Traseu Vârful Omu: Piatra Arsă – Babele – Cabana Omu

Dacă nu ai urcat niciodată pe vârful Omu și ai un nivel de începător ai nimerit în locul potrivit. În acest articol vei găsi toate detaliile de care ai nevoie pentru a-ți organiza acest traseu.

Îmi doream de foarte mult timp să urc pe Vârful Omu, dar de fiecare dată vremea ne-a stricat planurile. De data aceasta nu a fost ceva organizat, era vineri seară și căutam activități de weekend. Dintr-o glumă ne-a venit ideea să urcăm pe Vârful Omu, prognoza meteo anunța soare toată ziua, vânt slab și fără șanse de precipitații.

Fără să mai stăm pe gânduri am pregătit repede rucsacul de treking  și echipamentul de drumeție și am început să căutăm variante de trasee. 

Vârful Omu
Bușteni
Bușteni ©instatravel.ro
transbucegi
TransBucegi ©instatravel.ro

Unde se află și cum ajungi pe Vârful Omu?

Vârful Omu se află la o altitudine de 2514 m, în Munții Bucegi – Carpații Meridionali. Este clasat pe locul 6 în lista vârfurilor muntoase din România după înălțime.

Pe Vârful Omu se află Cabana Omu, la altitudinea de 2505 m, precum și Stația meteorologică Vârful Omu, care poate fi considerată locul cel mai înalt din România populat permanent.

Trasee montane spre Vârful Omu

1. Curmătura Vârfului cu Dor – Cabana Piatra Arsă (1950 m) – Cabana Babele (2200 m) – Cabana Omul (2505 m) Marcaj: bandă galbenă. Durata: 4 ore.

2. Poiana Văii Cerbului – Valea Cerbului – Vârful Omu. Marcaj: bandă galbenă. Durata: 5 ore. Traseul nu este recomandat iarna.

3. La Prepeleac (1750 m) – Creasta Bucşoiului Mare – Vârful Bucşoiul (2492) – Vârful Omu (2505) (Poteca Friedrich Deubel) Marcaj: bandă roşie: Durata: 3 ore. Interzis iarna.

4. Râşnov – Mălăieşti (1720 m) – Vârful Omu. Marcaj: bandă albastră. Durata: 8 ore. Până la cabana Mălăieşti se fac circa cinci ore.

5. Bran – Valea Gaura – Cabana Omu. Marcaj: cruce roşie. Durata: 3 ore. Iarna traseul este periculos şi dificil.

Harta Trasee Varful Omu
Harta Trasee montane Varful Omu

TRASEU PROPUS: Cabana Piatra Arsă (1950 m) – Cabana Babele (2200 m) – Cabana Omu (2505 m)

Marcaj: bandă galbenă.

Diferență de nivel: 555 m.

Durata: 3-4 ore / sens (aproximativ 8 ore dus-întors, cu multe pauze de relaxare noi am făcut în total 10 ore).

Traseu Vârful Omu

Am ales primul traseu, bandă galbenă, dar l-am scurtat puțin, am mers cu mașina via Sinaia – TransBucegi – Complex Piatra Arsă. 

Drumul este într-o stare extrem de bună, doar ultima porțiune nu este asfaltată, dar se poate parcurge cu o mașină normală sau poți parca chiar unde se termină asfaltul. 

O altă variantă pentru acest traseu ar mai fi să urci cu telecabina până la Babele și mai scutești încă 1 oră de mers/sens. În acest caz poți veni și cu trenul până la Bușteni și de acolo iei telecabina. 

Cu mașina poți ajunge și la cealaltă telecabină care urcă până la Babele, care nu este așa aglomerată. Trebuie să mergi până în apropierea hotelului Peștera, drumul este accesibil oricărui autovehicul, chiar dacă sunt porțiuni neasfaltate.

Tarife Telecabina Bușteni – Babele: 75 lei/sens/ adult, respectiv 40 lei/sens/copil sau 140 lei/tur-retur/adult, respectiv 70 lei/tur-retur/copil. 

Program Telecabina Bușteni – Babele: Luni-Duminică:  prima urcare se face la ora 08:00 (excepție marțea când telecabina este programată pentru revizie și prima urcare se face la ora 10:30), ultima urcare 16:00, ultima coborare 18:00.

Tarife Telecabina Peștera –  Babele: 60 lei/sens/ adult, respectiv 30 lei/sens/copil sau 110 lei/tur-retur/adult, respectiv 50 lei/tur-retur/copil.

