Traseu ușor în Cheile Vârghișului – 9 Poduri și 3 Peșteri

Traseu Cheile Vârghișului
Traseu Cheile Vârghișului ©alinalicuriceanu

Spre rușinea mea am aflat de Cheile Vârghișului în timpul vizitei de la Lacul Sfânta Ana și Tinovul Mohoș.

Cel mai frumos anotimp pentru a vizita Cheile Vârghișului, din munții Perșani, este toamna, culorile pastelate vor crea un peisaj de poveste, însă este un traseu foarte frumos de parcurs și în celelalte anotimpuri.

Cheile calcaroase săpate de pârâul Vârghiș în perioada cuaternară, reprezintă cel mai spectaculos miracol natural, cea mai de seamă valoare peisagistică a Secuimii, după Cheile Bicazului.

Vei traversa 9 poduri și vei vizita 3 peșteri deosebite. Traseul este unul ușor, durează 4-5 ore, vei avea timp să îl parcurgi chiar dacă vii din București și ai un drum mai lung de parcurs până aici.

Unde se află Cheile Vârghișului și de unde începe traseul?

Rezervația naturală Cheile Vârghișului se află în județul Harghita, în Munții Perșani și este străbătută de valea Vârghișului ce izvorăște din Munții Harghita. Poți ajunge aici, fie venind dinspre satul Merești (Harghita), fie dinspre Vârghiș (Covasna), așa cum am făcut noi. 

Din comuna Vârghiș am mers 12 km pe un drum asfaltat, drum de 1 bandă ce dispune de multe alveole, urmați de încă 2 km pe un drum forestier (accesibil oricărui autoturism), până la barieră, unde este și parcarea amenajată lângă centrul de informații, tot acolo se poate și campa. De aici până la intrare în chei vei merge aprox. 200 m, iar până la Peștera Mare de la Merești aprox. 1 km.

O altă variantă ar fi accesul din Merești, vei merge cu mașina 6 km până la barieră, unde se află parcarea de la cantonul Țiglărie, iar de acolo până la intrare în chei mai sunt aproximativ 200 m și până la Peșetara Mare de la Merești 3.5 km pe marcaj cruce albastră.

Drum de 1 bandă Cheile Vârghișului
Drum de 1 bandă Cheile Vârghișului

Trasee prin Cheile Vârghișului

Am ales să parcurgem traseul principal din Cheile Vârghișului, Poteca Cheii, marcat cu cruce albastră, care urmează curgerea sinuoasă a pârâului Vârghiș pe distanță de vreo 4 km, până în poiana numită Canton Țiglărie. 

Marcaj: cruce albastră
Diferență de nivel: aproximativ 200 m
Accesibilitate: tot timpul anului
Recomandări:echipament adecvat
Durată traseu dus-întors:aproximativ 5 ore
Lungime: aproximativ 4 km/sens (8 km dus-întors)
Dificultate: ușor/mediu

Harta trasee Cheile Vârghișului
Hartă trasee Cheile Vârghișului
Mai există 2 trasee, unul marcat cu punct roșu și unul cu bandă galbenă.

Traseul punct roșu, traseu circular, Poteca Lupilor – Capela Tătarilor, merge doar pe deasupra stâncilor, se intersectează la un moment dat cu traseul dungă galbenă.

Traseul bandă galbenă– Poteca Kőmező, ce coboară tot la Canton Țiglărie, apoi continuă spre Colțul Chirui, Băile Selters și orașul Vlăhița. Acest traseu se intersectează la un moment dat cu traseul ales de noi, cruce albastră și vom merge puțin pe el pentru a ajunge la Peștera de la Merești.

Cheile Vârghișului - Traseu cruce albastră

Accesul în Cheile Vârghișului se face pe un drum forestier, trebuie să ne întoarcem câțiva pași înapoi de la centrul de informații până la bariera pe lângă care am trecut cu mașina, unde se află și un panou informativ și harta traseelor. Noi vom urma marcajul cruce albastră. În aproximativ 10 minute intrăm în pădure și aventura noastră pe ziua de astăzi începe.

Cheile Vârghișului
Cheile Vârghișului
Cheile Vârghișului
Început traseu Cheile Vârghișului

Traseul marcat cu cruce albastră, este cel mai accesibil, marcajul este extrem de bun, nu există nici o șansă să te rătăcești, iar cu încălțămintea adecvată, poate fi parcurs de oricine nu are rău de înălțime sau teamă de poduri mobile, deoarece majoritatea podurilor din cele 9 pe care le vom traversa sunt dinacelea mișcătoare.

Pe mine podurile m-au amuzat, m-au făcut să mă simt din nou copil, însă din loc în loc mai trosnea câte o șipcă de lemn sub pasul meu, ceea ce îmi dădea o senzație ușoară de teamă. Înainte de fiecare pod suntem avertizați că numărul maxim de persoane care îl pot traversa simultan este de 2 persoane.

Contrar așteptărilor mele, nu am fost singuri pe munte, se pare că este un traseu foarte cunoscut și adorat de iubitorii de natură. Aveam emoții cu privire la urși, dar imediat ce am văzut câți turiștii erau pe traseu emoțiile au disparut, am înțeles că vara este chiar un traseu aglomerat.

Imediat ce am intrat în pădure a apărut în fața noastră și primul pod, unul fix, l-am traversat și am ajuns pe partea dreaptă a râului Vârghiș. 

De aici încep să apară și bolovanii pe traseu, ca și grad de dificultate este la fel ca și traseul din Cheile Zănoagei spre Lacul Scropoasa, din munții Bucegi, diferența este că acolo sunt doar câteva poduri fixe pe care trebuie să le traversezi.

Cheile Vârghișului
Primul pod Cheile Vârghișului
Cheile Vârghișului
Traseu Cheile Vârghișului
Cheile Vârghișului - Munții Perșani
Cheile Vârghișului
Cheile Vârghișului
Traseu Cheile Vârghișului

Nici nu apucăm să admirăm prea mult tabloul spectaculos pe care toamna la pictat în munții Perșani căci imediat apare și cel de-al 2-lea pod, din cele 9, primul pod mișcător.

Cheile Vârghișului
Al doilea pod traseu Cheile Vârghișului
Cheile Vârghișului
Cheile Vârghișului - Munții Perșani

Podul numărul 3 - Traseu Cheile Vârghișului

Punctul central al traseului este situat la cel de-al 3-lea pod. Dacă vrei să vizitezi cele 3 peșteri, Peștera Șura Cailor, Grota Tătarilor și Peștera mare de la Merești, trebuie să fii foarte atent pentru că ele nu sunt semnalizate și poți trece pe lângă ele fără să le observi. 

Cheile Vârghișului - Munții Perșani
Podul 3 Cheile Vârghișului

Peștera Șura Cailor - Cheile Vârghișului - Munții Perșani

Dacă ai ajuns la podul numărul 3, înainte de a-l traversa, uită-te în stânga și vei zări Peștera Șura Cailor la o aruncătură de băț. Trebuie să fii atent pentru că nu este semnalizată.

Peștera se vizitează gratuit, pe cont propriu, nu există ghid. Are o intrare generoasă de 15 m și nu este electrificată vei avea nevoie de frontală pentru a o explora. Nu prezintă stalactite sau stalagmite, dar este frumoasă. Atunci când este liniște deplină putem auzi vuietul râului subteran. 

Peștera Șura Cailor - Cheile Vârghișului
Peștera Șura Cailor - Cheile Vârghișului
Vedere din Peștera Șura Cailor - Cheile Vârghișului
Vedere din Peștera Șura Cailor - Munții Perșani

Peștera Grota Tătarilor - Cheile Vârghișului - Munții Perșani

Cum ieși din Peștera Șura Cailor, nu traversa podul, întoarce-te înapoi pe acelasi traseu pe care ai venit și uită-te cu băgare de seama, după doar câțiva pași în dreapta vei zări o potecă nemarcată care urcă susținut prin pădure. Noi am avut norocul și am văzut un grup de turiști care coborau poteca și ne-a fost foarte ușor să o găsim.

