Oradea – Top 30 obiective și atracții turistice

Landscape Oradea 2022

Știai că Oradea a fost desemnată cea mai frumoasă destinație Art Nouveau din Europa în 2022?

Orașul se poate lăuda cu 89 de clădiri și monumente Art Nouveau, 26 de obiective declarate monumente istorice, 25 de obiective propuse pentru a fi declarate monumentele istorice și 38 de obiective cu valoare arhitecturală inestimabilă.

Un alt avantaj de care beneficiază Oradea este proximitatea localității turistice Băile Felix, o destinație foarte apreciată de iubitorii de wellness & SPA.

Am fost și noi într-un city break de 3 zile în acest oraș minunat și am pregătit pentru tine un ghid cu topul celor mai frumoase 30 de obiective și atracții turistice. Ghidul a fost realizat strict din perspectiva noastră.

Top 30 atracții și obiective turistice din Oradea

Am organizat obiectivele turistice în ordinea așezării lor pe hartă, astfel încât de la 1 la 26 poți merge doar pe jos, atracțiile turistice aflându-se la doar câteva minute unele de altele. Pentru 27, 28, 29 și 30 vei avea nevoie de mașină sau de un mijloc de transport în comun, dacă ai o condiție fizică bună poți continua tot la pas, distanțele acceptabile.

Dacă timpul îți permite adaugă o vizită și în stațiunea Băile Felix.

Salvează harta de mai jos și hai să descoperi orașul la pas!

harta obiective turistice oradea
Hartă obiective turistice Oradea © instatravel.ro

1. Calea Republicii Oradea

Cea mai frumoasă stradă pietonală din Oradea este Calea Republicii. Majoritatea palatelor de tip secession au fost construite pe această arteră care se unduiește din zona gării centrale până în Piața Ferdinand: Palatul Moskovits Miksa, Palatul Apollo, Palatul Stern, Palatul Rimanóczy Kálmán-senior.

Calea Republicii Oradea
Calea Republicii Oradea Foto: oradeaheritage.ro

2. Palatul Moskovits Miksa din Oradea

Primul Palat la care ne-am oprit să îl admirăm este Palatul Moskovits Miksa. Acesta a fost construit în anul 1905 la comanda inginerului Moskovits Miksa, în stilul secessionului munchenez.

Dacă alegi să te cazezi la apartamentul situat în această superbă clădire poți vizita și curtea interioară. A piece of history in Moscovitz Palace poate acomoda maxim 6 persoane în acest caz prețul este de aproximativ 60lei/pers/noapte pentru un sejur de minim 2 nopți. Verifică disponibilitatea pe Booking aici

Palatul Moskovits Miksa Oradea
Palatul Moskovits Miksa Foto: instatravel.ro

3. Palatul Apollo

Palatul Apollo este un alt obiectiv turistic foarte apreciat din Oradea. A fost contruit între anii 1912 și 1914 de către Arhitectul Kálmán Rimanóczy junior, reprezentant al eclectismului orădean.

Palatul Apollo Oradea
Palatul Apollo Foto:instatravel.ro

4. Palatul Stern

Am traversat strada și vizavi de Palatul Apollo am găsit Palatul Stern, un impozant edificiu, unul dintre reperele arhitecturale cele mai semnificative ale eleganței prezente în Oradea.

Palatul Stern Oradea
Palatul Stern Foto:instatravel.ro

5. Palatul Rimanóczy Kálmán-senior

Palatul Rimanóczy Kálmán-senior construit în stil eclectic cu elemente gotice datează din anul 1905, fiind o copie la o altă scară și mult simplificată a palatului venețian Cá d’Oro (Casa de Aur) din Veneția.

Palatul Rimanóczy Kálmán Oradea
Palatul Rimanóczy Kálmán Foto:instatravel.ro

6. Statuia Holnaposok

Am stat un pic la sfat și cu membrii fondatori ai societății literare  A. Holnap din Oradea, 1908, (doar cât ne-am fotografiat). Monumentul este realizat de același artist care a creat și “Căruța cu paiațe ” din fața Teatrului Național “Ioan Luca Caragiale”, adică de artistul Ioan Bolborea.

