Debrețin – Obiective turistice de vizitat în 1 zi + Târgul de Crăciun

Așa cum probabil știi deja de pe contul meu de Instagram, în weekendul prelungit am fost plecați într-un mini circuit prin Europa. Am pornit la drum din Oradea și am urmat ruta: Debrețin – Tokaj – CașoviaCracovia și retur. Ne-am îndrăgostit de aceste orașe și cu siguranță le vom revizita și vara.

În acest articol îți voi povesti despre obiectivele turistice pe care le-am vizitat în Debrețin într-o singură zi, dar mai ales despre Târgul de Crăciun din acest oraș, care mie mi-a plăcut cel mai mult din cele pe care le-am vizitat anul acesta. Tot aici îți voi lăsa și informații cu privire la bugetul de călătorie și alte sfaturi care să te ajute să îți organizezi o vacanță reușită în acest oraș.

Debrețin (Debrecen) - Ungaria
Debrețin– Obiective turistice de vizitat într-o zi

1. Impresii de călătorie Debrețin (Debrecen) - Ungaria

După Budapesta, Debrecen, pe românește Debrețin, este al doilea oraș ca mărime din Ungaria și este o destinație foarte populară pentru cei care locuiesc în vestul țării noastre, deoarece se află la doar 40 de kilometri de graniță. Prin urmare, dacă ajungi prin Oradea, ar fi păcat să nu faci un ocol de o oră și până în Debrecen. 

Noi nu am ales întâmplător această destinație, auzisem din mai multe surse că aici ar avea loc un târg de Crăciun foarte frumos, și mă bucur tare mult că am ascultat recomandarea, pentru că a fost cel mai frumos târg de Crăciun pe care l-am vizitat în 2023.

Cât despre oraș, având în vedere că este al doilea centru universitar al Ungariei și un important centru economic, cultural, artistic și științific, mă așteptam să găsesc un oraș asemănător cu Cluj-Napoca de la noi. Realitatea este departe de această comparație, orașul se aseamănă mai degrabă cu Craiova, dar rămas un pic în urmă. Totuși am găsit câteva obiective turistice foarte interesante și ne-am bucurat de o plimbare lejeră prin centrul orașului, așa că înainte de a-ți povesti despre cel mai frumos târg de Crăciun, m-am gândit să îți las o listă cu obiectivele turistice pe care nu ar trebui să le ratezi.

1.1. Obiective turistice Debrețin

Marea Biserică Reformată - Piața Kossuth

Sensurile unice din oraș și semnele rutiere haotice s-ar putea să-ți dea un pic de furcă și să te învârți aiurea. Având în vedere că centrul este destul de mic și se află în apropierea mallului, te sfătuiesc să parchezi acolo, așa mașina va sta în siguranță, iar tu vei scăpa de griji. La parcările publice nu se poate plăti cu cardul și nici prin SMS cu număr de RO, așa că singura opțiune este cash-ul (monede).

De la mall am plecat către primul obiectiv turistic, și anume Marea Biserică Reformată. Aceasta este situată în Piața Kossuth, unde are loc și o mare parte din târgul de Crăciun. Biserica a fost construită între anii 1805 – 1824 și este cea mai mare biserică reformată din toată Ungaria. 

În general biserica este deschisă zilnic, însă în ziua în care am fost noi, pe 4 decembrie din păcate era închisă pentru turiști. Am înțeles că interiorul este foarte frumos și că se poate urca în turnurile înalte de 61 m pentru a putea admira o panoramă impresionantă asupra oraşului. Programul de vizitare poate fi consultat aici.

Debrețin (Debrecen) - Ungaria
Marea Bierică Reformată
Debrețin (Debrecen) - UngariaDebrețin (Debrecen) - Ungaria

La doar 250 m de biserica reformată se află și unul dintre cele mai vizitate și impresionante muzee ale Ungariei, Muzeul Deri. Este deschis în fiecare zi, mai puțin în zilele de luni, așa că vor rămâne 2 obiective turistie de vizitat pentru data viitoare când vom mai ajunge aici.

Grand Hotel Aranybika

De la biserică am luat-o ușor la pas, admirând clădirile din jur, până am ajuns la Grand Hotel Aranybika. Acesta este situat în inima orașului și se remarcă de la mare distanță, datorită construcției Art Nouveau în care își are sediul. Clădirea a fost construită după planurile arhitectului Alfred Hajos, primul campion olimpic al Ungariei, în 1915. 

