Traseu Cabana Curmătura – Circuit prin Prăpăstiile Zărneștiului

Salut și bine ai revenit pe blogul meu de călătorii. În acest articol am să-ți povestesc despre un traseu tare fain care duce la una din cele mai îndrăgite cabane de la noi: Cabana Curmătura. 

O drumeție foarte ușoară pentru cei mai experimentați și medie pentru începători, în care vei da peste niște peisaje uluitoare – indiferent de anotimp,  iar dacă ești norocos o să întâlnești și câteva zone desprinse din povești cu mii de ghiocei și brândușe mov. 

Traseu Cabana Curmătura
Traseu Cabana Curmătura

1. De unde începe traseul spre Cabana Curmătura?

Există numeroase trasee spre Cabana Curmătura, însă cele mai populare pornesc din Prăpăstiile (Cheile) Zărneștiului, mai exact de la Fântâna lui Botorog. 

Cheile Zărneștiului se află în Parcul Național Piatra Craiului, în județul Brașov. Accesul se face cel mai ușor prin orașul Zărnești: strada Râului – Valea Prăpăstiilor. Poți ajunge cu mașina chiar până la Fântâna lui Botorog (maps), în general sunt destul de multe mașini parcate acolo, este greu să ratezi punctul de start.

Drumul este asfaltat până la ieșire din Zărnești, iar de acolo este un drum de piatră, accesibil tuturor autovehiculelor.

Fântâna lui Botorog
Fântâna lui Botorog

2. Detalii traseu Cabana Curmătura

Așa cum spuneam mai sus, există numeroase trasee spre Cabana Curmătura, noi l-am ales pe cel mai ușor dintre ele, dar hai să-ți zic un pic și care sunt variantele pe care le ai.

Majoritatea drumeților aleg să înceapă urcarea spre cabană de la Fântâna lui Botorog, pe marcajul dungă galbenă, și să coboare tot pe acolo. Din punctul meu de vedere, aceasta este cea mai grea variantă dintre cele trei trasee care pornesc din Cheile Zărneștiului. Poteca este mai scurtă ca distanță, dar prima poțiune de drum se urcă pieptiș, iar pentru începători sau pentru persoanele sedentare va fi destul de dificil de parcurs. 

A doua variantă este să urci prin chei, pe marcajul dungă albastră. Partea care se străbate prin prăpăstii este extrem de ușoară, însă din momentul în care poteca urcă prin pădure, traseul devine aproape la fel de solicitant ca și prima variantă, pe dungă galbenă.

A treia variantă este să urci tot prin chei, pe marcajul dungă albastră, dar în momentul în care poteca intră prin pădure să alegi marcajul bulină galbenă. Aceasta este cea mai lungă, dar cea mai ușoară posibilitate de a ajunge la Cabana Curmătura.

Desigur, în oricare dintre cele 3 variante, te poți întoarce prin același loc sau poți opta să faci un traseu de tip circuit, adică să urci pe bandă albastră (cu sau fără bulină galbenă) și să cobori pe bandă galbenă. Poți opta desigur să-l faci și în sens invers, dacă am de ales, eu prefer urcările mai line și coborârile mai abrupte, dar aici ține de fiecare persoană în parte. 

Nu recomand marcajul bandă galbenă începătorilor, sedentarilor, cardiacilor sau familiilor cu copii, însă marcajul bandă albastră + bulină galbenă este foarte potrivit pentru ei, un profesor ne povestea că a făcut această variantă fără probleme cu copii de clasele I-IV.