Statuia Holnaposok Oradea
Statuia Holnaposok Foto:instatravel.ro

7. Hotel Astoria (Palatul Sztarill)

În Piața Ferdinand I se află Palatul Sztarill, construit în anul 1902 de arhitectul Ferenc Sztarill. În prezent aici este hotelul Grand Hotel Astoria în care te poți caza dacă dorești. Fă o rezervare pe Booking aici.

În stil neogotic cu elemente secession, cu frontoane înalte şi contururi curbate, Palatul Sztarill avea la etaje apartamente de închiriat, iar la parter cafeneaua EMKE, ce avea să devină preferata scriitorilor şi ziariştilor vremii.

Grand Hotel Astoria (Palatul Sztarill) - Oradea
Grand Hotel Astoria (Palatul Sztarill) Foto:instatravel.ro

8. Teatrul de stat Regina Maria din Oradea

Clădirea Teatrului din Oradea rămâne o construcţie splendidă, a cărei eleganţă şi funcţionalitate o plasează în rândul celor mai frumoase construcţii de acest gen din Europa.

Sala este dispusă pe 3 nivele, oferind inițial până la 1.000 de locuri, din care 578 pe scaune. Lumina spaţiilor interioare a fost asigurată încă de la începuturi de curentul electric, care încă nu fusese introdus în întregul oraş, majoritatea spaţiilor publice fiind luminate cu gaz.

Teatrul de stat Regina Maria - Oradea
Teatrul de stat Regina Maria Foto:instatravel.ro

9. Casa Poynar

Ți-am zis că Oradea este plină de surprize, nu? Trebuie doar să te întorci 180 de grade și vei zări o clădire reprezentativă cu etaj, Casa Poynar.  Aceasta a fost ridicată la începutul secolului al XX-lea în locul unei case vechi, proprietate a familiei Ioan Poynár (Pojnar, Poinar).

Casa Poynar - Oradea
Casa Poynar © instatravel.ro

10. Turnul Primariei Oradea

Unul dintre cele mai importante obiective turistice ale orașului Oradea este Turnul Primăriei. Lucrările de renovare s-au încheiat, iar noi am profitat de ocazie și l-am vizitat – pot să îți pun că priveliștea de sus de tot este pur și simplu wow!

Turnul face parte din clădirea administrativă şi s-a construit după planurile arhitectului Rimanoczy Kalman Jr. între anii 1902-1903, în stil neoclasic şi se întinde pe o suprafaţă de 5.508 mp.

Program de Vizitare Turnul Primăriei Oradea : Marţi – Duminică – 10.00 – 18.00. 
Luni și în zile de sărbătoare legală – închis.

Tarif de vizitare Turnul Primăriei Oradea: adulți – 10 lei /persoană  (elevi, studenţi, pensionari, persoane cu handicap, grupuri organizate mai mari de 10 persoane beneficiază de 50% reducere).

Casa de bilete se închide cu 30 de minute înainte de terminarea programului de vizitare. Biletul de intrare este valabil întreaga zi.

Vedere din Turnul Primăriei
Vedere din Turnul Primariei

11. Sinagoga Ortodoxă Aachvas Rein - Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea

Din anul 1870 pe același așezământ al sinagogii a funcționat o casă mică de rugăciune a comunității evreiești. Încă din acea perioadă, membrii comunității evreiești ortodoxe de la Oradea au pus bazele instituțiilor proprii de binefacere și de ajutorare.

Muzeul Istoriei Evreilor a fost deschis în Sinagoga Aachvas Rein în semn de recunoștință a contribuției comunității evreiești la istoria orașului.

Program de vizitare Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea: Marţi – Duminică – 10.00 – 18.00. 
Luni și în zile de sărbătoare legală – închis.