Această potecă te va conduce la Peștera Grota Tătarilor, cea mai spectaculoasă din Cheile Vârghișului, este situată deasupra Peșterii Cailor, pe care tocmai ai vizitat-o. Pe poteca pe care urci la un moment dat vei vedea o mică bifurcație, trebuie să o iei la dreapta și imediat vei zări grota.

Traseul de la Peștera Șura Cailor la Peștera Grota Tătarilor este unul dificil, ai nevoie neapărat de bocanci aderenți și de bețe de trekking la coborăre. Este singura parte dificilă a traseului de astăzi.

Peștera se vizitează gratuit, pe cont propriu, nu există ghid. Are o formă absolut spectaculoasă, apa a săpat până s-a format această peșteră pe de o parte cu formă de 2 ochi și un nas, iar pe altă parte sub formă de tunel.

Peștera Grota Tătarilor Cheile Vârghișului
Peștera Grota Tătarilor Cheile Vârghișului - Munții Perșani
Peștera Grota Tătarilor Cheile Vârghișului
Peștera Grota Tătarilor Cheile Vârghișului - Munții Perșani
Peștera Grota Tătarilor Cheile Vârghișului
Peștera Grota Tătarilor Cheile Vârghișului
Peștera Grota Tătarilor Cheile Vârghișului
Peștera Grota Tătarilor Cheile Vârghișului
Peștera Grota Tătarilor Cheile Vârghișului
Peștera Grota Tătarilor Cheile Vârghișului - Munții Perșani

Peștera Mare de la Merești

Acum trebuie să te întorci iar la podul 3, după ce îl vei traversa vei observa că drumul se bifurcă. La stângă continuă traseul cruce albastră prin Cheile Vârghișului, iar la dreapta avem traseul bandă galbenă care ne va conduce la Peștera mare de la Merești. 

Deci, facem dreapta pe traseu bandă galbenă și mergem până vedem o scară de metal, pe care o vom urca pe propria răspudere așa cum citim pe panou. Apoi, surpriză, altă scară metalică. După ce o urcăm și pe aceasta în fața noastră se desfășoara această peșteră spectaculoasă, Peștera mare de Merești sau Orbán Balázs.

Spre Peștera Mare de Merești - Cheile Vârghișului
Spre Peștera Mare de Merești - Cheile Vârghișului
Spre Peștera Mare de Merești - Cheile Vârghișului
Spre Peștera Mare de Merești - Cheile Vârghișului
Spre Peștera Mare de Merești - Cheile Vârghișului
Spre Peștera Mare de Merești - Cheile Vârghișului
Liliacul cu potcoavă - Peștera Mare de Merești - Cheile Vârghișului
Liliacul cu potcoavă - Peștera Mare de Merești

Peștera Mare de Merești este una dintre cele mai lungi din Carpații Orientali cu ai săi 1800 de metri, cu o diferență de nivel de 50 m, din care se pot vizita doar 900 m fără echipament de speologie și doar însoțit de ghid.

Peșterile din Cheile Vârghișului, 128 la număr, au o importanță deosebită pentru mai multe specii de lilieci. Pe teritoriul rezervației sunt prezente 19 specii de lilieci, care reprezintă mai mult de jumătate din numărul speciilor existente în România. 

Peștera Peștera mare de Merești (Orbán Balázs) este unul din cele mai importante adăposturi de lilieci din Transilvania, unde pe tot parcursul anului putem găsi aceste mamifere. Aici, numărul de specii, precum și numărul indivizilor din fiecare specie, diferă în funcție de perioada anului.

Vara putem găsi în peșteră colonia de naștere a speciilor liliacul comun și liliacul comun mic. În perioada de hibernare, în afară de speciile amintite în peșteră este prezent și liliacul mic cu potcoavă, cu un număr important de exemplare.