Cabana Curmătura
Cabana Curmătura

Detalii tehnice

Marcaj: bandă albastră + bulină galbenă + bandă galbenă
Lungime: aprox. 12 km (tot circuitul) 
Durată: estimat 5-6 ore (tot circuitul) + 2 ore pauze foto & popas la cabană
Dificultate: mediu
Diferență de nivel: 630 m 
Sezon: tot timpul

Harta traseu Cabana Curmatura
Harta traseu Cabana Curmatura

3. Impresii de drumeție

Prima parte: Cheile Zărneștiului (bandă albastră) - aprox. 4 km

Dacă alegi ca și noi varianta de urcare prin Cheile Zărneștiului (bandă albastră), atunci poți parca fie la Fântâna lui Botorog, fie mai poți continua cu mașina pe drumul forestier până ce ajungi la barieră, practic alegi dacă vrei să mergi pe jos acest segment la dus sau la întors. 

Noi am parcat la barieră fiindcă ne doream să ajungem mai repede sus la cabană. Traseul pornește de la altitudinea de 840 m din acest punct și va ajunge în cele din urmă la 1470 m, sus la Cabana Curmătura.

Începutul de traseu prin chei te va uimi cu siguranță. Vei merge printre pereți de stâncă înalți de peste 200 m, iar dacă ai noroc este posibil să zărești și câteva capre negre, noi ne-am întâlnit cu ele toamna pe aici. 

Cheile Zărneștiului - traseu Cabana Curmătura
De aici am început traseul

Această bucată de drum este foarte ușor de parcurs, perfectă să-ți faci încălzirea, diferența de nivel este foarte mică. Nu ai unde să te rătăcești, marcajele sunt foarte dese și clare. Inclusiv cele două bifurcații unde trebuie să faci dreapta, pe bulină galbenă sau bandă albastră, sunt foarte bine semnalizate.

Cheile Zărneștiului - traseu Cabana Curmătura
Cheile Zărneștiului

De fiecare dată când ajung în aceste chei, cel mai greu îmi este să nu mă opresc la fiecare pas să fac poze. Mai ales acum când am prins exact trecerea dintre cele două anotimpuri, parcă treceam prin două portaluri, când dădeam de frig și zăpadă, când ieșeam în soare și mă dezbrăcam la tricou. 

Cheile Zărneștiului - traseu Cabana Curmătura
Prăpăstiile Zărneștiului

A doua parte: Intersecție de marcaje - Cabana Curmătura (bulină galbenă) - aprox. 3 km

Aici trebuie să menționez faptul că timpul estimat pe marcaj de 2 ore – 2 ore și jumătate este eronat, timpul corect pentru acest segment este de 1 oră – 1 oră și jumătate.

Odată intrați prin pădure am început să depunem un pic de efort, dar urcarea este mult mai lină decât pe varianta cu dungă albastră sau galbenă.  

Atenție noi am dat de multă zăpadă și gheață pe potecă, s-ar putea să ai nevoie de gheruțe.

traseu Cabana Curmătura
Spre Curmătura
traseu Cabana Curmătura
Traseu bulină galbenă

Ne-au încântat pe traseu zeci de păsărele cu cântecele lor de primăvară, razele de soare ce pătrundeau printre copacii înalți, aerul curat, ghioceii ce abia scoteau capul din zăpadă, dar și susurul pârâului și miile de brândușe ce le-am găsit în poienița Stâna Curmătura.

traseu Cabana Curmătura
Stâna Curmătura
traseu Cabana Curmătura
Stâna Curmătura

Am ajuns destul de rapid sus la Cabana Curmătura, nici nu știu când am urcat cei 630 m.. 

P.S.: Am zărit la distanță un lup, l-am recunoscut după blănița lui gri, dar până să ne dumirim ce și cum a și dispărut. Inițial ne-am panicat puțin, dar apoi ne-am dat seama că animalele sălbatice fug singure imediat ce ne simt prezența, cu atât mai mult pe un traseu atât de circulat ca acesta. Dar nu am să te mint, am ținut sprayul de urs la îndemână, bănuiesc că are efect și la lupi.

traseu Cabana Curmătura
Cabana Curmătura
Cabana Curmătura
Vedere de la cabană

Cabana Curmătura

Situată la 1470 m, Cabana Curmătura, impresionează în primul rând prin poziționarea sa, oferind vederi spectaculoase către Munții Bucegi și Piatra Craiului. 

