Cheile Zănoagei – Lacul Scropoasa – Cascada 7 izvoare

Astăzi m-am gândit să facem o drumeție ușoară în munții Bucegi și să abordăm unul dintre cele mai populare trasee din Bucegi. Traseul este destul de scurt, bine marcat (nu ai cum să te rătăcești) și șansele de a te întâlni cu ursul sunt destul de mici având în vedere cât este de circulat.

Cu siguranță ai văzut și tu acele fotografii spectaculoase cu Cheile Zănoagei sau cu Lacul Scorpoasa, ori te-ai întrebat ce gust are cea mai pură apă din lume de la Cascada 7 izvoare, ei bine, astăzi vom vizita toate aceste 3 obiectie turistice pe traseul pe care îl vom parcurge împreună.

De unde începe traseul Cheile Zănoagei - Cascada 7 Izvoare - Lacul Scropoasa?

Punctul de plecare pentru acest traseu este Camping Zănoaga, județul Dâmbovița, și se află la doar 68 de km distanță de orașul Brașov, la 84 km de Ploiești, respectiv la 160 km de București.

Vei urma drumul clasic de pe Valea Prahovei, Comarnic – Sinaia, iar de la Sinaia vei face stânga și vei merge pe un drum asfaltat până la intrare în Camping Zănoaga. Aici poți parca mașina la marginea drumului. 

Camping Zănoaga
Camping Zănoaga ©alinalicuriceanu

Traseu propus: Camping Zănoaga - Cheile Zănoagei - Cascada 7 Izvoare - Lacul Scropoasa și retur

Marcaj: cruce albastră
Diferență de nivel: 170 m
Accesibilitate: tot timpul anului
Recomandări: echipament adecvat
Durată traseu:  1-2  ore / sens.

Călătoria are o distanță de circa 3,2 km, pornind de la altitudinea de 1.371m și ajungând la 1.202m, pe malul Lacului Scropoasa.

Cheile Zănoagei
Cheile Zănoagei ©instatravel.ro

Cheile Zănoagei

Prima parte a traseului ne poartă prin Cheile Zănoagei. Așa cum am menționat și anterior, traseul pornește de la Camping Zănoaga.
 
Vei trece peste un mic pod de lemn, vei lăsa în spate Campingul Zănoaga și vei coti ușor spre stânga urmând să traversezi poiana. Aici intri pe poteca marcată cu cruce albastră ce continuă de-a lungul firului de apă al Ialomiței. 
 
Deschiderea largă a poienii se îngustează printre stâncile uriașe ce o străjuiesc, iar traseul își croiește drum printre ele, străbătând pentru început Cheile Zănoagei.
Cheile Zănoagei
Cheile Zănoagei ©instatravel.ro

Cheile Zănoagei din Munții Bucegi fac parte din Rezervația naturală Zănoaga și se întind pe Valea Ialomiței, pe raza localității Moroieni. Cheile au o lungime de aproximativ 1km, principala lor trăsătură fiind relieful calcaros care a permis de-a lungul timpului o eroziune atât de profundă.

Pe anumite porțiuni mai înguste lumina soarelui pătrunde mai greu spre sol și stânci, însă peisajul este unul spectaculos cu pereți de stâncă abrupți, cu înălțimi de peste 200 de metri, vegetație bogată și șuierat de apă curgătoare limpede și rece.

Cheile Zănoagei
Cheile Zănoagei ©instatravel.ro
Cheile Zănoagei
Cheile Zănoagei
După câteva minute de mers, am traversat un pod de lemn și traseul s-a mutat pe partea stângă a râului. După încă ceva vreme am ajuns la un alt podeț de lemn pe jumătate rupt de viituri, nu erau șanse să trecem pe acolo, așa că ne-am orientat și am traversat râul pe niște buturugi, le vei găsi în stânga podețului rupt.
Cheile Zănoagei
Cheile Zănoagei ©instatravel.ro
Cheile Zănoagei
Cheile Zănoagei
traseu Lacul Scropoasa
Cheile Zănoagei
După aproximativ 1 oră și jumătate am ajuns la Lacul și Cabana Scropoasa. De aici, pentru a ajunge la Cascada 7 Izvoare, se face stânga înainte de lac, traversând podul, desigur că ne-am oprit câteva minute să îl și admirăm.
Lacul Scropoasa
Lacul Scropoasa ©instatravel.ro

Cascada 7 izvoare

După ce am traversat podul, am mai mers aproximativ 10 minute pe drumul neasfaltat și am ajuns la Cascada 7 izvoare. Pe același drum, dar din partea opusă vin cei cu mașinile urmând un drum de piatră practicabil pentru orice autoturism, din DJ714.
 