Debrețin (Debrecen) - Ungaria
Grand Hotel Aranybika

Ne-am continuat plimbarea în lungul liniei de tramvai, ocazie cu care am putut descoperi și alte clădiri frumoase, dar și numeroase terase, cafenele și restaurante.

Debrețin (Debrecen) - Ungaria
Debrețin (Debrecen) - Ungaria

Biserica Reformată Mică

Înainte de a ne schimba direcția, ne-am oprit câteva minute și la Biserica reformată mică (Biserica trunchiată). Clădirea are o poveste impresionantă, biserica a fost construită în anul 1600, în 1727 a fost grav afectată de un incendiu, iar apoi în 1907 o furtună puternică a distrus cupola turnului.  Arhitecţii au decis să nu o mai refacă şi să lase turnul în formă de bastion și de atunci poartă numele și de Biserica trunchiată. Turnul poate fi vizitat doar pe parcursul verii şi în prima lună de toamnă.

Debrețin (Debrecen) - Ungaria
Biserica Reformată Mică

Teatrul Csokonai

De la biserica mică am făcut stânga și am mers câțiva zeci de metri pentru a admira și clădirea Teatrului Csokonai, care a fost recent renovat și arată splendid. Mi-ar plăcea ca data viitoare să-mi iau un bilet la teatru, am înțeles că interiorul a fost păstrat exact așa cum era, inclusiv scaunele sunt cele originale.

Debrețin (Debrecen) - Ungaria
Teatrul Csokonai
Debrețin (Debrecen) - Ungaria

Așa cum spuneam, centrul orașului Debrețin este destul de mic, se poate face la pas lejer într-o oră, poate și mai puțin. Este perfect pentru a-l vizita dus-întors în aceeași zi, sau pentru a poposi o noapte așa cum am făcut noi, în circuitul spre Polonia.

Seara, magia sărbătorilor de iarnă pătrunde pe străzile din Debrețin, exact ca in reclama cu cafea de la Jacobs cu Alintaroma.

1.2. Târgul de Crăciun din Debrețin

Târgul de Crăciun din Debrețin s-a deschis pe 26 noiembrie și poate fi vizitat până pe 2 ianuarie.

Așa cum spuneam la începutul articolului, acesta a fost târgul meu de Crăciun favorit, din cele pe care le-am vizitat în 2023. Debreținul este plin de lumini sclipitoare, muzică de sezon, căsuțe decorate cu gust și oferă o atmosferă magică, în spiritul Crăciunului. 

Debrețin (Debrecen) - Ungaria
Debrețin (Debrecen) - Ungaria
Debrețin (Debrecen) - Ungaria

Străzile sunt împodobite cu lumini strălucitoare, iar aromele delicioase umplu aerul, creând o atmosferă caldă și primitoare. Târgul este amenajat simplu, cât se poate de tradițional și există o combinație potrivită de tarabe care vând atât articole de calitate, cât și specialități locale sau regionale de sezon. 

Spre exemplu, ați mâncat vreodată krumplilangoș? Noi am mâncat pentru prima dată așa ceva, și a fost atât de delios, încât ne-am lins pe degete. Coca se coace pe plita încinsă, exact așa cum îmi amintesc că făceau bunicii în copilăria mea, apoi se umple cu tot felul de bunătăți, iar la final se „închide” cu un fier de călcat de pe vremuri. Cum s-ar zice, am savurat mâncarea și cu ochii și cu papilele gustative. 

Debrețin (Debrecen) - Ungaria
Debrețin (Debrecen) - Ungaria
Debrețin (Debrecen) - Ungaria

Locul acesta este atât de simplu, de pare desprins din poveștile bunicii. Sobele de gătit emană căldură în toată piața, iar miresmele te atrag precum un magnet. Așa-i că-i fain? Nu ți-ar plăcea să vedem și prin târgurile noastre, astfel de căsuțe tradiționale, dar cu rețetele noastre?

Și după așa un langoș de la mama lui, a mers de minune un karacsony puncs din butoiașul ceramic, adică un vin fiert ceva mai aromat. Mirosea în aer și a vin, dar și a portocale, mere, scorțișoară și ciocolată caldă.

Debrețin (Debrecen) - Ungaria
Debrețin (Debrecen) - Ungaria
Debrețin (Debrecen) - Ungaria

Și cum totul arăta ca o poveste, nu putea lipsi din peisaj căsuța lui Moș Crăciun. Oh, și ce căsuță are moșul, zici că-i adusă direct din Laponia.

La căsuțele cu daruri pentru cei dragi se găsesc tot felul de lucruri realizate handmade, de la vase de ceramică, până le obiecte de metal care sunt realizate acolo, pe loc, la foc încins.

Debrețin (Debrecen) - Ungaria
Debrețin (Debrecen) - Ungaria
Debrețin (Debrecen) - Ungaria

Tot aici, în Piața Kossuth, sunt și câțiva brazi naturali, împodobiți simplu și frumos., iar în capătul pieței, lângă Biserica Mare Reformată este amenajat patinoarul, unde copiii abia așteaptă să-l brăzdeze cu patinele ascuțite în ritmul colindelor.

Debrețin (Debrecen) - Ungaria
Debrețin (Debrecen) - Ungaria

Luminițele festive continuă și pe străzile din proximitate și ne-au condus către al doilea nucleu al târgului, un alt loc în care magia și feeria se împletesc de minune.

Debrețin (Debrecen) - Ungaria
Debrețin (Debrecen) - Ungaria
Debrețin (Debrecen) - Ungaria

Nu puteam pleca de la târg fără să mâncăm tradiționalul kürtőskalács, care a închis perfect experiența de la Târgul de Crăciun din Debrețin.

Debrețin (Debrecen) - Ungaria
Debrețin (Debrecen) - Ungaria
Debrețin (Debrecen) - Ungaria
Debrețin (Debrecen) - Ungaria

În concluzie, Târgul de Crăciun de aici pentru mine a fost ca o călătorie în timp, am simțit magia Crăciunului exact ca în copilărie. Orașul în sine nu pot să spun că m-a impresionat peste măsură, adică nu aș spune că mi-aș dori să-l revăd, însă la Târgul de Crăciun aș da o fugă în fiecare an, chiar ți-l recomand, este cu mult peste cel din Budapesta, care este lăudat de toate site-urile.

Dacă vei vrea să petreci mai multe zile în zonă, îți las mai jos câteva dintre obiectivele turistice pe care noi nu am reușit să le vedem.

2. Ce mai poți vizita în zonă?

Parcul acvatic Aquaticum este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Debrecen, de altfel ungurii sunt renumiți pentru parcurile acvatice. Poți petrece o zi întreagă acolo, fără să te plictisești. Pe lângă vegetaţia tropicală, vei găsi un bazin exterior cu apă încălzită la 35 de grade, bazin cu valuri, 12 tobogane, bazine pentru bebeluşi, baie în peşteră, perete de căţărare și multe alte atracții. 

Din parcul acvatic poți ajunge la băile termale, o altă atracţie cu efect magnetic pentru turişti şi localnici. Acolo sunt 3 bazine termale cu temperaturi diferite ale apei, 2 bazine pentru gimnastică subacvatică şi tratament cu greutăţi, bazin de înot, bazin Kneipp, plus alte atracţii.

Nu rata nici excursiile de o zi la Parcul de animale Puszta, pentru a explora minunile naturii si a te delecta cu un spectacol de cowboy.

Parcul Naţional Hortobagy este de asemenea de pus pe listă. Este cea mai mare arie protejată din Ungaria și este inclus în patrimoniul UNESCO. Parcul de 800 de km2, adăposteşte păşuni, mlaştini, lunci şi heleşteie și 342 de specii de păsări. Un trenuleţ îi plimbă cu mai multă uşurinţă pe turişti şi face câteva opriri pentru ca aceştia să poată face fotografii în voie.

Grădina Zoologică şi Botanică Ady Endre este un alt loc de pe lista cu obiective turistice de vizitat în Debrecen. qmap?c=10924&tp=OOLA&tpid=ea608b1c d25d 476f bdfc 0a7cdf282395 tuctc6a0a57&gdpr=1&gdpr consent=CP2nhDAP2nhDAAcABBENAeE8AP gAAAAAChQg1NX H bW9r8Xr3aft0eY1P99j77sQxBhfJE 4FyLvW JwXx2EwNA26tqIKmRIEu3ZBIQFlHJHURVigaogVryHsYkGcgTNKJ6BkgFMRI2dYCF5vmYtj QKY5 p9d3fx2D t dv83dzzz8VHn3e5fmckcKCdQ58tDfn9bRKb 5IOd 78v4v09F rk2 eTVn pcvr7B uft87 XU 9 fAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAEAAAAAv2?partner=taboola

3. Buget și organizare

Transport

Ne-am hotărât să facem un mini circuit prin Europa și pe la târgurile de Crăciun, așa că am plecat cu mașina pe ruta Oradea – Debrețin – Tokaj – CașoviaCracovia și retur.

Benzina de la Brașov la Debrețin ne-a costat aprox. 330 lei (doar dus), iar pe vinietă pentru Ungaria am achitat 80.30 lei (valabilă 10 zile). 

