Salina Slănic Prahova – Mina Unirea este situată într-un peisaj de o deosebită frumuseţe, conferită de zona de dealuri acoperite de păduri de foioase. Este cea mai apropiată salină de București și impresionează prin designul sălilor cu o înălțime de 70 m.
Ultima oară am fost aici în 2012 când lifturile erau funcționale, însă în 2014 unul din lifturi s-a prăbușit de la o înălțime de 4 m și nu s-au găsit bani pentru reparații, motiv pentru care acum accesul se face cu microbuze, drumul durează cam 15 min, tunelurile de acces sunt puțin mai înguste decât cele de la Salina Târgu Ocna.
Dacă ești curios cum arată Salina Slănic Prahova în 2021, care este programul și tarifele de vizitare, atunci trebuie să citește acest articol integral.
Cum ajungi la Salina Slănic Prahova - Mina Unirea?
Salina Slănic Prahova – Mina Unirea este situată în orașul Slănic din județul Prahova, la cca. 100 km de Bucureşti, 38 km de Ploiești, 88 km de Brașov, respectiv 99 km de Buzău. Accesul în salină se face cu microbuzul de la casa de bilete. Maps aici.
Despre Salina Slănic Prahova - Mina Unirea
Începuturile istoriei salinei Slănic Prahova datează din jurul anului 1685, an în care spătarul Mihail Cantacuzino a realizat că în regiunea Slănic Prahova există un zăcământ de sare şi astfel, vrând să deschidă o mină, a cumpărat moşia Slănic.
Adâncimea maximă a minei este de 217 m, iar camerele sale în formă trapezoidală măsoară 55 m înălțime, suprafața totală a minei fiind de aproximativ 80.000 mp. Înălțimea unei săli este de 70 m, iar circuitul se desfășoară în jurul enormului pilon ce susține mina.
Mina Unirea este rezultatul excavării a 2,9 mil. m3 zăcământ de sare care a creat cavităţi cu volume gigantice: 14 camere cu profil trapezoidal.
În mina Unirea (Salina Slănic Prahova), vizitatorii pot descifra istoria milenară a poporului roman admirând bustul sculptat în sare al lui Burebista, iar în “Sala Genezei” se pot admira sculpturile în sare reprezentându-i pe cei doi mari conducători, Decebal şi Traian, înconjuraţi de elemente specifice popoarelor dac şi roman.
De asemenea, vizitatorii pot admira un bazorelief, marele domnitor Mihai Viteazu şi bustul sculptat în sare al “luceafarului” poeziei romaneşti, Mihai Eminescu.
Activități de agrement Salina Slănic Prahova
În mina Unirea sunt amenajate terenuri de sport, volei, handbal, tenis şi minifotbal, locuri de joacă pentru copii, carting, jocuri mecanice.
În salină există un spaţiu delimitat, dotat cu paturi, scaune, mese, unde vizitatorii cu afecţiuni respiratorii pot petrece câteva ore în linişte.
Există un loc de servit masa. La parterul acestei structuri de lemn sunt două magazinașe de unde poți să îți cumperi o apă și niște biscuiți, etc.
În mina Unirea se organizează diverse competiţii sportive, concursuri şi expoziţii.
În mina Mihai, amplasată pe vertical, separată printr-un planşeu de 40m de mina Unirea, se desfăşoară concursuri naţionale şi internaţionale de aeromodelism (acest lucru este posibil datorită climatului deosebit în care viteza de circulaţie a aerului este aproape de “0”), ocazie cu care este permis şi accesul turiştilor.
Cel mai mare Planetariu din România se găsește la Salina Slănic Prahova, investiție de 2 milioane de euro, inclusiv finanțare europeană.
Supernova Planetarium are cele mai mari dimensiuni din România, având un diametrul de 16 metri, dar şi cel mai luminos sistem de proiecţie de rezoluţie 4K, cu sursă de lumină laser (24.000 lumeni).
Indicaţii terapeutice Salina Slănic Prahova
Indicaţii terapeutice (la recomandarea medicului):
– boli cronice aparat respirator si patologie cronica din sfera ORL (AB, BPOC, IACRS, rino-sinuzite cronice, laringo-traheo-bronsite)
– boli reumatismale cronice degenerative si inflamatorii
– reumatism abarticular boli neurologice (hemipareze, para- si tetrapareze, pareze periferice, neuropatii periferice)
– bolnavi posttraumatici recenti si sechelari boli metabolice si de nutritie (guta, obezitate)
– boli dermatologice (psoriazis)
– boli endocrine (hiposecretii glandulare)
– depresii, nevroze, anxietate
– boli ginecologice inflamatorii
Program de vizitare Salina Slănic Prahova
Valabil de la 10 iulie 2023
Luni – Duminică: deschis
» Programul de vizitare este cuprins in intervalul orar 09.00 – 16.30
» Ultimul transport in subteran se efectueaza la ora 15.30
*Transportul turiștilor în/ din Salina Slănic Prahova se face cu microbuze.