Unii spun că aici s-ar găsi cea mai pură apă din lume care s-ar filtra printr-un zăcământ de argint în drumul ei spre suprafață. Desigur că am gustat-o și pot să îți spun că are un gust extrem de bun și este potabilă.
 
Cascada în sine este de o frumusețe rară, șuvoaiele învolburate de apă scurgându-se pe culoare mărginite de o vegetație luxuriantă, într-un aer răcoros.
 
Plecând de la puritatea extrem de ridicată a apei de la cele 7 izvoare, au apărut şi diferite zvonuri că accesul la izvoare ar fi fost restricţionat de Nicolae Ceauşescu. Fostul preşedinte român ar fi fost convins că la cele 7 izvoare se află secretul nemuririi.
 
Totodată se spune că specialiştii cooptaţi de Ceauşescu ar fi descoperit un lac subteran, uriaş, chiar sub stânca din care izvorăşte la suprafaţa cascada. Debitul ar fi de 4000 de litri pe secundă, ceea ce ar duce la formarea unei adevărate mări subterane.
Cascada 7 izvoare
Cascada 7 izvoare ©instatravel.ro

Video dronă 4k Cascadă 7 izvoare

Te invit să vizionezi clipul postat pe canalul nostru de YouTube și dacă ți-a plăcut dă-ne un Like, Share & Subscribe.

Lacul Scropoasa

De la Cascadă ne vom întoarce la Lacul Scropoasa, traversăm podul pe care l-am trecut mai devreme și o vom lua în direcția opusă, astfel încât vom ocoli lacul pe partea dreaptă a acestuia, până spre celălalt capăt al său, de unde vom admira capătul Cheilor Orzei.
Lacul Scropoasa
Lacul Scropoasa ©instatravel.ro
Lacul Scropoasa
Lacul Scropoasa

Lacul Scropoasa este un lac de baraj artificial construit în anul 1929 în scopuri hidroenergetice. El alimentează hidrocentrala de la Dobreşti, una dintre cele mai vechi din România.

Lacul atrage atenția datorită culorii verde-turcoaz pe care o are apa în zilele însorite. Aici oamenii stau la picnic sau la plajă.

După ce ne-am încărcat bateriile, este timpul să ne reîntoarcem la Camping Zănoaga. 

Lacul Scropoasa
Cascada 7 izvoare

Concluzii traseu

♦️ Chiar dacă este un traseu ușor, echipamentul montan de bază este necesar. Asigură-te că ai cel puțin încălțămintea potrivită. Mersul pe pietre umede, fără bocanci sau ghete de munte, este periculos.

♦️ Este un traseu foarte popular și extrem de circulat, șansele să te întâlnești cu ursul pe acest traseu sunt minime, dar totuși există. Pentru siguranță eu port mereu cu mine acest spray de urs.

♦️ Nu ai nevoie neapărat de o pereche de ochelari de soare, în mare parte traseul este prin pădure, însă dacă mergi vara îți recomand această cremă de față SPF 30 special creată pentru drumeții, care să te protejeze atât împotriva soarelui, cât și împotriva vântului.

♦️ Din celelalte articole pe care le-am găsit pe internet părea că traseul se parcurge pe drum forestier și mi-am luat adidașii de trekking, însă am dus dorul bocancilor, pentru că de fapt pe traseu vei întâlni mulți bolovani pe care trebuie să-i treci și dacă este un pic umed ai nevoie de ceva aderență.

♦️Mie nu-mi lipsesc niciodată din bagajul de drumeție bețele trekkingfluiersprayul de ursfolie de supraviețuirefrontală și un kit de prim ajutor.

Unde ne-am cazat?

Hotelul Peştera este situat în Moroeni, la o altitudine de 1.600 de metri, pe Platoul Bucegi, la doar 300 de metri de traseele pentru drumeţii şi telecabine. Hotelul oferă o piscină, o saună şi o cadă cu hidromasaj. Fă-ți o rezervare aici.

hotel pestera
Hotel Peștera

CĂLĂTORIA TA ÎNCEPE ACUM!

Descoperă Cheile Zănoagei și împărtășește experiența pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Autor articol: © Alina Licuriceanu
Foto:© alinalicuriceanu

Sursă documentare articol:
www.muntiiromaniei.ro
www.pemeleaguri.ro

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top