Spre rușinea mea am aflat de Cheile Vârghișului în timpul vizitei de la Lacul Sfânta Ana și Tinovul Mohoș.

Cel mai frumos anotimp pentru a vizita Cheile Vârghișului, din munții Perșani, este toamna, culorile pastelate vor crea un peisaj de poveste, însă este un traseu foarte frumos de parcurs și în celelalte anotimpuri.

Cheile calcaroase săpate de pârâul Vârghiș în perioada cuaternară, reprezintă cel mai spectaculos miracol natural, cea mai de seamă valoare peisagistică a Secuimii, după Cheile Bicazului.

Vei traversa 9 poduri și vei vizita 3 peșteri deosebite. Traseul este unul ușor, durează 4-5 ore, vei avea timp să îl parcurgi chiar dacă vii din București și ai un drum mai lung de parcurs până aici.

Traseu Cheile Vârghișului
Traseu Cheile Vârghișului ©alinalicuriceanu

Unde se află Cheile Vârghișului și de unde începe traseul?

Rezervația naturală Cheile Vârghișului se află la limita dintre județul Harghita și județul Covasna, în Munții Perșani și este străbătută de valea Vârghișului ce izvorăște din Munții Harghita. Poți ajunge aici, fie venind dinspre satul Merești (Harghita), fie dinspre Vârghiș (Covasna), așa cum am făcut noi. 

Din comuna Vârghiș am mers 12 km pe un drum asfaltat, drum de 1 bandă ce dispune de multe alveole, urmați de încă 2 km pe un drum forestier (accesibil oricărui autoturism), până în parcarea amenajată lângă centrul de informații, unde se află și un camping.

Din Merești până aproape de intrare în chei sunt 6.5 km de drum forestier, așa că te sfătuiesc să alegi să intri pe traseu din comuna Vârghiș, așa cum am făcut și noi.

Drum de 1 bandă Cheile Vârghișului
Drum de 1 bandă Cheile Vârghișului ©alinalicuriceanu

Trasee prin Cheile Vârghișului

Am ales să parcurgem traseul principal din Cheile Vârghișului, Poteca Cheii, marcat cu cruce albastră, care urmează curgerea sinuoasă a pârâului Vârghiș pe distanță de vreo 4 km, până în poiana numită Canton Țiglărie. 

Marcaj: cruce albastră
Diferență de nivel: aproximativ 200 m
Accesibilitate: tot timpul anului
Recomandări:echipament adecvat
Durată traseu dus-întors:aproximativ 5 ore
Lungime: aproximativ 8 km dus-întors
Dificultate: ușor/mediu
 
Mai există 2 trasee, unul marcat cu punct roșu și unul cu bandă galbenă.
 
Traseul punct roșu, traseu circular, Poteca Lupilor – Capela Tătarilor, merge doar pe deasupra stâncilor, se intersectează la un moment dat cu traseul dungă galbenă.
 
Traseul bandă galbenă– Poteca Kőmező, ce coboară tot la Canton Țiglărie, apoi continuă spre Colțul Chirui, Băile Selters și orașul Vlăhița. Acest traseu se intersectează la un moment dat cu traseul ales de noi, cruce albastră și vom merge puțin pe el pentru a ajunge la Peștera de la Merești.
Hartă trasee Cheile Vârghișului
Hartă trasee Cheile Vârghișului ©alinalicuriceanu

Cheile Vârghișului - Traseu cruce albastră

Accesul în Cheile Vârghișului se face pe un drum forestier, trebuie să ne întoarcem câțiva pași înapoi de la centrul de informații până la bariera pe lângă care am trecut cu mașina, unde se află și un panou informativ și harta traseelor. Noi vom urma marcajul cruce albastră. În aproximativ 10 minute intrăm în pădure și aventura noastră pe ziua de astăzi începe.

Cheile Vârghișului
Cheile Vârghișului ©alinalicuriceanu
Cheile Vârghișului
Început traseu Cheile Vârghișului ©alinalicuriceanu

Traseul marcat cu cruce albastră, este cel mai accesibil, marcajul este extrem de bun, nu există nici o șansă să te rătăcești, iar cu încălțămintea adecvată, poate fi parcurs de oricine nu are rău de înălțime sau teamă de poduri mobile, deoarece majoritatea podurilor din cele 9 pe care le vom traversa sunt dinacelea mișcătoare.

Pe mine podurile m-au amuzat, m-au făcut să mă simt din nou copil, însă din loc în loc mai trosnea câte o șipcă de lemn sub pasul meu, ceea ce îmi dădea o senzație ușoară de teamă. Înainte de fiecare pod suntem avertizați că numărul maxim de persoane care îl pot traversa simultan este de 2 persoane.