Tarif de vizitare Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea: adulți – 29 lei, copii și studenți – 19 lei, pensionari – 15 lei

Sinagoga Ortodoxă Aachvas Rein - Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea
Sinagoga Ortodoxă Aachvas Rein © oradeaheritage.ro

12. Piața Unirii

Centrul cartierului, numit Orașul Nou, aflat pe malul stâng al Crișului Repede s-a format între anii 1714 – 1740 cu o piață principală numită Piața Mică (Kispiac tér, Szent László tér) actuala Piața Unirii.

Piața Unirii și-a dobândit aspectul modern în urma construirii palatelor ce se pot vedea și azi: Primăria Oradei (1901 – 1903), Palatul Episcopiei Greco-Catolice (1903 – 1905), Palatul Vulturul Negru (1907 – 1908), Palatul Moskovits Adolf și fiii (1904 -1905).

Piața Unirii Oradea
Piața Unirii © oradeaheritage.ro & instatravel.ro

13. Palatul Episcopal Greco-Catolic

O altă clădire impresionantă din Oradea este sediul Epicopiei Greco-Catolice. Acesta este astăzi o adevarată emblemă citadină a artei de a construi şi a artei de a restaura.

Palatul Episcopal Greco-Catolic Oradea
Palatul Episcopal Greco-Catolic © instatravel.ro

14. Biserica cu Lună

Biserica cu Lună, cunoscută și sub denumirea Catedrala Adormirea Maicii Domnului, este o biserică creștin-ortodoxă, construită între anii 1784-1790.

Denumirea vine de la un mecanism unic în Europa, aflat pe turla bisericii, care are menirea de a pune în mișcare o sferă cu diametrul de 1 m, de forma lunii, vopsită jumătate în negru, jumătate în auriu. Această sferă se deplasează după mișcarea de rotație a Lunii în jurul Pământului și arată, prin rotirea sa, toate fazele Lunii.

Biserica cu Lună Oradea
Biserica cu Lună © instatravel.ro

15. Sinagoga Mare Ortodoxă

Sinagoga Ortodoxă a fost construită în stil eclectic după planurile inginerului constructor Nándor Bach, cu studiile absolvite la Universitatea tehnică de la Budapesta. Sinagoga ste considerată una dintre cele mai decorate sinagogi din fosta monarhie austro-ungară.

Sinagoga Mare Ortodoxă - Oradea
Sinagoga Mare Ortodoxă © oradeaheritage.ro

16. Strada pietonală Vasile Alecsandri

O altă stradă pietonală deosebită din Oradea pe care te poți plimba pentru a admira clădiri în stil secession este strada Vasile Alecsandri. Aceasta face legătura între Piața Unirii și Parcul 1 Decembrie. 

Strada pietonală Vasile Alecsandri Oradea
Strada pietonală Vasile Alecsandri © instatravel.ro

17. Magazinul de sticlărie Deutsch K. Ignác

Fațada magazinul Deutsch K.I și-a păstrat și peste un veac farmecul de odinioară, a rămas una dintre cele mai atractive clădiri de stil secession. Inițial aici a fost un magazin de prezentare și desfacere de sticlărie și porțelanuri.

Magazinul de sticlărie Deutsch K. Ignác Oradea
Magazinul de sticlărie Deutsch K. Ignác © instatravel.ro

18. Palatul Moskovits Adolf și Fii

Faţada Palatului Moskovits Adolf și Fii reprezintă o adevărată marcă de stil a fraţilor Vágo, construită în acelaşi stil de tratare a suprefeţei ca şi Casa Guttenberg din Budapesta, clădirea de referinţă pentru viziunea lor marcată de spiritul Secessionului vienez.

Palatul Moskovits Adolf și Fii Oradea
Palatul Moskovits Adolf și Fii © instatravel.ro

19. Palatul Vulturul Negru

Palatul “Vulturul Negru” este cea mai monumentală realizare arhitectonică din Oradea şi din Transilvania în stilul constructiv secession.

Povestea Palatului „Vulturul Negru” se leagă de noua viziune de dezvoltare urbanistică a orașului, având în vedere reorganizarea Pieței Mici (Piața St. Ladislau), azi Piața Unirii.

