Traseul din Cheile Vârghișului este unul dintre preferatele mele, motiv pentru care am revenit weekendul trecut, pentru a admira peisajele superbe și în culorile toamnei.
Am traversat 9 poduri și am vizitat 3 peșteri deosebite. Traseul este unul ușor, durează 5-6 ore cu tot cu pauze. Las în acest articol toate detaliile de care ai nevoie dacă vrei să ajungi pe aceste meleaguri pitorești.
Cuprins
1. De unde începe traseul prin Cheile Vârghișului?
Rezervația naturală Cheile Vârghișului se află în județul Harghita, mai exact în Munții Perșani, și este străbătută de valea Vârghișului ce izvorăște din Munții Harghita.
Poți intra în chei fie pe la centrul de vizitare din satul Merești (Harghita), fie pe la centrul de vizitare din satul Vârghiș (Covasna). Venind dinspre Brașov cea mai apropiată intrare de noi este cea din Vârghiș, variantă pe care o recomand și pentru că cea mai frumoasă parte a traseului este mai aproape de această intrare.
Din comuna Vârghiș am mers 12 km pe un drum asfaltat, drum de o bandă ce dispune de multe alveole, urmați de încă 2 km pe un drum forestier (accesibil oricărui autoturism), până la barieră, unde este și parcarea amenajată lângă centrul de informații, tot acolo se poate și campa, indicații google maps pentru parcare aici.
Taxa de parcare și acces persoane în Cheile Vârghișului este de 50 lei/mașină, indiferent de numărul de persoane din mașini (maxim 8 pers.), pentru maxim 8 ore sau 100 lei pentru maxim 24 ore.
2. Detalii tehnice traseu
Am ales să parcurgem traseul principal și cel mai accesibil din Cheile Vârghișului, Poteca Cheii, marcat cu cruce albastră, care urmează curgerea sinuoasă a râului Vârghiș pe distanță de vreo 4 km, până în poiana numită Canton Țiglărie.
Marcaj: cruce albastră
Marcaj: bulină albastră pentru ocolul la Gaura Tătarilor
Diferență de nivel: aproximativ 200 m
Accesibilitate: tot timpul anului
Recomandări: echipament adecvat
Durată traseu dus-întors: aproximativ 4-5 ore + 1 oră pauze de fotografiat și admirat
Lungime: aproximativ 4 km/sens (8 km dus-întors)
Dificultate: ușor/mediu
În rezervație mai există încă 2 trasee, unul marcat cu punct roșu și unul cu bandă galbenă.
Traseul cu punct roșu este un traseu circular, Poteca Lupilor – Capela Tătarilor, merge doar pe deasupra stâncilor, se intersectează la un moment dat cu traseul bandă galbenă.
Traseul cu bandă galbenă– Poteca Kőmező, coboară tot la Canton Țiglărie, apoi continuă spre Colțul Chirui, Băile Selters și orașul Vlăhița. Acest traseu se intersectează la un moment dat cu traseul ales de noi, cruce albastră și vom merge puțin pe el pentru a ajunge la Peștera de la Merești.
3. Impresii de drumeție
Cheile calcaroase săpate de râul Vârghiș în perioada cuaternară, reprezintă cel mai spectaculos miracol natural, cea mai de seamă valoare peisagistică a secuimii, după Cheile Bicazului.
Așa cum spuneam accesul în Cheile Vârghișului se face pe un drum forestier, de la parcare a trebuit să ne întoarcem câțiva pași înapoi de la centrul de informații până la bariera pe lângă care am trecut cu mașina, unde se află și un panou informativ și harta traseelor, punct din care începe marcajul cruce albastră.
Am traversat o poiană, admirând în zare pădurea ruginie, iar în aproximativ 10 minute am intrat în pădure și aventura noastră a început.
Imediat ce am intrat în pădure a apărut în fața noastră și primul pod, unul fix, care se întinde sub copaci plini de frunze ruginii și traversează râul cu apă cristalină, creând un tablou superb, ce-ți vine să-l fotografiezi din toate unghiurile. L-am traversat și am ajuns pe partea dreaptă a râului Vârghiș.
De aici încolo încep să apară și bolovanii pe traseu, ca și grad de dificultate este la fel ca și traseul din Cheile Zănoagei spre Lacul Scropoasa, din munții Bucegi, diferența este că acolo sunt doar câteva poduri fixe pe care trebuie să le traversezi, aici sunt 9 poduri mobile și 2 fixe.
