Biserica fortificată Biertan și unul dintre cele mai frumoase sate săsești

Din cele peste 160 biserici fortificate din Transilvania, biserica fortificată Biertan este una din cele mai bine conservate şi impresionante ca dimensiuni. Este  și cea mai cunoscută și cea mai vizitată dintre bisericile săsești, având circa 50.000 de vizitatori pe an.

Pe mine m-a impresionat vechimea monumentului, acesta a fost construit în jurul anului 1500, mărimea acestuia și silueta care seamană cu cea a unui castel din povești, dar și toate poveștile despre activitățile din trecut care se desfășurau aici.

Biserica evanghelică fortificată a fost construită în secolul XII, fiind inclusă pe lista monumentelor istorice UNESCO. Aşezată în vârful unei coline, biserica fortificată Biertan a fost construită în stil gotic târziu, pe fundaţiile unei construcţii romanice anterioare. 

Biserica fortificata Biertan
Biserica fortificată din Biertan ©instatravel.ro

Unde se află și cum ajungi?

Biserica fortificată este situatăîn Transilvania, județul Sibiu,  în satul Biertan, la doar 30 de km dstanță de Sighișoara, 74 km de orașul Sibiu, 143 km de Cluj-Napoca, 147 km de Brașov, respectiv 332 km față de București.

Biserica fortificată din Biertan
©instatravel.ro

De ce să vizitezi Biserica fortificată din Biertan?

– Pe o colină, în centrul Biertanului, se află una dintre cele mai impunătoare şi bine fortificate cetăţi ţărăneşti din Transilvania.

– Un adevărat centru economic al zonei, declarat în secolul XVI şi centru al episcopatului săsesc, Biertanul devenea o ţintă râvnită de mulţi năvălitori. Era nevoie de o biserică cât mai impunătoare înconjurată de puternice ziduri de apărare.

Biserica a fost construită la începutul secolului XVI sub forma unei biserici-hală în stil gotic târziu. Aceasta şi-a păstrat aspectul până în zilele noastre, iar elementele din interior sunt valori inestimabile a căror poveste merge cu secole în urmă.

De cum intri în biserică privirea îți va fi luată de impozantul altar cu cele 28 de scene pictate, amvonul din secolul XVI, stranele realizate artistic în relief plat, covoarele anatoliene şi impresionanta uşă a sacristiei.

Altarul a fost realizat de meșterii din Viena și Nurnberg, cu cele 28 de panouri pictate, fiind cel mai mare din țară.

Dispunerea celor 3 incinte ce înconjoară biserica, cele 6 turnuri de apărare şi 3 bastioane ne dezvăluie lucruri atât de interesante legate de viaţa zilnică a locuitorilor.

Biserica Fortificată din Biertan
©instatravel.ro
Biserica Fortificată din Biertan
©instatravel.ro
Biserica Fortificată din Biertan
©instatravel.ro

Accesul în cetate se face printr-o scară acoperită ce trece pe lângă Turnul Paznicului (azi o mică librărie e amenajată aici), iar la capătul scării, în faţa bisericii se află o piatră mare pe care, demult, erau aşezaţi toţi răufăcătorii pentru ca întreaga comunitate să îi recunoască.

Biserica Fortificată din Biertan
©instatravel.ro
Biserica Fortificată din Biertan
©instatravel.ro
Biserica fortificată din Biertan
©instatravel.ro

Bastionul de est cunoscut sub denumirea de închisoarea matrimonială. Aici, într-o mică cameră numită carcera, soții care intenționau să se despartă erau închiși o perioadă împreună. Aveau la dispoziție o singură farfurie, o singură lingură, o singură cană și un singur pat. Se spune că pe perioada celor 300 de ani cât a funcţionat “închisoarea maritală” doar o singură pereche a divorțat. În prezent aici s-a amenajat un muzeu.

Camera împacării Biserica fortificată Biertan
Camera împacării ©instatravel.ro

O plimbare prin curtea bisericii fortificate este foarte relaxantă și plină de istorie. Te teleportezi în anii 1500 și iei o pauză de la agitația de astăzi.

Biserica Fortificată din Biertan
©instatravel.ro
Biserica Fortificată din Biertan
©instatravel.ro

Video dronă 4k

Te invit să vizionezi clipul postat pe canalul nostru de YouTube și dacă ți-a plăcut dă-ne un Like, Share & Subscribe.

Program de vizitare

Aprilie-mai –Duminică-Sâmbătă: orele 10:00-17:00, pauza de masă 13:00-14:00

Iunie-august – Duminică-Vineri: orele10:00-19:00, pauza de masă 13:00-14:00

Sâmbătă: orele 10:00-17:00, pauza de masă 13:00-14:00

Septembrie-octombrie
Duminica-Sâmbăta: orele 10:00-17:00, pauza de masă 13:00-14:00

Noiembrie-aprilie
Marți-Duminică: orele 11:00-15:00

Tarif de vizitare

Adulți: 15 lei.

Biserica fortificata Biertan
©instatravel.ro
Biserica fortificată din Biertan
©instatravel.ro

Ce mai poți face în satul Biertan?

Biertanul este unul din cele mai frumoase sate din România ce şi-a păstrat un aer medieval.

În anul 1993, o parte din localitate, zona cu case vechi tradiţionale, construite în stil baroc, alături de biserica fortificată, au fost incluse pe lista monumentelor patrimoniului mondial UNESCO.

Colindă prin Biertan la pas și admiră aceste case din patrimoniu. 

Biertan
Foto ©instatravel.ro
Biertan
Foto ©instatravel.ro
Biertan
Foto ©instatravel.ro
Biertan
Foto ©instatravel.ro

Concluziile vacanței în Biertan

Dacă ar fi să dau o notă acestei locații, cu siguranță aș acorda nota 10, ținând cont de accesibilitate și de faptul că este un sat plin de istorie.

Dacă alegi să vizitezi Biertanul vara atunci ai nevoie de o pălărieochelari de soare și cremă de față cu factor SPF.

Biertan
©instatravel.ro

Unde te cazezi în zonă?

Casa Eva Wagner - Biertan

Casa Eva Wagner este o proprietate superba, in stil traditional autentic. O camera poate fi inchiriata cu aprox 180lei/noapte pentru 2 persoane, tariful poate fi diferit in functie de sezon. Casa Eva Wagner – Biertan se află în Biertan, județul Sibiu, la 400 de metri de Bastionul Țesătorilor și de Biserica Fortificată Biertan. Proprietatea pune la dispoziție bucătărie comună și o terasă.

Fă o rezervare pe Booking aici.

Casa Eva Wagner - Biertan

Casa cu uși - House of Doors

Casa cu uși este situată la o distanță de doar 23,4 km depărtare de Biertan, în centrul Sighișoarei, această cazare inedită poate fi închiriată în weekend cu aproximativ 160lei/noapte, în funcție de sezon. Casa Cu Usi – House of Doors se află în Sighișoara. Oaspeții beneficiază de WiFi gratuit în toată proprietatea. Pensiunea oferă camere de familie.

Fiecare cameră a pensiunii are dulap, TV cu ecran plat și baie privată.

Fă o rezervare pe Booking aici.

Casa Cu Usi - House of Doors

Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii. 

Te invit să citești și alte articole din această categorie aici.

Descoperă Biserica fortificată din Biertan și împărtășește experiența cu noi pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu

Sursă documentare articol: http://www.sibiu-turism.ro/

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top