Sat Peștera – Șaua Joaca – Un traseu foarte ușor în Munții Piatra Craiului

Salut și bine ai revenit pe blogul meu de călătorii. În acest articol am să-ți povestesc despre un traseu extrem de ușor din Munții Piatra Craiului, ce pornește din Satul Peștera și ajunge în Șaua Joaca.

O drumeție perfectă pentru inițiere în ale traseelor pe munte, ce îți va oferi niște peisaje uluitoare și care poate fi parcursă alături de prieteni sau familia extinsă.

Traseu sat Peștera - Șaua Joaca - Munții Piatra Craiului
Traseu sat Peștera - Șaua Joaca - Munții Piatra Craiului

1. De unde începe traseul spre Șaua Joaca?

Există numeroase trasee în Piatra Craiului, unele mai ușoare, altele mai grele. De data aceasta noi am ales să facem o plimbare scurtă și relaxantă, însoțiți de câțiva prieteni, și să parcurgem doar o porțiune din traseul ce pornește din satul Peștera și duce spre vârful La Om, mai exact am mers doar până în punctul de belvedere din Șaua Joaca.

Satul Peștera este unul dintre cele mai frumoase sate din România, situat la aprox. 1200 m altitudine, oferind vederi spectaculoase către munții Piatra Craiului și Bucegi. Dacă nu ai mai fost până acum aici, îți recomand să începi cu acest traseu ecoturistic https://instatravel.ro/traseu-satul-pestera-judetul-brasov-21/ sau cu acesta https://instatravel.ro/satul-magura/.

Traseu sat Peștera - Șaua Joaca - Munții Piatra Craiului
Satul Peștera

Ca să ajungi în Peștera, venind dinspre Râșnov – Bran, în localitatea Moieciu de Jos, trebuie să faci dreapta și să continui încă 8,5 km pe un drum asfaltat, până în dreptul pensiunii Nobillis – Carpathian Residence, unde poți parca.

2. Detalii traseu sat Peștera - Șaua Joaca

Este un traseu foarte ușor, dar tot traseu este și se impune un minim de echipament, în mod special bocanci. Când am fost noi încă mai erau porțiuni din drum acoperite de zăpadă, pe alocuri și cu gheață. Vara poate fi făcut și în adidași de trekking.

Detalii tehnice

Marcaj: Cruce roșie
Lungime: aprox. 7 km (dus-întors) 
Durată: estimat 2-3 ore (dus-întors) + 1 oră pauze foto & popas în șa
Dificultate: ușor
Diferență de nivel: aprox. 250 m
Sezon: tot timpul

Harta traseu Saua Joaca
Hartă traseu Peștera - Șaua Joaca - Munții Noștri

3. Impresii de drumeție

Ne-am adunat în jurul orei 10:00, în față la Nobillis – Carpathian Residence, într-o zi foarte călduroasă și senină de primăvară. Peisajul este deosebit de frumos încă de la începutul traseului, mai ales că atât Munții Bucegi, cât și Piatra Craiului, sunt încă acoperiți pe creste cu multă zăpadă. 

Am studiat harta cu traseele montane prezentă chiar lângă parcare și am luat-o ușor la pas în direcția Casei Folea, prin spatele pensiunii Nobillis. Am admirat de sus acest sat pitoresc, am drăgălit niște oițe și vreo două pisicuțe și îndată am trecut de Casa Folea și am găsit primele indicatoare și marcajul cruce roșie. 

Traseu sat Peștera - Șaua Joaca - Munții Piatra Craiului
Început traseu - Vedere spre satul Măgura
Traseu sat Peștera - Șaua Joaca - Munții Piatra Craiului
Vedere spre satul Peștera

Am continuat în urcare, șerpuind pe un drum foarte lat, prin pădure. Așa cum spuneam am găsit pe alocuri și straturi de zăpadă cu un pic de gheață, ce a fost un pic problematică pentru cei care nu aveau încălțările potrivite, dar cu grijă și atenție și folosind bețele de trekking totul a fost în regulă.

Traseu sat Peștera - Șaua Joaca - Munții Piatra Craiului
Traseu cruce roșie

La prima poieniță am găsit primele brândușe și am făcut un popas destul de lung pentru a admira Creasta Pietrei Craiului care începea să se întrezărească printre brazii înalți și falnici. 

Trasee Piatra Craiului
Vedere spre Piatra Craiului
Traseu sat Peștera - Șaua Joaca - Munții Piatra Craiului
Vedere din prima poieniță

De acolo mai este foarte puțin până în Șaua Joaca, vei merge tot înainte și îți vei da seama că ai ajuns în ea când peisajul și frumusețea munților te va cuprinde. Noi ne-am oprit chiar aici, la răscrucea de trasee, unde banda roșie se intersectează cu crucea roșie pe care am venit. Ne-am urcat un pic și pe Dealul Popii pentru a vedea panorama mai bine de sus.

