Salina Turda – 9 motive să vizitezi acest loc superb

Salina Turda este cu siguranță cea mai frumoasă salină din România, poate chiar din Europa sau din lume. Sute de mii de turiști ajung aici anual, de altfel nici noi nu ratăm nicio ocazie de a o vizita – este unul dintre obiectivele turistice pe care l-am revedea de sute de ori și tot nu ne-am plictisi. 

În acest articol am să îți prezint 9 motive pentru care ar trebui să vezi sau revezi acest loc superb.

Salina Turda
Mina Terezia - Salina Turda

1. Pătrunde în subteranul din inima Transilvaniei și plimbă-te cu liftul panoramic

Călătoria în Salina Turda începe cu o coborâre pe un culoar de scări cu un tavan impresionant, ce te va conduce în cele din urmă la un lift panoramic care te va transporta către o altă lume. Vei coborî cu el până la o adâncime de 42 m, timp în care vei admira cascadele de lumini, iar ușile se vor deschide în Mina Rudolf. 

Salina a fost reamenajată în urmă cu aproximativ 10 ani prin fonduri europene, iar de atunci impresionează sute de mii de turiști anual. Foarte mulți dintre aceștia sunt străini și vin special în România pentru a vizita acest subteran desprins parcă din filmele SF.

Salina Turda
Mina Terezia - Salina Turda
Salina Turda
Mina Terezia - Salina Turda

2. Descoperă Mina Rudolf și roata panoramică

Încă din lift îți va fura privirea Roata panoramică, înaltă de 20 metri, compusă din 6 gondole, fiecare cu câte 8 locuri. 

Aceasta este probabil singura roată panoramică din lume, aflată într-un subteran, ceea ce o face să fie atracția principală din această salină. 

Mina Rudolf - Salina Turda
Mina Rudolf - Salina Turda
roata salina turda
Roata panoramică Foto: ziarulclujean.ro

3. Admiră Mina Terezia și plimbă-te cu barca pe un lac subteran

Ca să ajungi pe insula din Mina Terezia trebuie să iei un alt lift sau să cobori pe alte scări de lemn care te vor conduce către un debarcader, aflat la o adâncime de 112 m. Acolo vei găsi o cascadă de sare și un lac subteran, pe care te poți plimba cu barca. 

Mina Terezia Salina Turda
Mina Terezia - Salina Turda

În această zonă este prezent cel mai curat aer, cu cea mai mică concentrație totală de microorganisme din aerul subteran, de 4 – 10 corpi microbieni / m3. 

Tot în Mina Terezia vei găsi și numeroase zone de relaxare ce par desprinse din filmele SF cu OZN-uri.

Mina Terezia Salina Turda
Insula din Mina Terezia - Salina Turda
Mina Terezia Salina Turda
Mina Terezia - Salina Turda

4. Bucură-te și de celelalte activități de agrement din Salina Turda

În salina Turda vei mai găsi și alte activități inedite pentru spațiul în care te afli: experiențe distractive pentru cei mici și cei mari, un amfiteatru generos care găzduiește spectacole de tot felul, terenuri de sport, bowling, mini-golf, biliard, teren de sport, tenis de masă, dar și un loc de joacă pentru copii cu tobogane și mini-panouri de baschet.

Activități de agrement - Salina Turda
Activități de agrement - Salina Turda

5. Profită de efectele terapeutice și vindecătoare ale salinei

Sarea înseamnă sănătate și vindecare, iar acestea sunt motivele principale pentru care salinele sunt atât de apreciate, mai ales în zilele noastre în care poluarea este atât de agresivă.

Prezenţa aerosolilor de sare sub formă de particule solide, aeroionizarea cu ioni mici în cantităţi variabile cu predominanţa ionilor pozitivi, concentraţia alergenilor zero, sunt doar câteva dintre motivele pentru care foarte multe persoane aleg să facă în această salină cure de tratament. 

6. Fă o cură de speleoterapie în Staționar - Mina Ghizela

Aerul de aici, dar și de la alte saline, cum ar fi Salina Slănic Prahova sau Salina Târgu Ocna, contribuie la tratarea câtorva afecțiuni precum:
– rinite alergice, rinosinuzita cronică;
– hipertrofie amigdaliană, vegetaţii adenoide (polipi);
– infectii respiratorii repetate (angine, faringite, traheo-bronsite, pneumonii, rinoadenoidite repetate în antecedente);

– astm bronşic nonalergic / intrinsec / nonatopic şi astm bronşic alergic / extrinsec / atopic, forme asimptomatice sau simptomatice uşoare şi moderate;
– bronşita cronică alergică, bronşita cronică obstructivă;
– bronhopneumopatie cronică obstructivă;
– afecţiuni cutanate: eczemă, dermatite atopice.

Mina Ghizela este o bază de tratament – se percepe un cost suplimentar de 20 lei/pers. Pentru o cură de speleoterapie sunt necesare indicațiile unui medic și un plan de tratament. În general o cură se desfășoară într-un interval de 14-18 zile.

7. Descoperă Scara Bogaților din Sala de Apel

Scara Bogaților, situată în mijlocul Sălii de Apel, a fost construită dintr-un lemn special de brad. Aceasta servea drept acces spre minele Terezia și Rudolf înainte de finalizarea lucrărilor la galeria de transport.

Din momentul coborârii pe scări a Împăratului Francisc Iosif, nici un miner nu a mai avut voie sa folosească această scară, ea fiind destinată doar nobililor. De aici și denumirea ei, de Scara Bogaților. 

