Nu știu tu cum te relaxezi, dar eu reușesc să mă relaxez de-adevăratelea doar în natură, așa că în acest articol am să îți dezvălui un traseu spectaculos, care poate fi făcut într-o singură zi.
Am fost din nou în explorare prin comuna Fundata, de data aceasta am ales traseul ecoturistic T7 – La pas prin Vama Giuvala. Deși nu aveam prea mari speranțe să mai găsim zăpadă, ei bine, în Fundata încă mai era un strat generos de zăpadă.
Așadar dacă ești curios cum am reușit să ne rătăcim și pe acest traseu și cât de amuzant a fost să mergem prin zăpadă până la genunchi, te invit să citești acest articol.

Traseul ecoturistic T 7 - La pas prin Vama Giuvala
Traseu de tip circuit, marcat cu “omuleț verde”, pornește din fața Primăriei Fundata.
Este un traseu cu un grad de dificultate redus, destinat drumeților de toate vârstele și familiilor cu copii.
Marcaj: omuleț verde, vezi aici harta, o parte din traseu este comun cu traseul marcat cu dungă roșie.
Lungime traseu: aprox. 6.1 km
Durată: 2-3 h (noi am făcut 4 ore pentru că am mers printr-un strat de zăpadă destul de mare și din cauză că am pierdut poteca pe alocuri)
Sezon: tot timpul anului (deosebit iarna și primăvara).


Descriere traseu ecoturistic T 7 - La pas prin Vama Giuvala
Am pornit pe traseu din fața Primăriei Fundata, unde am și parcat. Uitându-ne spre DN și lăsând primăria în spate, am făcut stânga pe drumul de mașini.
După doar câteva sute de metri am coborât printr-o pășune, situată în partea dreaptă a șoselei. Ar fi trebuit să vedem deja marcajul, omuleț verde, desenat pe bolovanii presărați prin pășune, doar că totul era acoperit cu un strat pufos de zăpadă.

Am bâjbâit noi pe acolo, am înaintat pe urmele lăsate de animale până am văzut pe un copac desenat un omuleț verde, am cotit ușor din nou la dreapta și am urmat o potecă prin pădure, până la un islaz larg care separă două vârfuri împădurite.


Am continuat în ușoară urcare până ce am ajuns la Vama Giuvala, punctul de control la trecerea vechii granițe, unde se mai observă rămășițele vechilor clădiri, loc care despărțea România de Imperiul Austro-Ungar, în urmă cu mai bine 100 de ani.
Peisajul pe care l-am descoperit a fost absolut superb, am putut admira atât Piatra Craiului în totă splendoarea ei, cât și crestele munților Făgăraș.




După o scurtă pauză, ne-am pornit din nou la drum, traseul a coboarât printr-o vale, până ce am ajuns din nou în DN. La scurt timp trebuia să facem stânga pe o uliță, problema a fost că tot mergeam noi pe DN și nici urmă de marcaj sau de uliță. După vreo 20 de minute de coborât pe asfalt, ne-am dat seama că undeva am greșit și ne-am întors pe unde am am venit, am activat harta și tot bâjbâiam căutând ulița.
Unde trebuia să facem stânga, acum dreapta venind din sens invers, părea a fi o curte a unui om. Era acolo o poarta de lemn, închisă și nici un semn. Deși erau o grămadă de case, culmea nu era nici un localnic pe afară, ca să putem întreba.
Ne-am făcut curaj să deschidem poarta, ne-am făcut o cruce să nu apară vreun ciobănesc care să sară pe noi și am pornit în căutarea omulețului verde. Șiiii surpriză! Am dat de omulețul verde destul de rapid, desenat pe un stâlp!


De ce era o poartă închisă acolo și nici un semn nu am înțeles, dar și mai ciudat a fost că urmând traseul am dat peste un gard dublu de sârmă ghimpată care practic ne oprea să continuăm.
Ne-am învârtit iar în dreapta și-n stânga, gândindu-ne că poate trebuie să schimbăm direcția, însă nu, traseul continua peste gardul de sârmă, așa că l-am sărit cu grijă și am mers mai departe.
După ce am sărit gărdulețul de sârmă ghimpată îmi trece mie prin minte un gând… poate gardul ghimpat si poarta de lemn aveau rolul de a îndepărta ursul să ajungă în sat… acest gând nu a fost prea constructiv.. dar, cum de aici traseul a continuat prin pustiu și prin zăpadă până la genunchi, într-o coborâre abruptă, am și uitat că exista posibilitatea să ne întâlnim cu vreun urs ieșit din hibernare.