Program Telecabina Peștera – Babele: Luni-Duminică:  prima urcare se face la ora 08:45 (excepție marțea când telecabina este programată pentru revizie și prima urcare se face la ora 10: 30), ultima urcare 16:30, ultima coborare 17: 00.

Mai multe detalii și tarife/program actualizat pe site-ul oficial.

De ce să alegi acest traseu montan?

Munţii Bucegi au născut de-a lungul timpul tot felul de legende, care mai de care mai interesante şi mai captivante pentru publicul cititor dar şi pentru amatorii de drumeţii. De la piramidele energetice la tuneluri secrete, sau „gura de rai”, zona de la Peştera Ialomicioarei unde corpul omenesc nu oboseşte, Bucegii au căpătat o aură de mister.

Platoul Bucegi este o oază de relaxare cu peisaje care îți taie răsuflare, plin de mister și povești, dar în același timp este locația perfectă pentru a te iniția în drumeții montane.

Spre Vârful Omu
©instatravel.ro

Masivul Bucegi este o cetate naturală prin complexitatea structurală și morfologică, cu vârfuri care depășesc 2500 de metri, abrupturi aproape verticale, masivitate și priveliști de o diversitate fără egal.

Vârful Omu, locul care ne-a făcut alpiniști pe toți, pentru că nu-i român care să nu fi calcat măcar o dată în jurul Sfinxului și al Babelor, are o înălțime incertă. Nu pentru că lucrează pitici din măruntaile pământului, ci pentru că modul de măsurare este diferit pentru unii și pentru alții.

Oficial Vârful Omu are 2.505 metri și este cel mai înalt vârf din Munții Bucegi. Există însă unii care socotesc și înălțimea bolovanului din vârf ceea ce ar duce înălțimea vârfului la 2.514 metri.

Diferența nu pare foarte mare, dar cei câțiva metri în plus, în clasamentul celor mai înalte vârfuri din România, ar muta Vârful Omu de pe locul 11, cel oficial, pe locul șase.

Prima parte a traseului spre Vârful Omu: Piatra Arsă - Cabana Babele

Marcaj: bandă galbenă Timp: 1-1½ ore

Primul tronson din traseul spre vârful Omu se întinde la Piatra Arsă până la Camana Babele. Acest traseu este recomandat tuturor, dar mai ales copiilor de toate vârstele, dar și celor care vor să se inițieze în drumeții montane.

Din spatele cabanei Piatra Arsă, 1950 m, trebuie să intri în curtea complexului caută marcajul bandă galbenă, care urcă uşor de-a lungul Platoului Jepilor Mari. După circa 15 min de la cabană, vei ajunge la o răscruce de drumuri, ține marcajul bandă galbenă.

Spre Vârful Omu
©instatravel.ro

De la bifurcaţia de mai sus, urmăm la stânga, drumul de căruţă, ieşind curând pe coama Babele-Jepi. Va urma o urcare continuă, dar lejeră, care ne conduce la cabana Babele (2200 m).

Traseu spre Varful Omu
©instatravel.ro

În imediata vecinătate a cabanei se află probabil cele mai vizitate obiective turistice din România: Babele și Sfinxul. Aici vom face prima pauză de masă și vom sta să admirăm aceste frumuseți și minunății naturale

Babele - Monument natural

Înfăţişarea aparte de babe se datorează zonei de munte, care este alcătuită din calcar și gresie, ce a fost roasă de intemperii și trecerea timpului. Oamenii de ştiință spun că apa, vântul, dar și înghețul și  dezgheţul au creat aceste două stânci care seamănă cu nişte babe cocoşate ce stau la şuetă.

Există, desigur, şi multe poveşti privind originea Babelor. Formele lor ciudate au dat naștere legendelor, care spun că acestea au avut rol de sanctuare dacice unde se aduceau jertfe zeilor. Desigur că legendele spun multe, dar un lucru este cert: frumuseţea rară a acestor monumente naturale.

Monumentul Babele a fost numit și „Altarele ciclopice din Caraiman”, fiind  consacrate Pământului şi Cerului, Soarelui şi Lunii, datorită apropierii lor de un alt monument natural – Sfinxul, care le păzeşte. 

Chiar dacă am accepta că Babele sunt stranii chipuri de piatră ce stau la barfă lângă Sfinx, sunt doar creaţia naturii și nu opera unor îndepărtați strămoși. Nu se ştie dacă au fost așa mereu ori omul a intervenit asupra lor, dându-le forma de azi. 

