În ultimii ani, din ce în ce mai multe proiecte de revitalizare aduc în prim-plan domenii nobiliare ce oferă destinații turistice, precum și organizarea evenimentelor de familie, dornice să reconstituie gloria nopților de odinioară. Castelul Kálnoky este unul dintre aceste proiecte și pe cât este de necunoscut, pe atât este de impresionant.

Aici poți să te plimbi în grădina castelului, poți vizita Muzeul Vieții Transilvănene, te poți caza la una din casele tradiționale din Micloșoara sau poți servi o gamă largă de băuturi locale și internaționale și gustări tradiționale la Stone pub.

Castelul Kalnoky, Micloșoara
Castelul Kalnoky, Micloșoara ©alinalicuriceanu

Unde se află Castelul Kálnoky?

Castelul Kálnoky este situat în satul Micloșoara, județul Covasna, la 45 de kilometri de orașul Brașov și de Sfântu Gheorghe. Distanța este relativ mică față de orașele zonei, dar este suficientă pentru a evita aglomerația și viața de zi cu zi din mediul urban.

Castelul Kalnoky, Micloșoara
Castelul Kalnoky, Micloșoara ©alinalicuriceanu
Castelul Kalnoky, Micloșoara
Castelul Kalnoky, Micloșoara ©alinalicuriceanu

De ce să vizitezi Castelul Kálnoky?

Povestea domeniului, și mai ales a castelului Kálnoky, începe în secolul al XVII-lea când, în anul 1648, Kálnoky István III consemnează în jurnalul său ridicarea unei case de piatră în Micloșoara. Casa ajunge, din moștenitor în moștenitor, în posesia contelui Dénes Kálnoky, jude regesc în ultima parte a vieții sale.

Destinația principală a fost cea de conac de vânătoare, însă în perioada comunistă este naționalizat și modificat pentru a funcționa drept cămin cultural. Abandonat de autorități, se degradează continuu, ajungând repede într-o stare deplorabilă.

Norocul face ca după Revoluție, contele Tibor Kálnoky, a 25-a generație din această familie istorică ce fusese exilată, să decidă să se stabilească în țară, deși fusese născut în occident.

„Scopul său a fost de a salva patrimoniul arhitectural al familiei, alături de patrimoniul natural și cultural al regiunii, ajutând în același timp comunitatea, oamenii din regiune. Ceea ce a și reușit.” povestește Iulia Stancu, responsabil cu comunicarea la Castel.

Castelul Kalnoky, Micloșoara
Castelul Kalnoky, Micloșoara ©alinalicuriceanu
Castelul Kalnoky, Micloșoara
Castelul Kalnoky, Micloșoara ©alinalicuriceanu

Muzeul Vieții Transilvănene

Muzeul Vieții Transilvănene este amenajat în Castelul Kálnoky din Micloșoara, iar istoria acestuia și a familiei cu acest nume se întinde pe mai mult de cinci secole. Muzeul își propune, însă, mai mult decât să reconstituie istoria unei familii.

Și-au asumat astfel inițiativa unică de a arăta ce însemna viața nobililor din zonă prin obiectele recuperate, donate sau cumpărate, de la arme autentice rămase din luptele duse de Kálnoky cu turcii, la scrinuri, sobe spectaculoase, reconstituiri ale vestimentației de epocă, sau chiar un pian Streicher original, același model pe care îl folosea și Johannes Brahms.

„Ca într-o poveste clasică, este vorba despre un exil, un castel, un conte și un final fericit. Doar că aici clădirea însăși a fost cea salvată de la abandon și uitare, găzduind Muzeul Vieții Transilvănene. Ea se numără acum printre puținele locuri din Transilvania administrate de aceeași familie care i-a dat și numele, ceea ce înseamnă că reprezintă o poveste veche de patru secole, dar o poveste vie”.

Muzeul Vieții Transilvăne - Castelul Kalnoky ne
Muzeul Vieții Transilvăne - Castelul Kalnoky ne
Muzeul Vieții Transilvăne - Castelul Kalnoky ne
Muzeul Vieții Transilvăne - Castelul Kalnoky ne

Proiectul generează o alternativă serioasă la oferta culturală și turistică a zonei, cu beneficii directe în zona creșterii atractivității acestei microregiuni și a îmbunătățirii contextului social și economic al acesteia.

Programul de vizitare Muzeul Vieții Transilvănene - Castelul Kálnoky

  • Vineri- Duminică 11:00-16:00
  • Luni-Joi   închis

Vizitele ghidate se desfășoară din oră în oră. Pentru rezervări sunați la numărul de telefon: +40 (743) 221 101

Biletele pentru vizitarea muzeului se pot cumpara doar de la Stone Pub în satul Micloșoara, Strada Principală nr 85.

Tarif de vizitare Muzeul Vieții Transilvănene - Castelul Kálnoky

Bilete de intrare costă 20 Ron pentru adulți, iar pentru copii, locuitorii comunităților din zona Baraolt și pensionari biletul costă 10 Ron.

Castelul Kalnoky
Castelul Kalnoky, Micloșoara ©alinalicuriceanu

Cauți cazare?

Booking.com

Te-ar mai putea intersa și...

Castelul de Lut

Județul Sibiu

Citește

Viscri - Cel mai frumos sat săsesc

Citește

Ferma de cerbi și ciute

Citește
Instagram will load in the frontend.

Îți mulțumesc că ai citit acest articol până la final, sper că ți-a plăcut și că ai găsit informații utile. Dacă ai întrebări pentru mine, cunoști locuri inedite, îți dorești să afli informații despre o locație anume, nu ezita să îmi scrii în comentarii. 

Dacă ți-a plăcut acest articol nu ezita să ne dai un like sau cu un comentariu, astfel postările noastre devin mai virale și vom reuși să promovăm România împreună.

Ne găsești și pe InstagramFacebook sau YouTube, te așteptăm cu mare drag și pe aceste canale.

Ne poți susține cumpărând ceva din magazinul nostru online www.nordiczen.ro.

Nu uita să ne dai Like, Follow și Subscribe.

Să ne auzim cu bine!

Autor Articol: © alinalicuriceanu

Foto:© alinalicuriceanu

Sursă articol www.kalnoky.ro