Am trecut de multe ori prin Miercurea Ciuc, însă niciodată nu am oprit să vizităm acest oraș. Auzisem că aici ar fi câteva obiective turistice destul de interesante, dar cam asta este tot ce știam.
Am făcut un mic research pe site-ul celor de la Visit Harghita și am plecat în explorarea acestui oraș minunat. În acest articol o să îți prezint obiectivele turistice vizitate de noi în Miercurea Ciuc și împrejurimi.

Pentru început te invit să vizionezi clipul postat pe canalul nostru de YouTube filmat cu drona. Dacă ți-a plăcut dă-ne un Like, Share & Subscribe.
1. Biserica Mileniului - Miercurea Ciuc
Biserica Mileniului este o biserică nouă, construită în anul 2003, ce impresionează prin arhitectura sa în stil baroc. La intrare prezintă 2 turnuri impresionante, cu câte 5 cruci care simbolizează cele 10 secole ale creștinătății maghiare.
Deși inițial am nimerit la o intrare care era închisă, ulterior am găsit și poarta de acces. Trebuie să recunosc că nu am găsit informații în limba română sau engleză, de aceea am bâjbâit puțin.
Imediat ce am pătruns în interiorul bisericii o liniște absolută ne-a înconjurat, iar cei 4 îngeri, așezați pe acoperiș pe marginea cupolei din sticlă, au vegheat deasupra noastră, îi poți observa indiferent din ce unghi privești.


2. Muzeul Secuiesc al Ciucului - Castelul Mikó
Cu o istorie ce pornește din anul 1611, Castelul Mikó, este una dintre cele mai vechi clădiri din Miercurea Ciuc. Din 1970, după reparații majore, a devenit sediul Muzeului Secuiesc al Ciucului.
Muzeul găzduiește deopotrivă expoziții permanente și temporare. Eu mă declar impresionantă de diversitatea expozițiilor, 6 la număr.


Trecerea timpului în Ciuc
Această expoziție permanentă ne-a adus mai aproape de scenele populare din viața de zi cu zi din Ciuc. Am trecut prin atelierul dulghelurului, tâmplarului și rotarului, iar mai apoi am pătruns în interiorul unei locuințe în care am putut observa îndeletnicirile femeilor prin coexistența a 3 generații.

BarabásiLab: Tipare ascunse – Expoziție temporară
Această expoziție cuprinde imagini și obiecte uimitoare ca rezultat a zeci de cercetări empirice, un mozaic țesut din știință și artă, prezentând și noile modele și tipare ce se nasc din intersecția elementelor acestor două domenii. Scopul expoziției este, în cele din urmă, să apropie arta și publicul larg de gândirea în rețea.
Ce m-a impresionat pe mine este studiul conform căruia cu un deceniu înainte de pandemia de coronavirus, BarabásiLab lucra deja la înțelegerea modului în care virușii se răspândesc la nivel global, peste granițele naționale.
Pentru a face acest lucru, echipa a analizat datele de la diferite companii de telefonie mobilă pentru a mapa răspândirea unui potențial virus de telecomunicație și pentru a prezice modelul de transmitere al acestuia. Modelul identificat prin acest experiment este izbitor de similar cu cel observat în timpul răspândirii asimptomatice al virusului COVID-19. Mergeți să vedeți întreaga expoziție este fabuloasă.

Valori restaurate ale tezaurului sacral
Aici am putut observa cărți vechi din sec. XV și XX, documente de hârtie și pergament din sec. XVII și XX. și multe alte elemente cu valoare foarte mare din punct de vedere cultural și istoric.

Tipografia și atelierul de legătorie de șa Șumuleu-Ciuc
O expoziție impresionantă cu peste 125 de tipărituri și legături de carte, dar și echipamentul supraviețuitor al presei tipografice, precum manuală Kájoni, restaurată în secolul al XVIII-lea.

La răscruce de drumuri
Aici sunt dezbătute subiecte fascinante, cum ar fi circumstanțele așezării secuilor din Ciuc, secretele franciscanilor din Șumuleu Ciuc și atmosfera vechilor târguri din Miercurea Ciuc. Este șocant să vezi decăderea unui orășel în secolul XX, dar și fascinant să vezi reînnoirea constantă, voința comunității de a trăi, multiplele modalități de a găsi fericirea.

