Cheile Vălișoarei și satul Rimetea

La începutul lunii octombrie ne-am hotărât să profităm de vremea blândă și călduroasă și am decis să vizităm două obiective turistice din județul Alba pe care le aveam de foarte mult timp pe listă: Cheile Vălișoarei și satul Rimetea.

1. Cheile Vălișoarei și castelul Templul Cavalerilor

Cheile Vălișoarei denumite și Cheile Aiudului sau Cheile Poienii alcătuiesc o arie protejată de interes național din Munții Trascăului, ce ascund peisaje uimitoare.

Șoseaua ce leagă localitatea Aiud de satul Rimetea trece chiar prin aceste chei, drumul este asfaltat. 

Cheile Vălișoarei

Noi am făcut un popas la castelul Templul Cavalerilor. Am parcat mașina chiar lângă castel și am continuat să mergem pe jos preț de 10 minute până la primul punct de belvedere – unul dintre cele mai instagramabile locuri din această zonă. Priveliștea a fost mai frumoasă decât în fotografiile ce le văzusem acasă pe internet.

Castelul Templul Cavalerilor este o proprietate privată ce deține un restaurant cu terasă exterioară și camere în regim hotelier. Atenție însă, noi l-am găsit în renovare la început de octombrie 2022.

Cheile Vălișoarei

Vom reveni cu siguranță aici pentru a parcurge traseul de tip circuit Cheile Vălișoarei (Aiudului) care este cel mai renumit. Marcajul traseului este punct roșu și durează 7-8 ore. Necesită echipament adecvat. 

Cheiele Vălșoarei traseu
Foto: jurnaldedrumetii.ro
Cheile Vălișoarei

2. Satul Rimetea - locul în care soarele răsare de 2 ori

Așezat la o distanță de doar 10 km de Cheile Vălișoarei, la poalele munților Apuseni, satul Rimetea oferă priveliști impresionante către vârful Piatra Secuiului (1711 m) din spatele căruia soarele răsare de 2 ori în fiecare zi.

satul Rimetea

Și asta nu este tot, am luat la pas toate străduțele acestei micuțe localități și am fost foarte impresionată de arhitectura rurală pe care am descoperit-o. Mai bine de jumătate dintre căsuțele săsești sunt albe, cu tâmplăria verde și se prezintă într-o stare foarte bună. Cea mai veche casă datează din 1668. 

Faptul că oriunde te-ai afla în sat, ai vedere către Piatra Secuiului, face ca acest loc  să fie unul de poveste, sincer, știu că unora nu vă plac aceste comparații, dar Rimetea zici că este un sat din Elveția.

satul Rimetea

Un alt aspect de lăudat este că satul Rimetea este singurul sat din România distins cu premiul Europa Nostră al Comisiei Europene pentru conservarea patrimoniului cultural material, primit în anul 1999. Acest premiu a fost acordat în urma eforturilor de conservare depuse de localnici și de ONG-urile din Ungaria implicate în proiect, în urma căruia au fost restaurate sute de case tradiționale secuiești. 

3. Ce poți face în satul Rimetea?

În centrul satului se află Muzeul Etnografic, care deține o colecție impresionantă de costume populare din zonă și alte obiecte folosite în trecut de localnici. Aici vei găsi și cel mai instagramabil loc din sat. 

satul Rimetea

Program de vizitare Muzeul Etnografic: Marți – Duminică în intervalul 09:00-17:00. Luni muzeul este închis.

Tarif de vizitare Muzeul Etnografic: Adulți 10 lei, Copii / elevi / studenți 5 lei.

Un alt obiectiv turistic interesant din Rimetea este Moara de apă, care deține și un mic muzeu. Trebuie să te interesezi înainte care este programul, am înțeles că ar fi proprietate privată și nu au un program prestabilit. Noi din păcate l-am găsit închis.

satul Rimetea

Traseul montan pe Piatra Secuiului este foarte apreciat în rândul montaniarzilor. Traseul pornește din centrul satului, de lângă biserica unitară și este marcat cu cruce albastră. Diferența de nivel este de aproape 600 de m și durează în total aprox. 4-5 ore. 

Pentru acest traseu este necesar să porți bocanci, îmbrăcăminte pentru munte și să ai la tine pelerină de ploaie, haine călduroase și cel puțin 2 litri de apă. 

Dacă până de curând aș fi spus că satul Viscri este cel mai frumos din țara noastră (dintre cele vizitate de mine), ei bine, clasamentul tocmai a fost schimbat și satul Rimetea a trecut pe primul loc. 

satul Rimetea

Tot în această zonă se află și Cetatea Trascăului, dacă timpul îți permite, atunci e musai să o vizitezi.

Cheile Turzii și Salina Turda sunt și ele foarte aproape, iar orașul Cluj-Napoca te așteaptă cu 20 de obiective turistice fabuloase pe care le poți vizita.

Transilvania este fabuloasă, iată câte obiective turistice impresionante ascunde: https://instatravel.ro/category/obiective-turistice-romania/transilvania/

Video satul Rimetea și Cheile Vălișoarei

Imaginile din acest videoclip exprimă cel mai bine frumusețea acestui loc de poveste, te invit să-l vizualizezi.

4. Unde te cazezi?

Casa de vacanță Valișoara

Casa de vacanță Vălișoara este situată într-o zonă verde şi liniștită, foarte aproape de intrarea în Cheile Vălișoarei. 

Vila are un living cu zonă de luat masa, TV și șemineu, precum şi o bucătărie complet utilată şi o baie cu duş. La etaj se află dormitoarele, care oferă acces la balcon. Dispune și de o terasă cu facilități de grătar şi o grădină cu o piscină mică, șezlonguri și leagăn.

Rezervă o cameră pe Booking aici.

Casă de vacanță Vălișoara - cazare Cheile Vălișoarei
Casă de vacanță Vălișoara - cazare Cheile Vălișoarei

Casa Kelemen Irén - satul Rimetea

Situată în Rimetea, într-o clădire care datează din secolul al XIX-lea, Casa Kelemen Irén oferă o grădină și camere tradiționale. Accesul la WiFi  este gratuit. Pensiunea pune la dispoziție parcare privată și biciclete – gratuit – pentru oaspeții care doresc să exploreze zona înconjurătoare.

Toate unitățile de cazare au mașină de spălat vase, cuptor cu microunde, fierbător, duș, papuci și birou. Fiecare cameră de la pensiune include patio, iar anumite camere oferă vedere la grădină. 

Rezervă o cameră pe Booking aici.

Casa Kelemen Irén - cazare satul Rimetea
Casa Kelemen Irén - cazare satul Rimetea

Cauți altă cazare?

Booking.com

CĂLĂTORIA TA ÎNCEPE ACUM!

Descoperă Satul Rimetea și Cheile Vălișoarei și împărtășește experiența cu noi pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

Îți mulțumesc că ai citit acest articol până la final, sper că ți-a plăcut și că ai găsit informații utile. Dacă ai întrebări pentru mine, cunoști locuri inedite, îți dorești să afli informații despre o locație anume, nu ezita să îmi scrii în comentarii. 

Ne găsești și pe InstagramFacebook sau YouTube. Nu uita să ne dai Like, Follow și Subscribe.

Să ne auzim cu bine!

Autor Articol: ©Alina Licuriceanu

Foto:© alinalicuriceanu

© Toate drepturile rezervate. Materialele postate apartin autorilor blogului. Preluarea se poate face doar cu citarea sursei, cu link catre site, fie ca este vorba de text, poze sau video, CU ACORD ÎN PREALABIL.

Sursă de informare: www.rimetea.eu