Contrar așteptărilor mele, nu am fost singuri pe munte, se pare că este un traseu foarte cunoscut și adorat de iubitorii de natură. Aveam emoții cu privire la urși, dar imediat ce am văzut câți turiștii erau pe traseu emoțiile au disparut, am înțeles că vara este chiar un traseu aglomerat.

Imediat ce am intrat în pădure a apărut în fața noastră și primul pod, unul fix, l-am traversat și am ajuns pe partea dreaptă a râului Vârghiș. 

De aici încep să apară și bolovanii pe traseu, ca și grad de dificultate este la fel ca și traseul din Cheile Zănoagei spre Lacul Scropoasa, din munții Bucegi, diferența este că acolo sunt doar câteva poduri fixe pe care trebuie să le traversezi.

Cheile Vârghișului
Primul pod Cheile Vârghișului ©alinalicuriceanu
Cheile Vârghișului
Traseu Cheile Vârghișului ©alinalicuriceanu
Cheile Vârghișului ©alinalicuriceanu
Cheile Vârghișului
Traseu Cheile Vârghișului ©alinalicuriceanu

Nici nu apucăm să admirăm prea mult tabloul spectaculos pe care toamna la pictat în munții Perșani căci imediat apare și cel de-al 2-lea pod, din cele 9, primul pod mișcător.

Cheile Vârghișului
Al doilea pod traseu Cheile Vârghișului ©alinalicuriceanu
Cheile Vârghișului
Cheile Vârghișului - Munții Perșani ©alinalicuriceanu

Podul numărul 3 - Traseu Cheile Vârghișului

Punctul central al traseului este situat la cel de-al 3-lea pod. Dacă vrei să vizitezi cele 3 peșteri, Peștera Șura Cailor, Grota Tătarilor și Peștera mare de la Merești, trebuie să fii foarte atent pentru că ele nu sunt semnalizate și poți trece pe lângă ele fără să le observi. 

Podul 3 Cheile Vârghișului ©alinalicuriceanu

Peștera Șura Cailor - Cheile Vârghișului - Munții Perșani

Dacă ai ajuns la podul numărul 3, înainte de a-l traversa, uită-te în stânga și vei zări Peștera Șura Cailor la o aruncătură de băț. Trebuie să fii atent pentru că nu este semnalizată.

Peștera se vizitează gratuit, pe cont propriu, nu există ghid. Are o intrare generoasă de 15 m și nu este electrificată vei avea nevoie de frontală pentru a o explora. Nu prezintă stalactite sau stalagmite, dar este frumoasă. Atunci când este liniște deplină putem auzi vuietul râului subteran. 

Peștera Șura Cailor - Cheile Vârghișului
Peștera Șura Cailor - Cheile Vârghișului ©alinalicuriceanu
Vedere din Peștera Șura Cailor - Cheile Vârghișului
Vedere din Peștera Șura Cailor - Munții Perșani ©alinalicuriceanu

Peștera Grota Tătarilor - Cheile Vârghișului - Munții Perșani

Cum ieși din Peștera Șura Cailor, nu traversa podul, întoarce-te înapoi pe acelasi traseu pe care ai venit și uită-te cu băgare de seama, după doar câțiva pași în dreapta vei zări o potecă nemarcată care urcă susținut prin pădure. Noi am avut norocul și am văzut un grup de turiști care coborau poteca și ne-a fost foarte ușor să o găsim.

Această potecă te va conduce la Peștera Grota Tătarilor, cea mai spectaculoasă din Cheile Vârghișului, este situată deasupra Peșterii Cailor, pe care tocmai ai vizitat-o. Pe poteca pe care urci la un moment dat vei vedea o mică bifurcație, trebuie să o iei la dreapta și imediat vei zări grota.

Traseul de la Peștera Șura Cailor la Peștera Grota Tătarilor este unul dificil, ai nevoie neapărat de bocanci aderenți și de bețe de trekking la coborăre. Este singura parte dificilă a traseului de astăzi.

Peștera se vizitează gratuit, pe cont propriu, nu există ghid. Are o formă absolut spectaculoasă, apa a săpat până s-a format această peșteră pe de o parte cu formă de 2 ochi și un nas, iar pe altă parte sub formă de tunel.

Peștera Grota Tătarilor Cheile Vârghișului
Peștera Grota Tătarilor Cheile Vârghișului - Munții Perșani ©alinalicuriceanu
Peștera Grota Tătarilor Cheile Vârghișului
Peștera Grota Tătarilor Cheile Vârghișului - Munții Perșani ©alinalicuriceanu
Peștera Grota Tătarilor Cheile Vârghișului
Peștera Grota Tătarilor Cheile Vârghișului ©alinalicuriceanu
Peștera Grota Tătarilor Cheile Vârghișului
Peștera Grota Tătarilor Cheile Vârghișului ©alinalicuriceanu
Peștera Grota Tătarilor Cheile Vârghișului
Peștera Grota Tătarilor Cheile Vârghișului - Munții Perșani ©alinalicuriceanu

Peștera Mare de la Merești

Acum trebuie să te întorci iar la podul 3, după ce îl vei traversa vei observa că drumul se bifurcă. La stângă continuă traseul cruce albastră prin Cheile Vârghișului, iar la dreapta avem traseul bandă galbenă care ne va conduce la Peștera mare de la Merești. 

