Toamna este un anotimp pe care pur și simplu îl ador. În această perioadă natura creează niște peisaje superbe, cu milioane de frunze în culori calde, de la roșu aprins la galben strălucitor și portocaliu înflăcărat, pădurile și munții transformându-se în adevărate opere de artă.
În acest articol am inclus un top cu cele mai ușoare și frumoase 10 trasee pitorești pentru a experimenta în toată splendoarea frumusețea și farmecul peisajelor de toamnă. Fie că ești fotograf, un pasionat al drumețiilor sau doar cauți o escapadă de weekend pentru a te bucura de minunile toamnei, aceste 10 destinații te vor încânta cu peisaje incredibile, în care ruginiul frunzelor și aerul proaspăt al toamnei te vor învălui într-o atmosferă magică.
TOP 10 trasee ușoare cu peisaje de toamnă
1. Traseu ușor prin satul Măgura
Primul traseu pe care ți-l recomand să-l faci toamna aceasta este prin satul pitoresc Măgura din județul Brașov. Priveliștea către Piatra Craiului și Munții Bucegi, aerul curat, cât și peisajul tomnatic ireal de frumos, fac ca acest sat să fie plin de fotografi în luna octombrie.
Traseul propus este unul superb, foarte ușor și relativ scurt, aș zice mai degrabă că este o plimbare, fiind potrivit pentru toți iubitorii de natură. Drumeția are 8.3 km (dus-întors), diferența de nivel este mică, de doar 119 m și durează aproximativ 2-3 ore în funcție de cât de multe pauze faci.
Aici găsești toate detaliile acestui traseu: https://instatravel.ro/satul-magura/.
Dacă vrei să te cazezi în satul Măgura recomand Măgura little chalet sau Casa Wezly.
2. Drumul vechi al Poienii
Al doilea traseu pe care ți-l recomand este pe drumul vechi al Poienii, care se află tot în județul Brașov, mai exact în orașul Brașov. Traseul este de asemenea foarte ușor, are o lungime de doar 5 km, durează 1 oră și jumătate și face legătura între Poiana Brașov și Pietrele lui Solomon. Dacă vrei să îl parcurgi dus întors, atunci distanța și timpul se vor dubla. Este unul dintre cele mai potrivite trasee pe care le poți face alături de toată familia.
Acest traseu se desfășoară prin pădure, printr-un covor de frunze galbene, portocalii, roșii și toate nuanțele de maro. Dacă alegi să-l parcurgi spre finalul lunii octombrie vei descoperi un tablou veritabil de toamnă.
Toate detaliile acestei drumeții le găsești aici: https://instatravel.ro/traseu-brasov-poiana-brasov-pe-drumul-vechi-2021/.
Dacă vrei să te cazezi în Brașov recomand Hotel Kronwell, Barrique Chambers sau MER Guest House B&B.
3. Cheile Vârghișului
În județul Harghita se află un alt traseu ușor, prin Cheile Vârghișului, ce durează undeva la 4-5 ore. Vei traversa 9 poduri, vei descoperi 3 peșteri și culorile pastelate ale toamnei ce creează un peisaj de poveste.
Toate detaliile acestui traseu le găsești aici: https://instatravel.ro/traseu-cheile-varghisului-9-poduri-si-3-pesteri/.
Pentru cazare recomand Medve Dome, Good House sau Selters Guesthouse.
4. Amfiteatrul Transilvania
Unul dintre cele mai frumoase trasee de toamnă ce pornesc din Moieciu de Sus este Traseul ecoturistic T9 – La Amfiteatru.
Amfiteatrul Transilvania, se află într-unul din cele mai frumoase puncte de belvedere, oferind o panoramă de 360 grade spre Munții Bucegi și Piatra Craiului.
Lungimea traseului propus de mine are 4 km (dus-întors) și poate fi parcurs în 2 ore. Diferența de nivel este de 250 m, asta înseamnă că vei simți că urci, spre deosebire de celelalte trasee care sunt mai line.
Toate detaliile acestui traseu le găsești aici: https://instatravel.ro/amfiteatrul-transilvania-2021/.
Pentru cazare în zonă recomand Cabana 365, am scris impresiile mele de călătorie de la această locație aici: https://instatravel.ro/ cabana-365-moieciu-de-jos/.
5. Prăpăstiile Zărneștiului
Prăpăstiile Zărneștiului reprezintă un canion îngust, de o frumusețe aparte. Este o locație perfectă în care să ieși în natură cu întreaga familie și cu prietenul tău patruped. Aici vei găsi peisaje uluitoare (în mod special toamna), aer curat și dacă ești norocos o să vezi și câteva capre negre.
Traseul este unul scurt, de 3 km (dus-întors) și se poate parcurge la pas lejer în 1-2 ore. Toate detaliile acestui traseu le găsești aici: https://instatravel.ro/prapastiile-zarnestiului/. Dacă vrei poți continua și spre Cabana Curmătura.
Pentru cazare recomand Vila Hora cu Brazi sau Pensiunea Samedru.