Noi am ajuns la ora 14:00 și deja nu mai aveau nici una din celebrele prăjituri (ne-a spus doamna că pregătiseră 120 de porții și deja nu mai era nimic), epuizaseră și toate felurile de mâncare, am mai prins totuși câte o ciocolată caldă pe care am savurat-o afară pe terasă, după ce l-am drăgălit un pic pe portocală (pisicul cu blăniță portocalie).

Cabana Curmătura - Portocală
Portocală
Cabana Curmătura
Cabana Curmătura

Am avut parte de o vreme splendită, vântul aproape că nu a bătut deloc și a fost soare toate ziua, fără nici un pic de nor. I-am privit cu admirație pe cei care coborau de pe vârful Piatra Mică (1816 m) și cu greu ne-am dat duși din acest loc de poveste. Am plecat cu gândul că vom reveni cândva să și înnoptăm aici și poate atunci ne vom face curaj să urcăm și noi pe vârful Piatra Mică. 

Cabana Curmătura
Cabana Curmătura

A treia parte: Cabana Curmătura - Fântâna lui Botorog (bandă galbenă) - aprox. 5 km

Marcajul bandă galbenă l-am găsit chiar în spatele cabanei. Am luat-o la pas cu sufletul la gură sperând să găsim brândușe în Poiana Zănoaga. Și pe aici poteca era presărată cu zăpadă și gheață sau noroi, dar a fost ușor de parcurs, diferența de nivel fiind mică.

În Poiana Zănoaga nu am găsit doar brândușe, ci și un peisaj absolut uluitor. Pozele nu reușesc să redea frumusețea celor văzute de noi, în realitate este mult mai spectaculos peisajul.

traseu Cabana Curmătura
Poiana Zănoaga
traseu Cabana Curmătura
Poiana Zănoaga

După o serie lungă de fotografii și filmulețe am luat-o din nou la pas. Greul de-abia de aici începe, din Poiana Zănoaga și până la Fântâna lui Botorog, coborârea a fost destul de abruptă, dar cea mai problematică a fost gheața. Cum am zis și la începutul articolului pentru cei care fac trasee frecvent sau care sunt sportivi de fel, s-ar putea să fie foarte ușoară această coborâre, însă pentru cei care au un job de birou și stau pe scaun zilnic câte 8 ore, plus nu au gheruțele la ei, pentru aceștia cu siguranță va fi dificil. 

Nu am mai fotografiat/filmat această porțiune pentru că eram atenți să nu ne accidentăm. Am fost foarte bucuroasă că am urcat prin chei, dacă ar fi să refac acest traseu și vara l-aș face în același sens. 

traseu Cabana Curmătura
Poiana Zănoaga

După o coborâre care parcă nu se mai termina am ajuns într-un final la Fântâna lui Botorog de unde am făcut dreapta și am mers până la barieră, unde aveam mașina parcată.

Cheile Zărneștiului - traseu Cabana Curmătura

În concluzie a fost un traseu superb, de dificultate medie din punctul meu de vedere. Aș reveni aici cu drag și îți recomand și ție să-l parcurgi, alege gradul de dificultate care ți se potrivește și hai pe munte. Vei fi uimit de cât de multă lume vei întâlni, cred că erau peste 100 de mașini parcate jos la începutul traseului, iar asta în extrasezon.

Dacă ești pentru prima oară în zonă, poți da o tură la Centrul de Informare Turistică Zarnești – pentru informații și recomandări din zonă, atât pentru drumeții cât și pentru alte activități sau atracții turistice din Zărnești și îmrejurimi. 

4. Video dronă

Dacă mi-a scăpat ceva sau nu am reușit să descriu prea bine în cuvinte, te invit să vizionezi și clipul de mai jos, iar dacă ți-a plăcut nu uita să te abonezi la canalul nostru de YouTube.

5. Tarif de vizitare Parcul Național Piatra Craiului

Pentru a vizita acest parc național va trebui să achiți o taxă de 10 lei/persoană din mai până în octombrie. Aici găsești toate detaliile despre modalitățile de plată.