Babele
©instatravel.ro
Babele
©instatravel.ro

Sfinxul - Monument natural

Originea numelui Sfinxului este datorată asemănării sale cu un cap uman, mai exact cu Sfinxul Egiptean, formarea lui fiind datorată eroziunii eoliene (vântului).

Format dintr-un bloc mare de piatră ce a căpătat forma de astăzi într-un timp foarte îndelungat, Sfinxul din Bucegi, aflat pe platoul Bucegi, măsoară 8 metri în înălțime și 12 metri în lățime.

Folclorul urban spune că acest loc a fost centru energetic folosit pe vremuri de extratereștri, multe legende circulând prin părțile locului în acest sens. În imediata apropiere a Sfinxului se află o anume peșteră ce ar strânge mistere energetice deosebite. 

Aceste mistere energetice sunt atracția multor oameni pasionați de acest subiect. Alte zvonuri spun că tot aici ar exista o mină de uraniu, părăsită, ce nu mai este în funcțiune din al doilea război mondial.

Sfinx
Sfinxul din Bucegi ©instatravel.ro
Sfinxul din Bucegi
©instatravel.ro

A doua parte a traseului spre Vârful Omu: Cabana Babele - Cabana Omu

Marcaj: bandă galbenă Timp: 2 – 2½ ore

Continuăm traseul doar în urcare până la Cabana Omu. Peisajul este absolut superb, din păcate munții Bucegi nu sunt foarte fotogenici, însă realitatea îți garantez că îți va tăia răsuflarea, merită tot efortul depus.

De la Salvamont mai este doar puțin până când ne ies în zare Acele Morarului, spectaculoase așa cum le știm, loc bun de odihnă și relaxare.

Situate la extremitatea estică a Culmii Morarului, Acele Morarului, ocupă un loc de prim ordin între elementele alpine care fac mareția Bucegilor.

Acele MOrarului vazute din traseul spre varful Omu
Acele Morarului vazute din traseul spre varful Omu ©instatravel.ro

După o pauză bine meritată ne continuăm traseul pe buze de munte cum le numesc eu. De aici parcă panta a fost mai abruptă, poteca mai îngustă și am simțit urcarea mai bine.

După o lungă perioadă de lipsă de mișcare și efort am început să mă motivez ca să nu renunț, de-acum vedeam cabana, părea la o aruncătură de băț. Adevărul este că am mai făcut doar 1 oră, prin soare fierbinte și vânt prietenos.

Traseu Vârful Omu
©instatravel.ro
Traseu Vârful Omu
©instatravel.ro

De multe ori mă întreb ce caut eu pe munte?!

Răspunsul este simplu, îmi place liniștea, aerul, natura, dar mai ales îmi place să mă redescopăr pe mine, să îmi pun la încercare limitele, să îmi ascult gândurile și mai ales să îmi înving fricile, pentru că da, îmi este frică de urs, de câinii de la stână, de prăpăstii, etc.

Cum să nu adori aceste peisaje mirobolante?

Traseu Vârful Omu
©instatravel.ro
Traseu Vârful Omu
©instatravel.ro

Pregătirea mea fizică este aproape inexistentă, deoarece am un job de birou care de multe ori îmi ocupă mai mult de 8 ore/zi, dar cu o abordare potrivită poți cuceri orice vârf, trebuie doar să îți dorești și să te cunoști tu pe tine, să știi cât ești capabil să mergi și cât efort poți să depui cu tot cu „prelungiri”.

Traseu Vârful Omu
©instatravel.ro
Traseu Vârful Omu
©instatravel.ro

Se spune că acest traseu este unul foarte ușor, întradevăr așa este, ușor din punct de vedere al pericolului, pentru că nu trebuie să mergi pe margini de prăpăstii, pe lanțuri, etc.

Este accesibil chiar și pentru copii, dar la finalul turei aplicația mie mi-a arătat 24 de km și eu eram frântă, dar mai avem până acolo, abia am ajuns la obiectivul nostru propus pentru astăzi. Vă prezint Cabana și Vârful Omu în toată splendoarea lor.