Pentru lilieci tomana reprezintă anotimpul împerecherii, când peșterile din chei apar și specii care în cursul verii și iernii ocupă alte tipuri de adăposturi. În această perioadă sosesc la peșteri un număr important de exemplare ale unor specii rare de pădure, cum ar fi liliacul cârn sau liliacul cu urechi mari.

Peștera se poate vizita doar cu ghid, iar din 1 noiembrie până în primăvară este închisă permanent, din cauza coloniilor foarte mari de lilieci.

Tariful de vizitare este de 15 lei/adult, respectiv 10 lei copii peste 6 ani și se achită direct la ghid. În taxă este inclus și ghidul care îți va povesti legendele peșterii și îți va oferi toate explicațiile de care ai nevoie. 

Îl recomand cu încredere pe dl Rad Eneas, îl poți contacta din timp la numărul de telefon  0742026699. Dacă ai alte întrebări legate și de alte activități din chei, dânsul te va putea ajuta cu mare plăcere, este activ în chei din 1976.

Vei avea nevoie neapărat de frontală pentru a explora peștera. Nu prezintă stalactite sau stalagmite, dar este foarte deosebită, la lumina frontalei pereții peșterii sclipesc ca și cum am fi într-un basm cu zâne.

Cum ajungi în Peștera mare vei observa o poartă mare în față intrării, acolo se află camera caldă și este plină de lilieci tot timpul anului.

În stânga intrării este camera Elisabetei pe care am vizitat-o și noi astăzi, am avut norocul să vedem 3 specii de lilieci, printre care și lilacul cu potcoavă, care este fascinant, după această cameră întâlnim altă poartă. De porți poți trece doar însoțit de ghid. Vom reveni cu siguranță să vizită toată peștera cu dl Rad Eneas.

Eu am facut rost de numărul ghidului când am scris acest articol, așa că profită din plin de această informație și ia legătura cu dl Rad Eneas înainte să ajungi în chei, vei primi toate informațiile de care ai nevoie și vei putea avea garanția că vei vizita peștera și nu vei rămâne în fața ușii așa cum am pățit noi.

Peștera mare de la Merești
Peștera Mare de Merești - Cheile Vârghișului ©Rad Eneas
Peștera mare de la Merești
Peștera Mare de Merești - Cheile Vârghișului ©Rad Eneas
Peștera Mare de Merești - Cheile Vârghișului
Vedere Peștera Mare de Merești - Cheile Vârghișului
Vedere din Peștera Mare de Merești - Cheile Vârghișului
Vedere din Peștera Mare de Merești - Cheile Vârghișului

Continuăm traseul prin Cheile Vârghișului - Munții Perșani

După ce ai vizitat Peștera Mare de la Merești, trebuie să te întorci la bifurcația de lângă podul numărul 3 și să continui pe marcajul cruce albastră.

La scurt timp vei traversa și podul suspendat fixat în stâncă. De aici am pierdut numărătoarea podurilor, le-am traversat pe toate cu o bucurie de copil și am căscat gura la fiecare frunză pictată de toamnă timpurie. Cum ți-am zis și la început toamna este anotimpul perfect să vizitezi aceste chei.

Cheile Vârghișului - Munții Perșani
Cheile Vârghișului
Cheile Vârghișului - Munții Perșani
Cheile Vârghișului
Cheile Vârghișului - Munții Perșani
Cheile Vârghișului - Munții Perșani
Cheile Vârghișului - Munții Perșani
Cheile Vârghișului - Munții Peșani
Cheile Vârghișului - Munții Perșani
Cheile Vârghișului
Cheile Vârghișului - Munții Perșani
Cheile Vârghișului

Retur traseu Cheile Vârghișului - Munții Perșani

Am decis să ne întoarcem pe același traseu pe care am și venit. O altă variantă ar fi fost să facem circuit și să ne întoarcem pe sus pe bandă galbenă.

