9 locuri de vizitat în județul Harghita într-o singură zi

Harghita este un județ foarte bogat în obiective turistice și culturale, poate fi o destinație perfectă pentru un city break sau pentru o excursie de 1 zi. Eu am fost super impresionată de zonă și îți recomand  cu drag să-ți programezi o vacanță pe aceste meleaguri.

Harghita se laudă cu canioane de sare, stațiuni balneare, muzee, rezervații naturale, parcuri de agrement comparabile cu cele din Bruxelles, mâncăruri delicioase și multe alte surprize culturale. Hai să-ți arăt ce obiective turistice am vizitat noi într-o singură zi!

Obiective turistice Harghita
Obiective turistice din județul Harghita

Video dronă 4k - Obiective turistice Harghita

Te invit să vizionezi clipul postat pe canalul nostru de YouTube din această excursie. Dacă ți-a plăcut dă-ne un Like, Share & Subscribe.

1. Parcul Mini Transilvania - Odorheiu Secuiesc

Acest obiectiv turistic este și motivul pentru care am plecat în excursie prin Harghita. Îl aveam în wishlist încă de când s-a deschis. 

Parcul Mini Transilvania se află în Băile Seiche din Odorheiu Secuiesc. Inaugurarea a avut loc în august 2020 și are ca inspirație Mini Europa din Bruxelles. 

Mini Transilvania Obiectiv turistic Harghita
Mini Transilvania - Harghita

Mie mi-a plăcut foarte mult vizita, sunt peste 90 de machete ce reprezintă localități istorice și cetăți medievale din Transilvania. Miniaturile sunt realizate impecabil. A fost fabulos să mă plimb prin parc și să constat că am vizitat aproape 90% din locurile prezentate. 

Atracția principală pentru copii, cât și pentru adulți, este mini mocănița secuiască trasă de o locomotivă cu aburi. În curând turiștii se vor putea plimba și cu o căruță trasă de bivoli, ceea ce va fi unic în Europa.

Mini Transilvania Obiectiv turistic Harghita
Mini Transilvania - Harghita

Parcul Mini Transilvania este deschis zilnic respectând următorul program:
Luni – Vineri – în intervalul 10:00 – 19:00
Sâmbată – Duminică – în intervalul – 9:00 – 19:00

Taxă de vizitare:
Bilet intrare adulți: 30 lei
Bilet intrare copii (gratuit pentru copiii sub 3 ani) și pensionari: 15 lei
În prețul biletului nu este inclus costul plimbării cu trenulețul, acesta se achită separat.

Mini Mocăniță Secuiască:
Bilet pentru adulți: 10 lei
Bilet pentru copii: 5 lei

Mini Transilvania Obiectiv turistic Harghita
Mini Transilvania - Harghita

2. Galeria Porților Secuiești - Odorheiu Secuiesc

Galeria Porților Secuiești, cunoscute și sub denumirea de Șirul Porților Secuiești se află la 5 minute de mers pe jos de Parcul Mini Transilvania. Galeria are ca scop păstrarea și expunerea artei populare ornamentale a secuilor.

Acest obiectiv turistic se poate vizita oricând – gratuit.

Galeria Porților Secuiești Obiectiv turistic Harghita
Galeria Porților Secuiești

3. Muzeul Apelor Minerale - Odorheiu Secuiesc

Tot lângă parcul Mini Transilvania se află și Muzeul Apelor Minerale. Efectele curative ale apelor minerale de la Seiche au fost atestate documentar încă din secolul XVIII. 

Muzeul este destul de micuț, organizat pe 2 niveluri, bazat pe istoria apelor minerale din zonă. Cel mai mult mi-a plăcut reinterpretarea băilor balneare de la etajul superior și informațiile cu privire la toate stațiunile balneare, din păcate prea puține mai funcționează astăzi.

În timpul orelor de program, apa Izvorului Sarolta din curtea muzeului poate fi consumată şi stocată gratuit. Mai multe informații despre acest muzeu aici.