Cabana și Vârful Omu

Traseu Vârful Omu
Cabana Omu 2507 m ©instatravel.ro
Traseu Vârful Omu
Vârful Omu 2514 m ©instatravel.ro
Cabana Vârful Omu
©instatravel.ro

Vederi de pe Vârful Omu

Traseu Vârful Omu
©instatravel.ro
Traseu Vârful Omu
©instatravel.ro
Traseu Vârful Omu
©instatravel.ro

Vârful Bucura (Ocolit)

Puțini sunt cei care știu că Vârful Omu are un frate geaman cu doar doi metri mai mic decât el. Vârful Bucura (cunoscut și sub denumirea de Vârful Bucura Dumbravă sau Vârful Ocolit) este al doilea vârf ca înălțime din masivul Bucegi cu 2503 m. Se găsește la mică distanță de vârful Omu și Cabana Omu.

Deși este printre puținele vârfuri din România ce depașesc înălțimea de 2500 m, este mai puțin cunoscut, “eclipsat” probabil de mult mai celebrul său vecin, vârful Omu. 

Varful Ocolitu
Vârful Ocolit ©instatravel.ro
vf ocolitu
©instatravel.ro
Traseu Vârful Omu
©instatravel.ro
Traseu Vârful Omu
Sfârșitul turei pe Vârful Omu ©instatravel.ro

Tarif de vizitare

Taxa de vizitare a Parcului Natural Bucegi este de 10 lei/pers., pe care am achitat-o chiar în parcare la Piatra Arsă.

Video dronă 4k: Traseu Vârful Omu: Piatra Arsă – Babele – Cabana Omu – Vârful Ocolit

A fost un traseu extraordinar, de pe traseu și de pe vârf am văzut Piatra Craiului, Munții Făgăraș, Postăvaru, Ciucașul, munții Baiului, Lacul Bolboci, Azuga, Sinaia, și un pic din Râșnov, atât de la înălțime am fost!

Îți las și clipul video filmat cu drona de pe acest traseu, nu uita să te abonezi și la canalul nostru de YOUTUBE. 

Ce trebuie să știi și de ce echipament ai nevoie să urci la Vârful Omu?

– Toate sursele de apă de pe traseu erau secate, apă se găsește doar la cabană. (8 lei sticla de 500ml).

– Traseul se desfășoară doar pe platou, nu este umbră deloc. Ai nevoie de o pereche de ochelari de soare și cremă de față care să te protejeze atât împotriva soarelui, cât și împotriva vântului.

Eu am descoperit această cremă de față de la Gerovital, creată special pentru drumețiile pe munte și am fost singura care nu m-am prăjit pe față, deși ceilalți au folosit creme cu spf 50. Ți-o poți comanda direct de pe site-ul lor, de aici. 

– Este un traseu foarte accesibil, dar tot ai nevoie de încălțări adecvate, eu folosesc această pereche de bocanci de la Decathlon, sunt super încântată de ei pentru că în jurul gleznei au o bandă fără întăritură ca la bocancii clasici, astfel că nu sunt rigizi și nu mă bat niciodată, vezi modelul aici.

– Mie nu-mi lipsesc niciodată din bagajul de drumeție bețele trekking, fluier, sprayul de urs, folie de supraviețuire, frontală și un kit de prim ajutor.

Traseu Vârful Omu
Avem aprope 200 de km parcurși împreună

Unde ne-am cazat?

Hotel Peștera

Hotelul Peştera este situat în Moroeni, la o altitudine de 1.600 de metri, pe Platoul Bucegi, la doar 300 de metri de traseele pentru drumeţii şi telecabine. Hotelul oferă o piscină, o saună şi o cadă cu hidromasaj. Fă-ți o rezervare aici.

hotel pestera
cazare

Alte hoteluri în zona Bușteni

Hotel Belmont

Situat în Sinaia, Hotelul Belmont are un restaurant, bar, centru de fitness și parcare privată gratuită. Oaspeții au la dispoziție un club pentru copii. Hotelul are o piscină interioară, centru spa, club de noapte. 

Rezervă o cameră pe Booking aici.

cazare

Hotel Carpathia

Situat central în staţiunea montană Sinaia, hotelul de 4 stele Carpathia oferă acces gratuit la un centru spa cu 2 saune, piscină interioară şi cadă cu hidromasaj. Accesul la internet WiFi este gratuit în întreaga proprietate.

Rezervă o cameră pe Booking aici.

cazare

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.

Descoperă Vârful Omu și împărtășește experiența pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

Sursă documentare articol:

www.montaniarzi.ro
www. adevarul.ro

1 thoughts on “Traseu Vârful Omu: Piatra Arsă – Babele – Cabana Omu”

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top