Astăzi m-am gândit să-ți povestesc despre unul dintre cele mai ușoare trasee din munții Bucegi, cel care trece prin Cheile Zănoagei, pe la Cascada 7 Izvoare, dar și pe la Lacul Scropoasa. Dacă nu știi despre ce traseu vorbesc, las mai jos o fotografie din cel mai instagramabil loc de pe acest traseu, pe care cu siguranță l-ai văzut măcar o dată pe social media.
În acest articol îți voi împărtăși impresiille mele, dar îți voi lăsa și toate detaliile necesare pentru a-ți organiza singur această drumeție ușoară.
1. De unde începe traseul spre Cascada 7 Izvoare și Lacul Scropoasa?
Există două variante de a ajunge la Cascada 7 Izvoare și Lacul Scropoasa.
Prima variantă, cea recomandată de noi și prezentată în acest articol, este traseul ce pornește de la Camping Zănoaga din județul Dâmbovița și trece prin Cheile Zănoagei.
Campingul Zănoaga se află la doar 68 de km distanță de orașul Brașov, la 84 km de Ploiești, respectiv la 160 km de București. Ca să ajungi aici trebuie să urmezi drumul clasic de pe Valea Prahovei: Comarnic – Sinaia, iar de la Sinaia va trebui să faci stânga și să continui pe un drum asfaltat până la intrare în Camping Zănoaga. Poți parca mașina aici.
A doua variantă de a ajunge la Cascada 7 Izvoare și Lacul Scropoasa este să mergi pe un drum forestier, pe care îl vei parcurge parțial cu mașina și parțial pe jos (3 km). Înainte se putea ajunge cu mașina chiar până la Cascada 7 Izvoare, dar drumul a fost închis circulației auto și se mai poate parcurge doar la pas.
În acest sens va trebui să ieși de pe drumul asfaltat înainte de a ajunge la Camping Zănoaga și să mergi cu mașina până vei intâlni semnul de intrare în Parcul Natural Bucegi. Aici găsești pinul pe Google Maps unde am parcat noi.
Indiferent ce variantă vei alege vei merge pe jos aproximativ 6 km (dus-întors), iar diferența de nivel este asemănătoare. Prima variantă, cea pe care ți-o recomandăm, este mult mai spectaculoasă, datorită faptului că trece și prin Cheile Zănoagei și se desfășoară prin pădure. A doua variantă este ceva mai ușoară, fiind doar pe drum forestier, dar este mai puțin spectaculoasă în peisaje.
2. Detalii traseu prima variantă
Traseu Camping Zănoaga – Cheile Zănoagei – Cascada 7 Izvoare – Lacul Scropoasa și retur
Marcaj: cruce albastră
Diferență de nivel: aprox. 200 m
Lungime: aprox. 6 km (dus-întors)
Accesibilitate: tot timpul anului
Recomandări: echipament adecvat
Durată traseu: aprox. 3 ore (dus-întors) cu pauze de fotografiat.
Traseul este destul de scurt, bine marcat (nu ai cum să te rătăcești) și șansele de a te întâlni cu ursul sunt destul de mici având în vedere cât este de circulat.
3. Cheile Zănoagei - prima parte a traseului
Cheile Zănoagei din Munții Bucegi se întind pe Valea Ialomiței și fac parte din Rezervația Naturală Zănoaga. Cheile au o lungime de aproximativ 1 km, iar principala lor trăsătură este relieful calcaros care a permis de-a lungul timpului o eroziune atât de profundă.
În anumite zone mai înguste, razele soarelui abia pătrund către sol printre stâncile înalte de peste 200 m, oferind un peisaj impresionant. Aici se găsește o diversitate bogată de plante, iar sunetul apei curgătoare este deosebit de plăcut.
Nu a mai durat foarte mult până ce am ieșit la o răscruce de drumuri, de unde se face stânga spre cascadă și înainte spre lac. Acolo am găsit o rulotă care servea mâncare și care avea amenajată și o terasă unde puteai servi masa.
4. Cascada 7 Izvoare - a doua parte a traseului
Am făcut stânga, am traversat un pod și am mai mers aproximativ 10 minute pe un drum forestier până ce am ajuns la Cascada 7 Izvoare. Pe același drum, dar din partea opusă, vin cei care aleg a doua variantă de acces către acest loc, pe care am prezentat-o la începutul articolului.
Cascada în sine este de o frumusețe rară, izvoarele formând mai multe cascade în trepte, ce se scurg printre vegetația verde, împrăștiind în jur un aer răcoros și ionizat.
Unii spun că la Cascada 7 Izvoare s-ar găsi cea mai pură apă din lume, deoarece aceasta trece printr-un zăcământ de argint în drumul ei spre suprafață, oferind un grad de purificare ridicat. Se zvonește că apa îmbuteliată de aici ar ajunge în cele mai scumpe SPA-uri din Dubai și că s-ar vinde pe bani grei, la câteva sute de dolari o sticlă. Desigur că am gustat-o și noi și pot să îți spun că are un gust întradevăr foarte pur.
Plecând de la puritatea extrem de ridicată a apei de la cele 7 izvoare, au apărut şi diferite zvonuri că accesul aici ar fi fost restricţionat de Nicolae Ceauşescu, acesta crezând că la cele 7 izvoare se află secretul nemuririi.
Totodată se spune că specialiştii cooptaţi de Ceauşescu ar fi descoperit un lac subteran, uriaş, chiar sub stânca din care izvorăşte la suprafaţă cascada. Debitul ar fi de 4000 de litri pe secundă, ceea ce ar duce la formarea unei adevărate mări subterane.
