Te salut și bine ai revenit pe blogul meu de călătorii. În acest articol am să-ți povestesc despre o plimbare superbă pe care am făcut-o weekendul trecut prin Cheile Dâmbovicioarei și Cheile Brusturetului. Așa cum te-am obișnuit, aici vei găsi toate informațiile de care ai nevoie pentru a-ți organiza singur o drumeție prin aceste locuri spectaculoase.

1. Cum ajungi în Cheile Dâmbovicioarei și Cheiele Brusturetului?
Cheile Dâmbovicioarei și Cheile Brusturetului se află în județul Argeș, la mai puțin de 30 de km de Bran. Dacă vii dinspre Brașov pe drumul european E574, trebuie să treci de Bran, Moieciu, Fundata, Drumul Carului și să continui până ce vei ajunge în localitatea Podu Dâmboviței.
Cheile Dâmbovicioarei se desfășoară între localitățile Podu Dâmboviței și Dâmbovicioara. La intrare în localitate Dâmbovicioara va trebui să faci stânga și după doar câțiva zeci de metri vei descoperi Peștera Dâmbovicioara. De acolo continuă pe șoseaua proaspăt asfaltată și vei trece prin Cheile Brusturetului, iar în final vei ajunge la Cabana Brusturet și la intrarea în Parcul Național Piatra Craiului.
Îți recomand să parcurgi acest drum pe jos, într-o drumeție de 4 ore (dus-întors).

Traseu turistic Cheile Dâmbovicioarei - Peștera Dâmbovicioara - Cheile Brusturetului - Cabana Brusturet
Traseul turistic se desfășoară doar pe șosea, astfel că îl poți face pe jos, cu bicicletă, cu căruța sau cu mașina. Desigur, pentru a te bucura pe deplin de frumusețea acestor locuri, îți recomand să o iei la pas, este mai mult o plimbare decât un traseu.
Nu recomand acest traseu vara (pe jos) pentru că este foarte aglomerat și vei merge printre mașini, nu va fi nici o plăcere, însă în extrasezon este absolut superb!
Marcaj de urmat: dungă albastră
Lungime traseu: aprox. 8 km/sens (16 km dus-întors).
Diferență de nivel: aprox. 100 m
Durată traseu dus-întors: 4 ore
Sezon: Traseul este deschis tot timpul anului
Altitudine maximă: Cabana Brusturet 990 m
2.Cheile Dâmbovicioarei - Impresii de călătorie
Am parcat mașina în apropierea punctului de taxare de la intrarea în Cheile Dâmbovicioarei. Am achitat taxa în valoare de 3 lei / persoană, iar apoi am luat-o la pas, minunându-ne de priveliștile uimitoare cu pereți de stâncă înalți de aproape 200 de metri, ce par că străpung cerul.


Pârâul Dâmbovicioara izvorăște de pe versantul sudic al Vârfului La Om (2230 m) și în mii de ani a săpat un adevărat defileu, oferindu-ne astăzi o vale cu pereți verticali de stâncă ce depășesc 200 de m înălțime.
Cheile Dâmbovicioarei au o lungime de aproximativ 2 km și aparțin de arealul montan calcaros al Munților Piatra Craiului, pe traseul Rucăr-Bran.


Ne-a plăcut la nebunie să ne plimbăm pe jos prin chei, pe traseul turistic dungă albastră, așa am putut admira peisajul în toată splendoarea lui. Am mai fost pe aici și vara, însă atunci este prea aglomerat pentru gustul meu.


3. Peștera Dâmbovicioara - Impresii de călătorie
După o oră de mers pe jos, la pas lejer, prin Cheile Dâmbovicioarei, în partea superioară a acestora am găsit Peștera Dâmbovicioara. Este greu să o ratezi, pentru că sunt zeci de mașini parcate în apropierea ei, fiind unul dintre obiectivele turistice cele mai vizitate din zonă.
Se spune că Peștera Dâmbovicioara este născută din calcare de vârstă jurasică, sculptată de natură în chipuri neomenești și că a fost un adăpost al pustnicilor și ascunzătoare a haiducilor.
Golul subteran este format dintr-o galerie cu o lungime de 555 m, fiind cea mai lungă din zonă. Temperatura din interior este constantă, între 10 și 12 grade celsius.
Un tur prin peșteră nu durează mai mult de 15 minute, iar ghidul – un copil care face muncă voluntară – este fermecător. Nu aș putea spune că este în top 3 cele mai frumoase peșteri din România, însă pot spune cu certitudine că merită să o vizitezi dacă ajungi până aici.