Muzeul Apelor Minerale Obiectiv turistic Harghita
Muzeul Apelor Minerale

De reținut! Muzeul se poate vizita doar în sezonul cald, în perioada 1 mai – 30 septembrie, conform programului:

Marţi – Joi: între orele 11:00 – 18:00
Sâmbătă – Duminică: între orele 10:00 şi 16:00
Luni: închis

Un bilet de vizitare costă 8 lei pentru adulți și 4 lei pentru copii/pensionari.

4. Statuia Inima lui Iisus - Dealul Gordon

În anul 2011, pe dealul Gordon din Harghita, aflat între Odorheiu-Secuiesc și Praid, a fost ridicată cea mai mare statuie a lui Iisus din Europa de Est, aceasta a fost construită din donații strânse de primăria comunei Lupeni.

Statuia are o înălțime de aproximativ 22 de metri, este construită din fier și oțel inoxidabil. În interiorul statuii se află scări metalice, în spirală, pe care poți urca până în capul acesteia, priveliștea fiind minunată de sus.

Acest obiectiv turistic se poate vizita la orice oră și este gratuit.

Inima lui Isus Obiectiv turistic Harghita
Inima lui Iisus - Harghita

5. Dealul Melcului - Corund

Dealul Melcului este o rezervație geologică ce se întinde pe o suprafață de 8 ha. Locul este unic, musai să te oprești.

Rezervația poate fi vizitată doar urmând poteca amenajată, aceasta are o lungime de doar câteva sute de metri și trece printr-un mini canion de argonit. 

Dealul Melcului Obiectiv turistic Harghita

La final poteca ajunge într-un punct de belvedere impresionant. Noi am făcut acest mini traseu în doar 15 minute, am fi stat mai mult să admirăm peisajele, dar chiar atunci a început să plouă și am fugit către următoarea noastră destinație. 

În timpul sezonului cald se poate opta pentru un bilet combinat cu intrarea la Băile sărate UNICUM de la poalele stâncilor. 

Nu-mi este foarte clar însă și în ce interval funcționează băile, la fața locului nu era nimeni și portița care ducea către potecă era deschisă, așa că am vizitat gratuit Dealul Melcului. 

Dealul Melcului Obiectiv turistic Harghita
Dealul Melcului - Harghita

6. Casa Fluturilor - Praid

Casa Fluturilor din Praid a fost deschisă în primăvara lui 2012. Clădirea este compartimentată în două, o zonă de recepţie care comunică cu un magazin de suveniruri, și un spaţiu denumit „spaţiu de zbor”, locul în care am văzut și noi niște fluturi extraordinari. 

Parcă ai fi într-un vis, pentru că ajungi în acea atmosferă tropicală și în jurul tău zboară fluturi aproape cât palma de mari, de culori inimaginabile, mie cel mai mult mi-au plăcut cei albaștri.

Casa Fluturilor poate fi vizitată în lunile calde, timp în care se pot observa, în acelaşi timp, mai multe exemplare reprezentând 8 – 9 specii de bază şi 6 – 7 specii schimbătoare, metamorfice.

Casa Fluturilor Obiectiv turistic Harghita
Casa Fluturilor - Harghita

Poți vizita această atracție turistică zilnic, în lunile calde, între orele 9:00 – 19:00.

Prețul unui bilet de vizitare este de 10 lei pentru adulți și 8 lei pentru copii/ elevi/ pensionari. Copiii sub 3 ani au acces gratuit.

7. Canionul de sare - Praid

Văzusem chiar de curând un canion de sare, în vizita noastră prin Ținutul Buzăului, sincer mă așteptam ca experiența să fie asemănătoare, să oprim mașina șă-l admirăm și să plecăm mai departe.

Aici însă lucrurile stau diferit, este amenajat un traseu de tip circuit ce se întinde pe o lungime de aprox 2 km. Am profitat de această mică drumeție și ne-am pierdut prin Canionul de sare preț de vreo 2 ore.