Parcarea am avut-o inclusă în preț la cazare, iar la mall am achitat 7 lei pentru 2 ore de staționare.

Mâncare

Prețurile la mancare în Debrețin sunt similare cu cele de pe la noi. Spre exemplu la Târgul de Crăciun pentru 2 krumplilangoș am plătit 75 lei, pentru 1 kürtőskalács am achitat 25 lei, în timp ce 1 pahar de vin fiert a fost 11 lei. 2 cafele și 2 prăjituri mici tradiționale au fost 44 lei, iar 2 sandvișuri la mall au costat 21 lei. Am cheltuit în total 20 euro / pers. pe mâncare și băuturi într-o zi, însă prețurile pot varia foarte mult în funcție de poftele fiecăruia.

Tarife atracții turistice

Nu am cheltuit bani pe accesul la obiectivele turistice, tot ce am vizitat a fost gratuit. 

Suveniruri

Și la suveniruri prețurile sunt similare cu cele de la noi, spre exemplu un magnet de frigider este între 10 și 30 de lei, iar cadourile pentru cei dragi de la căsuțe între 30 și 300 lei.

4. Bine de știut

Moneda națională a Ungariei este forintul (1000 ft = 12 lei) și ne-a fost acceptată plata cu cardul aproape peste tot.

Nu toate căsuțele de la târg acceptau plata cu cardul, ar fi bine să ai și niște forinți sau euro cash la tine.

Debrețin (Debrecen) - Ungaria

5. Unde te cazezi în Debrețin?

O să încep listă cu unde să nu te cazezi în Debrețin. Noi am ales un apartament cu un scor foarte bun pe Booking de 9.7, Belvarosi Exkluziv Minigarzon, care ne-a dezamăgit destul de rău. 

Camera a fost ok, mobilierul nouț, lenjeria ok, însă pentru încălzire folosesc un șemineu electric din tablă care a făcut gălăgie destul de rău toată noaptea, geamul nu izola aproape deloc fonic așa că ne-au mai trezit și niște claxoane la 6 dimineața, iar cabina de duș a fost foarte murdară, atât de murdară că am preferat să nu ne spălăm.

Totuși, a avut și câteva părți bune, am avut parcare privată închisă și a fost situat foarte aproape de centru.

Și acum să vă recomand și câteva cazări pe care să le aveți în vedere.

Jégmadár Apartman

Jégmadár Apartman poate fi o opțiune bună de cazare în Debrețin. Apartamentrul are un dormitor, un living, o bucătărie complet utilată, cu frigider și cafetieră, precum și o baie cu bideu și duș. Îl poți rezerva pe Booking aici.

Jégmadár Apartman - cazare Debrețin
Jégmadár Apartman

Catalog Boutique Rooms

Catalog Boutique Rooms  este un aparthotel modern, ce oferă camere moderne, dotate cu televizor cu ecran plat și baie proprie. Unele unități au terasă și/sau un balcon cu vedere la oraș. Rezervă o cameră pe Booking aici.

Catalog Boutique Rooms - cazare debrețin
Catalog Boutique Rooms

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.

Descoperă orașul Debrețin și împărtășește experiența cu noi pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

2 thoughts on “Debrețin – Obiective turistice de vizitat în 1 zi + Târgul de Crăciun”

  1. Si noua ne place mult zona Debrecen (nu doar orasul) si am vizitat-o în repetate randuri. Ce vreau sa mentionez este ca Targul de Craciun se mentine pana dupa Anul Nou (2 ianuarie), desigur, in afara de partea cu Mos Craciun si Adventul, toate casutele sunt deschise, patinoarul la fel.
    Ultima data am fost in septembrie, insa inainte de asta am fost de Revelionul trecut, am scris aici despre experienta https://bialog.ro/2023/01/ce-sa-faci-la-debrecen-de-revelion-si-anul-nou/
    Mai vreau sa adaug ca noi niciodata nu am gasit deschisa pentru turisti Marea Biserica Reformata (nu stiu daca am nimerit tot in zile speciale, dar pur si simplu nu se putea vizita). In prima zi a anului are loc un concert simfonic cu acces gratuit, dar l-am ratat si pe acela, ca celui mic ii era somn dupa o zi intreaga la piscine 🙂

    1. Multumesc pentru infirmații, am corectat, legat de programul târgului. Legat de biserică, cred că este deschisă pentru turiști, cel puțin așa am dedus din recenziile pe care le-am citit, poate ar trebui să reîncercăm vara. Foarte fain și util articolul tău.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top