Nici nu apucăm să admirăm prea mult tabloul spectaculos pe care toamna l-a pictat în munții Perșani căci imediat apare o zonă cu niște pietre mai mari, o zonă un pic dificilă, care necesită atenție mai mare, dar porțiunea este foarte scurtă și după ce este traversată traseul este foarte ușor și lin.
Imediat după ce am trecut de acele pietre a apărut și cel de-al 2-lea pod, primul pod mișcător.
Punctul central al traseului este situat la cel de-al 3-lea pod, în apropierea căruia se află 3 peșteri: Gaura Tătarilor, Peștera mare de la Merești și Peștera Șura Cailor. Trebuie să fii un pic atent la indicatoare pentru a nu le rata.
Peștera Gaura Tătarilor - Cheile Vârghișului - Munții Perșani
Înainte de a traversa cel de-al 3-lea pod, am văzut indicatorul către Gaura Tătarilor, potecă marcată de data aceasta cu bulină albastră, așa că am mers prima dată la această peșteră, care este și cea mai spectaculoasă dintre cele 3.
Atenție, peștera se află sus pe deal, iar bucata aceasta de traseu marcată cu bulină albastră este dificilă, nefiind potrivită pentru copii mici, și este necesar să ai echipament adecvat și un pic de experiență pe trasee montane, se urcă susținut pe un teren ușor alunecos.
Încearcă poteca și dacă ți se pare dificilă întorce-te la pod și continuă traseul către următoarea peșteră despre care voi povesti mai jos.
Peștera Gaura Tătarilor este cea mai spectaculoasă din Cheile Vârghișului, este situată deasupra Peșterii Cailor, pe care am vizitat-o la următoarea oprire.
Peștera se vizitează gratuit, pe cont propriu pentru că nu există ghid. Are o formă absolut spectaculoasă, pe o parte pare că are doi ochi și un nas uriaș, iar pe partea cealaltă are forma uni tunel. Este impresionant ce poate să facă apa în mii de ani.
Peștera Mare de la Merești (Orbán Balázs)
De la Gaura Tătarilor am revenit la podul 3, adică la traseul marcat cu cruce albastră, am traversat podul și am observat în față scările care urcă către Peștera mare de la Merești. M-am bucurat tare mult să observ că au fost înlocuite scările vechi, cu unele metalice, mult mai țepene și ușor de urcat.
Peștera Mare de Merești este una dintre cele mai lungi din Carpații Orientali cu ai săi 1800 de metri, cu o diferență de nivel de 50 m, din care se pot vizita doar 900 m fără echipament de speologie și doar însoțit de ghid.
Peșterile din Cheile Vârghișului, 128 la număr, au o importanță deosebită pentru mai multe specii de lilieci. Pe teritoriul rezervației sunt prezente 19 specii de lilieci, care reprezintă mai mult de jumătate din numărul speciilor existente în România.
Peștera mare de Merești (Orbán Balázs) este unul din cele mai importante adăposturi de lilieci din Transilvania, unde pe tot parcursul anului putem găsi aceste mamifere. Aici, numărul de specii, precum și numărul indivizilor din fiecare specie, diferă în funcție de perioada anului.
Vara putem găsi în peșteră colonia de naștere a speciilor liliacul comun și liliacul comun mic. În perioada de hibernare, în afară de speciile amintite în peșteră este prezent și liliacul mic cu potcoavă, cu un număr important de exemplare.
Pentru lilieci tomana reprezintă anotimpul împerecherii, când în peșterile din chei apar și specii care în cursul verii și iernii ocupă alte tipuri de adăposturi. În această perioadă sosesc la peșteri un număr important de exemplare ale unor specii rare de pădure, cum ar fi liliacul cârn sau liliacul cu urechi mari.
Se poate vizita gratuit intrarea în peșteră tot timpul anului, iar pentru a vizita peștera integral, acest lucru este posibil doar cu ghid în sezonul cald. Din 15 octombrie până în primăvară este închisă permanent, din cauza coloniilor foarte mari de lilieci.
De data aceasta am găsit-o închisă, dar ultima dată când am fost tariful de vizitare era de 15 lei/adult, respectiv 10 lei pentru copii și se achita direct la ghid. În taxă este inclus și ghidul care îți va povesti legendele peșterii și îți va oferi toate explicațiile de care ai nevoie.
Îl recomand cu încredere pe dl Rad Eneas, îl poți contacta din timp la numărul de telefon 0742026699. Dacă ai alte întrebări legate și de alte activități din chei, dânsul te va putea ajuta cu mare plăcere, este activ în chei din 1976.
Cum ajungi în Peștera mare vei observa o poartă mare în față intrării, acolo se află camera caldă și este plină de lilieci tot timpul anului.