Cheile Vârghișului
Cheile Vârghișului
Cheile Vârghișului
Cheile Vârghișului
Cheile Vârghișului
Cheile Vârghișului
Cheile Vârghișului
Cheile Vârghișului
Traseu Cheile Vârghișului
Traseu Cheile Vârghișului
Cheile Vârghișului
Cheile Vârghișului

De ce să vizitezi Cheile Vârghișului

Dacă ești amator de trasee via fferata aici vei găsi traseul special amenajat Șoimu Călător, cu o lungime de 250 m și o diferență de nivel de 140 m, este situată pe marcajul cu dungă galbenă ce duce sus la belvedere.
 
În afară de viaferrata vei mai găsi 3 trasee de cățărare: Traseul Wagner (Ursus Spaeleus) lângă Grota Tătarilor, traseul Turnul de Fontă lângă Peștera Mare și traseul Santibella.
 
Cheile Vârghișului sunt situate în munții Perșani, situate în partea sud-vestică a Carpaților Orientali, și fac legătura între Carpații Meridionali și cei Orientali.
 
Cheile Vârghișului reprezintă una dintre cele mai interesante rezervații naturale, cu fenomene exo- și endocarstice spectaculoase și cu peisaje deosebit de pitorești. 
 
Adâncirea cheilor lungi de 4 km a avut loc în mai multe etape, ca urmare a activității corozivo-erozivă a apelor pârâului Vârghiș asupra masivului de calcar. 
Peșterile s-au format în paralel cu acest proces, dovadă fiind diferitele nivele de peșteri și terase. Pe lângă peșterile fosile aflate la altitudini de 5, 20, 40 și respectiv 70-120 m deasupra talvegului actual pot fi observate și diverse forme geomorfologice exocarstice, cum ar fi crestele și piramidele de stâncă, terase, taluzuri carstificate, grohotișuri și lapiezuri. 
 
Un fenomen natural demn de remarcat în Cheile Vârghișului este cursul subteran de 1.5 km a râului, materializat sub forma a mai multor peșteri active, aflate în formare și în prezent.
 
Până în prezent, în chei au fost cartate și descrise 128 de peșteri, cea mai cunoscută dintre ele fiind Peștera Mare de la Merești. Lungimea totală a galeriilor peșterii însumează 1527 m.
Cheile Vârghișului
Cheile Vârghișului
Cheile Vârghișului
Cheile Vârghișului

Tarif de vizitare Cheile Vârghișului

Pentru a vizita Cheile Vârghișului am achitat o taxă de 25 lei/mașină. Nu ni s-a perceput și taxă/persoană.
 
Dacă alegi să vizitezi Cheile Vârghișului cu acces din Merești atunci vei achita o taxă de vizitare de 8 lei/pers.
 
Intrarea în Peștera Mare de la Merești te va costa 15 lei/adult, respectiv 10 lei/copil.

Video dronă 4k Cheile Vârghișului

Concluzii traseu Cheile Vârghișului

♦️ Chiar dacă este un traseu ușor, echipamentul montan de bază este necesar. Asigură-te că ai cel puțin încălțămintea potrivită. Mersul pe pietre umede, fără bocanci sau ghete de munte, este periculos.

♦️ Este un traseu destul de circulat, totuși există posibilitatea să vezi și un urs. Pentru siguranță eu port mereu cu mine acest spray de urs.

♦️ Nu ai nevoie neapărat de o pereche de ochelari de soare, în mare parte traseul este prin pădure, însă dacă mergi vara îți recomand această cremă de față SPF 30 special creată pentru drumeții, care să te protejeze atât împotriva soarelui, cât și împotriva vântului.

♦️Mie nu-mi lipsesc niciodată din bagajul de drumeție bețele trekkingfluiersprayul de ursfolie de supraviețuirefrontală și un kit de prim ajutor.

Cheile Vârghișului
Cheile Vârghișului

Cauți cazare?

Booking.com

Parcurge traseul prin Cheile Vârghișului și împărtășește experiența cu noi pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Autor articol: © Alina Licuriceanu
Foto:© alinalicuriceanu

2 thoughts on “Traseu ușor în Cheile Vârghișului – 9 Poduri și 3 Peșteri”

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top