Istoria Castelului Mikó
Aici se poate vizita Sala introductivă, Sala cu fântână, Sala bucătăriei și Bastionul.

Program de vizitare Muzeul Secuiesc al Ciucului
Marți-Duminică: 09:00-17:00
Luni: închis
Pentru un bilet de vizitare am achitat 15 lei.
3. Biserica Sfânta Maria din Șumuleu Ciuc
Șumuleu Ciuc este un cartier al municipiului Miercurea Ciuc, unde se află și biserica Sfânta Maria. Aceasta găzduiește cea mai mare sculptură votivă cunoscută în lume, având o înălțime de 227 cm, ce o înfățișează pe Maica Domnului având în brațe pe Isus.
În 2019 Papa Francisc a oferit bisericii un Trandafir de aur în semn de respect față de Sfânta Fecioară, este unicul Trandafir Papal acordat în Bazinul Carpatic.

4. Pista de bob din Ghimeș
La doar 30 de km de Miercurea Ciuc, pe valea Ghimeșului din localitatea Lunca de Sus, pe drumul ce leagă Transilvania de Moldova, este situat Complexul SKIGYIMES, unde am găsit pista de bob de vară.
Pista are o lungime de 1300 m, iar viteza maximă atinsă de boburi este de 45km/h, însă aceasta poate fi încetinită prin frânare. Greutatea maximă acceptată/bob este de 150kg.
Copiii pot urca în bob, cu condiția să aibă peste 3 ani, doar însoțiți de un adult, iar minorii care au peste 120 cm înălțime pot urca singuri în bob.
Această atracție este fascinantă în mod special pentru copii sau pentru cei care se dau fără frână, mie nu-mi place așa de mult viteza, prin urmare nu am fost prea impresionată. Cred că aveam și un pic alte așteptări, mi-ar fi plăcut ca pista să fie mai mult întinsă pe lungime și mai puțin șerpuită, dar ține de gusturi evident, spre exemplu lui Adi i-a plăcut foarte mult, așa că vă recomand obiectivul.

Program de funcționare
Pista de bob funcționează în fiecare zi, între orele: 09:00 – 21:00.
Prețuri pentru pista de bob
Copii (3 – 14 ani): 18 lei / tură/pers.
Adulti: 18 lei / tură/pers.
Se acceptă vouchere de vacanță emise în România de: SODEXO, EDENRED, UP ROMANIA.
BONUS
În drum spre Complexul SKIGYIMES vei trece pe lângă Barajul Frumoasa. Îți recomand să faci un mic popas de câteva minute și aici, peisajul este foarte frumos.

5. Centrul de vizitare al fabricii de bere Csíki Sör
La doar 16 km distanță de Miercurea Ciuc, în comuna Sânsimion, se află o altă atracție turistică pe care nu trebuie să o ratezi: centrul de vizitare al fabricii de bere Csíki Sör.
Aici poți face un tur al fabricii cu prezentarea tehologiei fabricării berii și desigur poți participa și la o degustare de bere artizanală.
Din păcate noi va trebui să revenim aici, deoarece în ziua în care am fost noi urma să aibă loc un concert și nu am putut vizita.

