Sfântu Gheorghe, jud. Covasna – Top 5 Obiective turistice

Salut și bine ai revenit pe blogul meu de călătorii. În acest articol vreau să-ți povestesc despre un oraș pe lângă care trecusem de foarte multe ori, dar pe care nu mă oprisem niciodată până acum să-l vizitez. Este vorba despre Sfântu Gheorghe din județul Covasna (Sepsiszentgyörgy în maghiară), care recunosc că m-a surprins plăcut, sincer nu m-aș fi gândit că are atât de multe atracții turistice, ba chiar și pârtie de schi.  

În acest articol am să îți prezint top 5 obiective turistice pe care nu trebuie să le ratezi dacă ajungi aici, dar am să îți ofer și alte detalii de interes despre acest oraș minunat.

Sfântu Gheorghe
Sfântu Gheorghe Centru

Cuprins

1.Top 5 obiective turistice de vizitat în Sfântu Gheorghe

1.1.Parcul Elisabeta și Piața Libertății

Am parcat mașina chiar în centru, foarte aproape de Parcul Elisabeta – primul nostru obiectiv turistic de pe listă. Am descoperit un parc micuț, cochet, plin de copaci înalți și bătrâni, unde sunt amplasate foarte multe statui. Tot aici am găsit și un pod care facilitează trecerea peste lac, pe marginile acestuia erau prinse foarte multe lacăte, așa cum putem vedea în foarte multe orașe celebre ale Europei.

Sfântu Gheorghe - Parcul Elisabeta
Sfântu Gheorghe - Covasna
Parcul Elisabeta
Sfântu Gheorghe - Covasna
Sfântu Gheorghe

Nu puteam ajunge în așa zisul ținut secuiesc fără să mănâncăm un kurtos kalacs de la mama lui. La căsuța din parcul central, lângă Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, se zice că ar fi cel mai gustos.

Un kurtos kalacs costă doar 12 lei și este absolut delicios, pufos, dar crocant la exterior și fără zahăr în exces. A fost mai bun decât cel pe care l-am mâncat la Lacul Sfânta Ana.

Sfântu Gheorghe - Covasna
Parcul elisabeta
Sfântu Gheorghe - Covasna
Kiurtos Kalacs

Ne-am continuat plimbarea prin parc până ce am ajuns în Piața Libertății, acolo am găsit și Galeria de Artă, Teatrul Tamasi Aron și alte câteva instituții ale statului care sunt amplasate în clădiri vechi reabilitate și foarte bine îngrjite.

Sfântu Gheorghe - Covasna
Galeria de Artă - Sfântu Gheorghe
Sfântu Gheorghe - Covasna
Piața Libertății
Sfântu Gheorghe - Covasna
Centru Sfântu Gheorghe
Sfântu Gheorghe - Covasna
Piața Libertății

1.2.Biserica Reformată Fortificată

Din centru am urmat indicatorul care ne-a condus către Biserica Reformată Fortificată, situată la aprox. 1 km distanță. Pe drum am admirat case vechi, renovate foarte arătoase. 

Sfântu Gheorghe - Covasna
Sfântu Gheorghe
Sfântu Gheorghe - Covasna
Sfântu Gheorghe

Biserica Reformată din Sfântu Gheorghe este un monument istoric și de arhitectură situat în interiorul Cetății Sfântu Gheorghe. Este singura construcție medievală păstrată a orașului, edificiul a fost construit în stil gotic. 

La sfârșitul secolului al XVIII-lea coiful ascuțit al turnului a fost înlocuit cu unul de factură barocă, în formă de bulb de ceapă.

Sfântu Gheorghe - Covasna
Biserica Reformată Fortificată ©instatravel.ro
Sfântu Gheorghe - Covasna
Biserica Reformată Fortificată
Sfântu Gheorghe - Covasna
Biserica Reformată Fortificată - Sfântu Gheorghe ©instatravel.ro

Pe la mijlocul secolului al XIX-lea enoriașii bisericii catolice în urma reformei au devenit luterani. În perioada 1570-1622, comunitatea a urmat religia unitariană, iar din 1622 devină calvină.

Sfântu Gheorghe - Covasna
Biserica Reformată Fortificată ©instatravel.ro
Sfântu Gheorghe - Covasna
Biserica Reformată Fortificată

Zidul exterior a fost dărâmat de către parohie în 1786, şi din pietrele sale a fost construită – la porunca împăratului Iosif al II-lea – clădirea destinată şcolii germane, care este aşezată lângă clopotniţă şi serveşte actualmente ca locuinţă de cantor.

Zidul dinspre cimitir este înconjurat de nenumăraţi stâlpi funerari de lemn sculptat. Primul a fost ridicat în 1983 de către absolvenţii din 1943 ai Liceului Mikó. De atunci numărul acestor monumente funerare a crescut la peste şaptezeci, păstrând amintirea elevilor şi profesorilor decedaţi ai Colegiului Secuiesc Mikó (Székely Mikó Kollégium).