Program de vizitare Peștera Dâmbovicioara
Luni – Vineri 09:30 – 16:00
Sâmbătă – Duminică 09:00 – 17:00
Peștera se deschide zilnic indiferent de zilele libere sau de sărbători.
Tarif de vizitare Peștera Dâmbovicioara
Tariful de vizitare este de 5 lei/copil, respectiv 15 lei/adult.
4. Cheile Brusturetului - Impresii de călătorie
După ce am vizitat peștera ne-am continuat traseul tot înainte, până la Cabana Brusturet prin Cheile Brusturetului, până la care am mai făcut încă o oră. Surpriză mare, de data aceasta am găsit drumul asfaltat, nu știu dacă să mă bucur sau nu, sper că vor mai fi turiști care vor prefera să meargă pe jos prin acest loc superb. Susurul pârâului și aerul rece de munte ne-au însoțit până la intrarea propriu zisă în chei.



Cheile Brusturetului sunt mult mai puțin cunoscute, deși se află in imediata vecinătate a peșterii Dâmbovicioara. Nu sunt atât de grandioase ca şi cheile Dâmbovicioarei, neavând înălțimi de peste 200 de metri, însă sunt mai strâmte, mai sălbatice şi mai puţin circulate. Merită cu siguranţă să le vizitezi, mie mi-au plăcut extrem de mult, mi s-au părut că seamănă foarte mult cu Prăpăstiile Zărneștilor – preferatele mele.




Cheile Brusturetului au o lungime de 2 km și fac parte din complexul de Chei din Parcul Național Piatra Craiului, alături de Cheile Dâmbovicioarei, Cheile Dâmboviței și Prăpăstiile Zărneștilor. Acestea sunt alcătuite din cheile propriu-zise ale Brusturetului, Cheia Lungă şi Cheia Strâmtă.





Cabana Brusturet este situată în zona sudică a Pietrei Craiului, la capătul superior al Cheilor Brusturetului, la o distanță de 8 km de satul Podu Dâmboviței, la altitudinea de 990 m. Este o cabană destul de modestă, care oferă toate facilitățile moderne, dar care are nevoie de o mică renovare din punctul meu de vedere.
Cabana Brusturet este locul din care drumeții pleacă pe traseu mai departe până la Refugiul Grindu (1.620 m) ce se află pe versantul de răsărit, pe Plaiul Grindului, sub Vf. La Om.


Pentru noi aici a fost capătul traseului, am băut câte un ceai la cabană, ne-am făcut alte planuri de trasee pentru la vară și ne-am întors înapoi pe același drum pe care am venit.
Bonus: Ruinele cetății Oratia
În drumul nostru înapoi spre Brașov am oprit mașina la un punct mare de belvedere, am oprit pentru peisajul de vis și am descoperit din greșeală acest obiectiv.
Cetatea Oratia a fost ridicată pe la 1.300 de localnici. Legenda spune că o mână de ajutor le-ar fi dat cavalerii teutoni, dar nu există documente care să o susțină.
Ruinele cetății se pot observa și de pe Dealul Sasului. Tot ce-a mai rămas din ele este un zid acoperit de brazi care seamănă cu un perete de munte. Peisajul de aici este de-a dreptul spectaculos, noi am prins un apus de soare.
O fortificație medievală ce avea rol de apărare a granițelor Țării Românești situată pe Dealul Oratiei, la aproximativ 200 de metri de drumul ce leagă Câmpulung de Brașov. Vechiul drum păstrează urme fragile din vremurile de demult.


