The Barn – o cabană în care te poți deconecta cu adevărat

The Barn Șirnea
The Barn

Weekendul trecut am fost plecați prin satul Șirnea, din comuna Fundata. Aveam în plan să facem mai multe trasee, însă vremea nu a ținut cu noi, motiv pentru care, din cauza vântului și a ploii, am stat mai mult la cazare. Și nici că ne-a părut vreun pic rău, pentru că am ajuns într-un loc de poveste, despre care am să-ți povestesc în acest articol.

Cazarea se numește The Barn și este locația perfectă pentru o evadare de la agitația orașului și pentru a te reconecta cu natura. 

Cuprins

1. Impresii de călătorie - The Barn Șirnea

Luna februarie nu este o lună foarte promițătoare în ceea ce privește drumețiile sau călătoriile în general, mai ales acum că zăpada s-a cam topit. Totuși, așa cum mă știi deja, eu nu prea am stare să stau locului și găsesc tot timpul idei de călătorie, indiferent de anotimp sau de condițiile meteo. A fost nevoie doar de câteva căutări pe Booking și în câteva zile eram la The Barn.

Am ales această cazare datorită geamurilor mari cu vedere către munți. Proprietatea se află în primul sat turistic din România, Șirnea, ce aparține de comuna Fundata, județul Brașov. Din centrul satului am urmat un drum asfaltat ce șerpuiește pe o distanță de 1.1 km până sus de tot pe deal, iar printre casele răsfirate, pe strada principală la nr 43A, am găsit foarte ușor cabana mare de lemn și lângă ea șura din povești.

The Barn Șirnea
The Barn
The Barn Șirnea
The Barn

Ne-au întâmpinat chiar proprietarii, un cuplu cum rar mi-a fost dat să întâlnesc, foarte amabili, ospitalieri, modești și foarte prietenoși. Nu a durat nici 10 minute să ne împrietenim și să povestim despre tot ce-i poate trece omului prin cap.

Pe scurt, Irina și Alex sunt părinții unui adolescent de 14 ani, locuiesc în București, dar din pandemie stau mai mult prin Șirnea, satul care i-a adoptat cu brațele deschise și care acum le este a doua casă. Au avut curaj, au riscat, iar după 2 ani de muncă cel mai ambițios plan al lor este aproape finalizat. 

The Barn Șirnea
Irina și Alex

The Barn este un domeniu compus dintr-o șură din anii 50 – renovată complet și inclusă deja în circuitul turistic, iar aproape gata mai sunt o cabană din lemn și un un punct gastronomic. Cabana are trei dormitoare, fiecare cu baie proprie și balcon, un living generos și spații de relaxare. Restaurantul va fi cu specific tradițional românesc, în care preparatele vor fi gătite de cele mai iscusite gospodine din sat și folosind produse cu proveniență locală. 

Noi am tras un pic cu ochiul prin cabană și restaurant și pot să îți spun că va ieși ceva impresionant. Cea mai mare ambiție a proprietarilor a fost să integreze în aceste spații cât mai multe lucruri realizate handmade în România, astfel tot mobilierul este făcut pe comandă, lustrele din casa mare sunt realizate la Marginea, vesela este din lut, modelată de un artist ceramist, Marius, de la „Farfuria„, plus multe alte detalii.

Felicitări dragii noștri noi prieteni! Un vis devenit realitate pentru voi și un loc magic pentru noi, călătorii.

Meniu The Barn
Meniu The Barn
Lustră handmade din Casa Mare
Lustră handmade din Casa Mare
The Barn Șirnea

După ce am făcut un tur complet, ne-au poftit în șura în care aveam să ne petrecem următoarele zile. De cum am deschis ușa ne-am minunat de cât este de frumoasă această căsuță de poveste!

The Barn Șirnea
The Barn Șirnea
The Barn Șirnea

M-a cucerit pe loc spațiul open space, vederea către Munții Bucegi nu este obturată de nimic, oriunde te-ai fi aflat în căsuță (excepție toaleta). Am pășit nerăbdătoare să descopăr totul și am admirat fiecare detaliu.

