The Barn – Șura dintre munți cu priveliște de vis

Weekendul trecut am fost plecați prin satul Șirnea, din comuna Fundata. Aveam în plan să facem mai multe trasee, însă vremea nu a ținut cu noi, motiv pentru care, din cauza vântului și a ploii, am stat mai mult la cazare. Și nici că ne-a părut vreun pic rău, pentru că am ajuns într-un loc de poveste, despre care am să-ți povestesc în acest articol.

Ne-am cazat în Șura de la The Barn, o locație perfectă pentru o evadare de la agitația orașului și pentru a te reconecta cu natura. 

The Barn Șirnea
Șura - The Barn Șirnea

1. Impresii de călătorie - Șura The Barn

Luna februarie nu este o lună foarte promițătoare în ceea ce privește drumețiile sau călătoriile în general, mai ales acum că zăpada s-a cam topit. Totuși, așa cum mă știi deja, eu nu prea am stare să stau locului și găsesc tot timpul idei de călătorie, indiferent de anotimp sau de condițiile meteo. A fost nevoie doar de câteva căutări pe Booking și în câteva zile eram la The Barn.

Șura The Barn
Șura The Barn

Am ales această cazare datorită geamurilor mari cu vedere către munți. Proprietatea se află în primul sat turistic din România, Șirnea, ce aparține de comuna Fundata, județul Brașov. Din centrul satului am urmat un drum asfaltat ce șerpuiește pe o distanță de 1.1 km până sus de tot pe deal, iar printre casele răsfirate, pe strada principală la nr 43A, am găsit foarte ușor Casa Mare din lemn rotund și lângă ea Șura din povești.

The Barn Șirnea
The Barn - Șura și Casa Mare

Ne-au întâmpinat chiar proprietarii, un cuplu cum rar mi-a fost dat să întâlnesc, foarte amabili, ospitalieri, modești și foarte prietenoși. Nu a durat nici 10 minute să ne împrietenim și să povestim despre tot ce-i poate trece omului prin cap.

Pe scurt, Irina și Alex locuiesc în București, dar din pandemie stau mai mult prin Șirnea, satul care i-a adoptat cu brațele deschise și care acum le este a doua casă. Au avut curaj, au riscat, iar după 2 ani de muncă cel mai ambițios proiect al lor este finalizat. 

Cea mai mare ambiție a proprietarilor a fost să integreze în aceste spații cât mai multe lucruri realizate handmade în România, astfel tot mobilierul este făcut pe comandă, lustrele din casa mare sunt realizate la Marginea, vesela este din lut, modelată de un artist ceramist, Marius, de la „Farfuria„, plus multe alte detalii.

The Barn Șirnea
Irina și Alex

Irina ne-a făcut un mic tur, ne-a prezentat domeniul The Barn compus din Șura în care am stat noi, o construcție din anii 50 (renovată complet), Casa Mare– o cabană construită din bușteni de lemn și Șezătoarea, punctul lor gastronomic, iar apoi ne-a lăsat să ne acomodăm în căsuța în care urma să ne petrecem următoarele zile.

De cum am deschis ușa șurei m-a cucerit pe loc spațiul open space, vederea către Munții Bucegi și am pășit nerăbdătoare să descopăr totul și să admir fiecare detaliu.

The Barn Șirnea
Șura The Barn
Șura The Barn
The Barn Șirnea

Am apreciat foarte mult podeaua, inspirată din vremea de odinioară, pe când oamenii aveau pe jos lut. În epoca modernă, gazdele au folosit un microciment care reușește să pună în valoare tot design-ul casei, în plus șura are încălzire în pardoseală, este atât de plăcută senzația, un mic detaliu care contează enorm când analizezi gradul de confort.

The Barn Șirnea

Nimic nu este întâmplător ales, Irina și Alex și-au dorit să iasă un proiect special, care să se integreze perfect în acest cadru natural, așa că, au lucrat cu un designer de amenajări interioare, astfel că, tot decorul este aranjat cu armonie și echilibru.

