
Da, ai citit bine, Oradea are cel mai magic Târg de Crăciun din Europa, asta se datorează și faptului că Oradea în sine este un oraș de poveste.
Luminițele și decorațiunile de Crăciun se asortează perfect cu superbele clădiri în stil Art Nouveau, iar căldura și amabilitatea orădenilor fac din acest oraș unul de top, nu doar din România, ci și din Europa.

1.Cum a fost la Târgul de Crăciun din Oradea?

Cine ar fi crezut că o să spun că Târgul de Crăciun este mai frumos în Oradea decât în Viena, Budapesta sau Bratislava? Și nu mi s-a părut doar mie, asta am simțit și eu și prietenii mei, desigur, este posibil să fi fost și influențați și de sentimentul de acasă, dar cu siguranță nu a fost doar asta.

Trebuie să ajungi în acest oraș în preajma sărbătorilor măcar o dată ca să înțelegi despre ce vorbesc. Desigur, și la Sibiu sau Brașov este frumos, dar aici târgul se desfășoară în tot centrul istoric, nu doar într-un singur punct așa cum eram obișnuiți în România.

Nucleul târgului de Crăciun este în Piața Unirii. Un brad imens a fost decorat chiar în centrul pieței sub o perdea luminoasă. Lângă acesta a fost amenajat patinoarul, în capătul căruia se află roata panoramică (30 lei / 3 ture / adult).
Atmosfera magică a fost completată de multe alte decorațiuni luminoase și de câțiva copilași care cântau colinde live pe scena amenajată în partea opusă roții panoramice.
Toate acestea ar putea fi amenajate oriunde în lume, dar Palatul Vulturilor, Biserica cu lună, Palatul Episcopiei și Palatul Adolf și Fiii sunt doar aici, așa că atmosfera este cu adevărat unică.




Nu au lipsit de la târg nici comercianții care ne așteptau cu bunătățuri care mai de care mai apetisante, și în sfârșit mâncarea nu mai băltea în ulei ca în Budapesta sau Viena… Delicios totul!
Prețurile la mancare sunt foarte accesibile comparativ cu toate celalalte târguri vizitate. Pe un burger super gustos și mare + cărbune de brânză cu jalapeno am achitat 50 lei, îți recomand wood box (vezi poza de mai jos).
Berea la habă în pasajul Vulturului (Kozel) a fost 6 lei, iar 1 waffle 18 lei.

O altă străduță frumos decorată este strada Vasile Alecsandri. Și aici spiritul Crăciunului se împletește de minune cu clădirile superbe din patrimoniul UNESCO.


Târgul de Crăciun continuă și spre Teatrul Regina Maria, unde cei mici se pot da în carusel, iar cei mari pot continua să cumpere cadouri pentru cei dragi.
Și să nu uit de aleea pietonală Calea Republicii, unde se află clădirile mele preferate din oraș, așa cum am mai scris și în alte articole, Oradea este demnă de comparat cu Barcelona.


Citește și articolele despre târgurile de Crăciun de la Viena, Budapesta, Bratislava sau Sibiu.
2.Până când poți vizita Târgul de Crăciun?
Târgul s-a deschis pe 2 decembrie și poate fi vizitat până pe 26 decembrie. În weekend, în intervalul 19:00 – 21:00, îl poți întâlni chiar și pe Moș Crăciun.


Iubesc Oradea, totul este desprins din povești!
3.Ce mai poți vizita în Oradea?
Oradea este superbă în orice anotimp, un city break în acest oraș superb este o idee minunată oricând. Găsești în acest articol topul celor mai frumoase 30 de atracții turistice pe care trebuie să le vizitezi dacă ajungi aici: https://instatravel.ro/top-30-obiective-turistice-oradea/
În scurta noastră vizită de Crăciun am admirat din nou Palatul Vulturul Negru, Biserica cu lună, Palatul Moskovits Adolf și Fii, situate chiar în Piața Unirii, iar când târgul de Crăciun s-a închis ne-am retras într-un pub foarte drăguț situat chiar în Pasajul Vulturul Negru.

A doua zi am mers la Casa Darvas – La Roche, care este MUSAI de vizitat, impresionantă este puțin spus. Biletul de vizitare costă 10 lei / adult.
Dacă ajungi aici duminica să știi că te poți înscrie la evenimentul „Brunch duminică la Darvas” – evenimentul are loc de 2 ori pe lună, duminica, la interval de 2 săptămâni, iar costul este de 100 lei / pers. și include 5 feluri de mâncare (gustări). Te poți înscrie aici: https://www.oradeaheritage.ro/sunday-brunch-casadarvas/.
Iar dacă ajungi miercurea te poți înscrie la ” Ceaiul Burghez în Casa Darvas La Roche”, mai multe detalii aici: https://www.oradeaheritage.ro/ceaiul-burghez-casadarvas/.
Nouă ne-a părut rău că nu am știut de aceste evenimente, cu siguranță ne vom rezerva un loc data viitoare când vom mai ajunge în Oradea.

Nu poți pleca din Oradea fără să o admiri de sus, din turnul primăriei. Lucrările de renovare s-au încheiat, așa că am profitat de această ocazie și am urcat. Biletul de vizitare costă 10 lei/ adult.
La final am mai făcut o plimbare pe Crișul repede.


* Informațiile privind tarifele sau programele de vizitare ale obiectivelor turistice sunt oferite orientativ, încercăm să le actualizăm periodic, însă ele pot suferi modificări.
4.Unde te cazezi în Oradea?
Dreamhill 1
În circuitul nostru am schimbat cazarea aproape zilnic, singurul apartament wow raport calitate – preț a fost Dreamhill 1.
Apartamentul este situat într-un complex rezidențial recent finalizat, are 3 camere, 2 băi, 1 bucătărie foarte bine dotată, este mega spațios și are o terasă imensă. Este foarte frumos decorat și totul este nou.
Pentru 1 noapte de cazare pentru 4 persoane am achitat doar 300 lei (75 lei / pers.) și am avut și loc de parcare inclus.
Recomand cu încredere, poate fi rezervat pe Booking aici.

Vili Apartments Elegant
Vili este un alt apartament deosebit, elegant, situat la câțiva pași de Casa Darvas – La Roche și de Piața Unirii. Dispune de 1 dormitor, 1 baie și 1 bucătărie echipată complet.
Rezervă apartamentul pe Booking aici.

Cauți altă cazare?
Descoperă Târgul de Crăciun și împărtășește experiența cu noi pe instagram! Folosește hashtagul #instatravelro și dă-mi tag pe @alinalicuriceanu.
Îți mulțumesc că ai citit acest articol, dacă ai întrebări pentru mine te rog să mi le adresezi în secțiunea din comentarii.
Distribuie articolul:
Descoperă și alte Târguri de Crăciun
Târgul de Crăciun din Budapesta – Cel mai frumos din Europa
Impresii de la Târgul de Crăciun din Sibiu – Ediția 2022
Bratislava are cel mai autentic Târg de Crăciun din 2022
Viena și cele mai impresionante 10 Târguri de Crăciun
Autor articol: © Alina Licuriceanu
Foto:© alinalicuriceanu