Deci, facem dreapta pe traseu bandă galbenă și mergem până vedem o scară de metal, pe care o vom urca pe propria răspudere așa cum citim pe panou. Apoi, surpriză, altă scară metalică. După ce o urcăm și pe cea de-a doua în fața noastră se desfășoara această peșteră spectaculoasă, Peștera mare de Merești sau  Orbán Balázs.

Este una dintre cele mai lungi din Carpații Orientali cu ai săi 1400 de metri. E săpată în Stânca Minunilor, având în alcătuire  sala Mare şi Sala Fekete Istvan, speologul care, în 1835, a cartografiat peştera în amănunt.

Peșterile din Cheile Vârghișului, 122 la număr, au o importanță deosebită pentru mai multe specii de lilieci. Pe teritoriul rezervației sunt prezente 19 specii de lilieci, care reprezintă mai mult de jumătate din numărul speciilor existente în România. 

Peștera Peștera mare de Merești (Orbán Balázs) este unul din cele mai importante adăposturi de lilieci din Transilvania, unde pe tot parcursul anului putem găsi aceste mamifere. Aici, numărul de specii, precum și numărul indivizilor din fiecare specie, diferă în funcție de perioada anului.

Vara putem găsi în peșteră colonia de naștere a speciilor liliacul comun și liliacul comun mic. În perioada de hibernare, în afară de speciile amintite în peșteră este prezent și liliacul mic cu potcoavă, cu un număr important de exemplare.

Pentru lilieci tomana reprezintă anotimpul împerecherii, când peșterile din chei apar și specii care în cursul verii și iernii ocupă alte tipuri de adăposturi. În această perioadă sosesc la peșteri un număr important de exemplare ale unor specii rare de pădure, cum ar fi liliacul cârn sau liliacul cu urechi mari.

Peștera se vizitează gratuit, pe cont propriu, nu există ghid. Vei avea nevoie neapărat de frontală pentru a o explora. Nu prezintă stalactite sau stalagmite, dar este foarte deosebită, la lumina frontalei pereții peșterii sclipesc ca și cum am fi într-un basm cu zâne.

Am avut norocul să vedem 3 specii de lilieci, printre care și lilacul cu potcoavă, care este fascinant.

Spre Peștera Mare de Merești - Cheile Vârghișului
Spre Peștera Mare de Merești - Cheile Vârghișului ©alinalicuriceanu
Spre Peștera Mare de Merești - Cheile Vârghișului ©alinalicuriceanu
Spre Peștera Mare de Merești - Cheile Vârghișului
Spre Peștera Mare de Merești - Cheile Vârghișului ©alinalicuriceanu
Liliacul cu potcoavă - Peștera Mare de Merești - Cheile Vârghișului
Liliacul cu potcoavă - Peștera Mare de Merești ©alinalicuriceanu ©alinalicuriceanu
Peștera Mare de Merești - Cheile Vârghișului
Vedere Peștera Mare de Merești - Cheile Vârghișului ©alinalicuriceanu
Vedere din Peștera Mare de Merești - Cheile Vârghișului
Vedere din Peștera Mare de Merești - Cheile Vârghișului ©alinalicuriceanu

Continuăm traseul prin Cheile Vârghișului - Munții Perșani

După ce ai vizitat Peștera Mare de la Merești, trebuie să te întorci la bifurcația de lângă podul numărul 3 și să continui pe marcajul cruce albastră.

La scurt timp vei traversa și podul suspendat fixat în stâncă. De aici am pierdut numărătoarea podurilor, le-am traversat pe toate cu o bucurie de copil și am căscat gura la fiecare frunză pictată de toamnă timpurie. Cum ți-am zis și la început toamna este anotimpul perfect să vizitezi aceste chei.

Cheile Vârghișului - Munții Perșani
Cheile Vârghișului ©alinalicuriceanu
Cheile Vârghișului - Munții Perșani
Cheile Vârghișului ©alinalicuriceanu
Cheile Vârghișului - Munții Perșani
Cheile Vârghișului - Munții Perșani ©alinalicuriceanu
Cheile Vârghișului - Munții Perșani
Cheile Vârghișului - Munții Peșani ©alinalicuriceanu
Cheile Vârghișului - Munții Perșani
Cheile Vârghișului ©alinalicuriceanu
Cheile Vârghișului - Munții Perșani
Cheile Vârghișului ©alinalicuriceanu

Retur traseu Cheile Vârghișului - Munții Perșani

Am decis să ne întoarcem pe același traseu pe care am și venit. O altă variantă ar fi fost să facem circuit și să ne întoarcem pe sus pe bandă galbenă.