Traseu sat Peștera - Șaua Joaca - Munții Piatra Craiului
Șaua Joaca
Trasee Piatra Craiului
Șaua Joaca
Traseu sat Peștera - Șaua Joaca - Munții Piatra Craiului
Șaua Joaca și Piatra Craiului
Traseu sat Peștera - Șaua Joaca - Munții Piatra Craiului
Vedere de pe Dealul Popii

Dacă ești o fire mai sportivă și ai echipamentul potrivit, de aici poți continua către: La Table – Refugiul Grind – vârful La Om .

O altă variantă este să te întorci în Peștera pe un traseu mai lung și foarte spectaculos, dar care nu ajunge pe creste astfel: Șaua Joaca – La Table – Cheile Pisicii – Prăpăstiile Zărneștiului – Măgura – Peștera.

O altă opțiune de circuit, dar mai scurt, este: Șaua Joaca – La Table – Poiana Vlădușca – Pădurea Înaltă, iar de acolo dreapta pe marcaj triunghi galben care te va scoate exact la Casa Folea. 

Trasee Piatra Craiului
Intersecție de trasee

Noi ne-am întors tot pe unde am și urcat, după un popas lung în care ne-am tolănit la soare și am admirat frumusețea peisajelor.

Trasee Piatra Craiului
Sfârșit de traseu - Vedere spre satul Peștera

În concluzie a fost un traseu ușor, potrivit pentru pesoanele de toate vârstele, acesta fiind și locul ideal pentru inițiere în drumeții montane. 

4. Video dronă

Dacă mi-a scăpat ceva sau nu am reușit să descriu prea bine în cuvinte, te invit să vizionezi și clipul de mai jos, iar dacă ți-a plăcut nu uita să te abonezi la canalul nostru de YouTube.

5. Tarif de vizitare Parcul Național Piatra Craiului

Pentru a vizita acest parc național va trebui să achiți o taxă de 10 lei/ persoană din mai până în octombrie. Aici găsești toate detaliile despre modalitățile de plată.

Taxa poate fi achitată la taxatoarele din Zărnești, la rangeri sau online pe site-ul pcrai.ro

6. Echipament necesar pentru această drumeție

Ai nevoie de bocanci cu aderență bună și bețe de trekking. Nu uita să te îmbraci în straturi, vei trece atât prin zone umbrite unde este mai rece, dar și prin zone de poiană cu mult soare.

Dacă ajungi pe aici iarna, atunci trebuie să te echipezi mai serios, citește acest articol: https://instatravel.ro/cum-te-imbraci-iarna-pe-munte/

7. Ce mai poți face în zonă?

Trasee Piatra Craiului
Satele Măgura și Peștera

8. Unde te cazezi în zonă?

The Barn Șirnea

The Barn sau șura din povești, cum îi spun eu, este situată în satul vecin din Șirnea și poate găzdui până la 4 persoane într-un spațiu open space. Dispune de toate facilitățile moderne cum ar fi: încălzire în pardoseală, bucătărie echipată complet, toaletă ultra moderna, iar în plus designul este parcă desprins din reviste.

Dacă vrei să afli mai multe despre această cazare te invit să citești articolul pe care i l-am dedicat în rubrica noastră de cazări deosebite https://instatravel.ro/the-barn-sirnea/.

Rezervă The Barn Șirnea pe Booking aici.

The Barn Șirnea
The Barn Șirnea

Cabana 365

Cabana 365 este situată în Moieciu de Jos, este o căbănuță de tip A-frame, cu o vedere spectaculoasă spre munții Piatra Craiului, Bucegi și spre satele Peștera și Măgura.

Natura, geamurile mari, lumina naturală, lumânările, șemineul, soba de teracotă, texturile naturale, păturicile pufoase, colțișorul de citit, băuturile calde, toate aceste lucruri creează o atmosferă nordică, care se spune că ar fi secretul fericirii.

Mai multe detalii despre Cabana 365 am scris în acest articol: https://instatravel.ro/cabana-365-moieciu-de-jos/

Rezervă Cabana 365 pe Booking aici.

Cabana 365 - cazare Moieciu
Cabana 365 - cazare Moieciu

Măgura little chalet

Măgura little chalet este o cabană situată într-o zonă liniștită, între munți, departe de gălăgia orașului, în satul Măgura. Vei decoperi un loc magic, iar ca să ajungi la el va trebui să mergi pe jos 250 m. 

Cabana dispune de 3 dormitoare, 3 băi și o bucătărie complet echipată. Din cabană vei avea o vedere deosebită către munți. 

Rezervă Măgura little chalet pe Booking aici.

Măgura little chalet - cazare satul Măgura
Măgura little chalet - cazare satul Măgura

Nobillis - Carpathian Residence

Așezat la o altitudine de 1200 de m, în satul Peștera, departe de zgomotul zonelor turistice supra-aglomerate, Nobillis – Carpathian Residence este locul ideal pentru vacanța ta. 

Într-un peisaj care îți trezește simțurile și îți oferă acces la un cadru natural foarte bine conservat (Parcul Național Piatra Craiului și satele Peștera, Măgura, Șirnea, Ciocanu), Nobillis promite experiența traiului la munte, aproape de nori, într-un design-hotel modern, cu servicii de înaltă calitate. Aici vei găsi un restaurant, sală de ședințe, o curte generoasă, zonă de SPA și un lounge la parter cu șemineu.

