Astăzi am descoperit un loc deosebit despre care nu mai auzisem niciodată. Ascuns bine în județul Harghita, la o distanță de 2 km de Lacul Sfânta Ana, se află Tinovul Mohoș sau mai pe înțelesul nostru Lacul cu Mușchi.
Ce este deosebit de interesant la acest lac, este că acesta are o suprafață mult mai mare decât suprafața Lacului Sfânta Ana, însă acesta este ascuns foarte bine sub mușchi, iar noi putem vedea doar 17 ochiuri mici de apă.
Unde se află și cum ajungi la Tinovul Mohoș?
Tinovul Mohoș se află la o distanță de 77 km de Brașov, 55 km de Municipiul Miercurea Ciuc, 48 km de Municipiul Sfântu Gheorghe, respectiv 33 km de oraşul Târgu Secuiesc.
Tinovul Mohoș poate fi accesat cu mașina până în pasul dintre cele 2 cratere, vezi pin pe maps mai jos, iar de acolo vei continua drumul pe jos pentru circa încă 5 min pe drum forestier.
Parcarea maşinilor, microbuzelor sau autobuzelor se realizează exclusiv în pasul dintre cele două cratere în zonele de parcare prevăzute cu sistem de acces cu bariere, aflate în stânga şi dreapta drumului. Parcarea se află la 1400 m distanță de Lacul Sfânta Ana şi la 300 m de Tinovul Mohoş.
Această regulă anulează haosul care se crea în perioadele aglomerate, nu mai trebuie să cauți 1 oră un loc de parcare sau să mergi pe jos prin praful ridicat de celelalte mașini. Pe lângă faptul că astfel protejează mediul, încurajează și mișcarea și drumețiile în natură, pentru toate vârstele.
Trasee turistice spre Tinovul Mohoș
Dacă nu vrei să vii cu mașina te informez că există 2 trasee turistice amenajate pe care poți ajunge la Tinovul Mohoș:
1. Traseul 1: Pornește din spatele hotelului Tușnad pe poteca turistică de cca. 5,2 km. Marcaj cruce roşie. Durată aprox. 1,5 ore. Atenție zona este frecventată de urși.
2. Traseul 2: Dinspre Lăzăreni pornind în direcţia nord. Marcaj cruce roşie, apoi cruce albastră. Distanţa până Tânovul Mohoş este de aprox. 10 km. Durată în total 3 ore de mers pe jos. Atenție zona este frecventată de urși.5,2
De ce să vizitezi Tinovul Mohoș?
Rezervația de la Tinovul Mohoș are un vibe deosebit, așa cum vedeam cândva în filme că se întâmplă într-o rezervație naturală, așa este și aici.
Personalul este prezent peste tot, în vestimentația specifică, verde-cachi și patrulează peste tot, asigurându-se că Regulamentul de Vizitare este respectat de toată lumea.
Tot traseul se parcurge doar pe pasarele de lemn sau butuci. Atunci când plouă, întreaga zonă devine periculoasă, pentru că mușchiul de turbă se transformă într-un “burete” îmbibat cu apă.
Din acesrt motiv este interzis să vizitezi Tinovul Mohoș fără un ghid și în sezonul de iarnă. Dacă vei încălca această regulă, măcar să porți o pălărie, în caz că te scufunzi în mlaștină, pălăria va pluti :))
Ghidul a fost de nota 10, ne-a oferit foarte multe explicații și a făcut ca totul să pară o poveste.
Suprafață protejată este de 240 ha din care mlaștina propriuzisă are 80 ha și reprezintă o mlaștină oligotrofă.
Masivul Ciomatu are 2 cratere vulcanice, într-unul s-a format Lacul Sfânta Ana și în celălalt s-a format Tinovul Mohoș.
Primul care a erupt a fost craterul cu tinovul, ulterior acesta s-a liniștit și în el s-a format un lac. Ceva mai târziu a erupt și prin craterul de alături, cenușa aruncată a ajuns în mare parte în lac, pe care l-a cam colmatat și a favorizat dezvoltarea mușchiului de turbă.
Momentan din luciul inițial de apă au rămas numai 17 ochiuri, restul lacului este acoperit de turbă.
Stratul de turbă, gros de 10 până la 20 de metri, a fost suficient de atractiv pe vremea regimului comunist, astfel încât să se încerce exploatarea acestuia, însă acest lucru nu a fost posibil.
Din cauza turbei apa tinovului este aproape neagră.
Rezervația suprapusă sitului Natura 2000 – Tinovul Mohoș – Lacul Sf. Ana se află la o altitudine de 1050 m și adăpostește vegetație forestieră alcătuită în mare parte de pin silvestru, specii de mesteacăn pitic și mesteacăn pufos.
La nivelul ierburilor vegetează mai multe specii floristice de turbărie printre care: roua cerului, specii de rogozuri, ruginare, ligularia sau bumbăcăriță.
Plante otravitoare unice in Romania, de genul celor halucinogene (nebunele) sau carnivore (roua cerului, considerata regina tinovulu.
Fauna este constituită din specii de păsări, reptile și batracieni.