Am apreciat foarte mult podeaua, inspirată din vremea de odinioară, pe când oamenii aveau pe jos lut, au folosit un microciment care reușește să pună în valoare tot design-ul casei, în plus șura are încălzire în pardoseală, este atât de plăcută senzația, un mic detaliu care contează enorm când analizezi gradul de confort.

The Barn Șirnea

Nimic nu este întâmplător ales, Irina și Alex și-au dorit să iasă un proiect special, care să se integreze perfect în acest cadru natural, așa că au lucrat cu un designer de interior, iar totul este aranjat cu armonie și echilibru.

Legătura dintre spațiul interior cu cel exterior creează o atmosferă atât de caldă, de liniștitoare, încât consider că această căbănuță este locul perfect în care te poți deconecta cu adevărat.

The Barn Șirnea
The Barn Șirnea
The Barn Șirnea

Ce poate fi mai hygge decât să privești către munți, în soba de teracotă să ardă focul, pe fundal să se audă muzică de la pick-up, iar lampa cu gaz să lumineze ușor încăperea? Gazdele au ghicit răspunsul și au adăugat câteva flori, câțiva ursuleți de pluș ce-ți vor scoate la iveală cu siguranță copilul interior, au umplut frigiderul cu bunătăți și au lăsat la copt o pâine, iar în fiecare colțișor au pus strategic câte o gustare și nu, nu au uitat nici de băuturi, cafea, ceai sau de jocurile de societate.

Eu am petrecut cel mai mult pe șezlongul orientat către munți, învelită cu pătura pufoasă croșetată cu ochiuri groase, am citit, am ascultat muzică, am stat de vorbă cu Adi, în timp ce admiram la nesfârșit spectacolul oferit de mama natură, cu munții încă pudrați cu zăpadă pe vârfuri și cu sunetul ploii pe fundal.

The Barn Șirnea
The Barn Șirnea
The Barn Șirnea
The Barn Șirnea

Aș putea vorbi la nesfârșit despre acest loc, parcă a fost creat exact pe sufletul meu, cum am zis nimic nu a fost ales întâmplător și totul se îmbină perfect. 

Până și toaleta este o poveste în sine, inspirată tot din natură, iar dormitorul nu mai spun. Cocoțat sus în șură ne aștepta un pat confortabil, învelit cu o lenjerie țesută cu motive tradiționale românești. Și da, se văd stelele din pat 🙂

Cu siguranță este una dintre cazările care mi-au rămas în suflet și pe care o recomand cu drag tuturor celor caută un colț de biniște și liniște.

The Barn Șirnea
The Barn Șirnea
The Barn Șirnea

2. Facilități The Barn

Primul impact pe care l-am avut a fost sentimentul că sunt acasă la un prieten sau o rudă, asta pentru că nu ne-a lipstit nimic. Am găsit totul la îndemână, de parcă mai fusesem aici cândva, iar spațiul era decorat cu personalitate, departe de spațiul impersonal pe care îl găsim în general la hotel.

The Barn Șirnea

Șura de la The Barn poate găzdui 4 persoane, într-un spațiu open space. Dormitorul este situat la etaj, într-un loft spațios și dispune de un pat matrimonial, iar alte două persoane se pot culcuși în canapeaua extensibilă de la parter.

Dormitor The Barn Șirnea

Livingul este foarte generos și decorat în cel mai frumos mod cu putință. 

The Barn Șirnea

Bucătăria este echipată complet, am avut la dispoziție frigider, mașină de spălat vase, plită pe inducție, expresor cu pastile și un Bialetti, mașină de făcut pâine, Airfryer, tacâmuri, veselă, oale, ustesile de gătit, condimente foarte variate, practic tot ce am avut nevoie în cele câteva zile petrecute acolo.

Am apreciat cafeaua foarte bună (oferită din partea casei) pe care am savurat-o pe terasă, într-un peisaj specific unui sat de munte, cu doar câteva raze de soare ce răzbeau prin ceața dimineții și într-un moment de liniște desăvârșit.