Sfântu Gheorghe - Covasna
Biserica Reformată Fortificată ©instatravel.ro
Sfântu Gheorghe - Covasna
Biserica Reformată Fortificată

1.3.Schi Resort - Șugaș Băi

Un tractoraș turistic cu cateva vagoane descoperite ne-a plimbat de la Biserica Reformată până în Șugaș Băi.

Șugaș Băi este o stațiune turistică din județul Covasna, situată la 8 km de Sfântu Gheorghe, în zona periurbană a acestuia, aparține de municipiu și este căutată atât pentru mofete și izvoarele de apă minerală, cât și pentru posibilitățile practicării sporturilor.

Vara este deschis un parc de aventură, panou de escaladă, teren de tenis și minigolf, centru spa sau numeroase trasee de drumeții și mountain-bike excelent marcate în jurul stațiunii, scena perfectă pentru o zi cu multă mișcare.

Iarna în stațiune, schiorii au la dispoziție o pârtie în lungime de 560 de metri și una de 250 de metri, dotate cu teleschi, instalație de nocturnă și tunuri de zăpadă.

Facilităţi schi resort: 

• închiriere echipament schi şi snowboard 
• instructor de schi 
• curse de autobuz pe ruta Sfântu Gheorghe–Băile Şugaş

Caracteristicile pârtiei 1: 
560 m – lungime 
75 m – lăţime 
150 m – diferenţă de nivel 
62 agăţători 
categorie de dificultate – medie

Caracteristicile pârtiei 2: 
250 m – lungime 
60 m – lăţimea medie 
65 m – diferenţă de nivel 
panta: 23° 
Categoria de dificultate – medie 
Ski resort Șugaș Băi
Schi © Șugaș Băi

Program Schi Șugaș Băi
Luni – Joi: 15:00 – 20:00
Vineri: 15:00 – 21:00
Sâmbătă – Duminică: 09:00 – 21:00
Program de Vacanță: 09:00 – 21:00

Tarife Schi Șugaș Băi
• 1 urcare pârtie mică sau mare: 12 lei/adult,  respectiv 9 lei/copil (sub 18 ani)
• bilet cu valabilitate de 4 ore: 100 lei/adult, respectiv 75 lei/copil

Accesul la teleschi se poate face cu card de acces/tag. Prețul garanției pentru TAG: 15 lei. Contravaloarea garanției se returnează clientului în momentul predării tagului.

PACHET IARNĂ I: 12 puncte – valabil 30 de zile – transferabil – Standard – 28 lei
PACHET IARNĂ II: 60 puncte – valabil 30 de zile – transferabil – Standard – 108 lei
PACHET STANDARD: 120 puncte – valabil 30 de zile – transferabil – Standard – 140 lei
PACHET PREMIUM: 360 puncte – valabil 90 de zile – transferabil – Standard – 380 lei

Punctele se pot folosi la Schi Șugaș Băi, Șugaș SPA, Bază de înot, mofetă sau la ștrandul principal. Verifică înainte dacă sunt deschise, programul variază în funcție de sezon.

*Funcționarea pârtiilor depinde de condițiile meteo actuale, așa că vă rugăm verificați starea pârtiilor aici.

Ski resort Șugaș Băi
Schi © Șugaș Băi

1.4.SPA Șugas Băi

Dupa 1 zi de schi un pic de spa este precum cireașa de pe tort, nu-i așa? Centrul Șugaș Spa se află la 50 m de pârtia de schi și dispune de 1 saună, baie cu aburi, bazin cu apă caldă sau rece, dar şi de sală de fitness.

Program de vizitare SPA Șugaș Băi:
Marți – Vineri: 15:00 – 21:00
Sâmbătă – Duminică: 11:00 -21:00

Tarif de vizitare SPA Șugaș Băi:
Marți – Vineri: 21 lei sau 15 puncte
Sâmbătă – Duminică: 28 lei sau 20 puncte

Durata unui acces este de 3 ore, și include accesul la spa, sala de evenimente și sala de fitness.

SPA Șugaș Băi
SPA © Șugaș Băi
Spa Șugaș Băi
SPA Șugaș Băi © rekreativ.club

1.5.Muzeul Național Secuiesc

Ne-am întors înapoi în parcul central din Sfântu Gheorghe și la aproximativ 10 min distanță de mers pe jos am găsit Muzeul Național Secuiesc

Acesta este una dintre colecţiile publice şi instituţiile culturale reprezentative pentru comunitatea maghiară din România și una dintre cele mai vechi instituții muzeale din țara noastră, s-a deschis pentru prima dată vizitatorilor în anul 1875.

Clădirile Muzeului, proiectate de Károly Kós, aflate pe strada cu acelaşi nume găzduiesc biblioteca, secţia de ştiinţele naturii, cea de arheologie-istorie şi cea de etnografie. Mai multe detalii aici.