5. Video dronă 4k Cheile Dâmbovicioarei - Cheile Brusturetului
6. Echipament necesar
Este un traseu extrem de ușor, care nu necesită un echipament special, totuși asigură-te că ai cel puțin încălțămintea potrivită, cum ar fi o pereche de adidași de trekking și nu pleca în drumeție cu balerini, sandale etc, pentru că vei merge destul de mult.
Este un traseu foarte popular și extrem de circulat, șansele să te întâlnești cu ursul sunt minime, dar totuși există. Pentru siguranță eu port mereu cu mine acest spray de urs.
Nu-mi lipsesc niciodată din bagajul de drumeție bețele trekking, fluier, sprayul de urs, folie de supraviețuire, frontală și un kit de prim ajutor, pentru că niciodată nu știe cum mă apucă pofta să mă cocoț pe vreun vârf.
7. Ce mai poți vizita în zonă?
Nouă ne plac traseele ecoturistice din zona Moieciu, astfel îți recomandăm: Hoinăreală prin Șirnea – Traseul ecoturistic T1, Haihui prin Fundata – Traseul ecoturistic T2, Poiana Andolia – Traseul ecoturistic T3, Hoinăreală prin Fundățica – Traseul ecoturistic T4, La pas prin Vama Giuvala – Traseul ecoturistic T7, Pe culmea bisericuței – Traseul ecoturistic T8 și La Amfiteatru – Traseul ecoturitisc T9.
Continuă vacanța ta spre Bran, Brașov, Zărnești, Măgura, Peștera, Șirnea, Fundata, Șinca Veche sau spre alte destinații de vis din județul Brașov: https://instatravel.ro/ obiective-turistice-judetul-brasov/.
8. Unde te cazezi în zonă?
Casa Cheile Dâmbovicioarei - Cabana 2
Casa Cheile Dâmbovicioarei – Cabana 2 este compusă din 7 dormitoare și un living cu canapea extensibilă. Există o bucătărie echipată cu tot ceea ce este necesar, zonă de grătar, o curte generoasă și un ciubăr.
Rezervă o cameră sau întreaga cabană pe Booking aici.

Pensiunea Gaby
Pensiunea Gaby este modestă, în stilul anilor 2000, dar este apreciată pentru amabilitatea gazdelor și pentru curățenie. O cameră poate fi închiriată aici cu aproximativ 150 de lei/noapte (prețul poate varia în funcție de sezon).
Proprietatea oferă lounge comun, grădină, loc de joacă pentru copii, o terasă unde oaspeții pot juca tenis de masă, acces gratuit la internet WiFi. Oaspeții pot beneficia de serviciul de închirieri de biciclete.
Vila se poate închiria și integral, aceasta deține în total 8 dormitoare cu pat matrimonial, putând acomoda până la 16 persoane. Rezervă pe Booking aici.


Casa de oaspeți Dor de suflet
Casa de oaspeți “Dor de suflet” este o casă tradițional musceleană, veche, construită din anul 1905 și reabilitată. Casa este amplasată pe un teren cu o suprafață de 4500 mp, un deal compus în principal din fâneață. Cu toate că este amplasată în centrul satului, locația oferă intimitate deoarece este construită pe al doilea rând de case.
Locația se compune din doua corpuri de casă. Casa veche, dispune de o camera de zi cu loc de servit masa și un living cu șemineu. Casa nouă, dispune de două dormitoare duble cu baie proprie.
Între cele doua corpuri este amplasata bucătaria, complet utilată. Prin aceasta se face legatura între corpurile de case, oferind intimitate între spațiul de zi și cel de noapte.
Casa de oaspeți Dor de suflet se rezervă la cheie pentru maxim 4 persoane cu un tarif de 200 eur/noapte (minim 2 nopți) în regim self-catering. Pentru suplimentarea numarului de persoane (maxim 6) se achită un tarif de 40 eur/persoană.
Locația se rezervă în regim bed & breakfast, turiștii având la dispoziție un coș cu bunătăți din camara proprie. La cererea oaspeților, în bucataria locației se poate pregăti cina de către gazde. Nu este permis accesul cu animale. În locație este interzis fumatul!


Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii.
Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.
Descoperă Cheile Brusturetului și Cheile Dâmbovicioarei și împărtășește experiența cu noi pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu.
Multumim pentru informatii! Foarte detaliate! Speram ca in anotimpul cald sa vizitem si noi aceste locuri frumoase!
Multumesc pentru aprecieri. Cheile Dambovicioarei si Brusturetului sunt frumoase in toate anotimpurile, puteti merge si mai devreme 🙂
Buna ziua,
M-a ajutat mult acest articol pentru facultate. Am de facut un proiect, iar voi ati fost salvarea mea prin aceasta povestioara din viata voastra. Va multumesc, calatorii frumoase si sa mai scrieti aventurile voastre!
Numai bine!
Ne bucuram, spor la facultate!