Te invit să vizionezi și clipul postat pe canalul nostru de YouTube de la această cascadă, iar dacă ți-a plăcut dă-ne un Like, Share & Subscribe.
5. Lacul Scropoasa și barajul de acumulare - a treia parte a traseului
Lacul Scropoasa este un lac de baraj artificial construit în anul 1929 în scopuri hidroenergetice. El alimentează hidrocentrala de la Dobreşti, una dintre cele mai vechi din România.
Lacul impresionează datorită culorii verde-turcoaz pe care o are apa în zilele însorite. Din pădure sunt 2 zone pe unde se poate coborî pe malul acestui lac, vara se poate sta la picnic admirând peisajul spectaculos din jur. Este foarte interesant cum privit de sus acesta este turcoaz, iar dacă cobori lângă el, apa își schimbă culoarea, de cele mai multe ori reflectând peisajul ce-l înconjoară.
Am continuat pe marcajul cruce albastră până ce am ajuns în locul care a făcut celebru acest traseu. De aici se poate admira barajul și pot fi făcute niște fotografii instagramabile. Piesajul este deosebit de pitoresc și cu siguranță te va impresiona.
De la Camping Zănoaga ne-a luat aproximativ 2 ore să ajungem aici, cu tot cu pauze și ocolul pe la cascadă. Tot atât am făcut și pe varianta 2, pe drumul forestier. Ne-am întors pe același traseu pe care am venit, dar am făcut mult mai puține pauze, așa că ne-a luat doar 1 oră să revenim la camping.
În concluzie traseul spre Lacul Scropoasa și Cascada 7 Izvoare este deosebit de frumos și ușor, fiind perfect pentru începători. Totuși, persoanelor sedentare, în etate sau familiilor cu copii, le recomand a doua variantă, pe drumul forestier.
6. Echipament de drumeție
Chiar dacă este un traseu ușor, echipamentul montan de bază este necesar. Asigură-te că ai cel puțin încălțămintea potrivită. Mersul pe pietre umede, fără bocanci sau ghete de munte, este periculos.
Este un traseu foarte popular și extrem de circulat, șansele să te întâlnești cu ursul pe acest traseu sunt minime, dar totuși există. Pentru siguranță eu port mereu cu mine acest spray de urs.
Nu ai nevoie neapărat de o pereche de ochelari de soare, în mare parte traseul este prin pădure.
Din celelalte articole pe care le-am găsit pe internet părea că traseul se parcurge pe drum forestier și mi-am luat adidașii de trekking, însă am dus dorul bocancilor, pentru că de fapt pe traseu vei întâlni mulți bolovani pe care trebuie să-i treci și dacă este un pic umed ai nevoie de ceva aderență.
Mie nu-mi lipsesc niciodată din bagajul de drumeție bețele trekking, fluier, sprayul de urs, folie de supraviețuire, frontală și un kit de prim ajutor.
7. Ce mai poți vizita în zonă?
În apropiere mai poți descoperi: Peștera Ialomiței, Turbăria Lăptici, Lacul Bolboci, Cabana Omu, Cabana Mălăiești, Creasta ușoară din Munții Baiului, Canionul 7 Scări, Fereastra Holbav, Cabana Curmătura, Vârful Postăvaru, Amfiteatrul Transilvania, satul montan Măgura sau Poiana Mărului, Vârful Tâmpa sau drumul vechi al Poienii.
Brașovul se află la doar 69 de km, iar aici lista de atracții turistice este foarte generoasă. În acest articol găsești top 50 obiective turistice de vizitat în Orașul Brașov: https://instatravel.ro/brasov-top-obiective-turistice/, iar aici top 33 obiective turistice din județul Brașov: https:// instatravel.ro/top-obiective-turistice-din-judetul-brasov/.
Dacă toate acestea nu te-au convins descoperă aici mai multe atracții turistice din Transilvania: https://instatravel.ro/ obiective-turistice-transilvania/.
8. Unde te cazezi?
Hotel Peștera
Hotelul Peştera este situat la o altitudine de 1.600 de metri, pe Platoul Bucegi, destul de aproape de Camping Zănoaga. Hotelul oferă spre închiriere camere cu baie privată, acces la restaurant, dar și la o piscină, o saună şi o cadă cu hidromasaj. Fă-ți o rezervare pe Booking aici.
Hotel Belmont
Cel mai apreciat hotel din Sinaia este Hotel Belmont. Acesta oferă acces la o zonă SPA și dispune de un bar și de un restaurant. Rezervă una dintre camerele disponibile pe Booking aici.
Norway Cabins - cazare Sinaia
Dacă îți plac cazările în stil nordic, Norway Cabins este una dintre cele mai drăguțe din Sinaia. Poți rezerva una dintre cele 3 căbănuțe disponibile pe Booking aici.
BSG Villa
Pentru grupuri mari BSG Villa oferă spre închiriere întreaga vilă, ce dispune de 6 dormitoare și 7 băi, dar și de o grădină generoasă. Poți rezerva întreaga vilă pe Booking aici.
Camping Zănoaga
Desigur, dacă îți plac campingurile, cel mai potrivit este să te cazezi la Camping Zănoaga. Noi am fost o singură dată cu cortul, este un camping decent, are 2 dușuri cu apă caldă și câte 2 wc-uri pentru fiecare grup sanitar. Poți sta fie la căsuțe de lemn (nu au baie în cameră) sau cu cortul. Indiferent ce alegi ai nevoie de rezervare pentru că este full aproape tot timpul.
Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii.
Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.
Descoperă Cheile Zănoagei și împărtășește experiența pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu.
Pingback: Lacul Bolboci: aventură și relaxare în natură - Transylvanian Inn