Palatul Vulturul Negru Oradea
Palatul Vulturul Negru © instatravel.ro

20.Pasajul Vulturul Negru

Pasajul Vulturul Negru este o adevărată încântare datorită luminii care străbate vitraliul creând o atmosferă de poveste. Pasajul a fost construit după celebra galerie Vittorio Emanuele din Milano. O plimbare prin pasaj este o experiență de neuitat.

Vitraliul cu vulturul negru, devenit o emblemă a ansamblului, a fost executat în anul 1909, în atelierul oradean Neumann K. S-a acordat o mare atenţie tuturor detaliilor şi simbolurilor utilizate.

Pasajul Vulturul Negru Oradea
Pasajul Vulturul Negru © instatravel.ro

21. Sinagoga Neologă Sion din Oradea

Templul a fost construit de către evreii reformişti din Oradea în anul 1878, ca urmare a separării acestora de comunitatea evreiască ortodoxă în anul 1870. Proiectul a fost elaborat de Busch Dávid, arhitect şef al oraşului Oradea şi membru al comunităţii evreieşti.

Sinagoga Neologă Sion Oradea
Sinagoga Neologă Sion © instatravel.ro

Program de vizitare Sinagoga Neologă Sion: Marți – Duminică – între orele 10:00-18:00.

Luni – închis.

Tarif de vizitare Sinagoga Neologă Sion: adulți – 10 lei /persoană  (elevi, studenţi, pensionari, persoane cu handicap, grupuri organizate mai mari de 10 persoane beneficiază de 50% reducere).

22. Podul Intelectualilor

Podul Intelectualilor este unul dintre cele mai frumoase și circulate poduri pietonale din România. De pe podul Intelectualilor ai o priveliște minunata în direcția de curgere a Crișului Repede, asupra Primăriei Oradea, a Bisericii Sf Ladislau și a Podului Sf Ladislau.

Podul Intelectualilor Oradea
Podul Intelectualilor © instatravel.ro

23. Parcul Libertății și promenada de pe Crișul Repede

Parcul Libertăţii, întins de-a lungul malului drept al Crişului Repede în centrul Oradei, are o istorie de peste un secol şi jumătate. Spaţiul verde, delimitat de o străduţă îngustă şi de albia râului, exista deja în perioada 1820-1830, fiind semnalat pe hărţile vremii.

Parcul Libertății și Crișul Repede Oradea
Parcul Libertății și Crișul Repede © instatravel.ro

În zilele senine o plimbare pe promenada de pe Crișul Repede poate fi foarte relaxantă.

Plimbare pe Crișul Repede
Plimbare pe Crișul Repede

24. Casa Darvas - La Roche

Casa Darvas – La Roche este una dintre cele mai de preţ bijuterii arhitectonice ale oraşului Oradea, fiind construită între anii 1909 şi 1912 de către fraţii László şi József Vágó în stil Art Nouveau-Secession. Este MUSAI de vizitat această casă la interior, impresionantă este puțin spus.

Casa Darvas - La Roche
Casa Darvas - La Roche

Dacă ajungi aici duminica să știi că te poți înscrie la evenimentul “Brunch duminică la Darvas” – evenimentul are loc de 2 ori pe lună, duminica, la interval de 2 săptămâni, iar costul este de 100 lei / pers. și include 5 feluri de mâncare (gustări). Te poți înscrie aici:https://www.oradeaheritage.ro/sunday-brunch-casadarvas/.

Iar dacă ajungi miercurea te poți înscrie la ” Ceaiul Burghez în Casa Darvas La Roche”, mai multe detalii aici: https://www.oradeaheritage.ro/ceaiul-burghez-casadarvas/.

Nouă ne-a părut rău că nu am știut de aceste evenimente, cu siguranță ne vom rezerva un loc data viitoare când vom mai ajunge în Oradea.

Casa Darvas - La Roche Oradea
Casa Darvas - La Roche © oradeaheritage.ro

Program de vizitare Casa Darvas-La Roche: Marți – Duminică – între orele 10:00-18:00.

Luni – închis.