Legătura dintre spațiul interior cu cel exterior creează o atmosferă atât de caldă, de liniștitoare, încât consider că acest tinyhouse este locul perfect în care te poți deconecta cu adevărat.

The Barn Șirnea
The Barn Șirnea

Ce poate fi mai hygge decât să privești către munți, în soba de teracotă să ardă focul, pe fundal să se audă muzică de la pick-up, iar lampa cu gaz să lumineze ușor încăperea? Gazdele au ghicit răspunsul și au adăugat câteva flori, câțiva ursuleți de pluș ce-ți vor scoate la iveală cu siguranță copilul interior, au umplut frigiderul cu bunătăți și au lăsat la copt o pâine, iar în fiecare colțișor au pus strategic câte o gustare și nu, nu au uitat nici de băuturi, cafea, ceai sau de jocurile de societate.

The Barn Șirnea
The Barn Șirnea
The Barn Șirnea
The Barn Șirnea

Eu am petrecut cel mai mult pe șezlongul orientat către munți, învelită cu pătura pufoasă croșetată cu ochiuri groase, am citit, am ascultat muzică, am stat de vorbă cu Adi, în timp ce admiram la nesfârșit spectacolul oferit de mama natură, cu munții încă pudrați cu zăpadă pe vârfuri și cu sunetul ploii pe fundal.

The Barn Șirnea
The Barn Șirnea

Aș putea vorbi la nesfârșit despre acest loc, parcă a fost creat exact pe sufletul meu, cum am zis nimic nu a fost ales întâmplător și totul se îmbină perfect. 

Până și toaleta este o poveste în sine, inspirată tot din natură, iar dormitorul nu mai spun. Sus în șură ne aștepta un pat confortabil, învelit cu o lenjerie țesută cu motive tradiționale românești. Și da, se văd stelele din pat 🙂

Cu siguranță este una dintre cazările care mi-au rămas în suflet și pe care o recomand cu drag tuturor celor caută un colț de biniște și liniște.

Felicitări Irina și Alex! Un vis devenit realitate pentru voi și un loc magic pentru noi, călătorii.

The Barn Șirnea
The Barn Șirnea

Dacă vrei să ajungi aici alături de gașca ta, atunci este bine să știi că poți închiria și Casa Mare, care are trei dormitoare, fiecare cu baie proprie și balcon, un living generos și spații de relaxare. Găsești mai multe detalii despre ea în acest articol: https://instatravel.ro/the-barn-casa-mare-sirnea. Și iarna este foarte frumos, las mai jos o fotografie.

The Barn
The Barn iarna

Pentru mese, șezătoarea oferă un meniu cu specific tradițional românesc, în care preparatele sunt gătite de cele mai iscusite gospodine din sat, folosind produse cu proveniență locală, iar micul dejun este inclus în prețul cazării.

Șezătoarea - The Barn
Șezătoarea
Șezătoarea - The Barn
O parte din meniu

La Șezătoare este bine venit oricine, și cei care nu sunt cazați la The Barn.

Restaurantul aparține de Casa Mare și oferă călătorilor o priveliște fabuloasă către munți și preparate delicioase.

2. Facilități Șura - The Barn

Primul impact pe care l-am avut a fost sentimentul că sunt acasă la un prieten sau o rudă, asta pentru că nu ne-a lipstit nimic. Am găsit totul la îndemână, de parcă mai fusesem aici cândva, iar spațiul era decorat cu personalitate, departe de spațiul impersonal pe care îl găsim în general la hotel.

The Barn Șirnea

Șura de la The Barn poate găzdui 4 persoane, într-un spațiu open space. Dormitorul este situat la etaj, într-un loft spațios și dispune de un pat matrimonial, iar alte două persoane se pot culcuși în canapeaua extensibilă de la parter.