Tarif de vizitare
Există 3 programe din care poți alege:
-1h – intrare liberă – prezentarea tehnologiei și degustare de bere
-2h – 55 lei/pers – prezentarea tehnologiei + platou rece secuiesc + degustare nelimitată de bere
-2h – 65 lei/pers – prezentarea tehnologiei + ciolan afumat in crustă de pâine făcut la cuptor cu mujdei de usturoi și hrean + degustare nelimitata de bere
* Informațiile privind tarifele sau programele de vizitare ale obiectivelor turistice sunt oferite orientativ, încercăm să le actualizăm periodic, însă ele pot suferi modificări.
Ce mai poți face în zonă?
Ai la dispoziție mai multe zile? Îți recomand să o iei spre Odorheiu Secuiesc, respectiv spre Praid. Noi ne-am îndrăgostit de aceste meleaguri, am vizitat Parcul Mini Transilvania, Statuia Inima lui Isus, Dealul Melcului, Casa Fluturilor, Canionul de sare, Salina Praid și multe alte atracții turistice de poveste din județul Harghita, am povestit aici despre ele: https://instatravel.ro/9-locuri-de-vizitat-in-harghita-intr-o-zi/.
Dacă ajungi prin județul Harghita vara îți recomand să mergi la Barajul Zetea. Acolo te poți plimba cu caiacul, cu SUP-ul, poți înota sau pur și simplu te poți răcori în zilele caniculare. Am scris aici mai multe detalii: https://instatravel.ro/cu-caiacul-si-sup-ul-pe-lacul-zetea-2022/.
Vrei să te relaxezi? Îți pot recomanda 2 SPA-uri în zonă. Anul trecut am fost pentru prima dată la Wellness Tușnad: https://instatravel.ro/wellness-tusnad-spa-baile-tusnad-21/, iar anul acesta am fost la Grand Santerra SPA https://instatravel.ro/balvanyos-resort-grand-santerra-spa-22/.
Lacul Sfânta Ana și Tinovul Mohoș sunt de asemenea 2 obiective turistice pe care nu trebuie să le ratezi. Nouă ne-au plăcut tare mult, ambele presupun o plimbare lejeră prin natură. Mai multe detalii găsești aici: https://instatravel.ro/lacul-sfanta-ana-regulament-de-vizitare-21/ și aici https://instatravel.ro/tinovul-mohos-sit-natura-2000/.
Dacă vrei să faci un traseu îți recomand Cheile Vârghișului, vei traversa 9 poduri și vei putea explora 3 peșteri. Am scris mai multe despre acest traseu aici: https://instatravel.ro/traseu-cheile-varghisului-9-poduri-si-3-pesteri/.
Unde te cazezi în Miercurea Ciuc?
Hotel O3zone
Hotelul O3Zone are o piscină interioară și un centru spa, fiind situat în centrul stațiunii Băile Tușnad. Restaurantul hotelului servește preparate locale și internaționale, iar barul oferă diverse băuturi.
Camerele Hotelului O3Zone sunt dotate cu TV LCD și minibar. Băile private oferă articole de toaletă gratuite, halate de baie și duș. Unele unități au o cadă spa și o terasă panoramică.
Recepția are program nonstop. La cerere, se oferă room-service și prânzuri la pachet. O sală de gimnastică, 2 saune și diverse tratamente de masaj și wellness sunt disponibile la un cost suplimentar.
Rezervă o cameră pe Booking aici.

Fortuna Eco - Boutique Hotel
Fortuna Eco – Boutique Hotel este situat în Băile Tuşnad, într-o zonă plină de verdeaţă, între Munţii Harghita şi Bodoc. Toate camerele au balcon şi paturi cu saltele ortopedice, mobilier din lemn masiv, baie privată cu articole de toaletă, minibar şi televizor.
La restaurantul cu terasă de vară al Hotelului Fortuna sunt servite specialităţi tipice regionale şi preparate din bucătăria internaţională.
De asemenea, există o saună finlandeză în aer liber, care poate fi folosită la cerere şi la un cost suplimentar. Cea mai apropiată pârtie de schi este la doar 50 de metri, iar gara Băile Tuşnad este la 2 km. Sunt disponibile transferuri gratuite de la gară.
Rezervă o cameră pe Booking aici.

Sanderson Apartments
Sanderson Apartments se află în Miercurea Ciuc şi oferă piscină în aer liber și teren de tenis. Apartamentul are balcon, terasă și cadă cu hidromasaj. Bucătăria este complet utilată. De asemenea oferă facilități de grătar. Proprietatea oferă parcare gratuită.
Rezervă o cameră pe Booking aici.

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii.
Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.
Ne-au placut obiectivele recomandate. Mai ales muzeul si biserica Mileniului.
Ne bucuram tare mult, tot acestea 2 au fost si preferatele noastre 🙂