mult în interior. 

Poți face următorul exercițiu: pune piciorul pe o foaie de hartie și desenează-ți conturul tălpii, iar apoi măsoară cu o riglă distanța de la călcâi la degetul mare și adaugă 1 cm – aceasta ar trebui să fie lungimea tălpicului din interiorul bocancului, astfel nu te va strânge și îți va permite să îți iei și o șosetă puțin mai groasă.

Rachetele de zăpadă sunt alte accesorii necesare în unele situații, acestea sunt necesare dacă mergi pe gheață sau pe un strat mare de zăpadă astfel încât nu vei mai intra în zăpadă până la genunchi, ci doar până la gleznă, efortul depus fiind mult mai mic. Pentru moment noi nu le-am adăugat în echipamentul nostru, deoarece până acum am ales ture foarte ușoare, însă sperăm ca la anul să avansăm puțin și probabil le vom achiziționa și noi. 

iarna pe munte
Cum te îmbraci iarna pe munte?

Știu că sunt multe informații, dar dacă ai ajuns să citești acest articol înseamnă că deja te-a prins microbul drumețiilor pe munte și este mai simplu să-ți iei produsele potrivite de la început. 

De asemenea nu este musai să-ți iei tot echipamentul din prima, începe cu bocancii și stratul exterior, iar pentru restul până îți vei completa echipamentul caută ceva cât mai similar în garderoba ta. Fă o vizită și pe la second hand sunt șanse să găsești haine noi, dar fără etichetă.

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.

Parcurge o drumeție de iarnă și să împărtășește experiența cu noi pe Instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag @alinalicuriceanu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top