Dormitor The Barn Șirnea

Livingul este foarte generos și decorat în cel mai frumos mod cu putință. 

The Barn Șirnea

Bucătăria este echipată complet, am avut la dispoziție frigider, mașină de spălat vase, plită pe inducție, expresor cu pastile și un Bialetti, mașină de făcut pâine, Airfryer, tacâmuri, veselă, oale, ustesile de gătit, condimente foarte variate, practic tot ce am avut nevoie în cele câteva zile petrecute acolo.

Am apreciat cafeaua foarte bună (oferită din partea casei) pe care am savurat-o pe terasă, într-un peisaj specific unui sat de munte, cu doar câteva raze de soare ce răzbeau prin ceața dimineții și într-un moment de liniște desăvârșit.

Bucătăria The Barn Șirnea

Baia este foarte cute, la fel ca și restul căsuței și este dotată cu chiuvetă, toaletă, cabină de duș, oglindă, prosoape și tot ce ai putea avea nevoie în materie de produse de igienă. Dacă ai uitat acasă deodorantul, spuma de curățare pentru față, periuțele sau pasta de dinți, gelul de duș, crema de mâini, spuma de ras pentru el etc, cei de la The Barn s-au gândit la toate și au pus la dispoziția clienților cam tot ce ar putea avea un călător în bagaj.

Baia The Barn Șirnea

Spațiul exterior nu a fost nici el neglijat, căsuța are terasă proprie cu zonă pentru grătar, iar în curte oaspeții mai au la dispoziție un leagăn.

The Barn Șirnea

Pot să îți spun atât: șura este cu adevărat magică, iar dacă simți că ești în pragul unui bornout acesta este locul în care trebuie să vii. 

Ia-ți câteva zile de concediu, lasă-ți telefonul pe silent, descoperă satul și împrejurimile la pas, stai de vorbă cu oamenii pe care îi întâlnești, iar eu îți garantez că după doar câteva zile petrecute în această locație îți vei reveni miraculos.  

The Barn Șirnea
The Barn Șirnea

3. Video dronă & room tour în șura de la The Barn

Dacă mi-a scăpat ceva sau nu am reușit să descriu prea bine în cuvinte, te invit să vizionezi și clipul de mai jos:

4. Bine de știut

Această proprietate acceptă animale de companie, așa că cel mai bun prienten al tău este bine venit.

Semnalul GSM este foarte bun în zonă, nu am avut probleme cât am fost cazați, de asemenea există și acces wi-fi. Totuși eu îți recomand să te deconectezi de la tehnologie, în schimb poți admira la nesfârșit peisajele spectaculoase sau depăna povești cu cei dragi la gura sobei sau afară la foc.

Primul magazin se află la o distanță de 15 km, ar fi bine să ai strictul necesar la tine.

Check-in -ul se face între orele 16:00 și 00:00, iar check-out -ul între 08:00 și 13:00.

Parcare privată – poți parca mașina în curtea proprietății, iar parcarea este gratuită.

5. Cum am ajuns la The Barn Șirnea?

The Barn Șirnea este un domeniu situat pe strada principală din satul Șirnea, județul Brașov, cocoțat pe un deal, la doar 1.1 km de centru satului, google maps sau waze te vor duce exact la destinație.

Drumul este asfaltat până acolo, excepție făcând ultimii 200 de m, dar care sunt accesibili oricărui tip de autevehicul.

Distanța de la Brașov la The Barn este de doar 40 de km, iar de la Sibiu sunt 157 km, în timp ce de la București vei face aprox. 200 de km – dacă alegi ruta prin Pitești  sau Comarnic – ori 169 de km dacă alegi varianta prin Târgoviște. Pentru a evita traficul eu îți recomand să eviți Comarnicul.

6. Date de contact The Barn Șirnea

E-mail: thebarnsirnea@gmail.com
Telefon: 0726.185.223
Pentru rezervări Booking aici.