Scara bogaților - Salina Turda
Scara bogaților - Salina Turda

8. Găsește un utilaj medieval unic în Europa

Sala Crivacului este o încăpere octogonală, în care este montat un troliu cu ax vertical cunoscut sub denumirea de „crivac” sau „gepel” .

Construit în anul 1881, Crivacul din salina de la Turda este singurul utilaj de acest tip din toate salinele din Europa care este conservat în locul în care a funcționat.

Mina Terezia Salina Turda
Sala Crivacului - Salina Turda

9. Pășește prin Galeria Franz Josef

Galeria Franz Josef este poarta de legătură între adâncuri și lumea exterioară. Un labirint subteran, care te plimbă către o altă dimensiune. 

Galeria a fost realizată pentru a ușura și ieftini transportul sării la suprafață. După sistarea exploatării, Salina Turda a devenit adăpost antiaerian pentru populația orașului în perioada celui de al doilea război mondial și, mai apoi, în intervalul 1948-1992, un tronson al Galeriei Franz Iosif a fost utilizat ca depozit de brânzeturi.

Galeria Franz Josef Salina Turda
Galeria Franz Josef - Salina Turda

BONUS: Ștrandul Durgău

Dacă ajungi prin aceste locuri vara, atunci este bine să știi că poți completa mixul de sănătate și relaxare oferit de Salina Turda la Ștrandul Durgău, care este situat chiar lângă salină.

În familie, cu prietenii, la orice vârstă, Ștrandul Durgău este o opțiune binevenită pentru toți cei care doresc să fie mai sănătoși apelând la remedii naturale.

Ștrand Durgău - Salina Turda
Ștrand Durgău - Salina Turda

Cum ajungi la Salina Turda?

Salina Turda are două puncte de acces. Primul este de pe Strada Aleea Durgăului, nr. 7, Turda, județ Cluj, iar al doilea este pe Strada Salinelor, nr. 54B, Turda.

Salina Turda se află la o distanță de: 1,5 km de Turda, 29 km de Cluj-Napoca, 68 km de Alba Iulia, 80 km de Târgu Mureş, 128 km de Sighişoara, 138 km de Deva, 146 km de Sibiu, 176 km de Baia Mare, 190 km de Oradea,  243 km de Braşov, 421 km de Bucureşti.

Program de vizitare Salina Turda

Program funcționare: în fiecare zi (luni – duminică) între orele 09:00 – 17:00, ultima intrare se face la ora 16:00.

Tarif de vizitare Salina Turda

Luni – Vineri:
» adulţi: 50 lei/zi/persoană
» copii, elevi, studenți : 30 lei/zi/persoană
» pensionari: 30 lei/zi/persoană
» copii mai mici de 3 ani: gratuit

Sâmbătă și Duminică + sărbători legale:
» adulţi: 60 lei/zi/persoană
» copii, elevi, studenți : 30 lei/zi/persoană
» pensionari: 30 lei/zi/persoană
» copii mai mici de 3 ani: gratuit

Alte tarife Salina Turda:

Închiriere pistă bowling /20 min:20 lei/pers
Închiriere teren de minigolf /20 min.:20 lei/pers
Roata mare/tură/8 minute:15 lei/pers
Închiriere teren sport mina Rudolf /1h200 lei
Închiriere amfiteatru /1h:500 lei
Închiriere masă biliard /minut1 leu
Închiriere masă de tenis /30 min20 lei
Închiriere bărcuțe pe lac mina Terezia/20 min (max. 3 pers.)30 lei/barcă
Taxă parcare autoturism, motocicletă5 lei/oră

Ce mai poți face în zonă?

Dacă nu ai vizitat deja orașul Cluj-Napoca, atunci îți recomand să o faci. Am scris aici un top cu 20 de Obiective turistice de vizitat: https://instatravel.ro/cluj-napoca-top-obiective-turistice/

Satul Rimetea, Cetatea Trascăului, Cheile Vălișoarei, Cheile Turzii sunt alte câteva obiective turistice ce te așteaptă să le explorezi.

Unde te cazezi în Turda?

Central Nest

Noi ne-am cazat chiar în centrul Turdei, într-un apartament superb, recent renovat: Central Nest. Acesta a fost format din 2 dormitoare, 1 toaletă și 1 bucătărie echipată complet.

Avantaje: Apartamentul este situat chiar în centru și se închiriază la un preț foarte bun.

Dezavantaje: Este situat într-un imobil vechi, fără lift, la etajul 3 și nu are balcon.

Rezervă apartamentul Central Nest pe Booking aici.

Central Nest - cazare Turda
Central Nest - Turda

Hangers

Un alt apartament foarte apreciat din Turda, pe care noi nu am avut norocul să-l prindem disponibil, este Hangers. Acesta impresionează foarte mult prin amenajarea interioară.

Apartamentul oferă tot 2 dormitoare, 1 living, 1 bucătărie echipată complet, 1 toaletă și parcare gratuită.

Fă o rezervare pe Booking aici.

Hangers - cazareTurda
Hangers - cazareTurda

Cauți altă cazare?

Booking.com

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.

Descoperă Salina Turda și împărtășește experiența cu noi pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe  @alinalicuriceanu

Sursă de informare: www.salinaturda.eu

4 thoughts on “Salina Turda – 9 motive să vizitezi acest loc superb”

  1. Ciorba Simona

    Ne dorim foarte mult sa vizitam acest loc minunat!!!Am doi nepoței,3 ani și 1an.Va rog sa-mi Spune-ți,se poate intra cu căruciorul,pentru nepoțelul meu de 1anisor?Vrem neaparat sa ajungem acolo pentru câteva zile,micuțul meu face bronsiolite repetate și cred ca aerul de acolo l-ar ajuta mult!!!!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top