A fost foarte interesant, aș repeta experiența, pe parcursul drumeției am putut observa: minele vechi, izvoarele și crustele de sare, dolina de sare și apele înghițite, formarea cristalelor de sare, conopidele și draperiile de sare, băile cu nămol, creasta de sare, etc.

Canionul de sare Obiectiv turistic Harghita
Canionul de sare - Praid

Canionul de sare poate fi vizitat zilnic, între orele 10:00 – 18:00.

Prețul unui bilet de vizitare este de 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru copii/ elevi/ pensionari. 

8. Salina Praid

Nu puteam pleca din Praid fără să vizităm și salina de acolo. Baza de agrement a Salinei Praid este amenajată la o adâncime de 120 m de la suprafaţă. 

Transportul persoanelor se face cu autobuzele salinei pe o distanţă de 1250 m până la poarta de intrare în baza de agrement, iar de acolo se mai coboară/urcă circa 200 de trepte.

Singurul lucru prin care centrul de agrement se deosebește de celelalte saline, este parcul de aventură. Ca și design și experiența o clasez pe locul 3, locul 1 fiind ocupat de Salina Slănic Prahova și locul 2 de Salina Târgu Ocna, iar „regina” salinelor rămâne cea de la Turda.

În perioada de vară, după vizita din subteran te poți bucura şi de o bălăceală la ştrandul de afară. Din păcate nu era încă deschis pe 11 iunie când am fost noi, urma să se deschidă la scurt timp, pe 18 iunie.

Am fi putut opta să mergem la centrul wellness, care se află chiar lângă Canionul de sare, dar nu am mai fi avut timp să vizităm și Muzeul Pălăriilor de Paie. Așa că, avem motiv să ne întoarcem în Praid.

Salina Praid Obiectiv turistic Harghita
Salina Praid

Salina poate fi vizitată zilnic, între orele 8:00 – 18:00, ultima intrare se face la 16:30. Autobuzul intră de 2 ori pe oră în salină. Programul poate fi modificat în funcție de sezon.

Prețul unui bilet de vizitare este de 50 lei pentru adulți, 35 lei pentru studenți și 30 lei pentru copii și elevi. Pentru cei care doresc abonamente tarifele sunt mai mici.  

Nu-mi place că la nici una din salinele din România nu se folosesc autobuze electrice, cele existente poluează destul de mult. Având în vedere costul biletelor de vizitare ar trebui modificat acest aspect.

La ștrand costul unui bilet pentru adulți între orele 12:00 – 16:00 este de 50 lei (copii 30 lei), iar între orele 16:00 – 19:00 este de 40 lei (copii 20 lei). Atenție ștrandul se deschide la final de iunie.

9. Muzeul Pălăriilor de Paie - Crișeni

Muzeul pălăriilor de paie este un muzeu aflat în satul Crișeni, comuna Atid. Confecționarea pălăriilor și obiectelor din paie este un meșteșug tradițional în zonă.

Muzeul pălăriilor de paie a fost deschis în anul 2001, la inițiativa lui Lajos Szőcs, a cărui familie se ocupa cu confecționarea pălăriilor de paie de trei generații. Muzeul a fost înființat într-o casă țărănească tradițională renovată. 

În interior se găsește o mare varietate de tipuri de pălării de paie, utilaje folosite la confecționarea pălăriilor, ornamente și obiecte realizate din paie. 

Pentru amuzament au fost expuse câteva pălării în curte, pe care le-am putut testa și noi.

Muzeul Pălăriilor de Paie Obiectiv turistic Harghita
Muzeul Pălăriilor de Paie

Muzeul este deschis zilnic în intervalul 09:00 – 20:00. Nu există taxă de vizitare, însă donațiile sunt bine venite.

* Informațiile privind tarifele sau programele de vizitare ale obiectivelor turistice sunt oferite orientativ, încercăm să le actualizăm periodic, însă ele pot suferi modificări.