Bucătăria The Barn Șirnea

Baia este foarte cute, la fel ca și restul căsuței și este dotată cu chiuvetă, toaletă, cabină de duș, oglindă, prosoape și tot ce ai putea avea nevoie în materie de produse de igienă. Dacă ai uitat acasă deodorantul, spuma de curățare pentru față, periuțele sau pasta de dinți, gelul de duș, crema de mâini, spuma de ras pentru el, etc, cei de la The Barn s-au gândit la toate și au pus la dispoziția clienților cam tot ce ar putea avea un călător în bagaj.

Baia The Barn Șirnea

Spațiul exterior nu a fost nici el neglijat, căsuța are terasă proprie cu zonă pentru grătar, iar în curte oaspeții mai au la dispoziție un leagăn.

Pot să îți spun atât: șura este cu adevărat magică, iar dacă simți că ești în pragul unui bornout acesta este locul în care trebuie să vii. 

Ia-ți câteva zile de concediu, lasă-ți telefonul pe silent, descoperă satul și împrejurimile la pas, stai de vorbă cu oamenii pe care îi întâlnești, iar eu îți garantez că după doar câteva zile petrecute în această locație îți vei reveni miraculos.  

The Barn Șirnea
The Barn Șirnea

3. Video dronă & room tour în șura de la The Barn

Dacă mi-a scăpat ceva sau nu am reușit să descriu prea bine în cuvinte, te invit să vizionezi și clipul de mai jos:

4. Bine de știut

În curând în această locație va fi deschis punctul gastronomic, pe care nu vei vrea să-l ratezi dacă ajungi prin Șirnea. Accesul va fi permis și celor care nu sunt cazați la The Barn.

Restaurantul va aparține de cabana mare, oferind călătorilor o priveliște fabuloasă către munți și preparate delicioase, având la bază rețete tradiționale, făcute cu dragoste din produse locale, pregătite de cele mai pricepute gospodite din Șirnea. 

Această proprietate acceptă animale de companie, așa că cel mai bun prienten al tău este bine venit.

Semnalul GSM este foarte bun în zonă, nu am avut probleme cât am fost cazați, de asemenea există și acces wi-fi. Totuși eu îți recomand să te deconectezi de la tehnologie, în schimb poți admira la nesfârșit peisajele spectaculoase sau depăna povești cu cei dragi la gura sobei sau afară la foc.

Primul magazin se află la o distanță de 15 km, ar fi bine să ai strictul necesar la tine.

Check-in -ul se face între orele 16:00 și 00:00, iar check-out -ul între 08:00 și 13:00

Parcare privată – poți parca mașina în curtea proprietății, iar parcarea este gratuită.

5. Cum am ajuns la The Barn Șirnea?

The Barn Șirnea este un domeniu situat pe strada principală din satul Șirnea, județul Brașov, cocoțat pe un deal, la doar 1.1 km de centru satului, google maps sau waze te vor duce exact la destinație.

Drumul este asfaltat până acolo, excepție făcând ultimii 200 de m, dar care sunt accesibili oricărui tip de autevehicul.

Distanța de la Brașov la The Barn este de doar 40 de km, iar de la Sibiu sunt 157 km, în timp ce de la București vei face aprox. 200 de km – dacă alegi ruta prin Pitești  sau Comarnic – ori 169 de km dacă alegi varianta prin Târgoviște. Pentru a evita traficul eu îți recomand să eviți Comarnicul.

6. Date de contact The Barn Șirnea

📧thebarnsirnea@gmail.com
📞0726.185.223
🌏Pentru rezervări Booking aici.

Fii la curent cu toate noutățile de la The Barn și prinde cele mai bune oferte! Urmărește-i pe Instagram și Facebook.

7. Ce poți să faci în Șirnea?

Șirnea este un sat turistic care poate la prima vedere nu-ți spune prea multe, însă zona este foarte ofertantă, cu activități pentru toate gusturile, iată câteva dintre sugestiile mele.

7.1. Descoperă Șirnea la pas

În primul rând descoperă satul Șirnea la pas, dacă nu știi în ce direcție să o apuci, lasă-te ghidat de traseul ecoturistic T1 – Hoinăreală iarna prin Șirnea, care te va purta pe cele mai faine ulițe din sat.  Vei găsi câțiva oameni gospodari, prietenoși, care trudesc mult și care încă își câștigă existența din creșterea animalelor, oferind satului aerul pitoresc de altă dată, iar turiștilor produse tradiționale de cea mai bună calitate.

traseu Șirnea

Un astfel de exemplu este familia Istrate, la care am mers în vizită cu prietenii noștri. În ograda lor îngrijită la perfecție, au o mică fermă din care își câștigă existența. Sunt tare norocoasă că am avut ocazia să îi cunosc și chiar să gust și câteva din preparatele pentru care doamna Istrate este recunoscută în tot satul. 