Taxa poate fi achitată la taxatoarele din Zărnești, la rangeri sau online pe site-ul pcrai.ro

6. Echipament necesar pentru această drumeție

Ai nevoie de bocanci cu aderență bună, bețe de trekking și gheruțe dacă faci traseul în sezonul rece. Îmbracă-te în straturi, noi am stat și în tricou, dar și cu câte 3-4 straturi pe noi. 

Mai multe detalii despre cum să te îmbraci pe munte în sezonul rece poți citi aici: https://instatravel.ro/cum-te-imbraci-iarna-pe-munte/

7. Ce mai poți face în zonă?

Încearcă și acest traseu din satele Peștera și Măgura sau continuă vacanța ta spre Poiana Mărului, Șirnea, Șinca Veche, Dâmbovicioara, Fundata, Fundățica, orașul Brașov sau spre alte destinații de vis din județul Brașov: https://instatravel.ro/ obiective-turistice-judetul-brasov/

Satul Peștera
satul Peștera

8. Unde te cazezi?

Pensiunea Hora cu Brazi este o alegere excelentă dacă dorești să te cazezi în Zărnești. Toate camerele au balcon cu vedere la împrejurimi și includ o zonă de relaxare, TV cu ecran plat și canale prin cablu, precum şi baie privată.

Oaspeţii au la dispoziţie o terasa şi un foişor, iar pentru cei mici există un teren de joacă şi o zonă de joacă interioară.

Rezervă o cameră pe Booking aici.

Pensiunea Hora cu Brazi cazare Zărnești
Pensiunea Hora cu Brazi - cazare Zărnești

Casa Wezly reprezintă acea casa țăranească, cu o arhitectură popular romanească, construită doar cu materiale naturale, încadrată într-un mediu natural și sănătos, adaptată și utilată conform cerințelor actuale. 

Casa Wezly are o capacitate de 6 persoane și dispune de un living spațios cu bucătărie complet utilată, 3 dormitoare cu băi proprii și binențeles principala atracție, prispa unde te poți relaxa indiferent de anotimp.

Rezervă un sejur la Casa Wezly pe Booking aici.

Casa Wezly - cazare satul Măgura
Casa Wezly - cazare satul Măgura

Măgura little chalet este o cabană situată într-o zonă liniștită, între munți, departe de gălăgia orașului. Vei decoperi un loc magic, iar ca să ajungi la el va trebui să mergi pe jos 250 m. 

Cabana dispune de 3 dormitoare, 3 băi și o bucătărie complet echipată. Din cabană vei avea o vedere deosebită către munți.

Rezervă Măgura little chalet pe Booking aici.

Măgura little chalet - cazare satul Măgura
Măgura little chalet - cazare satul Măgura

Pensiunea Șamedru este una dintre cele mai apreciate unități de cazare din satul Măgura. Aceasta a fost finalizată în decembrie 2015.

Dispune de 16 camere, cele mai multe cu balcon și priveliște superbă spre munți. Fiecare cameră are baie proprie modernă, draperii întunecoase, paturi mari și foarte confortabile.

Pensiunea beneficiază și de un restaurant foarte bun, situat într-o clădire separată, cameră de zi cu șemineu, cameră de cinema, cameră de joacă pentru copii și un spa.

Rezervă o cameră pe Booking aici.

Pensiunea Șamedru din Sat Măgura
Pensiunea Șamedru din Sat Măgura

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.

Parcurge traseul până la Cabana Curmătura și împărtășește experiența cu noi pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

4 thoughts on “Traseu Cabana Curmătura – Circuit prin Prăpăstiile Zărneștiului”

  1. Foarte bine descris traseul! Ne place tare mult pagina ta de blog.
    Îți mulțumim pentru includerea noastră atât aici cât și în celelalte postări de pe Facebook sau Instagram.
    Apreciem foarte mult!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top