Ce-am mai vizitat în Harghita în alte zile?

Dacă ajungi prin județul Harghita vara îți recomand să mergi la Barajul Zetea. Acolo te poți plimba cu caiacul, cu SUP-ul, poți înota sau pur și simplu te poți răcori în zilele caniculare. Am scris aici mai multe detalii: https://instatravel.ro/cu-caiacul-si-sup-ul-pe-lacul-zetea-2022/

Cu caiacul pe Lacul Zetea

Dacă petreci mai multe zile prin Harghita, am să îți mai recomand câteva obiective turistice pe care noi le-am vizitat în toamnă. 

Traseu Cheile Vârghișului – vei traversa 9 poduri și vei vizita 3 peșteri deosebite. Traseul este unul ușor, durează 4-5 ore. Cheile sunt impresionante în orice anotim, dar în mod special toamna. Toate detaliile despre acest traseu le găsești aici: https://instatravel.ro/traseu-cheile-varghisului-9-poduri-si-3-pesteri/

Cheile Vârghișului - Munții Perșani
Cheile Vârghișului

Un alt obiectiv turistic foarte important din județul Harghita este singurul lac vulcanic din România – Lacul Sfânta Ana. 

O drumeție aici va dura câteva ore, timp în care îți vei încărca bateriile pe următoarea perioadă. Toate detaliile despre această locație le găsești aici: https://instatravel.ro/ lacul-sfanta-ana-regulament-de-vizitare-21/

Lacul Sfânta Ana
Lacul Sfânta Ana

Foarte aproape de Lacul Sfânta Ana se află și Tinovul Mohoș, un alt punct de mare interes în județul Harghita. Vezi mai multe detalii aici https://instatravel.ro/tinovul-mohos-sit-natura-2000/

Tinovul Mohoș
Tinovul Mohoș

Pentru relaxare, recomand centrul wellness de la Băile Tușnad. Noi dăm o fugă acolo ori de câte ori avem ocazia. Mai multe detalii am scris aici https://instatravel.ro/ wellness-tusnad-spa-baile-tusnad-21/

Wellness Tușnad Băile Tușnad
Wellness Tușnad

Unde te cazezi?

The Magic Cottage - cazare Praid

The Magic Cottage  este situată la doar 3.5 km de Salina Praid și la 15 km de stațiunea balneară Sovata. Este un refugiu care îți oferă confortul modern, într-o casă tradițională autentică, recent restaurată.

Amplasată într-o gradină salbatică, în vârful unei coline, această casuță emană liniște și relaxare absolută. 

Fă o rezervare pe Booking aici.

Cazare Harghita
The Magic Cottage - cazare Praid

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.

Descoperă județul Harghita și împărtășește experiențele cu noi pe instagram!

Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

12 thoughts on “9 locuri de vizitat în județul Harghita într-o singură zi”

  1. Felicitări și mulțumiri pentru articol, mă bucur mult că am „aterizat” aici!
    Plănuiesc o excursie duminică la Mini Transilvania + altele, cu familia extinsă, inclusiv cu octogenari – persoane care se deplasează mai greu.
    Informațiile sunt diverse și foarte utile!

  2. Buna,
    foarte misto structurat articolul si oferi toate informatiile necesare.
    Multumesc!

    1. Admir tehnica în care structurezi și redactezi informația, dar și modul în care pui în evidență obiectivele prin intermediul filmărilor sau a pozelor.
      Dincolo de aspectul tehnic este cultura frumosului. Fiecare cadru comprimă, între cele patru laturi și o emoție puternică, o integrare a elementelor în străfundurile sufletului.
      Citesc cu nesaț fiecare articol.
      Mult succes!♥️

  3. Oprea Luminita

    Excelent articol! Obiective turistice interesante,informații utile pentru cei care nu cunosc zona și sunt amatori de drumeții în concediu.Felicitari,va mulțumesc!

  4. În afara de Salina Praid nu știam niciunul din obiective. Sunt tare interesante și diverse.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top