Oradea

Îmi pare atât de rău că am tot amânat city break-ul din Oradea, habar nu aveam cât de fabulos este orașul și cât de multe palate și case în stil Art Nouveau găzduiește. Dacă îți place să vizitezi orașe și să admiri arhitectura caselor, atunci fă-ți bagajele și mergi la Oradea!

Am pregătit pentru tine un ghid complet cu cele mai frumoase 30 de atracții turistice din Oradea pe care trebuie neapărat să le vizitezi. 

În acest articol descoperim împreună cele mai frumoase palate Art Nouveau în singurul oraș din România care face parte din rețeau internațională a orașelor Art Nouveau, Oradea!

Top 30 Atracții turistice Oradea

Salvează harta de mai jos sau acest link și hai să vizităm împreună Oradea la pas!

Am organizat obiecivele turistice astfel încât de la 1 la 26 poți merge doar pe jos, pentru că atracțiile turistice se află la doar câteva minute unele de altele. Pentru 27, 28, 29 și 30 vei avea nevoie de mașină sau de un mijloc de transport în comun, dacă ai o condiție fizică bună poți continua tot la pas, distanțele acceptabile.

harta obiective turistice oradea

Itinerariu City Break Oradea

1. Calea Republicii

Cea mai frumoasă stradă pietonală din Oradea este Calea Republicii. Majoritatea palatelor de tip secession au fost construite pe această arteră care se unduiește din zona gării centrale până în Piața Ferdinand: Palatul Moskovits Miksa, Palatul Apollo, Palatul Stern, Palatul Rimanóczy Kálmán-senior.

Eu nu am crezut că Oradea are atâtea bijuterii, până când am ajuns pe această stradă. Te vei plimba cu gura căscată și ziua și noaptea admirând aceste capodopere înșirate una lânga alta.

În timpul vizitei noastre am mai descoperit câteva construcții care erau încă în renovare sau urmau să intre în procesul de reabilitare. Cu siguranță vom reveni curând la Oradea pentru a le admira și pe acelea. 

📍  Str. Republicii, Oradea.

Calea Republicii Oradea
Calea Repubilicii - Oradea © oradeaheritage.ro

2. Palatul Moskovits Miksa

Primul Palat pe care îl vom vizita, dar și cel mai apreciat obiectiv turistic pe Instagram din Oradea, este Palatul Moskovits Miksa

Construit în 1905, Palatul Moskovits Miksa a fost ridicat la comanda inginerului Moskovits Miksa, în stilul secessionului munchenez, după proiectul arhitectului Kálmán Rimanóczy, Jr.

Familia Moskovits deținea la începutul secolului al XX-lea una dintre cele mai importante intreprinderi din Oradea denumită – Fabrica de spirt, drojdie, rom, lichior și chimicale Moskovits Mór și fiul.

Palatul beneficiază de o bogată ornamentică vegetalo-simbolistică, de o perfectă alunecare a curbelor şi de o feronerie secession foarte bine lucrată.

Palatul Moskovits Miksa, declarat monument istoric, poate fi admirat la exterior, dar este nevizitabil în interior. Totuși dacă alegi să te cazezi la apartamentul situat în această superbă clădire, poți vizita și curtea interioară.

Apartamentul, A piece of history in Moscovitz Palace, poate acomoda maxim 6 persoane, prețul este de aproximativ 60lei/pers/noapte în cazul în care sunteți un grup de 6 persoane și îl închiriați minim 2 nopți. Verifică disponibilitatea aici. 

📍  Str. Parcul Traian, nr 4, Oradea –  colț cu str. Republicii.

Palatul Moskovits Miksa Oradea
Palatul Moskovits Miksa - Oradea ©alinalicuriceanu

3. Palatul Apollo

Vizavi de Palatul Moskovits Miksa, se află Palatul Apollo, un alt obiectiv turistic foarte apreciat din Oradea.  

Arhitectul Kálmán Rimanóczy junior, reprezentant al eclectismului orădean, a construit, între anii 1912 și 1914, Palatul Apollo. 

În secolul al XIX-lea exista, pe amplasamentul actualului Palat Apollo, un han cu numele Apollo. În anul 1910, Consiliul Orășenesc a dorit să valorifice terenul și a hotărât ca pe acel amplasament să fie ridicat un nou imobil.

Acesta a fost singurul imobil de raport ridicat la inițiativă publică, toate celelalte imobile de raport construite la începutul secolului al XX-lea fiind proprietăți private.

Decorațiunile faţadelor a Palatului Apollo prezintă o îmbinare de stiluri între elementele Empire berlinez cu elementele decorative ale anilor 1900. Faţada principală, spre strada Republicii, este bogat decorată şi puternic ritmată prin retrageri succesive, prin bovindouri puţin reliefate, prin logii şi balcoane.

📍 Str Republicii nr 12, Oradea – colț cu str Mihai Eminescu.

Palatul Apollo - Oradea
Palatul Apollo - Oradea ©alinalicuriceanu

4. Palatul Stern

Am traversat strada și vizavi de Palatul Apollo, am găsit Palatul Stern, un impozant edificiu, unul dintre reperele arhitecturale cele mai semnificative ale eleganței prezente în Oradea.

Palatul oferă un dublu spectacol architectural: pe de o parte, etalează pe ambele faţade o decoraţie elegantă, pe de altă parte, oferă contemplaţiei un spațiu interior de o atmosferă poetică fără egal în arhitectura orădeană.

Păşind dincolo de pragul celor două porți monumentale, bolţile cu stucaturi şi arcuirea casei scării cu eleganta ei feronerie te invită să strabaţi un spațiu circular suspendat undeva deasupra timpului.

Istoricul acestei clădiri ne trimite în primii ani ai secolului al XX-lea, când Miklós Stern a cumpărat un teren de la Consiliul Local, tocmai pe artera centrală. Achiziția a fost făcută în anul 1904, iar lucrările au fost finalizate în anul 1909, oferind orădenilor un model de arhitectură funcţională, în armonie cu mediul natural.

📍 Str. Republicii, nr 10, Oradea.

Palatul Stern Oradea
Palatul Stern - Oradea ©alinalicuriceanu

5. Palatul Rimanóczy Kálmán-senior

Palatul Rimanóczy Kálmán-senior construit în stil eclectic cu elemente gotice datează din anul 1905, fiind o copie la o altă scară și mult simplificată a palatului venețian Cá d’Oro (Casa de Aur) din Veneția.

Proprietarul și constructorul a fost arhitectul Kálmán Rimanóczy senior, iar proiectantul – fiul acestuia – renumitul arhitect Kálmán Rimanóczy junior. Frumosul palat a luat locul unei case vechi aflate tot în proprietatea familiei Rimanóczy.  

Etajul întâi are ferestre în ogive cu ancadrament, subliniate prin arcade, curbe decorative cu motive geometrice. Asemănările cu palatul Cá d’Oro din Veneția sunt evidente în decorațiunile de pe fațadă și de pe cornișa acoperișului.

După moartea sa, arhitectul Rimanóczy senior a lăsat palatul moștenire orașului.

📍 Str Traian, nr 1, Oradea. 

Palatul Rimanóczy Kálmán-senior Oradea
Palatul Rimanóczy Kálmán ©alinalicuriceanu

6. Statuia Holnaposok

Am stat un pic la sfat și cu Membrii fondatori ai societății literare  A. Holnap din Oradea, 1908, (doar cât ne-am fotografiat). Monumentul este realizat de același artist care a creat și “Căruța cu paiațe ” din fața Teatrului Național “Ioan Luca Caragiale”, adică de artistul Ioan Bolborea.

📍 Intersecție Str. Moscovei cu Calea Republicii, Oradea.

Statuia Holnaposok - Oradea
Statuia Holnaposok - Oradea ©alinalicuriceanu

7. Hotel Astoria (Palatul Sztarill)

Am ajuns la al 7-lea obiectiv turistic din Oradea, aflat în Piața Ferdinand IPalatul Sztarill, astăzi Grand Hotel Astoria. Construit în anul 1902 de arhitectul Ferenc Sztarill.

În stil neogotic cu elemente secession, cu frontoane înalte şi contururi curbate, Palatul Sztarill avea la etaje apartamente de închiriat, iar la parter cafeneaua EMKE, ce avea să devină preferata scriitorilor şi ziariştilor vremii.

În anul 1930 Palatul Sztarill a fost transformat în hotel, preluând denumirea de Hotelul Astoria. Hotelul a funcţionat doar timp de câţiva ani, pentru că după cel de-al doilea război mondial a fost închis, încăperile de la etaj fiind destinate din nou locuinţelor.

Spaţiile cafenelei EMKE au fost folosite mai întâi ca magazin de mercerie, devenind apoi spaţiu expoziţional.

În anul 1975 au redeschis Hotelul Astoria, însă mobilierul original, realizat în stil secession n-a fost păstrat. Clădirea găzduieşte acum Grand Hotel Astoria. Poți face o rezervare aici.

📍 Str Teatrului, nr. 1-2, Oradea.

Hotel Astoria (Palatul Sztarill) - Oradea
Grand Hotel Astoria (Palatul Sztarill) - Oradea

8. Teatrul de stat Regina Maria

Vizavi de Grand Hotel Astoria am admirat, Teatrul de stat Regina Maria din Oradea, un important edificiu. Sala de spectacole, al cărei hemiciclu cuprinde trei nivele, cu fotoliile cu tapiţeria roşu-bordo şi cu o debordantă decoraţie aurită concepută în acelaşi spirit gracil neo-rococo, este ea însăşi un spectacol vizual în sine.

În ciuda faptului că stilul neo-rococo era deja inactual în raport cu modernitatea Artei 1900, clădirea Teatrului din Oradea rămâne o construcţie splendidă, a cărei eleganţă şi funcţionalitate o plasează în rândul celor mai frumoase construcţii de acest gen din Europa.

Sala este dispusă pe 3 nivele, oferind inițial până la 1.000 de locuri, din care 578 pe scaune. Lumina spaţiilor interioare a fost asigurată încă de la începuturi de curentul electric, care încă nu fusese introdus în întregul oraş, majoritatea spaţiilor publice fiind luminate cu gaz.

📍  Piața Ferdinand I, nr 4-6

Teatrul de stat Regina Maria - Oradea
Teatrul de stat Regina Maria - Oradea ©alinalicuriceanu

9. Casa Poynar

Ți-am zis că Oradea este plină de surprize, nu? Trebuie doar să te întorci 180 de grade și vei zări o clădire reprezentativă cu etaj, Casa Poynar.  Aceasta a fost ridicată la începutul secolului al XX-lea în locul unei case vechi, proprietate a familiei Ioan Poynár (Pojnar, Poinar).

Casa veche din inima orașului a fost destinată comerțului, fiind compartimentată pentru prăvălii: atelier de croitorie, prăvălie de delicatese, papetărie și librărie.

Casa Poynar este unul dintre palatele proiectate și construite în stil secession la începutul secolului al XX-lea, anul 1907, finalizată în anul 1911, de către cunoscutul arhitect orădean, Ferenc Sztarill.

📍  Intersecţie Piața Regele Ferdinand I (Piața Bémer) cu strada Grigorescu (Mészáros)

Casa Poynar - Oradea
Casa Poynar - Oradea ©alinalicuriceanu

10. Turnul Primariei Oradea

Unul dintre cele mai importante obiective turistice ale orașului Oradea este Turnul Primăriei Oradea. El face parte din clădirea administrativă şi s-a construit după planurile arhitectului Rimanoczy Kalman Jr. între anii 1902-1903, în stil neoclasic şi se întinde pe o suprafaţă de 5.508 mp.

Vezi acel turn din imaginea de mai jos? Ei bine, vei avea ocazia să urci în el și să te bucuri de o panoramă spectaculoasă, iar Oradea îți va fi la picioare. În timpul vizitei mele, turnul era în plin proces de reabilitare și nu am putut trăi această experiență, dar, aștept poze în comentarii de la tine după ce îl vei vizita.

Program de Vizitare Turnul Primăriei Oradea

Vara – între 1 aprilie – 31 octombrie – Marţi – Duminică – 12.00 – 19.00. Luni – închis.

Iarnă – între 1 noiembrie – 30 martie – Marţi – Duminică – 10.00 – 17.00. Luni – închis.

Tarife de vizitare Turnul Primăriei Oradea

Adulți: 10 lei /persoană  (elevi, studenţi, pensionari, persoane cu handicap, grupuri organizate mai mari de 10 persoane beneficiază de 50% reducere).

Casa de bilete se închide cu 30 de minute înainte de terminarea programului de vizitare. Biletul de intrare este valabil întreaga zi.

📍  Str. Tudor Vladimirescu, nr 3, Oradea.

Turnul Primariei Oradea
Turnul Primariei Oradea © alinalicuriceanu

11. Sinagoga Ortodoxă Aachvas Rein - Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea

Din anul 1870 pe același așezământ al sinagogii a funcționat o casă mică de rugăciune a comunității evreiești. Încă din acea perioadă, membrii comunității evreiești ortodoxe de la Oradea au pus bazele instituțiilor proprii de binefacere și de ajutorare.

De atunci a existat o asociere numită Chebra Ahabat Reim (Asociația de Întrajutorare a Evreilor Ortodocși), care avea sarcina de a oferi sprijin semenilor suferinzi, aflaţi în spitale sau cu o situație materială precară. Denumirea sinagogii Aachvas Rein provine de la această asociație.

Muzeul Istoriei Evreilor a fost deschis în Sinagoga Aachvas Rein în semn de recunoștință a contribuției comunității evreiești la istoria orașului.

Program de vizitare Muzeul Istoriei Evreilor

Vară – între 1 aprilie – 31 octombrie – Marți – Duminică  – 10:00 – 18:00. Luni – închis.

Iarnă – între 1 noiembrie – 31 martie – Marți – Duminică – 09:00 – 17:00. Luni – închis.

📍 Str. Primăriei, nr 25.

Sinagoga Ortodoxă Aachvas Rein - Oradea
Sinagoga Ortodoxă Aachvas Rein - Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea

12. Piața Unirii

Centrul cartierului, numit Orașul Nou, aflat pe malul stâng al Crișului Repede s-a format între anii 1714 – 1740 cu o piață principală numită Piața Mică (Kispiac tér, Szent László tér) actuala Piața Unirii.

Această parte a orașului a jucat un rol central mai multă vreme, deși nu corespundea cerințelor moderne, în anul 1869 piața nu era pavată, era urâțită de corturi și chioșcuri. Astfel consiliul local de la acea vreme a decis transformarea pieței într-un parc, cu alei și locuri de odihnă.

Cu două decenii mai târziu piața era amintită ca fiind cea mai frumoasă piața a Orașului-Nou care era plantată cu tei și platani, înconjurată de cele trei biserici și de case cu un etaj.

Piața și-a dobândit aspectul modern în urma construirii palatelor ce se pot vedea și azi: Primăria Oradei (1901 – 1903), Palatul Episcopiei Greco-Catolice (1903 – 1905), Palatul Vulturul Negru (1907 – 1908), Palatul Moskovits Adolf și fiii (1904 -1905).

Piața Unirii este azi centrul istoric și cultural al orașului Oradea. După o reabilitare de mare anvergură (2015), Piața Unirii ia forma ce se poate vedea și azi.

Zeci de mii de turişti sunt atraşi de clădirile monument istoric care se află în Piaţa Unirii, dar și de restaurantele și cafenele ce dau viață zonei. Fie că vrei să te plimbi, să bei o cafea bună sau pur simplu să te relaxezi pe o bancă, Piața Unirii din Oradea este un loc ce le are pe toate.

📍 Piața Unirii, Oradea.

Piata Unirii Oradea
Piața Unirii Oradea

13. Palatul Episcopal Greco-Catolic

Una dintre cele mai frumoase clădiri din Oradea este sediul Epicopiei Greco-Catolice. Acesta este astăzi o adevarată emblemă citadină a artei de a construi şi a artei de a restaura.

Trecutul şi prezentul se întâlnesc într-un mod fericit sub semnul responsabilităţii civice şi al competenţei, astfel încât astăzi privirea poate urmări atât armonia jocului de volume, cât şi acurateţea fiecărui detaliu aşa cum au făcut-o locuitorii oraşului la începutul secolului. 

Actualul edificiu s-a înălţat pe locul vechiului sediu al Episcopiei Române unite cu Roma, datat în jurul anului 1740. Incendii şi diverse modificări ale corpului iniţial al clădirii, a determinat hotărârea episcopului Demetrie Radu de a comanda arhitectului Rimanóczy Kálmán jr. construirea unui nou sediu cu o reală valoare.

Infăţişarea sa plină de farmec cosmopolit a făcut plăcută şederea la Oradea a regelui Ferdinand şi a reginei Maria în 1919, atunci când au vizitat oraşul. 

📍  Piața Unirii, nr 3.

Palatul Episcopal Greco-Catolic Oradea
Palatul Episcopal Greco-Catolic - Oradea

14. Biserica cu Lună

Biserica cu Lună, cunoscută și sub denumirea Catedrala Adormirea Maicii Domnului, este o biserică creștin-ortodoxă aflată în Oradea, construită între anii 1784-1790.

Denumirea vine de la un mecanism unic în Europa, aflat pe turla bisericii, care are menirea de a pune în mișcare o sferă cu diametrul de 1 m, de forma lunii, vopsită jumătate în negru, jumătate în auriu. Această sferă se deplasează după mișcarea de rotație a Lunii în jurul Pământului și arată, prin rotirea sa, toate fazele Lunii.

📍  Piața Unirii, nr. 2.

Biserica cu Lună Oradea
Biserica cu Lună - Oradea © alinalicuriceanu

15. Sinagoga Mare Ortodoxă

Sinagoga Ortodoxă a fost construită după planurile inginerului constructor Nándor Bach, originar din Vác – Ungaria, cu studiile absolvite la Universitatea tehnică de la Budapesta. Sinagoga ste considerată una dintre cele mai decorate sinagogi din fosta monarhie austro-ungară.

Realizată în stil eclectic, se încadrează în tipologia sinagogilor răspândite la sfârșitul secolului al XIX-lea, cu spațiu longitudinal de structură tip hală și cu galeria femeilor dezvoltată pe trei laturi. Clădirea este orientată est-vest cu fațada principală, cea vestică spre stradă.

Acest edificiu se poate admira doar la exterior, iar printr-o solicitare către Comunitatea Evreilor din Oradea, grupurile organizate o pot vizita și în interior.

📍 Str. Mihai Viteazul, nr. 4.

Sinagoga Mare Ortodoxă Oradea
Sinagoga Mare Ortodoxă - Oradea

16. Strada pietonală Vasile Alecsandri

O altă stradă pietonală deosebită din Oradea, pe care te poți plimba pentru a admira clădiri in stil secession, este strada Vasile Alecsandri. Aceasta face legătura între Piața Unirii și Parcul 1 Decembrie. Vei admira câteva case deosebit de frumoase și vei avea ocazia să descoperi Pasajul Vulturul  Negru.

📍 Str. Vasile Alecsandri.

Strada Vasile Alecsandri Oradea
Strada Vasile Alecsandri - Oradea © alinalicuriceanu

17. Magazinul de sticlărie Deutsch K. Ignác

Familia negustorului Deutsch K. Ignác (Karl Ignaz Deutsch) provenea din Cehia (Moravia), fiind a treia generație stabilită în oraș.

Din anul 1909, comerciantul Deutsch – tată a patru copii – a investit în imobile. A construit o vilă pentru familie pe strada Republicii nr. 54 și un magazin de prezentare și desfacere de sticlărie și porțelanuri pe strada Vasile Alecsandri nr. 4.

Fațada magazinul Deutsch K.I și-a păstrat și peste un veac farmecul de odinioară, a rămas una dintre cele mai atractive clădiri de stil secession.

📍  Str. Vasile Alecsandri, nr. 4.

Magazinul de sticlărie Deutsch K. Ignác Oradea
Magazinul de sticlărie Deutsch K. Ignác © alinalicuriceanu

18. Palatul Moskovits Adolf și Fii

Palatul Moskovits, proiectat de arhitecţii Vágo Laszlo şi Vágo Jozsef în 1912 înscrie o notă aparte în ansamblul urbanistic al Pieţei Unirii prin austeritatea sa rafinat geometrică. Pentru că imobilul a fost construit în două etape, desenul faţadelor, deşi unitar, este diferit ca distribuţie a accentelor.

Faţada Palatului Moskovits Adolf și Fii reprezintă o adevărată marcă de stil a fraţilor Vágo, construită în acelaşi stil de tratare a suprefeţei ca şi Casa Guttenberg din Budapesta, clădirea de referinţă pentru viziunea lor marcată de spiritul Secessionului vienez.

📍  Str Vasile Alecsandri, nr 1 – colț cu Piața Unirii.

Palatul Moskovits Adolf și Fii Oradea
Palatul Moskovits Adolf și Fii - Oradea © alinalicuriceanu

19. Palatul Vulturul Negru

Palatul “Vulturul Negru” este cea mai monumentală realizare arhitectonică din Oradea şi din Transilvania în stilul constructiv secession.

Povestea Palatului „Vulturul Negru” se leagă de noua viziune de dezvoltare urbanistică a orașului, având în vedere reorganizarea Pieței Mici (Piața St. Ladislau), azi Piața Unirii.

Pe amplasamentul clădirii actuale, situată în colțul de est al pieței principale, la intersecția străzii Independenței și Piața Unirii (atunci str. Kossuth și Piața Mică), exista, la 1714, un local cu parter, hanul „Vulturul” sau „Berăria orașului”.

Fațada principală dinspre Piața Unirii este asimetrică, fiind formată din două corpuri mari, inegale, ce relevă cel mai bine stilul secession. Fațada corpului din str. Independentei este mai ordonată și sobră. Motivul central îl reprezintă un corp împărțit în două registre, care se termină în atic trilobat, având un vitraliu în timpan.

📍  Str. Independenței, nr. 1.

Palatul Vulturul Negru Oradea
Palatul Vulturul Negru -Oradea © alinalicuriceanu

20.Pasajul Vulturul Negru

 Pasajul Vulturul Negru este o adevărată încântare, datorită luminii care străbate vitraliul, creând o atmosferă de poveste. Pasajul a fost construit după celebra galerie Vittorio Emanuele din Milano. O plimbare prin pasaj este o experiență de neuitat.

Vitraliul cu vulturul negru, devenit o emblemă a ansamblului, a fost executat în anul 1909, în atelierul oradean Neumann K. S-a acordat o mare atenţie tuturor detaliilor şi simbolurilor utilizate.

Stilul floral curbiliniu, specific secessiunii berlineze, face, totuşi, concesii viziunii eclectice, cu nostalgii neo-barochizante, foarte apreciate în epocă. Ornamentele sunt dispuse pe toate elementele interioare (plafoane, bolţi, ferestre, uşi, lambriuri, balustrade, pereţi, coloane, vitralii).

📍  Str. Independenței, nr. 1.

Pasajul Vulturul Negru Oradea
Pasajul Vulturul Negru -Oradea © alinalicuriceanu
Pasajul Vulturul Negru Oradea
Pasajul Vulturul Negru -Oradea © alinalicuriceanu

21. Sinagoga Neologă Sion

Templul a fost construit de către evreii reformişti din Oradea în anul 1878, ca urmare a separării acestora de comunitatea evreiască ortodoxă în anul 1870. Proiectul a fost elaborat de Busch Dávid, arhitect şef al oraşului Oradea şi membru al comunităţii evreieşti.

Construcţia impozantei clădiri cu 1000 de locuri, Sinagoga Neologă Sion, a fost încredinţată lui Rimanóczi Kálmán senior, nume consacrat al arhitecturii orădene, maestru al stilului eclectic.

Sinagoga Neologă Sion este o replică simplificată în spiritul modernităţii a Sinagogii din Nűrnberg.

📍   Str Independeței, nr. 22.

Sinagoga Neologă Sion Oradea
Sinagoga Neologă Sion -Oradea © alinalicuriceanu

22. Podul Intelectualilor

Podul Intelectualilor este unul dintre cele mai frumoase și circulate poduri pietonale din România. De pe podul Intelectualilor ai o priveliște minunata în direcția de curgere a Crișului Repede, asupra Primăriei Oradea, a Bisericii Sf Ladislau și a Podului Sf Ladislau.

Denumirea de Podul Intelectualilor a primit-o la începutul anilor 1990, când intelectualii acelor vremuri, treceau zilnic podul peste Criș pentru a ajunge la redacţiile bihorene cunoscute din acea vreme.

Paşii intelectualilor se îndreptau spre redacţia Cotidianului Crişana cel mai vechi ziar din Oradea, spre redacția săptămînalului Gazeta de Vest precum şi redacţia revistei Familia, care este o instituţie culturală înfiinţată de Iosif Vulcan, la Budapesta, în 1865, având drept program răspândirea culturii române.

📍 Capătul străzii Parcul 1 Decembrie.

Podul Intelectualilor Oradea
Podul Intelectualilor - Oradea © alinalicuriceanu

23. Parcul Libertății și Crișul Repede

Parcul Libertăţii, întins de-a lungul malului drept al Crişului Repede în centrul Oradiei, are o istorie de peste un secol şi jumătate. Spaţiul verde, delimitat de o străduţă îngustă şi de albia râului, exista deja în perioada 1820-1830, fiind semnalat pe hărţile vremii.

După anul 1890, locul a fost reamenajat şi a devenit una dintre atracţiile urbei. Tranzitată de persoane de toate vârstele, de familii cu copii şi de intelectuali, cocheta alee a parcului căpătase denumirea de Corso, întocmai ca principala stradă comercială a oraşului, actuala pietonală Republicii.

📍 Intrare din Strada Libertății.

Parcul Libertății Crișul Repede Oradea
Crișul Repede văzut din Parcul Libertății

24. Casa Darvas - La Roche

Casa Darvas – La Roche este una dintre cele mai de preţ bijuterii arhitectonice ale oraşului Oradea, fiind construită între anii 1909 şi 1912 de către fraţii László şi József Vágó în stil Art Nouveau-Secession.

Cocheta clădire este unică prin frumuseţea şi modernitatea sa, putând sta alături de cele mai originale creaţii arhitecturale europene de la începutul secolului XX. 

Program de vizitare Casa Darvas-La Roche 

Marți – Duminică, între orele 10:00-18:00. Luni închis.

Tarif de vizitare Casa Darvas – La Roche

Acces expoziții parter și etaj: 10 lei/persoană (elevii, studenții și pensionarii beneficiază de 50% reducere).

📍 Str. Iosif Vulcan, nr.11.

Casa Darvas Oradea
Casa Darvas - La Roche

25. Parcul 1 Decembrie

Parcul 1 Decembrie, o oază de verdeață în inima orașului, face legătura între zona centrală de promenadă a Oradei și Cetatea Oradei. Parcul găzduieşte: Casa de Cultura a Sindicatelor, două fântâni arteziene și Statuia Ostaşului Român, operă a sculptorului Iulia Oniţa simbolizând eroismul armatei române.

📍 Parcul 1 Decembrie.

Parcul 1 Decembrie Oradea
Parcul 1 Decembrie - Oradea © alinalicuriceanu

26. Cetatea Oradea

Cetatea din Oradea este în mod indiscutabil unul dintre cele mai însemnate monumente arhitectonice medievale târzii de pe teritoriul întregii ţări. Este locul în care istoria orașului Oradea se simte și se vede cel mai bine. În această plimbare vei descoperi și un lac plic cu nuferi, exact în mijlocul cetății.

Cetatea este deschisă din anul 2015 după un lung proces de restaurare al clădirilor, curții și a podului. Lucrările continuă cu amenajarea curții interioare și a zidurilor. Muzeele, atelierele meșteșugărești, demonstrațiile medievale, evenimentele și restaurantele, te poartă în timpuri de mult apuse.

În prezent Cetatea Oradea reprezintă și punctul central al evenimentelor culturale orădene, de la festivaluri medievale până la seri de film, petrecute pe iarbă în Parcul Cetății.

📍 Piața Emanuel Gojdu, nr. 39-41.

Cetatea Oradea
Cetatea Oradea © alinalicuriceanu
Cetatea Oradea
Cetatea Oradea © alinalicuriceanu
Oradea
Cetatea Oradea © alinalicuriceanu
Cetatea Oradea
Cetatea Oradea © alinalicuriceanu
Cetatea Oradea
Cetatea Oradea © alinalicuriceanu
Cetatea Oradea
Cetatea Oradea © alinalicuriceanu

27. Dealul Ciuperca

Acum ne aflăm într-un loc de unde am putut vedea întreaga panoramă a orașului Oradea, suntem pe Dealul Ciuperca. Pas cu pas, printre oameni care stau întinși pe iarbă m-am strecurat și eu să fac câteva fotografii cu Oradea în toată spendoarea ei.

Dealul Ciuperca
Dealul Ciuperca -Oradea © alinalicuriceanu

Odată cu lăsarea serii, pe Dealul Ciuperca povestea merge mai departe. Restaurantul din vârful colinei oferă romanticilor un cadru intim și cochet, asortând o mâncare rafinată cu o priveliște pe măsură, iar luminile orașului asigură un spectacol fascinant. Ce ți-ai putea dori mai mult într-o seară caldă de vară? 

📍  Str. Graurilor, nr. 80.

Dealul Ciuperca
Dealul Ciuperca -Oradea © alinalicuriceanu

28. Aquapark Nymphaea Oradea

Este timpul să iei o pauză de la ritmul alert în care trăiești zi de zi. Îți sugerez o vizită la Aquapark Nymphaea Oradea, unde vei găsi 15 bazine de înot și relaxare, structuri de joacă speciale pentru copii, 6 saune, jacuzzi, saloane de masaj, baie turcească, terenuri de sport și restaurante.

Aquapark Nymphaea  este destinația ideală pentru câteva ore de relaxare și deconectare.

Program Aquapark Nymphaea Oradea

Luni – Dumină în intervalul 10:00 – 22:00. Pentru programul complet de funcționare vizitați site-ul oficial al Aquapark aici. Nymphaea.

Tarif intrare Aquapark Nymphaea Oradea

Adulți: 30 lei pentru 3 ore sau 60 lei full acces 1 zi sau 35 lei în intervalul 17:00-22:00.

Copii: 25 lei pentru 3 ore sau 50 lei full acces 1 zi sau 30 lei în intervalul 17:00 – 22:00.

📍 Aleea Ștrandului, nr 13B.

Aquapark Nymphea Oradea
Aquapark Nymphaea

29. Palatul Baroc din Oradea

Un palat baroc cu 365 de ferestre, opera arhitectului vienez Franz Anton Hillebrandt, a fost construit în stil baroc austriac târziu şi s-a dorit a fi o copie mai mică a Palatului Belvedere din Viena. În 1773, Palatul a fost afectat de un incendiu, dar este reconstruit după planurile inițiale, fiind finalizat în anul 1777.

Lasă-ți timp pentru o evadare din centrul orașului într-unul dintre cele mai ample complexe arhitectonice în stil baroc din sud-estul Europei și cel mai extins complex arhitectural de acest gen din România, prețuit și susținut de Maria Tereza a Austriei.

📍  Str. Șirul Canonicilor, nr. 13.

Palatul Baroc din Oradea
Palatul Baroc © alinalicuriceanu

30. Catedrala Romano-Catolică

Catedrala Romano-Catolică, printre cele mai frumoase și impunătoare clădiri în stil baroc, a fost finalizată în anul 1779. Aici sunt organizate periodic evenimente culturale, de la expoziții la concerte de muzică clasică. Sunt șanse mari, așadar, să prinzi unul dintre ele, indiferent de perioada în care vizitezi Oradea.

📍  Str. Șirul Canonicilor, nr. 2.

Catedrala Romano-Catolică Oradea
Catedrala Romano-Catolică © alinalicuriceanu

Video 4k Oradea

Dacă ai ajuns până aici te invit să vezi și clipul filmat cu drona prin Oradea postat pe canalul nostru de YouTube

Dacă vrei să ne susții dă-ne un like, share & subscribe!

Concluzii City Break Oradea

– Ai nevoie de minim 2 zile pline ca să poți vizita tot ce am pus eu pe listă.

– Oradea a fost cu mult peste așteptări, nu m-aș fi gândit niciodată că Oradea are o arhitectură atât de spectaculoasă.

– Dacă Spania are Barcelona, noi avem Oradea. Acest oraș ar trebui să fie super vizitat de turiști străini pentru că este absolut superb!

– Vei face foarte multe fotografii, asigură-te că vei avea suficientă baterie la telefon, un minitrepied sau o telecomanda bluetooth te vor ajuta de asemenea să realizezi niște fotografii spectaculoase.

– Dacă este vară ai nevoie neapărat de o pălărieochelari de soare și cremă de față cu factor SPF, vei merge doar prin soare.

Cazare în Oradea

Low Cost: A piece of history in Moscovitz Palace

Apartamentul este situat chiar în centrul orașului, pe cea mai celebră stradă din Oradea, Calea Republicii. Ce poate fi mai cool decât să te cazezi chiar în cel mai celebru obiectiv turistic din Oradea la un preț low cost? Acest apartament poate acomoda până la 6 persoane la un cost aproximativ începând de la 60 lei/pers/noapte dacă sunteți un grup de minim 6 persoane și doriți să închiriați pentru minim 2 nopți.

Rezervă aici
Premium: Astoria Grand Hotel

Un alt obiectiv turistic în care te poți caza în Oradea, tot în centrul Orașului, la 2 pași de Piața Unirii, la 100 de metri de Teatrul de Stat și la 3 minute de mers pe jos de Biserica cu Lună, este Astoria Grand Hotel. Hotelul are 4 stele, iar prețurile încep de la aproximativ 276lei/pers/noapte cu mic dejun inclus. Beneficiezi de parcare gratuită, wi-fi inclus, recepție deschisă non-stop, restaurant à la carte cu terasă și bar.

Rezervă aici
Low cost: Casa Habana 2

Cel mai fain spațiu de cazare din categoria low cost din Oradea este Casa Habana 2, notat cu scorul de 8.2 pe Booking. Prețul pornește de aproximativ 42lei/pers/noapte, pentru un sejur de minim 2 nopți. Este situat la doar 2 km de centrul orașului. Beneficizei de aer condiționat, tv, mașină de cafea, parcare gratuită, wi-fi, balcon, bucătărie.

Rezervă aici
Medium: NOO'VO Central Apt No 2

Apartamentul este situat la 2 pași de Piața Unirii, lângă unul din cele mai importante obiective turistice din Oradea, Magazinul de sticlărie Deutsch K. Ignác. NOO'VO Central Apartment No 2, poate fi alegerea perfectă pentru un sejur de minim 2 nopți, la un preț low cost care începe de la 70lei/pers/noapte pentru un grup de 4 pers. sau 90lei/pers./noapte pentru un grup de 2 pers.

Rezervă aici

Te-ar mai putea intersa și...

Plaja Șuncuiuș

Județul Bihor

Citește
Cetatea Deva

Județul Hunedoara

Citește
Râpa Roșie

Județul Alba

Citește
I Giardini di Zoe

Județul Hunedoara

Citește

Îți mulțumesc că ai citit acest articol până la final, sper că ți-a plăcut și că ai găsit informații utile. Dacă ai întrebări pentru mine, cunoști locuri inedite, îți dorești să afli informații despre o locație anume, nu ezita să îmi scrii în comentarii. 

Dacă ți-a plăcut acest articol nu ezita să ne dai un like sau cu un comentariu, astfel postările noastre devin mai virale și vom reuși să promovăm România împreună.

Ne găsești și pe InstagramFacebook sau Youtube, te așteptăm cu mare drag și pe aceste canale.

Ne poți susține cumpărând ceva din magazinul nostru online www.nordiczen.ro.

Nu uita să ne dai Like, Follow și Subscribe.

Să ne auzim cu bine!

Autor Articol: © alinalicuriceanu

Foto:© alinalicuriceanu

Sursă:

www.oradeaheritage.ro

www.visitoradea.com

www.ebihoreanul.ro

www.oradea.ro

www.oradeainimagini.ro