6. Traseu Vârful Tâmpa
Cel mai frumos loc din care poți admira Brașovul toamna este de pe Vârful Tâmpa. Traseul pe care îl recomand este cel care trece prin drumul serpentinelor, toamna pe acolo este un adevărat spectacol de culori.
Traseul are o lungime de 6 km și se parcurge în aproximativ 3 ore. Vârful Tâmpa se află la doar 960 m altitudine, dar când ajungi acolo te simți de parcă ai fii la 2000 m, iar view-ul este unul cu adevărat impresionant.
Toate detaliile acestui traseu le găsești aici: https://instatravel.ro/traseu-vf-tampa-960m-circuit-drumul-serpentinelor/.
Pentru cazare recomand Gothic Apartment sau Casa Postăvarului.
7. Cheile Turzii
Nici județul Cluj nu stă rău la capitolul trasee ușoare cu peisaje de toamnă. Una dintre recomandările de aici este traseul care trece prin Cheile Turzii. Acesta are o lungime de 4 km (dus-întors) și durează undeva la 2-3 ore să îl parcurgi.
Peisajele cu pereții de stâncă înalți de zeci de metri scaldați în frunzele colorate, creează niște peisaje de toamnă foarte interesante.
Toate detaliile acestui traseu le găsești aici: https://instatravel.ro/traseu-cheile-turzii/.
Pentru cazare recomand Tiny Transylvania, găsești impresiile mele de călătorie din această locație aici: https://instatravel.ro/ tiny-transylvania/.
8. Traseu Poiana Mărului
Dealurile din Poiana Mărului sunt pline de viață, fiindcă adăpostesc zeci de case izolate, toate așezate în peisaje de basm, cu priveliști superbe către 4 munți: Piatra Craiului, Bucegi, Postăvaru și Măgura Codlei.
Traseul are o lungime de 13.7 km și poate fi parcurs în 4-5 ore.
Toate detaliile acestui traseu le găsești aici: https://instatravel.ro/traseu-poiana-marului/.
Pentru cazare recomand Green Hill Panoramic sau My little village.
9. Traseu Cheile Brusturetului și Dâmbovicioarei
Impresionante prin peisajele pe care le oferă, Cheile Brusturetului și Dâmbovicioarei, ar trebui să fie pe lista ta în locurile unde poți evada din oraș la final de săptămână. Dacă vrei să te încarci cu frumusețea acestor locuri trebuie să le vizitezi toamna, astfel nu vei avea parte de aglomerație și le poți admira în voie.
Traseul propus de mine are 8 km și poate fi parcurs în aproximativ 4 ore. Toate detaliile acestui traseu le găsești aici: https://instatravel.ro/cheile-dambovicioarei-cheile-brusturetului/.
Pentru cazare recomand Casa Cheile Dâmbovicioarei.
10. Traseu Vârful Baiul Mare
Ultima recomandare din topul traseelor ușoare cu peisaje spectaculoase de toamnă este traseul pe vârful Baiul Mare cu pornire din Azuga.
Drumeția are o lungime de 14 km și se poate parcurge în 5 ore. Traseul pornește de la 1540 m altitudine de la Telegondola Sorica și trece pe la Vârful Urechii (1705 m), Vârful Cazacu (1754 m), prin Șaua Cazacu până pe Vârful Băiuțul (1826 m), prin Șaua Băiuțul până pe vârful Baiul Mic (1827 m) și la final prin Șaua Baiului până pe Vârful Baiul Mare (1895 m).
Priveliștea de pe Vârful Baiul Mare este spectaculoasă, oferind o vedere panoramică. În zare poți admira Munții Bucegi, Masivul Postăvaru, Masivul Piatra Mare, ba chiar și Ciucașul.
Toate detaliile acestui traseu le găsești aici: https://instatravel.ro/traseu-muntii-baiului-azuga-vf-baiul-mare/.
Pentru cazare recomand Wegloo, Hotelul Carpatt Inn sau Anda Apartment.
Concluzii
Aceste trasee îți oferă ocazia de a părăsi zgomotul urban și de a-ți reînnoi conexiunea cu mediul înconjurător, de a contempla minunile naturii în schimbare și de a-ți încărca sufletul cu amintiri de neuitat. Cu fiecare pas pe aceste poteci vei simți că faci parte din povestea toamnei și că ești martorul unei transformări magice. Așa că nu rata ocazia de a te bucura de aceste minunate călătorii și de a te lăsa inspirat de frumusețea acestui anotimp magic.
Fiecare traseu este o aventură în sine, iar fiecare colț de natură este un tablou care îți va rămâne în inimă pentru totdeauna. Sper să ai parte de o toamnă plină de descoperiri minunate și de momente deosebite în mijlocul acestei explozii de culori și farmec natural!
Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii.
Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.
Descoperă peisaje de toamnă superbe și împărtășește-le cu noi pe Instagram! Folosește #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu.
Buna,
Traseele par minunate!! tentante!!
Ceva peripetii cu ursii?
Buna, nu am avut peripetii cu ursii pe nici unul din traseele mentionate. Toate sunt foarte circulate si destul de usoare.
Pe unele le-am facut, iar altele urmeaza 😁 Multumesc pentru inspiratie.