Program de vizitare Muzeul Național Secuiesc

– luni, marți, miercuri și vineri între orele 9-16
– sâmbătă și duminică între orele 10-14

Atenție! În acest moment din cauza lucrărilor de renovare, intrarea principală a Muzeului Național Secuiesc este închisă. Direcțiunea și personalul din administrație s-au mutat în clădirea Consic de pe str. Vasile Goldiș nr. 2.

Muzeul Național Secuiesc - Sfântu Gheorghe
©Muzeul Național Secuiesc

* Informațiile privind tarifele sau programele de vizitare ale obiectivelor turistice sunt oferite orientativ, încercăm să le actualizăm periodic, însă ele pot suferi modificări.

2.Ce mai poți vizita în zonă?

La doar 40 de min de Sfântu Gheorghe se află stațiunea Băile Tușnad, unde vei găsi un SPA de nota 10. Detalii aici: https://instatravel.ro/wellness-tusnad-spa-baile-tusnad-21/.

Tot la 40 de minute se află și Brașovul, iată 33 de obiective pe care le poți vizita în acest județ: https://instatravel.ro/top-obiective-turistice-din-judetul-brasov/

Dacă vrei să faci o plimbare lejeră prin natură, atunci îți recomand Lacul Sfânta Ana și Tinovul Mohoș, care se află la o distanță de 1 oră. Nouă ne-au plăcut tare mult ambele, mai multe detalii găsești aici: https://instatravel.ro/lacul-sfanta-ana-regulament-de-vizitare-21/ și aici: https://instatravel.ro/tinovul-mohos-sit-natura-2000/.

Dacă vrei să faci un traseu îți recomand Cheile Vârghișului – vei traversa 9 poduri și vei putea explora 3 peșteri. Am scris mai multe despre acest traseu aici: https://instatravel.ro/traseu-cheile-varghisului-9-poduri-si-3-pesteri/.

Tot la doar câțiva km se află și resortul Balvanyos, care de asemenea oferă acces la un centru SPA superb. Am scris mai multe detalii aici: https://instatravel.ro/balvanyos-resort-grand-santerra-spa-22/.

La aprox. 1 oră distanță se află și orașul Miercurea Ciuc – vezi top 5 atracții: https://instatravel.ro/5-atractii-turistice-miercurea-ciuc/.

Explorează și județul Harghita, într-o singură zi poți vizita 9 obiective și atracții turistice, cum ar fi: Parcul Mini Transilvania, Statuia Inima lui Isus, Dealul Melcului, Muzeul Pălăriilor de paie, etc. Găsești toată lista aici: https://instatravel.ro/9-locuri-de-vizitat-in-harghita-intr-o-zi/.

3.Unde te cazezi în Sfântul Gheorghe?

Guest House Hena

Guest House Hena se află în Sfântu Gheorghe, la 44 km de Balvanyos, și oferă o grădină și acces gratuit la internet WiFi. Această cazare la gazdă pune la dispoziție o zonă de relaxare cu TV, terasă și baie privată.

Prețul unei nopți de cazare pentru 2 persoane cu mic dejun inclus pornește de la 150 lei. Rezervară o cameră pe Booking aici.

Cazare Sfântu Gheorghe Guest Hous Hena
© Guest House Hena

Cazare la Conacul Nagy

Conacul Nagy este situat la 7 km de Sfântu Gheorghe. Acesta a fost construit în anul 1802, astăzi este complet renovat și amenajat pentru noua sa destinație, cu confortul așteptărilor din prezent.

În acest conac era primit ca musafir, cu ocazia campaniei electorale din Trei Scaune, Jókai Mór, în anul 1884, apoi Mikszáth Kálmán, în anul 1887.

Stăpâna acestui conac a fost Szotyori Nagy Tamásné născut Vajna Terézia pe timpul revoluției din 1848/49 care nefiind speriată de inamic, s-a dus și ea pe front să-și caute fiul erou, le-a oferit adăpost eroilor persecutați, apoi, după căderea revoluției, a trimis pachete în închisoare prizonierilor.

Mai mulți membri ai familiei Nagy din Szotyor (Coșeni) au primit nobilitate de la mai mulți domnitori.

Camerele au dimensiunea de la 25 m2 până la 42 m2 și sunt dotate cu grup sanitar propriu, TV, minibar, aer condiționat, acces internet. 

Conacul Nagy dispune de un bar vintage în subsol și restaurant care oferă spațiu suficient pentru 70 de persoane, ideal pentru team buildinguri, conferințe, degustări de vinuri, cât și pentru organizare de nunți, botezuri și cine festive.

Proprietatea pune la dispoziție un loc de joacă pentru copii.

Prețul unei nopți de cazare pentru 2 persoane cu mic dejun inclus pornește de la 300 de lei, în funcție de sezon. Rezervă 1 cameră aici.

Conacul Nagy
© Conacul Nagy
Conacul Nagy
© Conacul Nagy
Conacul Nagy
© Conacul Nagy

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.

Descoperă orașul Sfântu Gheorghe și împărtășește experiența cu noi pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top