Cheile Vârghișului
Cheile Vârghișului ©alinalicuriceanu
Cheile Vârghișului
Cheile Vârghișului ©alinalicuriceanu
Cheile Vârghișului
Cheile Vârghișului ©alinalicuriceanu
Cheile Vârghișului
Cheile Vârghișului ©alinalicuriceanu
Traseu Cheile Vârghișului
Traseu Cheile Vârghișului ©alinalicuriceanu
Cheile Vârghișului
Cheile Vârghișului ©alinalicuriceanu

De ce să vizitezi Cheile Vârghișului

Cheile Vârghișului sunt situate în munții Perșani, situate în partea sud-vestică a Carpaților Orientali, și fac legătura între Carpații Meridionali și cei Orientali.
 
Cheile Vârghișului reprezintă una dintre cele mai interesante rezervații naturale, cu fenomene exo- și endocarstice spectaculoase și cu peisaje deosebit de pitorești. 
 
Adâncirea cheilor lungi de 4 km a avut loc în mai multe etape, ca urmare a activității corozivo-erozivă a apelor pârâului Vârghiș asupra masivului de calcar. 
 
Peșterile s-au format în paralel cu acest proces, dovadă fiind diferitele nivele de peșteri și terase. Pe lângă peșterile fosile aflate la altitudini de 5, 20, 40 și respectiv 70-120 m deasupra talvegului actual pot fi observate și diverse forme geomorfologice exocarstice, cum ar fi crestele și piramidele de stâncă, terase, taluzuri carstificate, grohotișuri și lapiezuri. 
 
Un fenomen natural demn de remarcat în Cheile Vârghișului este cursul subteran de 1.5 km a râului, materializat sub forma a mai multor peșteri active, aflate în formare și în prezent.
 
Până în prezent, în chei au fost cartate și descrise 122 de peșteri, cea mai cunoscută dintre ele fiind Peștera Mare de la Merești. Lungimea totală a galeriilor peșterii însumează 1527 m.
Cheile Vârghișului
Cheile Vârghișului ©alinalicuriceanu
Cheile Vârghișului
Cheile Vârghișului ©alinalicuriceanu

Tarif de vizitare Cheile Vârghișului

Pentru a vizita Cheile Vârghișului am achitat o taxă de 25 lei/mașină. Nu ni s-a perceput și taxă/persoană.

Video dronă 4k Cheile Vârghișului

Concluzii traseu Cheile Vârghișului

♦️ Chiar dacă este un traseu ușor, echipamentul montan de bază este necesar. Asigură-te că ai cel puțin încălțămintea potrivită. Mersul pe pietre umede, fără bocanci sau ghete de munte, este periculos.

♦️ Este un traseu destul de circulat, totuși există posibilitatea să vezi și un urs. Pentru siguranță eu port mereu cu mine acest spray de urs.

♦️ Nu ai nevoie neapărat de o pereche de ochelari de soare, în mare parte traseul este prin pădure, însă dacă mergi vara îți recomand această cremă de față SPF 30 special creată pentru drumeții, care să te protejeze atât împotriva soarelui, cât și împotriva vântului.

♦️Mie nu-mi lipsesc niciodată din bagajul de drumeție bețele trekkingfluiersprayul de ursfolie de supraviețuirefrontală și un kit de prim ajutor.

Cheile Vârghișului
Cheile Vârghișului ©alinalicuriceanu

Cauți cazare?

Booking.com

Te-ar mai putea intersa și...

Tinovul Mohoș

Sit Natura 2000

Citește
Wellness Tușnad

SPA Băile Tușnad

Citește
Cheile Zănoagei

Lacul Scropoasa

Citește

Îți mulțumesc că ai citit acest articol până la final, sper că ți-a plăcut și că ai găsit informații utile. Dacă ai întrebări pentru mine, cunoști locuri inedite, îți dorești să afli informații despre o locație anume, nu ezita să îmi scrii în comentarii. 

Dacă ți-a plăcut acest articol nu ezita să ne dai un like sau cu un comentariu, astfel postările noastre devin mai virale și vom reuși să promovăm România împreună.

Ne găsești și pe InstagramFacebook sau YouTube, te așteptăm cu mare drag și pe aceste canale.

Ne poți susține cumpărând ceva din magazinul nostru online www.nordiczen.ro.

Nu uita să ne dai Like, Follow și Subscribe.

Să ne auzim cu bine!

Autor Articol: © alinalicuriceanu

Foto:© alinalicuriceanu