Tarif de vizitare Casa Darvas – La Roche: Acces expoziții parter și etaj: 10 lei/persoană (elevii, studenții și pensionarii beneficiază de 50% reducere).

25. Parcul 1 Decembrie

Parcul 1 Decembrie, o oază de verdeață în inima orașului, face legătura între zona centrală de promenadă a Oradei și Cetatea Oradei. Parcul găzduieşte: Casa de Cultura a Sindicatelor, două fântâni arteziene și Statuia Ostaşului Român, operă a sculptorului Iulia Oniţa simbolizând eroismul armatei române.

Parcul 1 Decembrie Oradea
Parcul 1 Decembrie © instatravel.ro

26. Cetatea Oradea

Cetatea din Oradea este în mod indiscutabil unul dintre cele mai însemnate monumente arhitectonice medievale târzii de pe teritoriul întregii ţări. Este locul în care istoria orașului Oradea se simte și se vede cel mai bine. În această plimbare vei descoperi și un lac plic cu nuferi, exact în mijlocul cetății.

Cetatea este deschisă din anul 2015 după un lung proces de restaurare al clădirilor, curții și a podului. Lucrările continuă cu amenajarea curții interioare și a zidurilor. Muzeele, atelierele meșteșugărești, demonstrațiile medievale, evenimentele și restaurantele, te poartă în timpuri de mult apuse.

Cetatea Oradea
Cetatea Oradea © instatravel.ro

27. Dealul Ciuperca

 Dealul Ciuperca este un loc de beldevere de unde poți vedea apusuri superbe și panorama orașului Oradea.

Odată cu lăsarea serii pe Dealul Ciuperca povestea merge mai departe. Restaurantul din vârful colinei oferă romanticilor un cadru intim și cochet, asortând o mâncare rafinată cu o priveliște pe măsură, iar luminile orașului asigură un spectacol fascinant. Ce ți-ai putea dori mai mult într-o seară caldă de vară? 

Dealul Ciuperca Oradea
Dealul Ciuperca © instatravel.ro

28. Aquapark Nymphaea Oradea

Este timpul să iei o pauză de la ritmul alert în care trăiești zi de zi. Îți sugerez o vizită la Aquapark Nymphaea Oradea, unde vei găsi 15 bazine de înot și relaxare, structuri de joacă speciale pentru copii, 6 saune, jacuzzi, saloane de masaj, baie turcească, terenuri de sport și restaurante.

Program Aquapark Nymphaea Oradea: Luni – Dumină în intervalul 10:00 – 22:00. Pentru programul complet de funcționare vizitați site-ul oficial al Aquapark aici

Tarif intrare Aquapark Nymphaea Oradea:
Adulți: 41 lei pentru 3 ore sau 82 lei full acces 1 zi sau 47 lei în intervalul 17:00-22:00.
Copii (14 – 18 ani): 35 lei pentru 3 ore sau 70 lei full acces 1 zi sau 41 lei în intervalul 17:00 – 22:00.
Copii (3 – 14 ani): 23 lei pentru 3 ore sau 45 lei full acces 1 zi sau 28 lei în intervalul 17:00 – 22:00.

Aquapark Nymphaea Oradea
Aquapark Nymphaea © aquapark-nymphaea.ro

29. Palatul Baroc din Oradea

Un palat baroc cu 365 de ferestre, opera arhitectului vienez Franz Anton Hillebrandt, a fost construit în stil baroc austriac târziu şi s-a dorit a fi o copie mai mică a Palatului Belvedere din Viena. În 1773, Palatul a fost afectat de un incendiu, dar este reconstruit după planurile inițiale, fiind finalizat în anul 1777.

Palatul Baroc din Oradea
Palatul Baroc © instatravel.ro

30. Catedrala Romano-Catolică

Catedrala Romano-Catolică, printre cele mai frumoase și impunătoare clădiri în stil baroc, a fost finalizată în anul 1779. Aici sunt organizate periodic evenimente culturale, de la expoziții la concerte de muzică clasică. Sunt șanse mari, așadar, să prinzi unul dintre ele, indiferent de perioada în care vizitezi Oradea.