În stânga intrării este camera Elisabetei, deschisă tot timpul anului, pe care am vizitat-o și tura aceasta și am avut norocul să vedem 3 specii de lilieci, printre care și lilacul cu potcoavă, care este fascinant. După această cameră întâlnim altă poartă, pe unde se face accesul către restul peșterii în sezonul cald.
Vei avea nevoie neapărat de frontală pentru a explora peștera. Nu prezintă stalactite sau stalagmite, dar este foarte deosebită, la lumina frontalei pereții peșterii sclipesc ca și cum am fi într-un basm cu zâne.
Peștera Șura Cailor - Cheile Vârghișului - Munții Perșani
De la Peștera mare de la Merești am continuat pe traseul comun cu bandă galbenă și în nici 2 minute am zărit pe partea stângă Peștera Șura Cailor, la care am ajuns traversând desigur, un alt pod de lemn.
Peștera se vizitează gratuit, pe cont propriu, nu există ghid. Are o intrare generoasă de 15 m și nu este electrificată vei avea nevoie de frontală pentru a o explora. Nu prezintă stalactite sau stalagmite, dar este frumoasă. Atunci când este liniște deplină poți auzi vuietul râului subteran.
Continuăm traseul prin Cheile Vârghișului - Munții Perșani
După ce am vizitat Peștera Mare de la Merești am traversat din nou podul care face accesul căre ea și am continuat pe potecă spre stânga.
Nu am mai mers foarte mult și am ajuns la zona mea prefarată de pe acest traseu, adică la un pod fix, metalic, suspendat în stâncă. Peisajul văzut de aici este absolut fabulos și te va face să tot revii în Cheile Vîrghișului.
Din punctul meu de vedere porțiunea aceasta din traseu de la parcarea din Vârghiș și până dincolo de podul suspendat este cea mai frumoasă parte din Cheile Vârghișului, cred că podul suspendat se află undeva pe la jumătatea potecii marcată cu cruce albastră.
Noi am continuat pe traseu până la capăt, până ce am ajuns în Cantonul Țiglărie, traversând și celelalte poduri mobile, ce mi-au plăcut la nebunie. Spre final, foarte aproape de Cantonul Țiglărie mai este o zonă cu pietre care trebuie urcată ajutându-te de o balustradă și lanțuri, fiind o zonă un pic mai dificilă.
În Cantonul Țiglărie peisajul este foarte asemănător cu cel din poiana în care ne-am lăsat mașina, așa că aș zice că nu este neapărat un must să ajungi până aici, cred că frumusețea traseului se încheie la zona mai dificil de traversat peste pietre.
Retur traseu Cheile Vârghișului - Munții Perșani
Am decis să ne întoarcem pe același traseu pe care am și venit. O altă variantă ar fi fost să facem circuit și să ne întoarcem pe sus pe bandă galbenă.
4. Video dronă 4k Cheile Vârghișului
5. Concluzii traseu Cheile Vârghișului
Traseul marcat cu cruce albastră este cel mai ușor traseu marcat din Cheile Vârghișului, marcajul este extrem de bun, nu prea există șanse să te rătăcești, iar cu încălțămintea adecvată, poate fi parcurs de oricine nu are rău de înălțime sau teamă de poduri mobile, deoarece majoritatea podurilor din cele 9 pe care le-am traversat sunt foarte mobile.
Pe mine podurile m-au amuzat, m-au făcut să mă simt din nou copil, însă din loc în loc mai trosnea câte o șipcă de lemn sub pasul meu, ceea ce îmi dădea o senzație ușoară de teamă. Înainte de fiecare pod era un afiș prin care eram informați că numărul maxim de persoane care îl pot traversa simultan este de 2 persoane.
Spre deosebire de acum 3 ani, de data aceasta am întâlnit mult mai multă lume pe traseu, ceea ce m-a bucurat tare mult, se pare că locația a devenit foarte cunoscută și adorată de iubitorii de natură, îmi place să cred că și noi am avut o mică contribuție în promovarea acestei destinații.
Chiar dacă este un traseu ușor, echipamentul montan de bază este necesar. Asigură-te că ai cel puțin încălțămintea potrivită. Mersul pe pietre umede, fără bocanci sau ghete de munte, este periculos.
Este un traseu destul de circulat, totuși există posibilitatea să vezi și un urs. Pentru siguranță eu port mereu cu mine acest spray de urs.
