Poiana Mărului este o comună din județul Brașov, formată doar din satul pitoresc cu același nume: Poiana Mărului. Satul este mai puțin renumit decât vecinele sale Măgura, Peștera, Șirnea, Fundata etc, deși este o zonă ce ascunde peisaje fabuloase.
Am ajuns pe aceste meleaguri datorită unor fotografii pe care le văzusem pe instagram, doar că odată ajunși în sat nu am găsit indicatoare, hărți, marcaje, nimic.
Ne-am lăsat purtați de instinct, de natură, pe alocuri ne-am rătăcit pe ulițele satului (uneori intenționat, alte ori neintenționat) și în cele din urmă am reușit să creăm un traseu de tip circuit pe care vreau să ți-l recomand cu mare drag.

1. De unde începe traseul prin Poiana Mărului
Comuna Poiana Mărului se întinde în lungul văii formate de izvoarele pârâului Șinca, dar și pe cei doi versanți ai văii. Este destul de neclar de unde încep traseele, pentru că ele sunt nemarcate și sunt zeci de ulițe pe care o poți lua. Am să îți las mai jos indicațiile pentru traseul parcurs de noi.
Am plecat din Brașov și am urmat ruta clasică până în Poiana Mărului, iar de acolo am făcut dreapta spre satul Paltin. La scurt timp după ce am făcut dreapta, am parcat în apropierea unității de cazare La Roșu – atenție să nu mergi până în dreptul bisericii.

Drumul este asfaltat, nu am mers deloc cu mașina pe forestier. Din locul în care am parcat mașina am făcut din nou dreapta pe șoseaua asfaltată (pe aici ne-am întors) și apoi imediat stânga (în ac de păr) pe o uliță de pământ, urmează indicațiile de pe google maps.

2. Detalii traseu
Acest traseu este foarte ușor și relativ scurt – durează aproximativ 4-5 ore (tot circuitul), în funcție de cât de mult „caști” gura. Noi am pierdut vremea destul de mult, în fond acesta a fost și rolul drumeției.
Având în vedere că este un traseu nemarcat, am creat circuitul pe google maps aici. Trebuie să urmezi drumul principal, restul sunt ulițe care duc către casele oamenilor sau pur și simplu se înfundă. Dacă nu te bazezi pe intuiție, atunci foloșește google maps – vei avea semnal pe toată șaua.

Marcaj: nu există – se desfășoară doar pe teritoriul comunei Poiana Mărului
Lungime: aprox. 13,7 km (tot circuitul)
Durată: estimat 4-5 ore (tot circuitul)
Dificultate: foarte ușor
Diferență de nivel: 385 mD+, 673 mD-
Sezon: tot timpul

3. Impresii traseu Poiana Mărului
La scurt timp după ce începusem urcarea am întâlnit o bătrânică tare veselă, la 74 de ani urca dealul în același ritm cu noi. Fusese în vale să ducă preotului lapte bun de la vaca ei și se întorcea acasă cu câteva cumpărături de la magazin.
Casele sunt foarte răsfirate pe deal, vecinii sunt așezați la 15-30 de minute de mers pe jos unii de alții, așa că era dornică de vorbă. Ne-a povestit că o duce bine, are de toate în ogradă, vacă, porc, găini, își cultivă singură legumele, iar la magazin se duce doar duminica, după slujba de la biserică. Singura ei grijă mai era să facă rost de lemne pentru la iarnă.Wow și eu abia trag de mine să fac câteva trasee ușoare…

Ne-am luat la revedere de la dânsa și ne-am continuat urcarea pe ulița ce șerpuia pe deal, doar prima parte a circuituitului a fost mai înclinată.
Odată ajunși pe creastă aproape că nu am mai depus efort deloc, iar peisajul a devenit unul de poveste.


Dealurile acestui sat sunt pline de viață, fiindcă adăpostesc zeci de case izolate, toate așezate în peisaje de basm, cu priveliști superbe către 4 munți: Piatra Craiului, Bucegi, Postăvaru și Măgura Codlei.
Toamna a îngălbenit și înroșit frunzele zecilor de meri, iar acum așteaptau să fie culeși. Eu nu prea sunt mare iubitoare de mere, dar cele pe care le-am mâncat în Poiana Mărului au fost cele mai parfumate și gustoase. Dacă aș găsi la magazin asemenea soi cu siguranță aș mânca mere zilnic, ce bunătate… și sunt zeci de meri… va trebui să revin aici la primăvară, cred că este un paradis să-i prinzi înfloriți.
Mi-am permis să gust din toate soiurile, pentru că majoritatea aveau fructele neculese sau căzute pe sol. Ah și am găsit și câțiva peri sau mai bine zis mini peri, pentru că fructele erau în miniatură, dar extrem de gustoase.

Am mai rătăcit puțin prin dreptul buclei marcate pe hartă, noi căutam o uliță care să se lege cu drumul ce ne-ar fi scos în satul Paltin. Am auzit muzică de la o gospodărie și am mers să cerem câteva informații.
Când am ajuns la căsuță, am găsit doar câteva vaci care rumegau pe ritmul muzicii de la Kiss FM, pe versurile „Beautiful, beautiful, angel” – a fost un moment epic :)) Știi reclamele acelea cu văcuțele care pasc fericite? Ei, cam așa este și pe la Poiana Mărului.

Trecuse deja de ora 14, așa că ne-am hotorât să ne întoarcem pe drumul ce l-am trasat pe hartă. Am făcut dreapta și am dat peste niște căprițe foarte drăgălașe care au venit la gard să le mângâiem, le-am dat și un morcov, pe care l-au halit imediat.

Ne-am mai bucurat doar pentru puțin timp de vederea panoramică, căci în scurt timp am intrat în pădurea galbenă, de o frumusețe cum numai vreo 10 zile pe an ne este dat să vedem.
Bucata această de coborâre prin pădure este destul de solicitantă, în sensul în care terenul este destul de înclinat. În final poteca se intersectează cu șoseaua, în dreptul unei stații de autobuz pentru muncitori, unde este marcat cu X roșu pe harta de la începutul acestui articol. Din acel punct trebuie să faci dreapta și vei merge pe lângă șosea, nu este un drum prea circulat.
Noi am avut noroc și exact când am ajuns la drum a venit autobuzul de muncitori, șoferul a fost drăguț și ne-a luat și pe noi până la intersecția unde aveam mașina parcată.

Plimbarea noastră lejeră din Poiana Mărului a durat aproximativ 5 ore – tot circuitul și câteva plimbări în plus, stânga dreapta, pe lângă ce am pus pe hartă, însă ce am făcut în plus ar fi echivalentul distanței de la final unde am luat autobuzul.
Ne-am reîncărcat bateriile pentru încă o săptămână de stat în fața monitoarelor și vom păstra mult timp în suflet și gânduri Poiana Mărului.
Îți recomand din suflet să vii aici dacă ajungi în vacanță în județul Brașov. Noi cu siguranță vom reveni să explorăm și celelalte ulițe curând.

Video dronă Poiana Mărului
Te invit să vizualizezi și clipul filmat cu drona pe dealurile din Poiana Mărului.
4. Tarif de vizitare
Nu există taxe de vizitare pe acest traseu, totuși s-ar putea să trebuiască să plătești căprițele cu câțiva morcovi, ca să te lase să treci mai departe.
5. Echipament necesar pentru această drumeție
Cum am mai spus, treseul este ușor, deci nu vei avea nevoie de un echipament deosebit. Se poate face și în adidași, dar eu nu recomand! Ultima porțiune, coborârea la mașină este destul de înclinată, aș sugera să porți bocanci 3 sezoane.
Câinii erau legați în ograde sau cei care erau liberi erau tare prietenoși, totuși eu de frica câinilor de stână port mereu la mine un spray de urs.
Nu ar trebui să-ți lipsească din bagaj: un tricou de schimb, pelerina de ploaie, apă și o gustare.
6. Ce mai poți face în zonă?
Județul Brașov este unul dintre principalele destinații turistice din România, aici găsești cele mai frumoase obiective turistice, regiunea fiind considerată un tărâm plin de mister, legende străvechi şi castele medievale.
Continuă vacanța ta spre Brașov, Șinca Veche sau în jos spre Zărnești, Măgura, Peștera, Șirnea, Dâmbovicioara, Fundata, Fundățica sau spre alte destinații de vis din județul Brașov despre care am scris în acest articol: https://instatravel.ro/obiective-turistice-judetul-brasov/.

7. Unde te cazezi în Poiana Mărului?
Green Hill Panoramic
Green Hill Panoramic este format din 2 căbănuțe în formă de A, așezate într-un peisaj cu o panoramă care îți va tăia răsuflarea, pe culmile deluroase ale satului pitoresc Poiana Mărului, străjuite de măreția masivilor Bucegi și Piatra Craiului.
Capacitatea unei căbănuțe este de 4 persoane, structura acestora fiind de tip open space: la etaj dormitor cu pat matrimonial și la parter living (cu o canapea extensibilă), bucătărie complet utilată și baie cu duș.
Această unitate de cazare acceptă tichete de vacanță și animale de companie. Rezervă o căbănuță pe Booking aici.

My Little Village
My Little Village este mai mult decât o cazare. Este o experiență în armonie cu natura, iar natura este parte din viața noastră. Este relaxare, aventură, regăsire. Este o combinație de ecoturism și individualism.
Toate căsuțele sunt foarte confortabile, cu incalzire, pat dublu, TV, WiFi baie proprie, chicinetă utilată si frigider. Din intimitatea propriei căsuțe, te poți bucura de uimitoarea priveliște asupra Pietrei Craiului, prin geamurile generoase strategic amplasate.Inspiră aerul puternic, pur al munților și ascultă natura din confortul propriei terase.
Rezervă o cameră pe Booking aici.

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii.
Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.
Descoperă satul Poiana Mărului și împărtășește experiența cu noi pe instagram!
Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu.
Mulțumesc pentru indicații. A fost perfect pentru sfârșitul lui Octombrie.
Cu mare drag!