În zonă se mai află câteva tinoave similare mai mici, cum ar fi Tinovul Bufnitor (Buffagó) situat în craterul Muntelui Puturosu și Tinovul Hámmas situat pe valea pârâului Jombor.
Activități permise Tinovul Mohoș
– Drumețiile pe potecile și traseele marcate doar cu ghid
– Fotografiază și filmează această minunăție a naturiiâ
– Te poți plimba cu animalul tău de companie, dar ai obligația să strângi după el
– Aruncă gunoiul menajer doar în spațiile special amenajate, anti urs.
Activități interzise Tinovul Mohoș
– Scăldatul este interzis
– Campatul este interzis
– Focul, grătarul sau picnicul sunt interzise
– Nu ai voie să asculți muzică sau să faci gălăgie
– Este interzisă aruncarea gunoaielor în spații neamenajate
– Este interzisă hrănirea animalelor sălbatice
– Nu ai voie să rupi sau să distrugi flora și fauna
Video dronă 4k Tinovul Mohoș
Te invit să vizionezi clipul postat pe canalul nostru de YouTube și dacă ți-a plăcut dă-ne un Like, Share & Subscribe.
Program de vizitare Tinovul Mohoș
Tinovul Mohoș poate fi vizitat doar cu ghid!
Program de vară: 01 aprilie – 30 septembrie – deschis în intervalul orar: 10:15 – 18:15
Program de iarnă: 01 octombrie – 31 martie ÎNCHIS
În sezonul de vară intrarea se face din oră, respectiv la orele: 10:15, 11:15 , 12:15, 13:15, 14:15, 15:15, 16:15, 17:15, ultima intrare la 18:15.
Ghid disponibil în limba română și în limba maghiară.
Tarif de vizitare Tinovul Mohoș
Tarifele sunt exprimate diferit față de alte obiective turistice la care am mai fost. Toate costurile sunt incluse în tichetul parcării și sunt calculate în favoarea familiior numeroase, astfel:
– 30 de lei parcare/ automobil, nu se ține cont de numărul de persoane aflate în mașină. Tariful include parcarea pentru 3 ore, accesul la Lacul Sfânta Ana, accesul la Tinovul Mohuș cu ghid și acces toaletă.
Dacă vei depăși termenul de 3 ore, vei mai plăti încă 2 lei pentru fiecare 30 de min petrecute în plus.
– 24 de lei pers/zi, dacă vii pe jos sau cu bicicleta. Tariful include accesul la Lacul Sfânta Ana, accesul la Tinovul Mohuș cu ghid și acces toaletă.
– 75 lei tarif de noapte (Camping – lângă parcarea principală) / auto /rulotă, nu contează numărul de persoane sau corturi. Există camping amenajat cu gard electric, care are toalete (foarte curate) și zonă de grătar.
Nouă ne-a părut rău că nu am avut cortul la noi, nu am știut de posibilitatea aceasta de campare.
Concluzii drumețieTinovul Mohoș
– Drumeția prin Tinovul Mohoș cu tot cu pauzele pentru explicațiile ghidului a durat aproximativ 50 min.
– Pe treseu am văzut foarte multe specii de flori rare.
– Ai nevoie de o pălărie, ochelari de soare și cremă de față cu factor SPF, vei merge doar prin soare.
– Nu ai nevoie de echipament sau de încălțări speciale.
– Nu am întâlnit ursul pe timpul șederii în rezervație, însă am întâlnit câțiva pe drumul auto, aproape de camping.
– Dacă vrei să iei masa, există un restaurant lângă parcare.
– Un mit despre Harghita este că se vorbește doar limba maghiară, adevărul este că am fost întâmpinați doar în limba română și tot personalul a fost foarte primitor cu noi.
– După o zi plină de trasee meriți 3 ore de relaxare la Wellness Tușnad.
– Nu hrăni urșii, le faci mai mult rău. Aceștia se vor învăța prost și vor veni să procure hrană ușor, în cele din urmă vor ataca un om sau o gospodărie, pentru că tu nu vei fi acolo în fiecare zi să-l hrănești.
În acel moment el este considerat un pericol pentru societate și va fi pus pe lista urșilor periculoși, poveste care de cele mai multe ori se finalizează cu împușcarea ursului, pentru că, relocarea nu funcționează. !!! Un urs hrănit = Un urs ucis!!!
Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii.
Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.
Descoperă Tinovul Mohoș și împărtășește experiența pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu.
Sursă documentare articol:
Nota 10 pentru modul cum este administrata zona inclusiv
restricția auto spre lac ,
campingul unde ți se pune la dispoziție în schimbul a 100 de lei apa , lemne , sac resturi, dus apa calda , acces în rezervația TINOVUL MOHOS și multa LINISTE !
Este un loc de care am aflat acum. Am fost impresionat. Prezentarea f atractiva, ghidul ,dl. Mihai, prietenos. Recomand vizitarea in perioada verii si toamna pentru a vdea mai bine flora de acolo.
Multumim pentru feedback si ne bucuram ca l-ati vizitat.