Tarif de vizitare Salina Slănic Prahov
TARIFE STANDARD:
» adulţi: 45 lei/zi/persoană
» copii peste 3 ani și elevi : 30 lei/zi/persoană
» studenţi cu vârsta până la 26 ani: 35 lei/zi/persoană
» pensionari: 35 lei/zi/persoană
» copii mai mici de 3 ani: gratuit (cu recomandare medicală, in lipsa acesteia accesul se face pe raspunderea adultului insotitor)
Mențiuni:
» Accesul cu animale de companie este interzis!
Alte tarife
» Loc de joacă: 10 lei/30 min
» Karturi – de 1 loc: 9 Lei/15 min ; 15 Lei/30 min
» Karturi – de 2 locuri: 12 Lei/15 min, 20 Lei/30 min
» Tenis de masă: 5 lei/30 min
» Biliard: 10 lei/30 min
» Table: 5 lei/60 min
» Taxa foto: 6 lei
» Taxa video: 12 lei
Unde te cazezi în Slănic?
Casa Roa
Situată în Slănic, la mai puțin de 1 km de salina Slănic, Casa Roa oferă check-in/check-out express, WiFi gratuit în toate zonele sale, terasă și grădină. Pensiunea are camere de familie.
Toate camerele pensiunii sunt prevăzute cu dulap, TV cu ecran plat, lenjerie de pat, prosoape și baie privată. Unitățile de cazare de la Casa Roa au zonă de relaxare. Prețurile pentru 1 noapte de cazare încep de la 150 lei/noapte, în funcție de sezon.
Poți face o rezervare pe Booking aici.
Hotelul Coquette
Hotelul Coquette este situat în Măneciu, la doar 33 de minute distanță de Salina Slănic Prahova, şi oferă cazare de 3 stele, cu bar. Oaspeții au la dispoziție o terasă, WiFi gratuit și parcare privată gratuită.
Camerele hotelului sunt prevăzute cu aer condiționat, zonă de relaxare, TV cu ecran plat și canale prin satelit, seif și baie privată, dotată cu duș, halate de baie și papuci. Camerele de la Hotelul Coquette includ fierbător, iar unele camere au balcon.
Hotelul Coquette servește în fiecare dimineață un mic dejun continental.
Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii.
Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.
Descoperă Salina Slănic Prahova și împărtășește experiența cu noi pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu.
Sursă informare www.salrom.ro
Persoanele cu handicap, beneficiaza de reducere/gratuitate?
Din pacate nu. Tarifele sunt urmatoarele:
» adulti cu dizabilitati: 35 lei/zi/persoană
» minori cu dizabilitati: 25 lei/zi/persoana
» insotitori persoane cu dizabilitati: 35 lei/zi/persoană
Buna ziua, se poate lucra din salina? Esista o zona cu o masa si un scaun unde sa pui un laptop, si wifi/semnal la telefon Orange?
Multumesc!
Buna ziua, da, sunt bancute si mese de lemn si este semnal ok la telefon.
A mers cineva cu copil mai mic de 3 ani? Noi avem 1 an și vrem sa mergem cu el la salină,acum am aflat că nu au voie.
Cel mai bine intrebati medicul de familie.
Vreau să știu dacă luni și marți e deschisă mina .
Buna ziua, da, incepand cu 10 iulie 2023 salina a intrat pe program de vara si este deschisa zilnic de la 9 la 16:30, ultima coborare se face la 15:30.
Se pot face fotografii cu telefonul?Ai nevoie de haine groase în interior? Mulțumesc!!
Da, am putut fotografia cu telefonul si filma cu gopro-ul fara probleme. In salina sunt cam 15 grade.
Salut!
În afară de salină, ce se mai poate vizita în zonă?
Mulțumesc, toate cele bune!
Liviu
Salut, iti las un link cu ce am mai vizitat noi prin Prahova https://instatravel.ro/obiective-turistice-judetul-prahova/
The Salina Slănic Prahova looks beautiful! I’m looking forward to visiting it!