Ciorbiță de perișoare, cârnați făcuți în casă, sarmăluțe în foi de viță cu mămăliguță, iar motivul pentru care m-aș tot întoarce în Șirnea ori de câte ori aș avea ocazia: bulz la tigaie copt în sobiță – ceva bun de tot, făcut cu brânză de burduf adevărată. Și să nu crezi că masa s-a terminat fără desert, am avut ocazia să degust cele mai bune plăcinte cu mere și brânză cu stafide, cum umblă vorba pe la noi „curcubeu pe cerul gurii”.

Șirnea
Șirnea
Atelierul de lut

M-am simțit compleșită de amabilitatea acestei familii, nu doar că ne-au omenit cum au știut ei mai bine, dar au scos la înaintare vesela și tacâmurile acelea de bune, cu motive tradiționale și ne-au primit cu brațele deschise, de parcă eram în vizită la rude. Și ca ei, mai sunt și alții în sat, trebuie doar să deschizi ochii și să-i observi. 

Pentru cel mai delicios cașcaval și pentru cea mai bună brânză făcută din lăpticul văcuțelor ce pasc prin Șirnea, o poți contacta pe doamna Istrate la numărul de telefon 0722.272.441. Dânsa are toate avizele, autorizațiile și certificatele necesare pentru vânzare, așa că este o sursă cât se poate de sigură.

7.2. Activități și experiențe de neuitat

Iar acum că suntem cu burta plină să trecem la activități. DeȘirnea Experience oferă cele mai interesante experiențe din zonă, poți alege între: tururi montane cu ghid autorizat, circuite ebike tot cu ghid, excursii cu mașini de teren, călărie și activități cu cai, o zi la fermă și multe altele. 

De asemenea poți închiria un MTB clasic cu care să te plimbi în voie pe coclaurile din acest sat, ce te va purta către cele mai faine priveliști pe care le-ai văzut în ultimul timp. 

Pe cei de la desirnea.ro îi găsești pe Instagram și Facebook sau îi poți contacta la numărul de telefon 0730.237.806.

activități turistice satul Șirnea

7.3. Atelier de lut

În atelierul Alinei, inimile se modelează odată cu lutul, prin povestea-cadru în care se scurge ceasul activității alese. Materialele și îndrumările în ale mâinilor capătă un sens deosebit prin materialele și îndrumările în ale sufletului, însă despre sensul acesta nu se spune mai departe, ci este de descoperit pas cu pas – tocmai ca să își păstreze surpriza!

Sensul îl vei găsi în atelier, prinvind către munții Bucegi și Postăvaru, și vei ajunge acolo, cel mai probabil, dintr-o întâmplare, la fel ca și mine. Fiindcă energia locului are aceste puteri de atracție, și îi atrage numai pe cei care au nevoie să-i treacă pragul…ca să vadă apoi că nu a fost deloc întâmplare!

Lucrușoarele făcute în atelier pot fi văzute aici, iar detaliile cu privire la atelier aici.

Atelierul de lut
Atelierul de lut
Atelierul de lut
Atelierul de lut

Dacă petreci mai multe zile în zonă, te invit să citești articolul despre toate activitățile pe care le poți face în satul Șirnea, dar și în împrejurimi: https://instatravel.ro/satul-sirnea/

Descoperă aici mai multe atracții turistice din juțul Brașov: https://instatravel.ro/obiective-turistice-judetul-brasov/

Vezi aici mai multe atracții turistice din Transilvania: https://instatravel.ro/obiective-turistice-transilvania/

CĂLĂTORIA TA ÎNCEPE ACUM!

Cazează-te în acest loc de poveste, The Barn, și împărtășește experiența cu noi pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Autor Articol: ©Alina Licuriceanu
Foto:© alinalicuriceanu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top