Catedrala Romano-Catolică Oradea
Catedrala Romano-Catolică © instatravel.ro

* Informațiile privind tarifele sau programele de vizitare ale obiectivelor turistice sunt oferite orientativ, încercăm să le actualizăm periodic, însă ele pot suferi modificări.

Video dronă 4k - Oradea

Dacă ai ajuns până aici te invit să vezi și clipul filmat cu drona prin Oradea postat pe canalul nostru de YouTube

Dacă vrei să ne susții dă-ne un like, share & subscribe!

Concluzii City Break Oradea

– Ai nevoie de minim 2 zile pline ca să poți vizita tot ce am pus eu pe listă.

– Oradea a fost cu mult peste așteptări, nu m-aș fi gândit niciodată că acest oraș are o arhitectură atât de spectaculoasă.

– Dacă Spania are Barcelona, noi avem Oradea. Acest oraș ar trebui să fie super vizitat de turiști străini pentru că este absolut superb!

– Vei face foarte multe fotografii, asigură-te că vei avea suficientă baterie la telefon, un minitrepied sau o telecomanda bluetooth te vor ajuta de asemenea să realizezi niște fotografii spectaculoase.

– Dacă este vară ai nevoie neapărat de o pălărieochelari de soare și cremă de față cu factor SPF, vei merge doar prin soare.

cover oradea 2022

Unde te cazezi in Oradea?

Vili Apartments Elegant

Vili este un apartament deosebit de elegant, situat la câțiva pași de Casa Darvas – La Roche și de Piața Unirii. Dispune de 1 dormitor, 1 baie și o bucătărie echipată complet.

Rezervă apartamentul pe Booking aici.

cazare Oradea - Vili Apartments Elegant
Cazare Oradea - A piece of history in Moscovitz Palace

A piece of history in Moscovitz Palace

Apartamentul este situat chiar în centrul orașului, pe cea mai celebră stradă, Calea Republicii. 

Ce poate fi mai cool decât să te cazezi chiar în cel mai celebru obiectiv turistic din Oradea la un preț low cost? Acest apartament poate acomoda până la 6 persoane la un cost aproximativ începând de la 60 lei/pers/noapte dacă sunteți un grup de minim 6 persoane. 

Rezervă apartamentul pe Booking aici.

cazare Oradea - A piece of history in Moscovitz Palace
Cazare Oradea - A piece of history in Moscovitz Palace

Dreamhill 1

În decembrie, când am mers la Târgul de Crăciun, ne-am cazat la Dreamhill 1

Apartamentul este situat într-un complex rezidențial recent finalizat, are 3 camere, 2 băi, 1 bucătărie foarte bine dotată, este mega spațios și are o terasă imensă. Este foarte frumos decorat și totul este nou.

Pentru 1 noapte de cazare pentru 4 persoane am achitat doar 300 lei (75 lei / pers.) și am avut și loc de parcare inclus.

Recomand cu încredere, poate fi rezervat pe Booking aici.

Cazare Oradea - Dreamhill1
Cazare Oradea - Dreamhill1

Astoria Grand Hotel

Un alt obiectiv turistic în care te poți caza, tot în centrul oașului, la 2 pași de Piața Unirii, la 100 de metri de Teatrul de Stat și la 3 minute de mers pe jos de Biserica cu Lună, este Astoria Grand Hotel

Hotelul are 4 stele, iar prețurile încep de la aproximativ 276lei/pers/noapte cu mic dejun inclus. Beneficiezi de parcare gratuită, wi-fi inclus, recepție deschisă non-stop, restaurant à la carte cu terasă și bar.

Rezervă o cameră pe Booking aici.

cazare Oradea - Astoria Grand Hotel
Cazare Oradea - A piece of history in Moscovitz Palace

CĂLĂTORIA TA ÎNCEPE ACUM!

Descoperă Oradea și împărtășește experiența cu noi pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

Autor Articol: ©Alina Licuriceanu
Foto:© alinalicuriceanu
Sursă documentare:
www.oradeaheritage.ro
www.visitoradea.com
www.oradea.ro

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top