Fii la curent cu toate noutățile de la The Barn și prinde cele mai bune oferte! Urmărește-i pe Instagram și Facebook.

7. Ce poți să faci în Șirnea?

Șirnea este un sat turistic care poate la prima vedere nu-ți spune prea multe, însă zona este foarte ofertantă, cu activități pentru toate gusturile, iată câteva dintre sugestiile mele.

Descoperă Șirnea la pas

În primul rând descoperă satul Șirnea la pas, dacă nu știi în ce direcție să o apuci, lasă-te ghidat de traseul ecoturistic T1 – Hoinăreală iarna prin Șirnea, care te va purta pe cele mai faine ulițe din sat.  Vei găsi câțiva oameni gospodari, prietenoși, care trudesc mult și care încă își câștigă existența din creșterea animalelor, oferind satului aerul pitoresc de altă dată, iar turiștilor produse tradiționale de cea mai bună calitate.

traseu Șirnea

Un astfel de exemplu este familia Istrate, la care am mers în vizită cu prietenii noștri. În ograda lor îngrijită la perfecție, au o mică fermă din care își câștigă existența. Sunt tare norocoasă că am avut ocazia să îi cunosc și chiar să gust și câteva din preparatele pentru care doamna Istrate este recunoscută în tot satul. 

Ciorbiță de perișoare, cârnați făcuți în casă, sarmăluțe în foi de viță cu mămăliguță, iar motivul pentru care m-aș tot întoarce în Șirnea ori de câte ori aș avea ocazia: bulz la tigaie copt în sobiță – ceva bun de tot, făcut cu brânză de burduf adevărată. Și să nu crezi că masa s-a terminat fără desert, am avut ocazia să degust cele mai bune plăcinte cu mere și brânză cu stafide, cum umblă vorba pe la noi „curcubeu pe cerul gurii”.

Șirnea
Șirnea
Atelierul de lut

M-am simțit compleșită de amabilitatea acestei familii, nu doar că ne-au omenit cum au știut ei mai bine, dar au scos la înaintare vesela și tacâmurile acelea de bune, cu motive tradiționale și ne-au primit cu brațele deschise, de parcă eram în vizită la rude. Și ca ei, mai sunt și alții în sat, trebuie doar să deschizi ochii și să-i observi. 

Pentru cel mai delicios cașcaval și pentru cea mai bună brânză făcută din lăpticul văcuțelor ce pasc prin Șirnea, o poți contacta pe doamna Istrate la numărul de telefon 0722.272.441. Dânsa are toate avizele, autorizațiile și certificatele necesare pentru vânzare, așa că este o sursă cât se poate de sigură.

Activități și experiențe de neuitat

Iar acum că suntem cu burta plină să trecem la activități. DeȘirnea Experience oferă cele mai interesante experiențe din zonă, poți alege între: tururi montane cu ghid autorizat, circuite ebike tot cu ghid, excursii cu mașini de teren, călărie și activități cu cai, o zi la fermă și multe altele. 

De asemenea poți închiria un MTB clasic cu care să te plimbi în voie pe coclaurile din acest sat, ce te va purta către cele mai faine priveliști pe care le-ai văzut în ultimul timp. 

Pe cei de la desirnea.ro îi găsești pe Instagram și Facebook sau îi poți contacta la numărul de telefon 0730.237.806.

activități turistice satul Șirnea

Dacă petreci mai multe zile în zonă, te invit să citești articolul despre toate activitățile pe care le poți face în satul Șirnea, dar și în împrejurimi: https://instatravel.ro/ satul-sirnea/

Descoperă aici mai multe atracții turistice din juțul Brașov: https://instatravel.ro/ obiective-turistice-judetul-brasov/

Vezi aici mai multe atracții turistice din Transilvania: https://instatravel.ro/ obiective-turistice-transilvania/

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.

Cazează-te în acest loc de poveste, The Barn, și împărtășește experiența cu noi pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top