Această bucată este comună cu “Drumul Branului“, principalul drum de legătură între zonele geografice încă din vremea romanilor.
În cele din urmă am ajuns la un drum de pământ, deasupra Drumului Șirnii, și am făcut stânga. Am dat de câteva case și odăi izolate și am continuat până ce ne-am intersectat cu traseul turistic “bandă roșie”.







Aici ne-am încurcat din nou, am ajuns la o intersecție, pe un copac era desenat dungă roșie și săgeată la stânga, iar în față, pe un alt copac era desenat omulețul verde. Am luat-o logic, pe urmele omulețului, adică înainte, doar că la un moment dat traseul părea că duce către nicăieri.
Probabil mai erau semne desenate pe bolovani, dar cum erau acoperiți de zăpadă, nu prea ne-am dat seama pe unde trebuie să o luăm, așa că ne-am întors și am luat-o la stânga, în urcare pe marcajul dungă roșie, ajungând la un stâlp de electricitate.
Am continuat și într-un final am găsit si omulețul verde din nou, traseele erau cumva paralele, până ce la un moment dat se intersectau, presupun că vara este mai intuitiv traseul.
Am continuat pe o potecă prin pădure, până ce am ajuns la islazul prin care am trecut dimineață. De aici a fost simplu să ajungem din nou în drumul național.


La capitolul marcaje, aș zice că este destul de prost marcat, poate doar iarna este problema aceasta, chiar și așa ne-a plăcut foarte mult traseul. A contat totuși că aveam experiență pe traseele ecoturistice din zona Fundata-Moieciu pe care le-am parcurs tot iarna, în urmă cu doar câteva săptămâni: Hoinăreală iarna prin Șirnea – Traseul ecoturistic T1 și Haihui iarna prin Fundata – Traseul ecoturistic T2.
Având în vedere rătăcirile noastre și zăpada mare, am parcurs traseul ecoturistic T7 – La pas prin Vama Giuvala în 4 ore, în loc de 2 ore cât era estimat.


Video dronă 4k - La Pas prin vama Giuvala
Te invit să vizionezi clipul postat pe canalul nostru de YouTube și dacă ți-a plăcut dă-ne un Like, Share & Subscribe.
Cum ajungi în comuna Fundata?
Fundata este o comună din Transilvania, România, situată la extremitatea sudică a judeţului Braşov.
Din punct de vedere geografic, Fundata, se află în bazinul ce se desfăşoară între masivele Bucegi şi Piatra Craiului, în culoarul Rucăr- Bran. Alături de comunele Bran şi Moieciu, comuna Fundata formează arealul geografic numit zona Bran.
Comuna Fundata află la o distanță de doar 19 km față de Bran, 47 km de Brașov, 200 km de București, 333 km de Cluj, din acest motiv este unul din cele mai vizitate sate din România.
Echipament de iarnă necesar pentru drumeții ușoare
♦Ține cont de faptul că deși traseul este destul de ușor și scurt, tot ai nevoie să te hidratezi. Iarna este musai să ai un termos care să își țină ceaiul fierbinte.
♦Dacă sunt sub 0 grade îți trebuie o geacă cu puf, la un preț decent am găsit acest model la Decathlon, cu umplutură 90% puf de rață și 10% pană, concepută special pentru trekking, a rezistat foarte bine pe viscol. Dacă nu o găsești în magazin o poți comanda online cu livrare gratuită în cel mai apropiat Decathlon.
♦Pantaloni de zapadă damă/bărbați, pe sub pantalonii de zăpadă este bine să ai și o pereche de colanți/dresuri speciale de treking, iar în partea de sus, maiou, maletă, fleece.
♦Foarte importanți sunt și bocancii, trebuie să fie de iarnă, nu 3 sezoane, noi avem de la Columbia modelul FireCamp și în sfârșit nu ne mai îngheață piciorele.
♦Parazăpezi, ochelari de schi/snowboard.
♦Mănuși, căciulă, mască protecție tip cagulă cu găuri pentru respirație, eu am gâtul foarte sensibil și o port de fiecare dată când este ger sau când bate vântul rău.
♦Șansele să te întâlnești cu ursul pe acest traseu iarna sunt minime, dar totuși există. Pentru siguranță eu port mereu cu mine un spray de urs.
♦Nu-mi lipsesc niciodată din bagaj: o trusă de prim autor pentru călătorii, o frontală, bețele de trekking, un fluier cu busolă și o folie de supraviețuire.
Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii.
Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.
Parcurge traseul de iarnă La pas prin Vama Giuvala și împărtășește experiența cu noi pe Instagram!
Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag @alinalicuriceanu.
Mulțumim. Nu ne descurcam fără indicațiile din prezentare chiar și vara.
Ne bucuram tare mult ca v-au folosit informatiile din articol.