Rezervă o cameră pe Booking aici.

Nobillis - Carpathian Residence
Nobillis - Carpathian Residence

Pensiunea Mosorel

Mosorel se află în satul Măgura, situat lângă satul Peștera și este una dintre cele mai frumoase locații din Transilvania datorită poziției sale și a oamenilor minunați care trăiesc aici.

Camerele sunt dotate fiecare cu baie și balcon, iar amenajarea interioară se inspiră din interiorul casei tradiționale cu pereții alb văruiți și mobilierul pictat.

Rezervă o cameră pe Booking aici.

cazare Mosorel - Măgura
Pensiunea Mosorel

Cauți altă cazare?

Booking.com

Parcurge traseul până în Șaua Joaca și împărtășește experiența cu noi pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Vezi aici alte trasee ușoare

Traseu Lacul Albastru

Traseu ușor: Lacul Albastru + Crăpătura Zorilor – Baia Sprie

Citește articolul
Canionul 7 Scări

Traseu Canionul 7 Scări – Aventură, distracție și relaxare

Citește articolul
Traseu Vârful Furnica - Rhododendroni

Traseu pe Vârful Furnica + Rhododendroni (bujori de munte)

Citește articolul
Masă elegantă în natură și Traseu în Piatra Craiului

Weekend de poveste în Șirnea și Traseu în Piatra Craiului

Citește articolul
Traseu Vârful Țuțuiatu - Munții Măcin

Traseu circuit Vârful Țuțuiatu – Munții Măcin

Citește articolul
Traseu Fereastra Holbav

Traseu Fereastra Holbav – drumeție cu vedere spre 4 munți

Citește articolul
Traseu de primăvară Poiana Mărului

Drumeție de primăvară prin Poiana Mărului – traseu ușor de 3 ore

Citește articolul
Traseu circuit: Rimetea - Piatra Secuiului - Munții Trascăului

Traseu circuit: Rimetea – Piatra Secuiului – Munții Trascăului

Citește articolul
Cabana Curmătura

Traseu Cabana Curmătura – Circuit prin Prăpăstiile Zărneștiului

Citește articolul
Traseu Vârful Postăvaru

Traseu ușor pe Vârful Postăvaru (1799 m) prin Poiana Brașov

Citește articolul
Cheile Dâmbovicioarei și Cheile Brusturetului

Traseu Cheile Dâmbovicioarei – Cheile Brusturetului

Citește articolul
Amfiteatrul Transilvania - Traseul ecoturistic T9

Traseul ecoturistic T9 – Amfiteatrul Transilvania – Moieciu

Citește articolul
traseu Satul Măgura

La plimbare prin satul Măgura – un traseu deosebit de frumos

Citește articolul
traseu Poiana Mărului

Poiana Mărului – traseu de toamnă cu vedere spre 4 munți

Citește articolul
Prăpăstiile Zărneștiului

Prăpăstiile Zărneștiului – o idee minunată pentru vacanța de toamnă

Citește articolul
Cetatea Trascăului

Cetatea Trascăului – detalii traseu și impresii de călătorie

Citește articolul
Traseu Cheile Turzii

Cheile Turzii – cum ajungi și cât este de frumos traseul?

Citește articolul
Cabana Negoiu

Traseu turistic: Cabana Negoiu (1550 m) + Cascada Șerbota

Citește articolul
Cheile Băniței

Cheile Băniței – un loc ireal de frumos, cu pereți de stâncă uriași

Citește articolul
Cazanele Dunării - traseu Ciucaru Mic

Cazanele Dunării: Traseu Ciucaru Mic + Chipul lui Decebal

Citește articolul
Cascada Șușara

Traseu Cascada Șușara – Parcul Național Cheile Nerei Beușnița

Citește articolul
Cascada La Văioaga - Cheile Nerei

Cascada La Văioaga + Lacul Ochiul Beiului + Cascada Beușnița

Citește articolul
Traseu Munții Retezat - Lacul Bucura - Vârful Peleaga

Traseu Lacul Bucura – Vârful Peleaga (2509 m) – Munții Retezat

Citește articolul
Cover Lacul Bucura

Traseu Retezat: Poiana Pelegii – Lacul Bucura – cu cortul

Citește articolul
Lacul Capra

Cum a fost pe traseul Lacul Bâlea – Lacul Capra?

Citește articolul
Via ferrata

Senzații tari pe Via Ferrata & Tiroliană Sunny Way

Citește articolul
Traseul ecoturistic T4 - Hoinăreală prin Fundățică

Hoinăreală prin Fundățica – Traseul ecoturistic T4

Citește articolul
Bujori de munte - Vârful Gropșoarele - Munții Ciucaș

Bujori de munte în Munții Ciucaș – Vârful Gropșoarele

Citește articolul
cover babele de la ulmet

Cum ajungi la Trovanți? – Traseu Babele de la Ulmet

Citește articolul
cover Culmea Pricopanului Munții Măcinului

Culmea Pricopanului – La plimbare prin Munții Măcinului

Citește articolul

Autor Articol: ©Alina Licuriceanu

Foto:© alinalicuriceanu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top