Nu ai nevoie neapărat de o pereche de ochelari de soare, în mare parte traseul este prin pădure, însă dacă mergi vara îți recomand această cremă de față SPF 30 special creată pentru drumeții, care să te protejeze atât împotriva soarelui, cât și împotriva vântului.
Mie nu-mi lipsesc niciodată din bagajul de drumeție fluierul, sprayul de urs, o folie de supraviețuire, pelerina de ploaie și un kit de prim ajutor.
Este un traseu potrivit și pentru prietenul tău patruped, nu sunt stâne pe traseu, însă la întoarcere am întâlnit un câine cerșător chiar la parcare, care a cam mârâit-o pe Hati și cred că ar fi ieșit cu scandal dacă nu îl chema domnul de la bilete.
6. De ce să vizitezi Cheile Vârghișului?
Adâncirea cheilor lungi de 4 km a avut loc în mai multe etape, ca urmare a activității corozivo-erozivă a apelor râului Vârghiș asupra masivului de calcar.
7. Ce mai poți vizita aproape de Cheile Vârghișului?
Aproape de Cheile Vârghișului, în zona județelor Covasna și Harghita, găsești numeroase atracții naturale și istorice de explorat:
Lacul Sfânta Ana – Un lac vulcanic unic în Europa Centrală, situat într-un crater vulcanic inactiv din Masivul Ciomatu. Este un loc popular pentru drumeții și relaxare în natură. Mai multe detalii aici.
Băile Tușnad – Cunoscută pentru apele termale și izvoarele minerale, stațiunea oferă posibilități de tratament balnear și activități de recreere, inclusiv plimbări pe munte și drumeții. Recomandare de SPA aici.
Tinovul Mohoș – O mlaștină unică în apropierea Lacului Sfânta Ana, cu o vegetație rară, inclusiv specii de plante carnivore, și un peisaj care amintește de tundra arctică. Detalii locație aici.
Orașul Miercurea Ciuc – Un oraș de reședință pentru județul Harghita, cu o istorie bogată și o cultură distinctivă, influențată de comunitatea secuiască, ce găzduiește un castel istoric din secolul al XVII-lea, în care își are sediul Muzeul Secuiesc al Ciucului, dedicat culturii și istoriei secuiești. Mai multe detalii aici.
Vulcanul stins de la Racoș și Coloanele de Bazalt – Situate în județul Brașov, aceste formațiuni impresionante de rocă sunt rezultatul activității vulcanice și oferă peisaje deosebite. Detalii aici.
Aceste obiective sunt accesibile cu mașina sau prin drumeții scurte, iar zona oferă o combinație excelentă de atracții naturale și culturale. Mai multe obiective turistice din județul Harghita aici sau din județul Covasna aici.
8. Unde te cazezi în zonă?
Körtövés Guest Village
Körtövés este un sat din epoci anterioare, fără rețea electrică, semnal pe telefon sau acces wifi, un loc de colectare din cele mai vechi timpuri și tradiții. Tot ce vezi aici este în mare parte local, lucrat manual . Acestea includ lucrări din fier forjat, pardoseli, uși și ferestre, sobe cu lemne, precum și mobilier sau echipamente de amenajare interioară ca lămpi, saltele și țesături.
În casele vechi era o cameră mică care funcționa ca o cămară. În zilele de azi, punem mai mare accent pe baie, astfel încât în fiecare casă cămara a fost înlocuită cu baia. Autenticitatea este păstrată prin placarea cu piatră și cada din lemn. Poți rezerva una din căsuțele tradiționale pe Booking aici.
Transylvania Forest Haven-Luxury Cabin
Transylvania Forest Haven-Luxury Cabin este o casă de vacanță cu terasă și vedere la grădină. Include 2 dormitoare, un living, un televizor cu ecran plat, o bucătărie utilată, cu frigider și cuptor, precum și 1 baie. La locație este disponibil un ciubar pentru relaxare. Rezervă cabana aici.
Pensiunea Contele Kalnoky
Pensiunea Contele Kalnoky este localizată la Micloșoara. Această pensiune are un scor foarte bun pe Booking, fiind un conac vechi, recondiționat. Poți face o rezervare pe Booking aici.
Pensiunea Bella Vita
Pensiunea Bella Vita este situată în Harghita-Băi și este o cazare excelentă, cu prețuri mai mici decât alte spații de cazare din zonă. Oferă facilități confortabile într-o atmosferă de cabană, perfectă pentru familii sau grupuri mici. Prețurile încep de la aproximativ 264 RON/noapte. Rezervă o cameră aici.
Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii.
Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.
Parcurge traseul prin Cheile Vârghișului și împărtășește experiența cu noi pe instagram!
Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu.