Cetatea Deva
Cetatea Deva ©alinalicuriceanu

Cetatea Deva este una dintre cele mai importante fortificaţii de Evul Mediu din Transilvania și una dintre atracțiile de prim rang din judetul Hunedoara.

Grație poziționării sale pe dealul care a ajuns să-i poarte numele (Dealul Cetății) fortăreața a fost un punct strategic de apărare pe Valea Mureșului, la granița de astăzi dintre Transilvania și Banat, pe principala arteră de legătură a României cu centrul și vestul Europei.

Cetatea Deva
Cetatea Deva ©alinalicuriceanu
Cetatea Deva
Cetatea Deva ©alinalicuriceanu

Unde se află și cum ajungi la Cetatea Deva?

Cetatea Deva se află chiar în orașul ce îi poartă numele, Deva, în județul Hunedoara. Astăzi turiștii nu au prea mult de așteptat pentru a descoperi, pe de o parte frumusețea și farmecul de odinioară al cetății, iar pe de altă parte, panorama care îți taie respirația, odată urcat sus, mai aproape de nori.

Există trei variante de a urca în Cetate Deva:

cu telecabina, contra-cost. Potrivit administratorilor cetății, aceasta este singurul ascensor înclinat din România, iar din punct de vedere al lungimii traseului (278 metri) și a diferenței de nivel (158 metri) este primul din Europa.

cu mașina, până în mica parcare de lângă cetate (strada Cetății), situată lângă Campingul La Cetate, iar apoi la pas, pe trepte.

la pas, pornind de la scările de lângă Parcul Cetății, într-un traseu de poteci spiralate, care urcă până sus.

Telecabină Cetatea Deva
Cetatea Deva
Cetatea Deva ©alinalicuriceanu

Trasee înspre Cetatea Deva

  • Traseul nr. 1- din spatele restaurantului de la Poalele Cetății până la Poarta 1, timp de mers: aproximativ 45 de minute,
  • Traseul nr. 2 – de la intrarea în tunel (partea dreaptă) până la Poarta 1, timp de mers: aproximativ 40 de minute,
  • Traseul nr. 3 – din fața tunelului (partea stângă) până la Poarta 1, timp de mers: aproximativ 30 de minute.
Cetatea Deva
Cetatea Deva ©alinalicuriceanu
Cetatea Deva
Cetatea Deva ©alinalicuriceanu

De ce să vizitezi Cetatea Deva?

Am vizitat Cetatea Deva de 3 ori până acum și pot spune că îmi place în mod deosebit faptul că această excursie îmi satisface atât nevoia de a face un traseu, de a petrece timpul în natură, cât și nevoia de a vizita un obiectiv turistic vechi de peste 700 de ani. Ador panorama asupra orașului și faptul că pentru câteva momente parcă te întoci în trecut.

Primele atestari ale Cetății Deva, datează din secolul al XIII-lea, aceasta fiind aleasă a fi resedință voievodală a Transilvaniei, datorită poziționării strategice și construcțiilor de care dispunea cetatea. 

Situată pe o prelungire a munților Poiana Ruscă, un deal de origine vulcanică ce strajuiește valea Mureșului, Cetatea Deva și-a dovedit de-a lungul vremii capacitatea de rezistență în fața deselor navăliri tătare și mai târziu ale celor turce.

Adevarata valoare militară a cetății, a ieșit însă evidentă în decursul secolului al XVII-lea, când în urma cuceririlor turcești din Transilvania, Cetatea Deva a rămas singura neocupată.

Cetatea Deva a intrat în anul 1444 în posesia lui Ioan de Hunedoara, voievodul Transilvaniei, familia Corvineștilor urmând să își încheie stăpânirea asupra cetății și a domeniului Devei în anul 1504.

Ulterior, de-a lungul secolelor, cetatea a trecut printr-o serie de evenimente care și-au pus adânc amprenta asupra sa, fiind cucerită de către otomani, apoi recucerită, și-a pierdut mai tarziu importanța militară, a căzut în ruină și a fost recladită și în final, în 1849 a cazut în mâinile trupelor habsburgice.

Înainte de acest ultim eveniment însă, cetatea a mai trecut printr-un episod care i-a marcat profund existența și anume, producerea unei explozii la magazia cu praf de pușcă a fortareței. În urma exploziei, a fost daramată toată latura de est a cetății.

Cetatea Deva
Cetatea Deva ©alinalicuriceanu

Tarife Telecabină Cetatea Deva

Dacă alegi să urci la cetate cu telecabina prețul unui bilet dus – întors, pentru adulți este de 20 de lei, iar pentru copii, elevi, studenţi, pensionari de 10lei.

Gratuit – în cazul în care nu dorești să urci cu telecabina atunci poți vizita Cetatea GRATUIT, dar și în aest caz trebuie să ții cont de programul de vizitare.

cetatea deva
Cetatea Deva©alinalicuriceanu

Program de vizitare Cetatea Deva

1 mai – 30 septembrie: zilnic în intervalul 09:00 – 21:00  (ultima urcare 20:15) (ultima coborâre 20:45)

1 octombrie – 30 aprilie: Luni zilnic în intervalul 08:00 – 20:00 (ultima urcare 19:15) (ultima coborâre 19:45)

cetatea deva
Cetatea Deva ©alinalicuriceanu

Echipament necesar pentru urcarea la Cetatea Deva

Pentru acest traseu nu este necesar un echipament deosebit. După cum știi deja eu sunt mare fan Decathlon, găsești aici încălțările potrivite și confortabile pentru această drumeție.

Dacă vrei să o urci la pas nu uita să iei la tine ochelari de soare și loțiune cu SPF, mie îmi plac cele de la Piz Buin și cele de la Gerocossen.

Video dronă 4k Cetatea Deva

Te invit să vizionezi filmarea 4k făcută cu DJI Mavic Air 2  – este la reduceri acum pe eMAG.

Nu uita să te abonezi la canlul nostru de YOUTUBE. 

Unde te cazezi în Deva?

Conacul Archia

Conacul Archia se află într-o zonă rurală liniștită, la 5 km de Deva și oferă camere cu aer condiționat și acces gratuit la internet WiFi. Acesta oferă numeroase activități de agrement şi are o piscină în aer liber şi o saună.

Rezervă aici
Noblesse House

Fiecare unitate de cazare de la această pensiune de 3 stele are vedere la oraș. Oaspeții beneficiază de acces la un lounge comun și grădină. Camerele au aer condiționat, WiFi gratuit, birou și vedere la grădină.

Rezervă aici
Alexander House

Alexander House oferă unități de cazare în orașul Deva, la doar 20 km distanță de Geoagiu. Accesul la internet WiFi este gratuit în întreaga proprietate. Fiecare cameră de la această pensiune are aer condiționat, TV cu ecran plat și minibar.

Rezervă aici
Boutique House

Se află în Deva şi pune la dispoziție un lounge comun și o grădină. Toate camerele includ TV cu ecran plat cu canale prin cablu și baie privată. De asemenea, pensiunea oferă parcare privată gratuită și un serviciu de închirieri auto pentru oaspeții care doresc să exploreze zona.

Rezervă aici

Ce mai poți vizita pe lângă Cetatea Deva?

Cascada Clocota

Geoagiu Băi, jud. Hunedoara

Citește
I Giardini di Zoe

Grădinile Banpotoc, jud. Hunedoara

Citește
Râpa Roșie

Rezervație naturală unică în România

Citește

Transilvania este superbă, dacă ai mai multe zile la dispozție citește și celelalte articole postate de noi din această regiune. 

Abația Cisterciană

Cârța, jud. Sibiu

Citește
Satul și Cetatea Viscri

Viscri, jud. Brașov

Citește
Ferma de Cerbi

Valea Avrigului, jud. Sibiu

Citește
Cetatea Rupea

Rupea, județul Brașov

Citește

Îți mulțumesc că ai citit acest articol până la final, sper că ți-a plăcut și că ai găsit informații utile. Dacă ai întrebări pentru mine, cunoști locuri inedite, îți dorești să afli informații despre o locație anume, nu ezita să îmi scrii în comentarii. 

Dacă ți-a plăcut acest articol nu ezita să ne dai un like sau cu un comentariu, astfel postările noastre devin mai virale și vom reuși să promovăm România împreună.

Ne găsești și pe Instagram, Facebook sau YouTube, te așteptăm cu mare drag și pe aceste canale.

Ne poți susține cumpărând ceva din magazinul nostru online www.nordiczen.ro.

Nu uita să ne dai Like, Follow și Subscribe.

Să ne auzim cu bine!

Autor Articol: © alinalicuriceanu

Foto:© alinalicuriceanu

Sursă: https://www.radioromaniacultural.ro/documentar-cetatea-devei-una-dintre-cele-mai-importante-fortificatii-medivale-din-transilvania/ 

Sursă: https://www.gohunedoara.com/list/viziteaza-in-hunedoara/castele-cetati-hunedoara/deva/cetatea-deva/